![]() |
|
Primerjava kotlov na pelete - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Primerjava kotlov na pelete (/showthread.php?tid=42956) |
Re: Primerjava kotlov na pelete - forester - 15.3.2014 Ex valtis - to tvoje kritiziranje nima ne repa, ne glave, predvsem bi te pa prosil, da argumentiraš kaj je narobe s temi Valtisovimi izdelki. Z zgornjim prispevkom me niti slučajno nisi prepričal. Re: Primerjava kotlov na pelete - ant - 15.3.2014 Mene zanima vaše mnenje glede ene rešitve. Odločil sem se da bom kupil peč na pelete, ker pa bom morda v bližnji prihodnosti kupil še peč na drva, je padla odločitev, da dam v kurilnico hranilnik toplote - 1000l. Ogreval bom okoli 230m2 P+M (talno). Na fasadi bo min 15 cm stiropora. Zanima me kako naj naredim regulacijo. Centralnar mi predlaga naj mi peč segreva hranilnik toplote, ta pa hišo. Jaz pa razmišljam tudi o drugi varianti, da bi peč na pelete direkt segrevala hišo, ko pa bi kuril na drva pa bi tista peč segrevala hranilnik toplote. Ali je smiselno narediti takšen sistem? Druga stvar pa je bojler oz. toplotna črpalka za sanitarno. Glede na to, da bom imel zalogovnik me zanima, ali je smiselen nakup TČ. Poleti bi lahko segrel hranilnik, ta pa bi mi nekaj dni grel bojler. Ali lahko kdo iz izkušenj pove, koliko dni bi tak sistem zdržal? Recimo hranilnik 1000l ogret na 70 st. bi grel bojler 285l na 55st. Hvala Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 15.3.2014 Mislim ,da ni smisla ogrevat dveh stvari.Te primerjave z zalogovnikom ali brez so tak in tak.Večinoma se odločajo brez zalogovnika.Če boš še ogreval z drvami ga boš rabil.Če ga boš vgradil boš lahko primerjal na svojem objektu in na tvojem načinu ogrevanja, ker primerjave z drugimi so samo približki. Meni je monter rekel, da ni nobene ekonomike z zalogovnikom če se ogreva z peleti,ker je to kot bi ogreval z oljem,seveda govorim o sistemu kotla z zunanjim gorilcem.STČ je smiselen nakup.Za primerjavo 1850kwh letno za toplo vodo ,7oseb. Re: Primerjava kotlov na pelete - o-val - 16.3.2014 Pavšalni nasveti so najbolj smešni. Zalogovnik je obvezen, zlasti pri slabših kotlih na pelete, ki so najpogostejši. Pri delni obremenitvi dela tak peletni kotel precej slabše kot bi bilo nekaj malega toplotnih izgub zalogovnika, ki bi itak ostanele v toplotnem ovoju stavbe. Jasno, da je monterjev nasvet najboljši, za monterja. Zakaj bi ti dal 1.500 € za zalogovnik (z izolacijo in montažo), raje bo monter pol tega vzel zase in rekel, kako zna narediti bolje (za njega). Kotel je del ogrevalnega sistema in mora biti prilagojen stavbi. Nasveti monterjev in trgovcev, ki ne poznajo stavbe, so dobri predvsem za monterje in trgovce. Če pa bi monter naredil projekt in argumentirano predlagal primerno opremo, sem prepričan, da bi bilo njegovo delo predrago. Monter namreč ni zadovoljen z nekaj evri na uro kot projektant. jani65, kakšno stavbo imaš, kakšen ogrevalni sistem, kakšen kotel in kakšne izkušnje? Če boš konkreten, boš precej več povedal. Kakšna pa je razlika med peletnim kotlom, ki ima zunanji gorilnik in drugim? Re: Primerjava kotlov na pelete - Homer - 16.3.2014 Kaj ni zahteva Eco sklada, da imajo tudi peletni kotli nad določeno močjo zalogovnik? Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 16.3.2014 Nasvet povšalen ali ne ,kotlu, ki je slab mu zalogovnik ne bo nič pomagal.Pri slabih kotlih bi še moral dimno cev napeljat v zalogovnik če bi hotel izboljšat izkoristek. Na seznamu piše kateri kotli so z ali brez zalogovnika in tako se vsak lahko odloči kaj bo nabavil. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2013/Seznam_kn.pdf">http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2013/Seznam_kn.pdf</a><!