PodSvojoStreho.net
Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer (/showthread.php?tid=49256)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - vincent - 8.11.2013

Bojler če že itak dogreva...in se da računsko zračunat koliko (naj se kdo potrudi pliz :wink: ) toplote rabiš da segreješ 300 litrov iz 38 na 43 stopinj.

Pa da rečemo, da je na razpolago 4 kW moči (ker je 'mraz' in maln moči na razpolago).

Bomo videli koliko rabi brez defrostov, še to zraven pritaknemo...in rečemo da mora 3 x dnevno dogreti zaradi razvajenih uporabnikov.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - JaBK - 8.11.2013

JaBK Napisal:Ok, recimo, da ima cela hisa neto povrsina 150m2 (v resnici ima vec, avtor ve koliko in naj uporabi to stevilko), potem je 150*20=3000. To deli s 1000--> 3000/1000= 3kw. Clovek rabi 3kw pri -15 za ogrevanje. K temu je potrebno dodati se 2kw za sanitarno vodo --> 3kw+2kw=5kw. Potrebuje torej crpalko, ki zmore pri -15 stopinjah 5kw.

V resnici potrebuje manj, ker istocasno ne bo segreval vode in kuril. To so tudi potrebe pri -15, torej vecino leta potrebuje bistveno manj. Za racionalno izbiro se zaokroza torej na dol, ker tudi ce bi kaki dan rabil celih 5kw, ima najmanj 3kw grelec, ki bo nadomestil razliko.

Remi ima seveda prav, jaz pa ne morem starega posta spreminjati, da bi tole popravila! Napačna cifra je 20, mora biti 13. V angleškem PHPP lepo piše da je to "heat load", nemško ne znam, je pa očitno prava beseda "Heizlat". Kolikor mi je bilo razloženo je to potreba po ogrevanju pri -15 ali -16 (toliko ima baje PHPP nastavljeno najnižjo temperatura za LJ). Notranje T je pri tebi nastavljena (se vidi iz tabele) na 20 stopinj. Se pravi izračun je:

- 150x13=1950
- 1950/1000=1,95kw je cca 2kw
- 2kw za ogrevanje + 2kw za SV =4kw

Se opravičujem za ihto in šlamparijo. Če tako izbereš črpalko si več kot na varni strani ob povprečni zimi in normalni rabi vode. Če bi pa kdaj pod -20 pritisnilo za en teden skupaj, se pa grelci vklopijo. Če porabite tople vode za 20kw kot je dal saaapo primer, potem imate tudi problem. Cirkulacije najbrž nimate?

Ko smo že pri tem, se lahko iz priložene tabele izračuna tudi potreba po hlajenju - "kuhllast". na isti princip. številko se pomnoži s kvadraturo in deli s 1000 za kw moč klime. Takrat je predvideno da je notri 25 stopinj, zunaj pa ne vem koliko, nisem vprašala. Sicer lahko kamot spreminjaš v PHPP tudi željeno notranjo T pozimi in poleti, če imaš celo datoteko.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 8.11.2013

Gasper123 Napisal:Od kje pa ta logika da za SV moraš prišteti 2kW, čisto zgrešeno. Za SV se pokuri nekih 3kWh na dan kar bi pomenilo 0,125 kW moči razporejeno na cel dan.
To je teoretično gledano. V praksi si pa z 0,125w za ogrevanje san. vode nimaš kaj pomagat! Za udobno in varčno ogrevanje sanitarne vode je pomembno, da se to zgodi hitro in brez elektrogrelnikov. Zato je bolje imeti malo močnejšo kot pa švoh TČ.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - kowkele - 8.11.2013

Živijo,

jaz sem glede na vse izračune mislil vgraditi 8kw TČ. Pač malo rezerve ne more škoditi. Je pa res, da nisem v Ljubljani ampak na tolminskem, kjer so temperature višje.
Po vincetovem izračunu mi je dalo cca 2kW izgub...

LP A

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Gasper123 - 8.11.2013

Ok, bom pa vprašal tako:
- Če ima 300l bojler 2,8 m2 izmenjevalec, s kolikšno max močjo lahko TČ ogreva tak bojler?
- Koliko časa je potrebno da se ogreje 300 l vode iz 35° na 45°, pri tej moči?

Ko mi nekdo da te podatke bomo pa debatirali naprej, vidim pa da nihče ne razume kaj sem hotel povedati s tistimi 125W moči razporejene čez cel dan.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - JaBK - 8.11.2013

No ko smo že pri bojlerjih:
- OK mi je jasno, kaj pomeni večja količina
- kaj si lahko pomagam s podatkom kvadrature izmenjevalca? Vpliva to na hitrost, kako hitro se voda segreje? Verjetno ne vpliva na to koliko energije se porabi za segrevanje tople vode, ta je najbrž vedno enaka.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Homer - 8.11.2013

Kvadratura izmenjevalca je direktno povezana z močjo.
Če bo ta premajhen, TČ ne bo mogla svojo moč oddati in bo prišlo do taktiranja.
Seveda je tu faktor tudi razlika temperatur, pretok, oblika izmenjevalca, ......

