PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - cratos - 23.12.2013

Če kuriš v uplinjevalnem kotlu že ne toliko kot v kakšni Viadruski..
A misliš ,da pri razkroju vejevja ne nastaja CO2.
Gozd tudi s samim listjem dobi dovolj hranil za svojo rast.Po mojem se gozd sam lahko čisto solidno obnavlja ,če ima kolikor toliko podrasti!!
Pa ne vzemi tega kot pravokacijo.
lp cratos

Re: Bukova drva - Hanzi - 23.12.2013

Janipapilon: kdaj nastane svinjarija iz dve leti nerazklanih drv. Če so suha (veje se v tem času posušijo) v peči lepo pogorijo in se bojim da dajo več od sebe kot debel razklan hlod. Veja je rasla 100 let za 10cm, deblo pa je v tem času naredil pol metra. Gostota je zagotovo različna. Vsaj taka ja moja izkušnja s smrekovimi vejami, nekatere debelejše od pesti.

Re: Bukova drva - nemenabijat - 23.12.2013

Les je CO2 nevtralen, tako da kakšne svinjarije tukaj ni. :wink:

Re: Bukova drva - zamot1 - 23.12.2013

Če kuriš v uplinjevalnem kotlu že ne toliko kot v kakšni Viadruski..
Ne dam moje malo predelane viadruske za nobeno novodobno uplinjevalno sranje, preveč člankov na uplinjevalnike o viadruskah pa skorj nič :mrgreen:

Ja,ja sem imel sam ta kotel in ga poznam v.......
Je tok dober kotel ,da nimaš kaj pisat o njem!! :mrgreen:

Re: Bukova drva - zamot1 - 23.12.2013

Zakaj ga pa nimaš več, prerjavel sigurno ni :?: Smile

Da ne bom smetil teme!!
Nekaj malega sem pisal pod temo Sam sfriziral Atmosa..
lp cratos

Re: Bukova drva - stepski - 10.1.2014

Ima kdo kaj izkušenj z kurjenjem kostanja.... v bistvu naj bi imel za spoznanje večjo energijsko vrednost kot bukovina, kar se tiče sušenja pa je bolj podoben hrastu... imam prav...

Re: Bukova drva - misko07 - 10.1.2014

Jaz trenutno kurim recmo ene 4 polena bukve in eno ali dva kostanjeva (stromarske stange) polena... Tako se obnese, sam kostanj pa bi verjetn slabo gorel.. Tezko se vzge, men se ne zdi primeren za samostojno kurjenje.

Re: Bukova drva - Hanzi - 10.1.2014

štange najbrž slabše gorijo tudi zaradi impregnacije. Podobno kot švelarji

Re: Bukova drva - cratos - 10.1.2014

Kostanj ima slabšo kurilno vrednost kot Bukev in Hrast.Pogori pa prav tako samo na četrtine naj bo razklan,pa bo!!
Če bi bila impregnacija na Borovi kislinski osnovi se kurilna vrednost poslabša, če pa so normalni Kostanjevi ostanki se pa nimaš kaj bati ,samo kuri brez skrbi!!
lp cratos

Re: Bukova drva - Mojsa - 11.1.2014

Zdaj ne morem it brat nazaj 74 strani zato prosim da mi na kratko poveste kaj ste ugotovili za drva iz akacije? Koliko so dobra napram bukvi in ali je 43€ na meter razrezanih in priprljanih domov dovolj ugodna cena da vzameš akacijo namesto bukev.

Re: Bukova drva - Jozl - 12.1.2014

Akacija ima tudi visoko kurilno vrednost. Pri gorenju poka in meče iskre, zato ni primerna za odprte kamine - najboljša za kamine je breza, ker se ne dimi. Doma smo 2 leti kurili v centralni samo akacijo zaradi snegoloma pred 15 leti. Ni bilo bistvene razlike kot da bi kurili bukovino, tudi krušna peč je velike kose lepo pohrustala, da jo je celo malo dvignilo, ker je bila preveč naložena. Če je akacija nekaj ceneje od bukve, je to vreden nakup.

Sekanci iz akacije imajo po nasipnem volumnu najvišjo kurilno vrednost (stari spomin, ko me je to zelo zanimalo iz ene brušure).

Re: Bukova drva - đozo - 12.1.2014

..akacija je dejansko enakovredna bukvi..."problem je le,da njena skorja v dolžinskem metru zavzame cca 10cm...
če je bukva"premium,je akacija"premium glede dolgoletne"deponije...še posebej,kje zunaj pod polivinilom :wink:

Re: Bukova drva - đozo - 12.1.2014

Mojsa Napisal:Zdaj ne morem it brat nazaj 74 strani zato prosim da mi na kratko poveste kaj ste ugotovili za drva iz akacije? Koliko so dobra napram bukvi in ali je 43€ na meter razrezanih in priprljanih domov dovolj ugodna cena da vzameš akacijo namesto bukev.

če boš jo skuril v sezoni in dobiš bukev za 50 eu ...je akac. predraga

..če pa jo boš deponiral za najmanj 5 l"zunaj je pa"premium
ps
naši starci so vedno rekli,da bukev skuri drugo sezono..,pozneje je"prepozno