![]() |
|
Talno ogrevanje, priprava tal, - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Talno ogrevanje, priprava tal, (/showthread.php?tid=57656) |
Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - gurenc - 2.2.2015 ali kdo ve kako prisilit avtomatiko, da ti vodo pošilja po sistemu npr. 24 stopinj toplo, tudi če je v prostoru dovolj toplo? ker bi vseeno ogreval vsaj na neko nizko temperaturo to maso betona, saj če se vse shladi na 22 stopinj, bo trajalo kar nekaj ur, da se ta masa nazaj segreje. sem sprobaval ta konec tedna pa nikakor nisem mogel prisiliti avtomatike, da mi pošilja toplo vodo po hiši. sem dal na ročni pogon (torej "on" namesto "auto"), povišal minimalno temperaturo dvižnega voda na 23 stopinj - pa je še vedno pošiljal 20 stopinjsko vodo po hiši, mešalni ventil pa je bil najbolj na "nuli". Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Pozdravljeni, Kot sem razložil že tukaj, sem si uredil pred sezono novo ogrevanje. Zunanja regulacija, dva kroga, dva mešalna ventila, dve pumpi. En krog je za radiatorsko ogrevanje, drugi za talno (dve etaži, dva različna ogrevanja). To leto imam sedaj nenormalno veliko elektrike. Premišljujem in testiram, kaj bi lahko bilo, ampak nisem našel še nič. Porabe imam nekje 700-800kw. Do sedaj, nekje 500. Je možno, da mi sedaj tole ogrevanje nenormalno kuri elektriko dodatno? Pri talnem je pogon praktično stalen, pa tudi pri radiatorskem ogrevanju sedaj z zunanjo regulacijo je bistveno drugače kot prej-večino časa so mlačni. Lahko sumim na to oz nov sistem? Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - alanford - 20.2.2015 Je vir toplote TČ? Kakšna? Govorimo seveda o kWh in ne kW. Za kolikšno obdobje? _______________________________ Brez muje se še čevelj ne obuje. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Imam dve leti staro peč centrometal pelet set 30kw. Torej, ogrevanje na pelete. Sanitarna voda: klasičen 100L bojler, varčen, star dve leti. Bojler dvomim, da bi toliko porabil-lansko leto je delal celo leto-čez zimo in čez poletje. Elektriko odčitavam sam vsak mesec in je povprečna poraba več kot 700. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Homer - 20.2.2015 Cirkulacija sanitarne vode? Glede tvojega ogrevanja pa tako: Dve obtočni črpaki krepko maj kot 80 W regulacija, motorni pogoni, ..... 10W Pa naj bo skupaj zaokroženo navzgor 100W Dnevno je to 2,4 kWh, mesečno 72 kWh in letno 730 kWh (s sodobnimi črpalkami je lahko poraba tudi polovična) Koliko pa porabi peletna peč za delovanje, pa poglej v podatke ..... Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Cirkulacija sanitarne vode? Nimam pojma ![]() Čudi pa me dokaj velika poraba pump...730 kwh na leto je skoraj 2X povprečna poraba električne energije za povprečno gospodinjstvo??? Je to možno? Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Homer - 20.2.2015 No tu je pač treba upoštevati kurilno sezono in je znesek takoj polovička Povprečna poraba gospodinjstva vletu 2012 naj bi bila 3872 kWh! Pod cirkulacijo nisem imel v mislih porabo črpalke, ampak ohlajanje bojlerja.... Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Če upoštevam torej tvoj podatek: povprečno kurimo (na okroglo) pol leta. povprečno gospodinjstvo 330-recimo hisa 400 mesecno. Torej vsa ta mehanika porabi povprečno za en mesec povprečne energije za celotno hišo? Dejansko to ne morem verjeti ![]() Mislil si ohlajanje bojlerja? Katerega...v peči ali električnega? Torej: moj sistem -peč na pelete -dve pumpi (ena daje v vodo v radiatorje, druga v talno) -dva motorna mešalna ventila Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Homer - 20.2.2015 Govorim o električnem bojlerju (saj praviš da imaš 100l električni bojler....) Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 OK, dajmo ločiti centralno in električni bojler. Kot sem dejal: vsako leto izključim peč nekje aprila-maja ( do sedaj samo radiatorsko ogrevanje-to leto je prvič ločeno) in vključim električni biljer za sanitarno vodo. Elektrika se je povprečno dvignila za max. 5,0eur/mesec. Do sedaj sem vsako leto tudi pozimi grel vodo preko peči medtem, ko to leto grejem tudi pozimi preko elektrike (sanitarno vodo). Torej: Sedaj, ko grejem vodo z elektriko je praktični enako, kot do sedaj čez poletje. Elektrika pa je nenormalna. Je možno, da mi tako veliko elektriko dela nov sistem? -dve pumpi za dva voda (talno dela praktični ves čas) -dva motorna mešalna ventila -pel na pelete Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Sebek - 20.2.2015 Ja možno je, da ti kakšna črpalka vleče energijo iz bojlerja, če je le ta vezan na kotlovno vodo, čeprav se ogreva na elektriko in ni zaprt ventil. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Vleče energijo iz bojlerja? To je mišljeno, da bi lahko pumpa, ki poganja toplo vodo naprimer v talno, vzema vodo iz bojlerja za sanitarno vodo? In tako le ta ves čas greje vodo? Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Homer - 20.2.2015 Kako greješ pozimi sanitarno vodo? (je bojler v peletnem kotlu?) Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.2.2015 Peč na pelete imam sedaj tretjo sezono. Prve dve sezone sem čez zimo ogreval sanitarno vodo preko bojlerja v peletnem kotlu. Ko sem nehal ogrevati hišo, sem peč izklopil in ogreval sanitarno vodo preko električnega bojlerja. Cela hiša je imela radiatorsko ogrevanje. To leto sem spremenil: -spodnji in srednji štuk: radiatorsko ogrevanje, svoj vod (pumpa, mešalni ventil) -zgornji štuk: talno ogrevanje, svoj vod (pumpa, mešalni ventil) Sanitarno vodo pa grejem preko električnega bojlerja (prižganega imam na EKO, na modulu zunanje regulacije Seltron imam izklopljeno ogrevanje sanitarne vode oz bojlerja). Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Homer - 20.2.2015 In kaj se potem čudiš? Prej si pozimi ogreval sanitarno vodo s pečjo, sedaj pa z električnim bojlerjem ..... |