![]() |
|
Integracija TČ v obstoječ sistem? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Integracija TČ v obstoječ sistem? (/showthread.php?tid=78842) |
RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - kadotr - 9.11.2021 LG dvoventilatorski monobloki 12, 14 in 16 dajo vsi zgolj 12 kW. Če kupiš 12 kW, ga goni dokler zmore, verjetno bo delal še globoko v minus. Poznavalec bi znal izkoristiti že vgrajeni priključek za krmiljenje zunanjih grelcev vsaj za signal, kdaj začeti kuriti na drva. Tak preklop ima Biodom pri svojih TČ in peletnih kotlih že na voljo. To ne more biti neka vesoljska tehnologija, da ne bi bilo možno narediti tudi pri LG-ju. Šparaj drva (in viške prodaj), po moji oceni in naši ceni drv 90 €/prm je TČ ugodnejša, bo tudi pri večji podražitvi štroma. Še nekomu, menda najbolj pametnemu: pri meni temperatura vode dosedaj nikoli ne prileze preko 37 stopinj. Tista razlika med 37 in 40 stopinjami je davek na trmo. Amen. Prosim nobene debate. Vsak naj bo zadovoljen s tem kar ima in naj svoje ˝sreče˝ ne vsiljuje drugim. RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 9.11.2021 Razlika med 40 in 37°C je pri meni histereza +/- 3°C in bom zanalašč nastavil na 41°C da ne bova imela enako , posiljevanje je bilo pa z tvoje in bohinčeve strani, pa še koga drugega. Jaz sem samo napisal kako bi zmontiral in nastavil delovanje v pričakovanju pripomb samo ne na tak način kot ste se nekateri tu gori odzvali. Avtomatika v povezavi z peletno pečjo je pa čisto enostavno rešena in dela kot mora brez vesoljske tehnologije.Bohinjcu je lahko nerodno zaradi prikazovanja diagrama ki ga med vrsticami kritizira da ni OK, pa tudi zaradi porabe. Tehnični formi so ponavadi za izmenjavo mnenj o tehničnih problemih ne pa za dokazovanje koliko je kdo pameten. RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 14.11.2021 Ku, ku; takole izgleda oblečena TČ z kanalom za zajemanje toplejšega zraka od okolice (je ušel skozi izolacijo) iz podstrešja.
RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - FAE - 14.11.2021 WTF...
RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - yan1234 - 14.11.2021 Če je pretok zraka enak kot prej je v redu, če se je pretok povečal pa se prisilno hladi podstreho. RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - kadotr - 14.11.2021 Že v kurilnici bi lahko naredil tako kot treba, da bi bil normalen izkoristek. Potem bi odpadlo lovljenje desetink kilovatov iz podstrešja. Okolica Novega mesta? RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 14.11.2021 Pričakujem da to prisilno hlajenje prezračevane podstrehe ne bo kaj dosti bolj hladio zgornjo plast izolacije. Podstreha se sedaj hladi na slemenu. Prej je bila temp. razlika zunaj /podstreha za cca 4°C v prid podstrehe (pri zunanji okoli 5°C), bom pa ponovil meritev v sedanjih razmerah ko bo TČ delala pri višji obremenitvi, večjem mrazu. Če se pokaže da ni kakega pozitivnega učinka gre kanal stran. LP Izkoristki se pridobivajo zunaj na črpakli ne v kurilnici, v kurilnici se kvečjemu lahko kaj prišpara, vmes je pa hranilnik toplote. LP RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - first1 - 14.11.2021 Maš ti neko svojo logiko in predstavo, kako stvari delujejo in kej takega še nisem videl pri nobenem... Kakšno maš pa porabo te dni z LGjem? RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sassapo - 14.11.2021 Brihtno! Hišo podhlajaš zato, da ima TČ boljši izkoristek!? Kadar imamo v hiši rekuperacijo, lahko izkoriščamo energijo odpadnega zraka. Seveda je te energije malo, ne smemo imeti pre - velikih pričakovanj. Če vse skupaj ni pravilno narejeno, lahko naredimo celo več škode kot koristi. Vlaga v odpadnem zraku lahko na uparjalniku hipno zamrzne... RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - tona gas - 14.11.2021 Kolko te sploh vleče lufta čez ta kanal, če je z vseh strani odprta in in ima majnši upor zraka kot čez kanal? Samo če tak pogledaš zakaj pa ne bi eni sprobali določenih stvari in potem ugotavljali koliko se to splača,v praksi si lažje predstavljaš rezultate kot pa v