PodSvojoStreho.net
Integracija TČ v obstoječ sistem? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Integracija TČ v obstoječ sistem? (/showthread.php?tid=78842)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - Igorslo - 26.9.2021

Nekaj mi ne da miru, recimo za dogrevanje vode v zalogovniku. Majhna TČ 9kw lg monoblok , recimo vezana tako da dela 40c v 2000lit zalogovnik, ko je nad 40c se ustavi. Primer : zakurim drva, zalogovnika gresta do 80c voda se čez dan ali noč porabi in TČ začne šopat na 40c da nista nikoli mrzla oz premrzla predno spet zakurim. Tudi manj drv porabiš ko dvigneš iz 40 do 70-80. To res se mi ne zdi problem, ker recimo obstoječe črpalke ki razporejajo vodo in kroženje od uplinjevalne peči, bi delale kot da je peč segrela na 40, sploh ne bi rabil nič dodatnega krmiljenja, samo off-on 40c z vezavo v zalogovnik. Seveda nimam pojma in samo na glas razmišljam.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - tona gas - 26.9.2021

Igorslo,ali lahko daš podatek koliko ur od 24 pa ti zadostuje teh 2000 l vode v zalogovnikih?
In pa čez koliko ur potem zakuriš ponovno, če ni skrivnost.
Pa kolko ogrevaš?

Ok odvisno kakšen je mraz zunaj ampak okrog 0 ali malo pod.
Zakurim ob 8.00 gori do 13.00 potem spet naložim gori do 18.00 in spet naložim sedaj odvisno koliko sta polna zalogovnika. Torej naložim še tretjo polno ali pa polovico ali pa nič. Potem to greje do 22.00-23.00 ure odvisno kako imam naštiman in ponoči je nočni režim z manjšo temp v radiatorjih. talno pa laufa nonstop na cca 30c + - kakšno stopinjo in še dve kopalniški lojtri . Zjutraj ob 5.00 se iz zalogovnikov še preostala vroča voda zlije v radiatorje in je to cca 2 uri , ker ob 7.00 že vidim na telefonu da sta oba prazna na 35-30c . Odvisno kje imam naštimano da mora ustavit.
Vezava je malo nenavadna in sicer dva ogrevalna kroga za eno hišo 290m2 talno +radiatorji in en ogrevalni krog za drugo stanovanje 100m2, pa še radiatorji v delavnici so pa vezani na ogrevalni krog od hiše in se odprejo ročno z ventilom po potrebi.
Torej ogrevam zaokroženo navzgor 500m2 če je pod 5c , drugače pa 400m2
Izolacija 5cm do 7,5 cm kombi plošče, okna skoraj vsa na sever, skupno 100m2 balkonov neizoliranih itd. Ko nehaš ogrevat temp hiro pade.
Po mojem mnenju je že ta peč 28 kw prešvoh, ker pri -10c je gorelo 3 polne runde 145lit bukve, da je segrelo še zalogovnika 2000lit do večera in seveda je ponoči že talno požrlo vse.
Mogoče bi TČ pomagala da mi ne požre tako hitro, ampak glede na količino vode je 9kw prešvoh,.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 26.9.2021

Bohinc, tole kar si naložil mi nariš, ne kapiram. Okoli porabe; koliko so vam pokurile TČ samo za ogrevanje v začetku kurilne sezone do danes, pa ne mi nakladat da še nič ne kurite. V tistih JBKjevih podatkih je zraven še vse drugo, samo kWh so merodajni, cene brez veze. TČ pa ni nič drugega kot to da mi ni treba vozit drva z karjolo v kurilnico, tričetrt tuki pa vas misli da imate vesoljsko ladjo v kurilnici.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sassapo - 26.9.2021

Igorslo... Zakaj bi ogreval vodo na 40°C, če potrebuješ npr 35°C? 5°C pomeni čisto po nepotrebnem 13% slabši izkoristek.
Vsaka TČ, ki ni nizkocenovni Kitajc, zna peljati dva ogrevalna kroga, ali serijsko ali za doplačilo.
TČ deluje vedno kot direktni krog, vedno zagotavlja temp. katero v tem trenutku hiša potrebuje.
Ko zakurimo, se temp. v zalogovniku dvigne nad temperaturo direktnega kroga, zato začne krmilje pripirat mešalni ventil in ugasne TČ.
Ko temperatura v zalogovniku pade pod temp. ki jo v danem trenutku hiša potrebuje, štarta TČ. V praksi je to sila enostavno in edino pravilno delovanje kotla, TČ in zalogovnika.

#sassapo: Tudi 35c bi bilo ok, bi potem mala tč 9kw bila dosti ali ne? Gledam če pridem do 5k z montažo , drugače me ne zanima. (zaenkrat)
Ko sem izbiral kotel sem hotel močnejšega 35-40kw pa je bil prodajalec proti ,da ni potrebe, je raje hotel kombiniranega z peleti , da bi za prehodna obdobja ali ko pade temp v zalogovniku peleti avtomatsko pogreli dokler ne zakurim , pa to je bilo še nekih 5-6 k eu. Kar pa sploh odpade. za nalašč nisem doplačal še prirobnice neke luknje ki poveže peletno peč s to uplinjevalno, stane pa 500eu, to bi lahko dali gratis če že ponujajo peč z kombinacijo. Če mi odpove križ mi bo pa enkrat še žal te luknje, ampak peleti so pa 1x dražji kot les in sploh niso ekonomični zame.
Da vsako leto skurim 30m drv mi pa tudi ne paše preveč. Drva bukev me pride 1800eu, iz tega je vse jasno koliko je izgub . Pa temp imamo vedno 23 če le ne zamudim z nalaganjem.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sisekmisek - 27.9.2021

