PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - stepski - 4.2.2014

Ker dolgujem še nekaj besed o kupljenih drveh pri trgovcu... (očitno sem se zadnjič malo prehitro pohvalil)... kupljene štiri palete torej nekje 6.8 metra polen preloženo in izmerjeno 6,6 čeprav kot sem že rekel, ne me loviti za vsako poleno... na dve paleti dejansko nimam pripomb, na tretji se pojavijo krajši konci in nekaj pirjevih in očitno jim je uspelo v skladišču po njej posuti nek maltit tako da se mi je pri prekladanju posipal navzdol po drveh... dočim o četrti nevem kaj naj si mislim, zlasti po sredini drva resnično različnih dolžin, da ne govorim o obliki ki je podbna vsemu drugemu samo ne pravim polenom, posledično kar nekaj praznega prostora po sredini in s tem seveda tudi slabše nalaganje same peči... ( ravno odal reklamacijo, bomo videli kakšen bo odgovor)...

Re: Bukova drva - Hanzi - 4.2.2014

Bergi pravi da bodo drva zastonj zaradi žledoloma, predlagan da hitro nabavite kak gozd pa jih lepo žagate in prodajate. Napravite 10 palet pa imate minimalno plačo.
Na tri dni eno paleto. Nekateri to naredijo v eni uri.

Re: Bukova drva - sizif - 4.2.2014

Kmet ne prejema subvencij "za vsak drek", za gozd pa še manj. Njegov gozd je tudi "odprt" vsakomur, tako rekreativcem, lovcem, nabiralcem..., pa saj to veste.
Odsotnost sočutja ob veliki gospodarski škodi, ki s(m)o jo utrpeli lastniki gozdov (največji je RS), pa tudi pove svoje.

Re: Bukova drva - medo9 - 4.2.2014

Podpis pod Sizif-ov komentar!

Re: Bukova drva - BikeMan - 4.2.2014

Če je kmetom denar pada z neba (kot nekateri očitno mislijo), nevem zakaj je vedno manj kmetij?

Morda bo letos res več drv na razpolago, a njihova priprava bo zahtevnejša in nevarnejša. Drevje ležo križem-kražem, nekatera debla so napeta in tako smrtno nevarna, več zmote ker nekega drevesa ne bo mogoče povlečt ven v enem kosu, ampak posebaj pripenjat še vse odlomljene veje, da o sanaciji gozdnih cest in vlek niti ne govorim...

Žalostno, kmetje in lastniki gozdov bodo za več in nevarnejše delo prejeli manj. V normalnih razmerah se za drva poseče drobnejše, bolano, kljukasto drevje, torej selektivno, sedaj pa je polomljeno tudi kakovosten les ter podmladek. Posledice tega se bodo čutile še 20-30 let. Razbito šipo na avtu zaradi odlomljene veje ti takoj zamenjajo, pa še povrnjeno škodo dobiš.
In komu pa naj kmetje se potožijo? Nobenmu.

Jaz sem od nedelje v tujini... vrnem se v soboto in sploh ne upam pomisliti, kaj me čaka v gozdu :-(

Mogoče za vikend še ne bo pametno jit v gozd... sam si bližje kot 50m do gozda ne upam jit, še kar naprej se lomi pa tudi veje še visijo dol...bo potrebno počakat eno fajn burjo, da bo zmetala dol kar je obviselo.

Re: Bukova drva - Hanzi - 4.2.2014

Točno tako, se spominjam žleda leta 96. Najbrž še danes kako poleno čaka na peč.
In ja, priprava drv v takem stanju je precej dražja kot pa v namerno posekanem.
Seveda bodo tisti ki kupujejo drva na paletah temu oporekali.

Re: Bukova drva - csamo001 - 4.2.2014

sizif Napisal:Kmet ne prejema subvencij "za vsak drek", za gozd pa še manj. Njegov gozd je tudi "odprt" vsakomur, tako rekreativcem, lovcem, nabiralcem..., pa saj to veste.
Odsotnost sočutja ob veliki gospodarski škodi, ki s(m)o jo utrpeli lastniki gozdov (največji je RS), pa tudi pove svoje.

A ker je gozd odprt za naključne obiskovalce, se kaj bolj "obrabi"?

Oglašate se v zadnjih vpisih samo lastniki gozdov. S tem ko ste sprejeli lastnino teh gozdov, ste tudi sprejeli morebitne (ekonomske) posledice. Zakaj zdaj jokate? Če meni v poplavi voda zalije klet, kdo mi pol pomaga in mi izkaže sočutje? Še zavarovanje ni pomagalo, glede na to, kakšno odškodnino smo dobili glede na škodo, ki je bila povzročena. In sem potem dobil kaj od države? Sem ja - višji nepremičninski davek!

Pa naj mi nekdo prosim na hitro izračuna kakšen bo njegov izpad prihodka, če mu je zdaj žled polomil recimo eno tretjino drevja v gozdu. In to ni izzivanje: naj prosim nekdo res na hitro potegne številke skupaj, kaj nastali snegolom v denarju pomeni zanj.

