PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - Hanzi - 6.2.2014

csamo001 Napisal:
medo9 Napisal:csam: jaz ne pričakujem ničesar od države zaradi škode.
Bi pa rad, da bi država (in državljani) spoštovali mojo zasebno lastnino. Tudi tebi najbrž ne bi bilo všeč, če bi se ti sprehajali po dvorišču ali dnevni sobi, si medtem naredili sendvič in vzeli pivo iz tvojega hladilnika, nakoncu pa ostanke zabrisali tja v en kot ali pod kavč? :twisted:

Še enkrat vprašam: bo gozd kaj obrabljen od naključnih sprehajalcev? Pa ne sprehajajo se ti skozi dnevno sobo, ne kradejo ti hrane in pijače iz hladilnika - sprehajajo se ti skozi gozd. Butasta primerjava...
Le zakaj po mestih vsi ograje postavljajo? Saj se jim dvorišče in trata ne bosta znucala od naključnih sprehajalcev. Iz hladilnikov jim pa tudi ne bo nihče piva kradel.

Re: Bukova drva - medo9 - 6.2.2014

Csam: ti pač ne upoštevaš dejstva, da je moj gozd moja zasebna lastnina.
Tako, kot je tvoje stanovanje tvoja.
Z vsemi plusi in vsemi minusi... ampak tvoje stanovanje je res samo tvoje, moj gozd pa ni samo moj.

Re: Bukova drva - firefly - 6.2.2014

BTW, nekaj so pisali da je podrtega količine za celoletno sečnjo. Ma je več. Po mojem. Ampak... Za kurjavo se v sloveniji porabi (spet podatek ki ga imam v glavi da sem ga prebral) ~ 10% letne sečnje. Nek nizek % v vsakem primeru. Kam bomo dali/prodali 10 letno zalogo (dokaj slabih) drv? Smile Ker za kaj drugega to itak ne bo...

se pa strinjam da je gozd posel. Vsaj bi moral biti...

Saj se tudi jaz strinjam, da je gozd (lahko) posel kot vsaka druga dejavnost.
Razmere so takšne kot so in vsaj jaz ne jokam za subvencijami in ne kličem države.
Tudi sovaščani, ki jih poznam, prav tako ne.

Nasprotujem pa temu, da je lastninska pravica nad gozdovi omejena, istočasno pa so po novem zakonu obdavčeni celo z višjo stopnjo kot ostala lastnina.
Če hoče država zagotoviti sprehajališča za državljane naj to uredi z nacionalnimi gozdovi. Zasebna lastnina pa naj bo res zasebna.

Re: Bukova drva - Berghaus - 6.2.2014

Firefly, tako kot sem že prej rekel. Ponudbe bi moralo biti OGROMNO, tako kot si sam rekel, desetletna zaloga. Pa bodo dejansko cene padle? Bodo moj klinčič mali. Raje bodo pustili zarejanje lubadarja in gnitje.

Predvčerajšnjim sem že enemu sosedu omenil, da imam motorko pripravljeno (v resnici ne smem, problemi s hrbtom), da bomo pomagali pucati, za kak meter dva drv za naš kaminček. Mi je povedal, da bo sam, da ni panike. Bo moj klinac sam, že samo uvoz ima zasut z enimi 30 debli, pobočje izgleda kot podrt domino.
Sem še vprašal, če bo vsaj prodajal, pravi da ne prodaja, da ima zase. S tem da ima ob bajti na parceli že 40 metrov, prvi od njih stari 7 let. Gnili in črni.

Prav z veseljem bom šel v Bau.... in vzel metrček dva. Delat žal trenutno ne morem, drugače bi našemu soforumašu spucal gmajno do borovnic. Upam, da bodo pregledi naslednji mesec kaj bolj milostni....

Re: Bukova drva - alanford - 6.2.2014

Motorka je za križ pravi strup. Poznam tudi jaz. Žal sem se v vseh teh letih pomehkužil na stolu za pisalno mizo in sem posledično za nobeno rabo. Pa saj lahko nekaj naredim, pretiravat pa ne smem, kar pa že naredim, pa skrajno previdno z vsakim gibom in nič na moč. En nepravilni gib na silo potem, ko si že malo zmatran in ne ščitiš hrbtenice z napetimi trebušnimi in hrbtnimi mišicami in si spet tam, adijo, .... No, po nekaj dnevnem delu, ča ne pretiravaš in se paziš, prideš v formo....
pa kaj to pišem, to je za med.over.net....

Re: Bukova drva - telmos - 6.2.2014

Berghaus boš pa k meni na vikend prišel, pa jih nabereva kolikor hočeš. Le z delom bo treba bolj počasi saj sva oba hrbtna invalida. Pa kako zadevo izpod peke bomo vmes ruknili, da se sama pripravi. Samo, da se ta jajca z vremenom zaklučijo. Boš vsaj videl, kje sem in kako izgleda.