Igorslo. Jaz bi na tvojem mestu v tega 2000l zalogovnik dal ON-OFF CTC 420. Sicer je to še vedno investicija večk k 5k. Pomoje tam kake 8k, ampak to je orenk stroj dizajniran za ogreavnje (zunanja kišta ima 190 kg) z dolgo življenjsko dobo. Drva bi pomoje zmanjšal vsaj za polovico, če ne 3/4. Pomoje bi kuril res samo še v globljem minusu, ker pač imaš res veliko kvadrature. Pri -15 in 45 vode ti ta tč da še vedno 9 Kw toplote z COP 2. Senzor na zalogovniku bi postavil na spodnjo polovico, da je vklopov res minimalno tudi v prehodnem obdobbju.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sassapo - 27.9.2021

Se strinjam, še posebej ker je LG-jevih 9 kw samo na papirju, dejansko gre za 7kw napravo, katera pa na veliki in energetsko zahtevni hiši nikakor ne bo zadosti. Včasih je tako, da lahko denar za investicijo pri kateri na vse pretege šparamo, vržemo dobesedno vstran. Če ne misliš naredit tako kot treba je bolje, da ne delaš nič.
Vsekakor priporočam ON OFF mašino nazivne moči okoli 15kw.
Hotjet bo tukaj najbolj ugoden, če nekaj primakneš pa omenjeni CTC ali Thermia

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - Igorslo - 27.9.2021

""Če ne misliš naredit tako kot treba je bolje, da ne delaš nič."

To se pa najbolj strinjam, ker me je zanimalo če je kakšna opcija do 5k eu, če ni pač ni, potem bom raje počakal da me resno prime za večjo investicijo. Vendar pri 10k sem že zelo blizu SE in električnim radiatorjem,...dobro so energenti in naprave razporejene ni nobene bližnjice. Pri avtu kupim nekaj za jurja in se peljem , pri gretju pa karkoli konkretnejšega najmanj 10k eu in 2k na leto stroškov.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - kadotr - 27.9.2021

Bi z 12 kW LG-jem rešil problem, četudi nekaj manj ugodno, a precej ceneje?

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sisekmisek - 27.9.2021

Igorslo....tudi SE + radiatorji izgleda ceneje samo kot začetna investicija. Pri tako veliki kvadraturi dvomim, da ti SE kaj veliko koristi, če boš potem montiral električne radiatorje. Dvomim, da bi pri 10k investicije v SE sploh pokril električne radiatorje, še vedno bi pa imel kar nekaj dela z drvmi, da bi zimo pregural relativno poceni.

Pač najbolje je seveda ON-OFF tč + SE. Investicija najbrš preko 15k za vse. Je pa mir za 15 let vsaj + minimalno dela z drvmi.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - Igorslo - 27.9.2021

Seveda sem se hecal z radiatorji, najverjetneje bom počakal in naredil komplet SE+TČ , ko bom psiho fizično odločen pristopiti na to stran. Ker za prihodnost sumim da bodo cene plina in elektrike podobne današnji ceni pelet. Ker TČ brez SE bo zame spet samo strošek.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - sassapo - 27.9.2021

Ne boj se! Sistem bo vedno skrbel, da boš imel dovolj stroškov, pa naredil kar boš hotel. Ko boš dal gor SE, bo naslednja investicija baterija, ker ta ne bo zadoščala še ena...
Zaenkrat bi rekel, da je še najboljša dolgoročna investicija izolacija.

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - zamot1 - 21.10.2021

V vednost vsem strokovnjakom; TČ dela po pričakovanjih, deluje kot TČ za sanitarno vodo in vzdržuje 330 lit vode v hranilniku na 40°C- histereza +-3°C, seltronova regulacija pa po krivulji poskrbi da je toplo v prostorih (to dela že ene 15 let). Ogrevanje dela po intervalih z programsko uro kot je delalo že prej, TČ pa je vklopljena od 5,30 do 23 ure, ponoči ne dela. TČ ptudi do neke mere prilagaja moč glede na potrebe in odstopanje od nastavljene temperature in se vmes tudi izklaplja. Od zagona 27.08 do danes pokuril 260 kWh, Čakam hujši mraz, je bilo pa že kar nekaj dni pod ničlo v jutranjih urah. Lahko imam vklopljeno omejitev toka na 16A, zaenkrat se ne kaže potreba po večji moči, ob vklopu gre tam do 2800W potem pa čez čas drgne na 800 do 1000W, Tako bo še nadaljnih 500 let pa se lahko na trepalnice mečete. Big Grin
LP

RE: Integracija TČ v obstoječ sistem? - darre - 9.11.2021

Trenutno se ogrevamo z drvmi peč 45kw in zalogovnik 4000L. Imam idejo, da bi dogreval vodo s pomočjo toplotne črpalke. Želja je, da bi kuril samo, ko je temperatura pod 0.Črpalko bi vezal na zalogovnik, tako da bi grela cca 1000Lrazmišljal sem o monobloku 16Kw ali pa druga varianta A bi se dalo kaj narediti, ali so to nerealne želje.