Najprej pozabljaš, da nismo prav nič sprejeli lastnino gozdov, ampak je bilo treba gozdove kupiti.
Pri čemer vsaj jaz ne jokam, ampak samo ugotavljam.
In nisem niti nek strokovnjak ali poznavalec.
Vem le to, da pričakujem polomljeno drevje, ki bi sicer rastlo še deset let ali več.
Škode pa ne znam oceniti (kot rečeno niti še nisem videl svojih gozdov), pri čemer niti ne gre za izpad prihodka, ampak za to, da bo (kot pišejo) gozd potreboval desetletja, da si opomore od tega loma.
Ali drugače povedano: če bom imel zaradi žleda recimo 100, 200 ali še več m3 drv na voljo več kot bi jih imel sicer, to pomeni, da jih bo treba prodati. Sicer bodo obležala in trohnela....kajti jaz ne rabim več kot 5-6m3 na sezono za lastno porabo...

Re: Bukova drva - csamo001 - 4.2.2014

Želel sem povedti, da vas nihče ne sili biti lastnik gozda. Lahko se ga tudi proda...

Kar se pa tiče padlega lesa: če prav razumem imaš prirasta bistveno več, kot ga za lastne potrebe (ogrevanje) potrebuješ. Torej, lahko delo prevzameš sam in iz padlega drevja pripraviš drva za prodajo in pobereš zaslužek. Ali pa to prepustiš neomu tretjemu in pobereš nekaj manj zaslužka.

Če sem se kje zmotil me prosim popravi.

Re: Bukova drva - Jozl - 4.2.2014

Kako lepo in toplo naj je tukaj pisati poste, tisti tam na obronkih pa morajo preživeti že nekaj dni brez elektrike - posledično brez ogrevanja.......
Mogoče bo zaradi velike ponudbe nekoliko padla cena drv, samo taki les je najprimernejši za strojno spravilo in pripravo sekancev. Kaj bo pa potem s ceno lesa za kvalitetni les. Recimo za ostrešje bodo potem kmeti prodajali samo 3m smreke, rabimo pa po 8-10m dolgi ravni nepoškodovani les. Tisto pa bodi nakurili cene x3 in potem bomo zopet vsi tulili.

Upam samo da vsem kmetijam, ki so na odročnih krajih, čim prej piklopijo nazaj elektriko, da jim ne bo začelo teči iz zamrzovalnih skrinj in da se lahko nekako normalizirajo.

csamo001...Nihče ne joka, samo povemo dejstva! Razjezi oz. užali nas pa to, da nekdo, ki očitno niti od daleč še ni videl pravega življenja na deželi/kmetiji pametuje!

Prvič:primirjaš škodo več 10.000m2 polomljenega drevja s poplavljeno kletjo... drugič dobil si vsaj nekaj odškodnine, lastnik gozda jo ne nič, tretjič velikokrat so si lastniki predvsem novogradenj krivi sami, da imajo poplave, ker gredijo na POPLAVNEM območju, potem se pa ljudje čudijo, če jim na BARJU pride voda v klet... Petič:naj te spomnim, da se bo tudi na gozd plačeval nepremičninski davek, ter tudi katasterski dohodek.
Glede številk:poleti smo imeli vetrolom, poiskali smo nekoga, ki bo stvari saniral, sej je za nas enostavno prenevarno. Cena dela:25€/m3 k temu bo treba dodati še stroške prevoza cca. 5€/m3. Potem bo treba drva še razrezati, razcepiti, zložiti,...In koliko bi zaslužil za več dni težkega dela za 20m3 drv? 400€! (s tem da je trebalo opravit še dogovore in oglede z izvajalci in logarji, nafta, bencin, olje, obraba motorne žage...)

Izpad prihodka pa ne moreš kar tako na hitro...če ti polomi mlado drevje, ki bi moralo rasti še 10,20,30 let je kot da bi krompir kopal 2 meseca prezgodaj-nekaj drobiža sicer zraste, vendar ga lahko prodaš samo za prasce za neko mizerno ceno. Če bi počakal še dva mesca, bi pa lahko iztržil bistveno več.

Re: Bukova drva - gape - 4.2.2014

Csamo, želel sem povedati, khhm, tudi hišo kjer ti zaliva klet se lahko proda.... Kdo te sili biti na ogroženem območju?

Se pač preseliš v manjšo manj vredno, ali v malo garsonjero. Temu ti sledi tudi nižji nepremičninski davek. Tako lahko vsak sanira bodoče ekonomske posledice.

Vsak dober gospodar bo jokal, če mu takšna ujma vzame za celo generacijo gozdnega prirastka.

Slika s traktor foruma:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/g/40/4o6zCscq/img0594unichr("46")jpg[/img]
(<!-- m --><a class="postlink" href="http://traktor.mojforum.si/traktor-about13732.html">http://traktor.mojforum.si/traktor-about13732.html</a><!-- m -->)
No povej mi, kaj naj človek naredi s tako smreko? Za rezan les kot vidiš očitno ne bo, drv iz smreke pa tudi nihče ne mara, dolžan si pa odstranit, da se ne namnoži lubadra...samo delo in strošek. Če bi jo sam porezal, bi lahko za hlodovino dobil 90€/m3, za razrezan les pa skoraj še enkrat več. Vidiš kje je izpad?

@Gape:kratko in jedernato si napisal.
Podpis!
Smile