PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - SinAbi - 6.2.2014

Sam imam na štajerskem eno gošo, dober hektar, teren je zelo slab, krpati, težko dostopen, v lepem vremenu so stroški spravila višji kot je vrednost lesa. Če je kdo pripravljen pomagat pri spravilu od ledu podrtega, lahko odpelje vse veje, za povrh pa mu dam en kos hloda bukve. Fajn je, če ima 'željan pomagati' ob motorki še kakšno strojno mehanizacijo, vitl bi bil zelo dobrodošel. Hvala vsem, ki boste priskočili na pomoč, pucalo se bo predvidoma drugi teden.

Re: Bukova drva - zamot1 - 6.2.2014

Pridem s helikopterjem??

Re: Bukova drva - Berghaus - 6.2.2014

DELPHI Napisal:Skušam ti samo dopovedati, da pričakuješ od človeka racionalne odločitve, ko je ta v neracionalnem stanju.

Ne, glede na LOCK pisavo par postov višje me obtožuješ okoriščanja. Na rovaš njegove neracionalnosti? Prizadetosti?

Podpasna :-)

Net, magični plac......

Re: Bukova drva - medo9 - 6.2.2014

Priložnost, pomoč, zaslužek... kakšen teden ali dva nazaj, je inšpektor kaznoval sovaščana, ker ni imel čelade in zaščitnih sredstev med delom v gozdu.

Spomni(te) se, ko sem pisal o tem, da ni ravno enostavno spustiti kogarkoli v gozd, saj drvarjenje le ni nabiranje gob.
Pa ne misli, da zagovarjam Beghausove sosede, daleč od tega. Opozarjam samo na to, da je še druga plat, tako kot vedno.

Tudi meni bo zagotovo ogromno segnilo. In lahko naredim dneve odprtih vrat, ne rabim pomoči, vsak lahko odpelje kar hoče... in kaj bo nastalo, oziroma ostalo na koncu?
Kaos od kaosa.
Meni ni problem šenkati 5, 10metrov vej, če si jih kdo sam razžaga in pospravi za seboj.

Bolj enostavno je pospraviti kar potrebuješ zase, ostalo pač pustiš.
Delo je težko, stroški spravila niso majhni in zakaj bi prodajal za drobiž, če vem, da se ne splača?

(Berghaus: vabilo še vedno velja. Oglasi se, vej debeline do 10cm in še debelejših, sem imel preveč že pred tem ledom. Za butare delat jih je pa kaj pa vem par 10 kubikov...)

Re: Bukova drva - DELPHI - 6.2.2014

Berghaus Napisal:
DELPHI Napisal:Skušam ti samo dopovedati, da pričakuješ od človeka racionalne odločitve, ko je ta v neracionalnem stanju.

Ne, glede na LOCK pisavo par postov višje me obtožuješ okoriščanja. Na rovaš njegove neracionalnosti? Prizadetosti?

Podpasna :-)

Net, magični plac......

Zate podpasna, zame pa svinja razmišlja po svinjsko.

Medo, super, bomo prišli 100%, moja me spomne vsak teden.

Ja, butarice me najbolj zanimajo. Definitivno ti ne mislim lomastit z žago po hosti, pa še večjo škodo delati, kakor je že.

Hlodovino rabite sami in pametno je, da se je lotijo ljudje poklicani za to, izkušeni. Lahko pa pomagamo z vejevjem, vem kak šmoren je s pospravljanjem. Hlode že potegne traktor, drobiž pa ponavadi ostaja in zgnije.

Mi polen ne rabimo veliko, imam pa vedno probleme s prižiganjem. Zdaj si pomagam z ostankom parketa, namesto da bi bila ob hiški butarica ali dve.

Definitivno pridemo, če ne drugače, kot sem ti že omenil, da ti stisnem roko in povabim na pivo.

DELPHI Napisal:
Berghaus Napisal:Zate podpasna, zame pa svinja razmišlja po svinjsko.

Zdaj sem poleg izkoriščevalca še svinja?

