PodSvojoStreho.net
izvedba elektroinštalacij - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Re: izvedba elektroinštalacij - laster - 3.1.2014

No zanimiva mnenja in nasveti... hvala za vse.
No morda bom kljub vsemu ostal pri FTP CAT.6E, ker če bom za 400 m tega kabla vključno z ddv dal 165€, in imam tako bolj zaščiten kabel, ter 10 X hitrejši na eni stani, koliko pa bi privarčeval če bi dal CAT.5E? Je sploh še kaka slabost CAT.6E, razen to da je težje dobiti vtičnico oz da je manj modelov na izbiro. So naprave manj kompatibilne z takim kablom oz je potem težava z priključitvijo drugih naprav na to vtičnico, kaj je lahko še sploh problem?

Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 4.1.2014

Loti se iskanja vtičnic, ki bodo pasale v tvoje doze. Ko boš imel izbrane, pa kupi še kabel, ki bo sedel nanje. Ne glej le cene kabla. Če boš vse kable imel zaključene v neki omarici, potem bo v njej tudi patch panel. Kvaliteta patch panela (in vtičnic) je pomembnejša od izbranega kabla. Lahko pa seveda potregneš tudi optiko.

Re: izvedba elektroinštalacij - allyazir - 4.1.2014

Pa daj raje single mode optiko. Kaj če se zgodi da boš imel razdaljo večjo kot 500m potem lahko pozabiš na 10Gb hitrosti.

Mislim da se včasih vseeno malo pretirava s tem od viška glava ne boli.
Cat5 utp je po moje vec kot dovolj za vsako normalno bajto.

Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 4.1.2014

@laster
Za CAT 6 moraš imeti celotno napeljavo izvedeno po standardu. To pomeni tudi vtičnice, vtiče, patch panele,......
CAT 6 je nekoliko debelejši in so velike težave z uporabo priključkov, ki so narejeni za CAT5

Zato ima gremlin prav.
Prvo poišči vtičnice za CAT6. Če te dela proizvajalec za katerega si se sicer odločil (stikala, vtičnice), potem uporabi CAT6 kabel

Re: izvedba elektroinštalacij - Blejcan - 9.1.2014

Hej mene pa zanima koliko okvirno bi me stala zamenjava električne napeljave v pritličju in zgornjem nadstropju. Mogoče še del kleti oz v kurilnici. Kvadratov je to kaj pa vem koliko kake 200 od oka.

Pač dotrajano je že pa ga ne mislim srat z elektriko. Pa električna omarica bi se itak zunaj naredila. Kake 2000 € do 3000 €?

Nimam pojma sicer o teh stvareh Smile

Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 10.1.2014

Tudi v tej temi imaš (če jo prebereš od začetka) kar nekaj številk, nekaj pa je še tule:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=35051&">viewtopic.php?f=6&t=35051&</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=48752&">viewtopic.php?f=6&t=48752&</a><!-- l -->

Re: izvedba elektroinštalacij - h0m3b0y - 13.4.2014

Fery Napisal:Ni čisto tako!
FTP v vsakem primeru nudi boljšo zaščito pred motnjami, tudi če ozemljitve ne priklapljaš.
Neumnost. V najboljsem primeru neozemljen FTP deluje enako kot UTP, v najslabsem pa doda veliko suma in motenj.

Ce ze mora bit kabel z necem ovit (FTP, STP, S/FTP) naj bo na eni strani ozemljen (na zemljo od objekta), na drugi pa prost. Ponavadi se vsi kabli srecajo na enem skupnem mestu (tam kjer "pride internet v hiso"), tam je ponavadi tudi elektricni prikljucek ki naj bi bil ozemljen, tako da nebi smelo bit problem se malo dostukat zemlje.