-- m --> Na seznamu je več kotlov brez zalogovnika z boljšimi rezultati izkuristka.Tako ,da montaža zalogovnika k vsakem kotlu na pelete ni smiselna. Re: Primerjava kotlov na pelete - zamot1 - 16.3.2014 Moj ročni (kasneje lahko tudi motorni pogon) bypass mimo hranilnika potem pa sam eksperimentalno določiš kaj je bolje. Če boš imel samo peč na pelete je 1000 lit dovolj, za drva pa premalo glede na kvadraturo.Ko bom pokuril od žleda podrto drevje, ga je vsaj za dve leti bom to sprobal na lastni koži če bojo peleti razumljive cene ker imam vse pripravljeno za preizkus(VHU26 trenutno na drva, original peletni gorilec, hranilnik, bypass itd, samo peletov nimam :roll: ) STČ je vsekakor dobra rešitev samo predimenzioniraj jo ti ne bo žal. Malo preveč se zanašate na "strokovnjake" EKO sklada, malo smrdi po lobiranju-podkupovanju 8) Re: Primerjava kotlov na pelete - o-val - 16.3.2014 jani65 Napisal:http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2013/Seznam_kn.pdfMoj nasvet: izbiraj samo med napravami, ki imajo manj prašnih delcev kot 20 mg/m3. Eko sklad naj ti ne bo edini motiv izbire. Zelo malo kotlov, ki lahko dobi finančno spodbudo, je primernih za tvojo stavbo. Jaz dajem poudarek na referencah. Vprašaj tiste, ki že imajo želeno kurilno napravo in dobro poslušaj. Re: Primerjava kotlov na pelete - o-val - 16.3.2014 zamot1 Napisal:Malo preveč se zanašate na "strokovnjake" EKO sklada, malo smrdi po lobiranju-podkupovanju 8)Eko sklad je neke vrste banka. Znajo plasirati svoje produkte (spodbudo ali kredit) tako, da so pomembni. Ampak samo vrtijo denar, meni ga vzamejo in dajo tebi ter obratno. Niso pa strokovnjaki, ki bi znali določiti pravi kotel za tvojo stavbo. Ko kupujem avto, ne grem v banko vprašat, kateri avto je primeren zame. Izberem ne glede na priporočila banke, potem pa grem v banko po kredit za izbrani avto. Torej izbiram banko in ne dovolim, da banka izbere avto zame. Zakaj bi bilo pri kotlu drugače? Ko smo že pri lobiranju: v degradiranih območjih ni več spodbud za biomasne kotle in so omejene spodbude za toplotne črpalke. Torej v degradiranih območjih Eko sklad spodbuja rabo fosilnih energentov iz uvoza in omejuje rabo čistih domačih obnovljivih virov energije, razen na področjih, kjer spodbuja biomasne kotle, ki so zakonsko prepovedani! :mrgreen: Je to lobiranje, napaka ali neznanje? Re: Primerjava kotlov na pelete - dule80 - 16.3.2014 Lp Moja izkušnja z kombinirano pečjo drva peleti. Kurjenje brez hranilnika z drvmi peč se je pacala in nabiral se je katran, kurjenje s peleti veliko vklopov gorilca čez dan šalčka gorilca bolj zapacana. V nekurilni sezoni vsakodnevno kurjenje za SV. Kurjenje z hranilnikom peč na drva lepše dela in gorilec se vklaplja manjkrat. V nekurilni sezoni drži hranilnik od 5-6 dni za SV(hranilnik 2×770L) Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 16.3.2014 Ja vse vredu in prav ,samo zakaj ne pove nobeden ekonomske računice.Vsi smo šli v zamenjavo energenta zaradi ekonomske računice zato me zanima ekonomska upravičenost nakupa zalogovnika pri kotlu na pelete.To da se gorilec pogosto vklaplja me ne prepriča. Gorilec porabi 20kwh v povprečju na kurilno sezono to še ni niti 3€ na mesec. Re: Primerjava kotlov na pelete - zamot1 - 16.3.2014 O val to ni filozofski forum, brez veze nakladaš. Jani: drva so zakon pa tudi če jih kuriš u viadruski, izkoristki so nateg, ko bo konec sezone bom imel podatek koliko sem skuril čez zimo, ne bo več kot 6kubov, SČT me stane v povprečju 8€na mesec čez celo leto, mi že dela tudi vakuumski kolektor in še centralna za sanitarno pa imam samo en 15 cevni kolektor na strehi in 200 lit SČT. Po preizkusu peletnega gorilca(ni še potimalno nastavljen) vidim da ne bom prišel skozi z tremi tonami peletov - predrago, dam še nekaj zraven pa gas mici na olje, toliko o ekonomiki. Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 16.3.2014 To kar pišem je samo za pelete ,drva so druga zadeva. Re: Primerjava kotlov na pelete - o-val - 16.3.2014 zamot1 Napisal:O val to ni filozofski forum, brez veze nakladaš.Jaz ne filozofiram, ti pa očitno nakladaš. Brez veze je vgraditi kotel na drva, STČ, vakumske sprejemnike za SV in peletni gorilnik zato, da nalagaš 6 pm drv, 3 tone peletov in še kurilno olje. Zadošča en kotel na pelete za vse, za povečanje učinkovitosti priprave sanitarne vode lahko dodaš solarne sprejemnike ALI toplotno črpalko. Ne obojega! Tri tone peletov bi moralo zadoščati za ogrevanje stanovanjske stavbe, velike 500 m2. Imaš večjo hišo ali si naredil kakšno hujšo napako? Za dober peletni kotel ne rabiš hranilnika toplote. Če ga imaš, ga lahko izkoristiš še za solarni sistem tako, da s soncem ogrevaš tudi v prehodnem obdobju. Re: Primerjava kotlov na pelete - jani65 - 16.3.2014 Tri tone peletov bi moralo zadoščati za ogrevanje stanovanjske stavbe, velike 500 m2 Ni to malo pretirana ogrevalna površina ? |