Smo že štirje hrbteničarji :-(
Tudi jaz moram zelo previdno...sem si pa za kleščenje kupil najmanjšo motorko (Stihl 171) in se precej pozna.
Pa pas vedno gor (Lombaskin), po delu pa obvezna telovadba, visenje na mizi in savnanje. Mater koliko opravkov je s pripravo drv :-)

Re: Bukova drva - DELPHI - 6.2.2014

Dajte že pustit lastnike gozdov, da počnejo s podrtim drevjem kar jih je volja.
Posebej za kmete je gozd še vedno banka iz katere se jemlje, ko rabijo. Špara se lepe smreke za cimpre otrok, lepe hlode za prodajo, slaba drva za sprotno kurjavo.

Predstavljajte si, da vam pogori bajta, pa bi se sosedje začeli smukati okoli vas, da vam pomagajo pospraviti, če lahko tudi kaj vzamejo, po forumih bi se pa pridušali, da vas ne pustijo zraven, čeprav bo propadlo še tisto, kar do zdaj ni.
Zadnja stvar, ki jo rabi človek je takšna "pomoč", pa če so nameni še tako plemeniti.

Udarite po kmetu, ko vas nategne pri meri, ker ne plača davka od prodaje, ker se pase na subvencijah - sem takoj zraven, ob podrti hosti, ki je šla skozi generacije sklepati stave za koliko bodo drva cenejša pa ni ravno okusno.

Re: Bukova drva - telmos - 6.2.2014

Pri nas na planoti, če je kdo pripravljen pomagat pri spravilu ni prav nobenega problema nabrati tiste debele veje, si jih razžagat in odpeljat. Večina kmetov bo vesela, vsaj do sedaj so bili. V gozdu namreč segnije veliko tega, kar ni strogo hlod. Je enostavno že pri neurju bilo preveč vsega poruvanega, sedaj pa še to. Samo še špice stojijo pokonci.

Delphi, sem že pojasneval, hlodovina me ne zanima in je delo za izkušene, čokate, zdrave. Bi se pa z veseljem lotil vejevja in butarjenja. In nobenemu nočem biti v škodo, mislil sem na konkretno delo. Poplačano z nekaj vejami. Če je pa to "odiranje" lastnikov gozdov, potem pa ja, naj jim zgnije. Saj sem povedal, mirno bom šel s prikolico v Bau.

Telmos, zmenjeno!!

Lastnik gozda = gmotna škoda + čustvena prizadetost.
Ti = PRILOŽNOST + pomoč
Ne gre skupaj.

Bo zdaj šlo?

Re: Bukova drva - firefly - 6.2.2014

delfi, kar je podrtega lastniki ne morejo sami pospravit. Ni šans. Bo zgnilo ogromno drv. in dobesedno raje vidijo da zgnije 50m3 VEJ kot da nekdo 5m3 tega odpelje, potem ko jih 50 napravi... Pa itak ne bodo imeli kje prodajat... Bau bo imel še vedno enako prodajo, pa čedalje večjo prodajo, od kje dobijo robo je pa vsem jasno...

Delphi, ne še čisto. Moja štorija s ponujanjem pomoči je znana že davno pred ledolomom. Zajema precej več vsestranskosti, kot zgolj gozdarjenje, glede na to, da je v naši vasi precej razširjena dobrinska menjava. Po tvoji logiki sva bila tudi midva izkoriščena, ker je ženina delovna pozicija taka, da je zdaj pol vasi njenih pacientov. Teh primerov bi lahko opisoval še tone in tone, pa se mi zdi, da ne bo haska, ker stojiva nekako na svojih bregovih, brez želje po brodenju.

Lahko pa vseeno tvojo formulo malce predrugačim, naredim bolj resnično

Lastnik gozda=gmotna škoda+prizadetost+preobsežna škoda za samosvojo sanacijo

Produkt te enačbe pa ti ne rabim pojasnevati, kajne?

Kar se tiče pa priložnost+pomoč=ne gre skupaj.....bi te pa vprašal, v kateri državi pa ti živiš? Greš v službo, kjer nudiš svojo pomoč đabe? Ali zaradi PRILOŽNOSTI za zaslužek?

Bo zdaj šlo?

Edit:
Pa ne rabiš odgovarjati. Brezveze da minirava temo, raje reciva, da imaš ti prav, pa je.

Hote ali nehote si naredil mineštro iz tega kar sem napisal in česar nisem, zato izletov v prazno ne bom komentiral.

Skušam ti samo dopovedati, da pričakuješ od človeka racionalne odločitve, ko je ta v neracionalnem stanju.

In če bo zgnilo, bo pač zgnilo, njegova stvar, njegova škoda.
Koliko neumnosti ti uženeš, koliko denarja zabušiš za stvari, ki so za istega kmeta traparije, pa to ni stvar njegove/javne presoje.

Edit:
zaenkrat še ne rabim milosti.