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - xavi - 8.11.2013

Vsi elementi, ki jih naštevate so pomembni. Varčnost hiše, odzivnost sistema,higijenske navade porabnikov, velikost toplotnega izmenjevalca, lokacija itd. Vsaka hiša ima svojo specifikacijo. Univerzalnega izračuna ni.
PS
Kolega, občasno se oglasi na forumu ima NEH, za ogrevanje ne porabi skoraj nič, z sanitarno vodo pa ima težave. Zakaj...

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 8.11.2013

Zato, ker je poslušal teoretske vsevede, ki kritizirajo telmosa, ko vgradi 8 ali pa zaradi boljše porazdelitve faz glede na ostale porabnike v hiši 11 kW Toshibino estio in si instalirajo 4 kW mašinco,ki potem pri teh zadevah s porabo vode, zunanjimi temperaturami in vlago, poklekne.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Sivka - 8.11.2013

Poleg toplotne izolacije je pomembno tudi prezračevanje. Če ga ni, ti podatek o debelini fasade bolj malo koristi, saj moraš zračit, če ti je prav ali ne. Zato je potrebno tudi to upoštevat pri potrebni moči TČ. Pa seveda, če se rad kopaš vsak dan, ali se samo tuširaš.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - kowkele - 8.11.2013

Jaz bom imel tudi rekuperacijo. Torej, če dam 8kW TČ bo verjetno OK? ALi bo preveč?

Če ne rabiš enormne količine sanitarne vode, bo.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Unika542 - 8.11.2013

Gasper123 Napisal:Ok, bom pa vprašal tako:
- Če ima 300l bojler 2,8 m2 izmenjevalec, s kolikšno max močjo lahko TČ ogreva tak bojler?
- Koliko časa je potrebno da se ogreje 300 l vode iz 35° na 45°, pri tej moči?

Ko mi nekdo da te podatke bomo pa debatirali naprej, vidim pa da nihče ne razume kaj sem hotel povedati s tistimi 125W moči razporejene čez cel dan.

Zgolj za ilustracijo. Moja 8kW TČ segreje 180 litrov SV iz 30 C na 45 C v 30 minutah pri zunanji temperaturi 10 C. Velikosti izmenjevalca pa ne poznam.

lp

Moja 6 kW tudi v pol ure.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - remi - 8.11.2013

Gasper123 Napisal:- Koliko časa je potrebno da se ogreje 300 l vode iz 35° na 45°, pri tej moči?
(300 kg • 4,2kJ / kg •K) • 10 K = 12.600 kJ = 3,5 kWh
Pri kateri moči si mislil? Deli 3,5 kWh z močjo in boš dobil čas ogrevanja.

vincent Napisal:Bojler če že itak dogreva...in se da računsko zračunat koliko (naj se kdo potrudi pliz ) toplote rabiš da segreješ 300 litrov iz 38 na 43 stopinj.
(300 kg • 4,2kJ / kg •K) • 5 K = 6.300 kJ = 1,75 kWh

vincent Napisal:Pa da rečemo, da je na razpolago 4 kW moči (ker je 'mraz' in maln moči na razpolago).
1,75 kWh / 4kW= 0,43 h = 26 minut

Unika542 Napisal:Zgolj za ilustracijo. Moja 8kW TČ segreje 180 litrov SV iz 30 C na 45 C v 30 minutah pri zunanji temperaturi 10 C.
(180 kg • 4,2kJ / kg •K) • 15 K = 11.340 kJ = 3,15 kWh
Če bi bilo na razpolago 8kW, bi TČ potrebovala 3,15 kWh / 8kW= 0,40 h = 24 minut
Če greje 30 minut, dela z močjo 6,3 kW.

Sivka Napisal:Moja 6 kW tudi v pol ure.
3,15 kWh / 6kW = 0,5 h

Ne vem, zakaj vsi preračunavate s tako majhnimi razlikami temperature.
Če sprazniš bojler, vanj priteče voda iz vodovoda, ki nima 30°C, ampak od 5-15°C.

Potem je račun drugačen.
Worst case:
Za 300 l vode ogreti pozimi s 5 na 45°C je potrebnih 14 kWh.

S 4kW – 3,5 h
S 5kW – 2,8 h
S 6kW – 2,3 h
S 7kW – 2,0 h
Z 8kW – 1,75 h

Za 200 l vode ogreti z 10 na 45°C je potrebnih 8,1 kWh.

S 4kW – 2,0 h
S 5kW – 1,6 h
S 6kW – 1,35 h
S 7kW – 1,16 h
Z 8kW – 1,0 h