teoriji. RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - FAE - 14.11.2021 Nehajte ga vsi skupaj "srat" ! Zunanja enota potrebuje pretocnost zraka mnogo in se vec kubikov "m3/min" za normalno obratovanje in optimalen izkoristek-odpri datasheet, z takimi posegi mocno ogrozas pravilno delovanje, skratka take nebuloze in skropocala od montaze svet ni videl... RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sašo65 - 14.11.2021 v eni gostilni v našem koncu so speljali zrak iz kuhinje na tak način... RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - bohinc - 14.11.2021 Citat:Bohinjcu je lahko nerodno zaradi prikazovanja diagrama ki ga med vrsticami kritizira da ni OK, pa tudi zaradi porabe.Kritiziral sem histogram teoretčne porabe, kar samo po sebi pove, da ne more biti enako namenskemu el. števcu, ki meri porabo TČ ... Pisal sem, da mi gretje vode od +20 do 28stC DV prek vremenske regulacije , ki ga TČ sama nastavi glede na zun.t. , ni ok. Čeravno gretje zadosti potrebi, OČ dela 24ur/dan . Gre... za čas velikih nihanj z.t. in nizkih nočnih... https://prnt.sc/1zjrr36 Podobno sem razumel iskanje TČ za tvoje potrebe....!? Slike..., izjave, sprva celo želja ogrevanja objekta s STČ ORCA....! https://podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=78842&page=2 So lahko tehnični problem ?! Res škoda, ker nisi probal, da nas razsvetliš. Posebno za čas +-3 z.t. in visoke vlage.... Temu in podobnemu sem(o) nasprotoval(i), kot npr. previsokemu DV, kampanjskem ogrevanju ob (pre)velikem buferju, nekoriščenje NT... (off TČ ponoči). Kar sicer gre ob malih izgubah = dobra izo. objekta.., manj zahtevno okolje. Predvsem v tvoj prid in razmislek, da ti hočemo zgolj dobro. Prebiraš kot napade... Primerjava porab, kot si enkrat želel ... , lahko zelo varira glede na različnost potreb Dostop do mojih (objekt, poraba) sem dal... Tvoje lahko preberemo? Ne sramujem se porabe , pač sledi potrebam. Od prejšnjih 2500 pa tudi prek 3000 eur za kurilca , smo zdaj odvisno od zim od 700 do 1000Eur v 11 sezijah, teče 12ta BP (razen rele faz). Prej je šlo zgolj za og. sanit. vode (9os.) prek 500 l cvička. Vaša poraba s pečjo ? Pričakovanja z vključitvijo TČ v sistem so verjetno na zmanjšanju porabe....!? Pre-visok DV ne sledi slednjemu... O ohlajanju in potrebnih pretokih... so že tekle debate... Največ se res naučimo iz lastnih napak ali prepričanj... ![]() Citat:Glede na to da je hiša manjša (40+60m2)in obnovljena- fasada 15 cmstrop 30 cm bi zadostovala 8kW- poraba peletov cca 2,5T.Pardon! Cca 700eur od oka za 100m2. Lokacija ? Bi primerjal z 100m2 več og. površine? Objekta z 3cm do 5 izo. na S ..., okolja ? Tehnično....podkovano, ni kaj ? Je posiljevanje, če te kdo napoti k poizkusu nižanja DV, dokler zadosti objektu? Ob iskanju tvojih prihrankov ! Lahko pa komot daš 50+ Citat:v eni gostilni v našem koncu so speljali zrak iz kuhinje na tak način...Tud sam sem opazil nekaj podobnega, v osrčju TNP - neokusnega izgleda = v res pravljični idili... RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 14.11.2021 Od 01. do danes 60 kWH na 600NV. Drugače pa ; Dobro jutro, malo sem dregnil v osje gnezdo. Pri moji varianti je čisto vseeno ali se niža DV ali pa pretok skozi radiatorje zmešalnim ventilom, neposredno tudi DV niha zaradi tega in je prilagojen zunanji temp, TČ pa nekako sledi temu. Pri nas je malo drugače kot na gorenjskem, nismo tolko zadrgnjeni, ops škrti. Sem bolj praktik kot teoretik in sem napsal da če ne bo efekta gre kanal stran. V notranjih prostorih se zaenkrat to ne pozna, še enkrat; bom ponovil meritev ko bo bolj mraz. Nekatere TČ imajo voden zrak po ceveh pa nič ne cviljo da je zaradi tega izkoristek manjši. Na tem nosilcu TČ deluje znosno tiho, če pa v drvarnici malo brenči mi pa še polhe odganja, dol pa tudi še ni padla. Okoli vlage se bo pa pokazalo pri defrostih, če se bo pogosteje odmrzovala je lahko to eden od vzrokov. Pripomba na mestu. LP RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - Fantocci2 - 14.11.2021 Tega nas večina ne bi hotela gledat na strehi, pa četudi bi imela TČ potem Cop 6. |