Pa naj bodi :-)

Trdno verjamem, da znaš in zmoreš tudi bolje.

Ker pa zapisane stvari ostanejo:
1. "Svinja svinjsko misli, je bil nekoč v gimnaziji (okrog lete 1960/in najbrž že davno prej) opreproščen logični sklep."

2. Velike: male črke so po moji laični oceni označevale razmerje med tvojo sebičnostjo in altruizmom v konkretnem primeru. V številkah izraženo tam nekje, 2:1. Lahko, celo zelo verjetno je, da se glede tega motim.

Mi pa zmote ne smeš šteti v zlo, ker enostavno ne morem vedeti za vse nesebično oddelane ure pomoči konkretnemu kmetu pri najtežjih opravilih, za katere nisi zahteval ne povračila ne štamprla za na pot.
Še enkrat konkreten kmet, konkretna pomoč.

Če sicer igraš mati Terezo za cel svoj becirk in še 1/2 foruma za povrh je to samo še ekstra plus.

Nič ti ne štejem v zlo, lej ga. Vsak ima pravico povedati svoje mnenje. Drugače pa ja, rad se razdajam, ker rad pomagam. Tako se počutim koristnega. Vem, slišati je egoistično, ampak tak sem. In ni mi važno poplačilo. Nekoč so pomagali meni, popolnoma neznani ljudje in zaprisegel sem si, da bom to poplačal stokratno. Za svojo dušo.

Znanci naju imajo za neumna, sploh po tem, ko sem bil edini, ki je šel v poplavah reševati spodnjo sosedo, ki jo nihče ne mara. In briga me, če nam je nekoč grozila in nas podila. Enostavno nisem mogel gledati skozi okno, kot večina okolice. In ko je nevarnost minila, sem se obrnil in šel zadovoljen domov. Čeprav izmučen.

Se je pa lansko leto zgodilo nekaj presenetljivega. Ustavila je mojo ženo in ji rekla, da vidi, kako se matra z vrtnicami in da naj si raje pri njej poreže podtikance (ženska ima čudovit vrt) in zasadi okoli hiše. Žena je bila tako presenečena, da mi je tekla domov povedati.

Nekdo je zadnjič na forumu zapisal, da se dobro z dobrim vrača. Tolikokrat sem že občutil to........in je čista resnica.

Se absolutno strinjam in brez trohice cinizma podpiram takšno ravnanje in vedenje. Etiko skupaj z estetiko veliki filozofi ponavadi prišparajo za konce njihovih velikih sistemov, v praktičnem življenju pa se s tema dvema sestrama vse začne (in konča).

V mislih sem šel še enkrat skozi celo vas in skušal uganiti, če je v njej kakšen gospodar, ki bi pustil človeka, da bi mu pomagal čistiti gozd v zameno za nekaj drv.
Upam se trditi, da ga ne bi našel. Ne trdim, da je tako prav, da se razumemo, ampak take so zakoreninjene navade ljudi.

Da ti mora tujec pomagati je znamenje šibkosti ali pomanjkanja, kar je nekaj najhujšega kar lahko kmeta doleti.
Iz otroštva se spomnim posmehovanja domačinov, ki je dal posekati del gozda "državnim". Izpadel je slabič in nesposobnež, človek, ki je zažrl grunt.
Drug primer je bil obraten, ko je teta dala posekati grmade po travnikih starejši vdovi, ker ni imela svojih drv. Vendar jo je teta za to prosila, da je ženska lahko ohranila obraz, čeprav je šlo za pomoč.

Res se trudim dopovedati, da gre za občutljive zadeve, ki jih je včasih težko razumeti.

Hmm, priznam da tega nisem videl tako......

Ampak pismu, zakaj bi bila prošnja, oziroma sprejetje pomoči znamenje šibkosti? Saj nismo robotje, supermani?
Hvala bogu, da niso vsi taki. Briga me za ponos, če vidim, da rabim pomoč, jo bom objel kolikor je dolga in široka.