Pa pri vrstnem redu paric se splaca upostevati [url=httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/TIA/EIA-568#Wiring]standard[/url], ker drugace se zanejo dogajat cudne stvari. Parice so z namenom razporejeno tako, da se minimalizirajo vplivi posameznih zic. Pri hitrejsih povezavah se to veliko bolj pozna (domace 1GB/s povezave so zelo hitre za te kable, 10GB (ko pridejo domov) bojo pa formula 1 mreznih povezav po bakru).

Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 13.4.2014

Citat:Neumnost. V najboljsem primeru neozemljen FTP deluje enako kot UTP, v najslabsem pa doda veliko suma in motenj.

Ne bo držalo!
Neozemljen FTP ima še vedno cca 20 dB boljšo zaščito, kot UTP
Ozemljen pa zagotavlja še dodatnih 20 dB zaščite.

Re: izvedba elektroinštalacij - baluf - 29.9.2018

Pozdravljeni.

V delavnici (oz. multifunkcijski prostor) bi dal-nekateri so že- bojler, skrinjo, delovno mizo z vtičnicami ....
V stanovanju že imam notranjo omaro z varovalkami, iz ene gre vod v delavnico.
Ali bi bilo prav če bi še v delavnici dal eno e. Omaro in za vsako breme še svojo varovalko?

Hvala

Re: izvedba elektroinštalacij - simek - 29.9.2018

In zakaj ne? V hiši imam 3 el. omarice! Za vsako nadstr. svojo!
Glede na porabnike, bi verjetno bilo edino pravilno! Pa je dovod dovolj močan za el. bojler in ostalo "šaro", ki se uporablja v delavnici? Si "štromarju" omenil, za kaj boš uporabljal prostor?

P.S. O "štromu" nimam pojma, gledam iz perspektive "enga zahojenca, ki gre rajši na ziher" 8)

Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 29.9.2018

Odvisno od preseka kabla, ki bi napajal ta novi razdelilnik. In seveda vsote moči vseh priključenih porabnikov na novem razdelilniku. Pomeni pa to tudi vgradnjo še enega glavnega stikala (in varovalk v njem) ter dograditev kake tri polne varovalke v "stari" razdelilnik oziroma prevezavo odvodnega kabla pred glavno stikalo starega razdelilnika.

Bi ti tole napisal malce bolj "kmečko", @arbajter! Kaj zdaj? Nova el. omarica, ali ne :?:
Sem povedal svojemu "štromarju" kje bo P.S. in sušilec, pa je dal svoje varovalke za vsako od obeh "mašin", @baluf pa bi imel el. bojler, skrinjo in vso "navlako" v delavnici, na eni?
To, bi po mojem mnenju potrebovalo svoje varovalke! Se motim? Ali bi varovalke potreboval v glavni omari, ali pa potrebuje dovolj močan dovod v delavnico in tam novo el. omarico! Ali pa si jaz tole predstavljam narobe in kompliciram? 8)

Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 29.9.2018

Kaj tebi sedaj ni jasno? Omarico da in ne. Odvisno od tega, kar sem že omenil. Če ima ustrezen kabel med staro in "novo" omarico potem je odgovor da. Če tega nima je odgovor ne. Pa še kak faktor zna biti v igri pri odločitvi. Takole na hitro in po kmečko. Če pa tebe kaj "muči", pa me lahko pokličeš. Še nikomur nisem odrekel pomoči.

Ne , ne , brez jeze @arbajter! Jaz imam, "kak mam", samo zanimalo me je! :wink:
Sem omenil, da nimam pojma, sem si pa razlagal, da večji porabniki morajo imeti svoje varovalke in glede na dejstvo, da ima priklopljen el. bojler, skrinjo in da bo v delavnici "trajbal tremblic", pa morda celo varilni aparat, potrebuje "nekaj več"!

P.S. Se opravičujem 8)

Re: izvedba elektroinštalacij - arbajter - 30.9.2018

Brez opravičila. Ni blema.
P.S. Kje maš pa ZS?