![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.3.2019 Pri nas je zdajle 3C..., nekaj snega zunaj - zimske razmere, le za sankat ni dovolj snega :evil:. Re: Toplotna črpalka - mdule - 19.3.2019 Energetik81 Napisal:mdule Napisal:Meni se 24/7, če ni potrebe, ne zdi smiselna izbira: minimalna temperatura okolice je praviloma dosežena med 6. in 7. zjutraj, pa tudi tam nekje do 11. ni prav visoka - zakaj bi bilo obratovanje v tem času smiselno? Posledično TČ popoldne, ko so pogoji boljši, miruje. Podobno - čeprav manj izrazito - je stanje zvečer, med 20. (21.) in 22. uro.Smiselno je zaradi udobja. Jaz vsekakor občutim razliko, če imajo tla 21 ali 24° (razlika med mrzlimi in ogretimi estrihi), pa čeprav je sobna temperatura enaka. In pa ogrevalna voda je v povprečju lahko hladnejša (boljši COP), če je ogrevanje 24/7. Glede temperature tal se strinjam - vendar izklop za nekaj ur (denimo do 5, od 6. do 11.) tega pri izolirani hiši in normalno debelih estrihih ne bi smel povzročiti. Glede COP-a se ne strinjam - mislim (priznam pa, da nisem meril), da je razlika v temperaturi okolice tu pomembnejša od morebitne višje potrebne temperature vode. Poleg tega niti ni nujno, da bo temperatura višja - samo obdobje delovanja TČ se premakne na čas, ko so zunaj temperature višje. Pri nas TČ tudi tako dostikrat obratuje s tisto minimalno 16-odstotno modulacijo, pa temperatura DV vseeno preseže zahtevano vrednost. Če bi obratovala od jutra, bi popoldne bodisi ugasnila bodisi taktirala - nič od tega po mojem ni optimalno. Tako pa pri nas deluje po naslednjem režimu: od 22. do 6. - TČ dela, estrih se segreva in je zjutraj, ko vstanemo, topel, kar je skladno z bivalnim ugodjem; od 6. do najkasneje 11. (pozimi) - TČ ne dela, estrih se počasi hladi; ker sem takrat doma sam (v pisarni, ki je pri nas ogrevalno eden manj obremenjenih prostorov), to nima nekih občutnih negativnih učinkov na bivalno ugodje; od (denimo) 11. do (denimo) 20. - TČ dela, s tem, da se oddaja toplote v prostor/temperatura tal postopoma povečuje, kar je skladno s potrebami objekta po toploti in bivalnim ugodjem; v času obratovanja TČ je tudi temperatura okolice najvišja (vsaj v obdobju, ko TČ načeloma dela z večjo močjo); od (denimo) 20. do 22. - TČ ne dela, vendar ker gre za kratko obdobje, pomembnega vpliva na bivalno ugodje ni (v večjem mrazu traja to obdobje samo 1 uro, lahko bi ga seveda tudi izpustil). Seveda se strinjam, da kakšnih čudežnih prihrankov na ta način ne dosegamo (kot je Ferry pravilno povedal, je strošek ogrevanja sodobne hiše tako majhen, da se je v primerjavi z marsikaterim drugim stroškom njegov pomen močno zmanjšal), vendar pa se kljub temu ne strinjam, da bi bilo ogrevanje 24/7 v sodobni hiši ravno idealno. Druga pesem je seveda, če hiša tako ogrevanje zahteva. Dušan Re: Toplotna črpalka - Fery - 19.3.2019 Saj ne dela par ur. Prižgano je 24 ur/dnevno. Koliko dela, pa neka kvazi pamet določa. Nam je važno, da je 24 stopinj 24 ur. Bluzenje, da je optimalno da TČ in pritikline vrtijo 24 ur na dan, vsaj po mojem mnenju, ne pije vode. Je pa najlažje tako urediti. Re: Toplotna črpalka - mdule - 19.3.2019 Ja. Če bi bila ta pamet še zmožna ugotoviti, KDAJ točno naj kaj vrti, da bo želeni rezultat dosežen z minimalnim vložkom, bi bilo pa res lepo. Pamet od moje TČ tega vsekakor ne zmore. Zato ji jaz malo pomagam z urniki. Si pa ne domišljam, da je s tem dosežen optimum. Čeprav je tudi res, da nadaljnje optimiranje ne bi prineslo omembe vrednega finančnega rezultata. Bi mi pa bilo topleje pri srcu - sem le strojnik. Re: Toplotna črpalka - Fery - 19.3.2019 Jaz ne ogrevam hiše s TČ, le vodo za ogrevanje. Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 19.3.2019 Fery, tebi kdaj tvoja kakega vzgojna stisne? 8) Re: Toplotna črpalka - Fery - 19.3.2019 Kolk pa misliš, da sem star? Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.3.2019 mdule Napisal:Glede COP-a se ne strinjam - mislim (priznam pa, da nisem meril), da je razlika v temperaturi okolice tu pomembnejša od morebitne višje potrebne temperature vode. Poleg tega niti ni nujno, da bo temperatura višja - samo obdobje delovanja TČ se premakne na čas, ko so zunaj temperature višje.Moja elektrika je v VT 1,8x dražja kot v MT. Je COP res 1,8x višji podnevi? Recimo zdajle je ponoči 1-2°C, podnevi recimo da je zdaj pomladi nekje 12-15°. Če je ponoči z defrosti vred COP=2,5, bi moral biti podnevi vsaj 4,4 da se splača čakati tople razmere za delovanje TČ. Čisto na uč je razmerje med razliko v ceni in COP nekje konstantno podnevi in ponoči ob sončnih dnevih. Seveda je ob meglenih zimskih dnevih, ko je temperatura ves čas enaka, precej bolj ugodno ogrevat samo v MT (če TČ to zmore, torej v 1/3 časa pokriti vse dnevne potrebe bajte). Najbolj pametno je po mojem zgolj preprečiti ogrevanje zjutraj od 6 do nekje 9/10h, ko je kombinacija temperature in cene res ubijalska. Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 19.3.2019 Fery Napisal:Kolk pa misliš, da sem star? Bolj je vprašanje kolko je ona stara. :lol: Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 19.3.2019 Energetik81 Napisal:mdule Napisal:Glede COP-a se ne strinjam - mislim (priznam pa, da nisem meril), da je razlika v temperaturi okolice tu pomembnejša od morebitne višje potrebne temperature vode. Poleg tega niti ni nujno, da bo temperatura višja - samo obdobje delovanja TČ se premakne na čas, ko so zunaj temperature višje.Moja elektrika je v VT 1,8x dražja kot v MT. Je COP res 1,8x višji podnevi? Kombinacij je nebroj, povrh pa se parametri celo še opd dneva do dneva spreminjajo. Pa seveda tudi ne moreš videt ne vem koliko naprej, če bi hotel, da neka pamet vse to računa in optimizira. Jaz imam recimo hrbet TČ izpostavljen in obrnjen proti vzhodu, kjer recimo sije gor sonce nekje do pol desete. Minimalne možnosti za defrost torej, če je sonce. Zdaj pa vrži še to predpostavko v enačbo... Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.3.2019 Saj pravim, da se tukaj težko karkoli optimira samo z urnikom. Krmilnik bi moral imeti pamet, kjer bi vnesel tarife, COPe pri različnih kombinacijah in nato bi real-time računal. Ampak še to ne pomaga, kako naj bi krmilnik vedel, če morda mrzlemu jutru ne sledi še bolj mrzlo in vlažno popoldne? Bi bilo treba vkomponirat še vremensko napoved in da ti zoptimira obratovanje za 24/48h naprej. :lol: Re: Toplotna črpalka - mdule - 19.3.2019 Energetik81 Napisal:mdule Napisal:Najbolj pametno je po mojem zgolj preprečiti ogrevanje zjutraj od 6 do nekje 9/10h, ko je kombinacija temperature in cene res ubijalska. Ja, saj to sem trdil - ni prišlo tako čez? Morda pa jaz narobe razumem, kaj misliš, ko praviš 24/7? Dušan Re: Toplotna črpalka - JaBK - 19.3.2019 Takrat ko je to aktualno... O kaki razliki pa govorimo? V kWh in posledično evrih? Tole najprej zracunajte pol pa boh pomagi tistemu, ki se bo s tem se ukvarjal... Re: Toplotna črpalka - Fery - 19.3.2019 V evrih. Šest njih letno. Re: Toplotna črpalka - mdule - 19.3.2019 Tja, če je šest evrov, je to reda velikosti 2 % letnega stroška za ogrevanje. Ali en dober kafe. Vendar (lahko) brez kakršnegakoli vložka. Torej je donosnost naložbe neskončna Za primerjavo: v eni drugi temi je precej verjetno nekdo z ukrepom, ki potencialno najbrž ni obetal nič večjega prihranka, uničil TČ. Ampak v bistvu namen mojega pisanja ni bilo dokazovati, kako izjemne prihranke je mogoče na ta način doseči. Izraziti sem želel dvom glede tega, da je (zelo) pogosto zatrjevani optimalni način obratovanja TČ 24/7 resnično optimalen. Ker mislim, da je mogoče z urnikom doseči boljši rezultat glede stroškov (in tudi obremenitve TČ) in enak rezultat glede bivalnega ugodja. Dušan |