Ravno prejle sem prebral članek na RTV o vtisih avstrijskih gasilcev, ki so prišli pomagati. Vodja pravi, da so presenečeni, kako so jih ljudje sprejeli, da komaj pridejo v vas, še nič niso naredili, ljudje pa jih dočakajo s kolači, kavami, sokovi......

Vidim pa, kam ciljaš. Včasih je treba požreti ponos in si priznati, da ne zmoreš. In če sem za kateri narod slišal, da je v pomoči nesebičen, je to za slovenski narod.

Me je pa zvila ena druga novica, namreč ljudem so začeli krasti agregate in gorivo.

Saj ne moreš verjeti......

Re: Bukova drva - som16 - 6.2.2014

Dober dan forumaši, drvarji. Big Grin
Sem že opisal moj način spravljanja drvi oz. kje jih dobim. Kakšnega tipa / kvalitete so drva, se je videlo na kontroli mojega Attacka uplinjaka.

Kot prejšna leta bom tudi letos v gozdu , ki je blizu, pospravljal in dobil/zvozil domov drva za kurjavo. Lastnik gozda - KMET- mi pokaže kaj je potrebno počistit in kaj podret. Tega se držim že vsaj 7-8 let. V vseh teh letih mi ni nikoli zaračunal nič. Drva sem dobil zastonj. Oba imava v tem pogledu zadovoljstvo in korist.
Moram priznati, da je to v moji okolici ""IZJEMA""; ne vem ali jaz ali kmet!! :lol: Big Grin
Delo , ja , :wink: tako da se vsa družina spravi v gozd ko je potreba, kakšen prijatelj pa za pomoč, ko je potrebno nalagat na traktorsko prikolico.

DRŽI, da ni mogoče se dogovoriti z vsakim kmetom tako sem se sam!!
Kaj je vzrok_____________________- :?

Upam in verjamem, da se bo podobno še kje zgodilo, saj je zaupanje predpogoj za obojestransko zadovoljstvo.

Drži, 100 ljudi,100 čudi!!

Re: Bukova drva - Hanzi - 6.2.2014

Da se ne boste samo kregali:
Znanec proda suha mešana drva, bukve praktično ni. Največ hrasta, bora, kostanja....
Cena od 40-45 po metru v klavtri. Klaftre niso zložene za prodajo ampak za lastno uporabo. Zato pred nakupom skoraj obvezen ogled klaftre (in izbira le te) in dogovor ob klaftri.
Les je v klaftrah že nekaj let zato je suh, lahko preverite z vlagometrom bp.
Okolica Domžal.
nekaj jih je še v "ozadju" na desni strani.

Re: Bukova drva - cevko - 6.2.2014

Tale trditev, da če tujec pomaga kmetu in je to znak šipkosti je iz trte zvita. Osebno me je kmet prosil in sam ponudil to možnost, da če mu na lagerju zlagam meterska drva, mi jih kasneje tudi ceneje proda. Drugi dan sva šla v akcijo. Na njegovi jasi sem zlagal drva, on in njegov sin sta jih pa vozila iz gozda. Res me pa ni pustil zraven v gozd zaradi varnosti.
Sosed kmet, ima 40 glav živine in mu vsako leto pomaga ekipa vaških upokojenk, ki jih sam pokliče na delo, ko jih rabi, pa ni važno, ali je to delo v hmelju, pobiranje krompirja, korenja, spravljanje sena iz hriba v dolino....ni da ni. Njemu 'zunanjih sodelavcev' ne primanjkuje. Jeseni, ko se pospravljajo pridelki je tako radodaren, da me je že sram vzeti vse, kar mi ponuja....ZASTONJ ! Pa kljub temu mu nič ne primanjkuje....Dober gospodar bo dobro vodil svojo kmetijo, dober grabežljivec bo pa.....no, to je pa že druga zgodba.

Re: Bukova drva - alanford - 6.2.2014

Različne kulture, različne vasi, različni ljudje, različne navade ....