PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov (/showthread.php?tid=57109)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 8.7.2014

Prehod iz zemeljskega plina na zrak voda lahko pomeni tudi precejšnje razočaranje, kaj lahko se zgodi, da bodo ogrevalni stroški ostali skoraj enako visoki, oz. investicija v TČ nikoli povrnjena.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - alanford - 9.7.2014

Katero strašno neumnost moraš narediti, da se ti stroški ne bistveno zmanjšajo?

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - xavi - 9.7.2014

NinaDer Napisal:Se strinjam @Alanford, a vseeno 1000€ je veliko denarja...
Se opravičujem, da sem napisala porotherm, modularec je ja, ni porotherm..niti ne vem zakaj sem napisala to....
Bomo videli kako in kaj, ampak hibrid odpade, ker ko gledam cene sem tam tam z HT tč... neke velike razlike ni, če enkrat vse sešteješ...
Dilema ostaja..bomo videli, ko bo dejansko kak monter prišel in bomo zbrali nekaj predračunov...
Hvala za vse nasvete, če imate še kakšne pa so seveda dobrodošli, temo bom skrbno spremljala še naprej.
Hibrid lahko pomeni tudi bivalentni sistem z obstoječo plinsko pečjo, opisan že tu na forumu. Nabaviš črpalko ustrezne moči, ki bo pokrivala energetske potrebe do nekje + 2C, ostalo opravi plin. Je pa treba prvo ugotovit, zakaj imaša tako visoko porabo, ali je kaj narobe z samo pečjo, zakaj je potrebno ogrevat kotlovsko vodo na 65 C,je to vzrok premala površina radiatorjev, nepotrebno ogrevanje na urnike, slabe nastavitve, ali kaj tretjega. Poznam primer, ko so radiatorje zapirali, ker so se jim rože sušile istočasno pa ogrevali vodo na 60 C, namesto, da bi bili vsi radiatorji odprti, tem. v njih pa 40 ali pa še manj brez nevarnosti za sobne rastline.
Še enkrat, na prvem mestu ogled nekoga, ki se spozna na ogrevanje z toplotnimi črpalkami, ker preverjeno, vsi se ne spoznajo na to.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 9.7.2014

Prvo je treba ugotoviti, da gre za 10 let staro plinsko peč, ki zagotovo nima izkoristkov, kot današnje kondenzacijske. Verjetno je vsaj 10% manjši izkoristek, pa še toliko morda zaradi slabih nastavitev, pa je že 20%.
Jaz na tem ne bi gradil nadaljevanje zgodbe .....

Iz vseh vklopljenih radiatorjev na nižji temperaturi namesto polovičke na višji ne bo nekega prihranka......

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 9.7.2014

alanford Napisal:Katero strašno neumnost moraš narediti, da se ti stroški ne bistveno zmanjšajo?

Zemeljski plin ni tako drag energent, da bi se na vrat na nos TČ zrak voda izplačala, še posebej ne če je plinski kotel in vse ostalo v brezhibnem stanju.
Menjava dobrega kotla z ne dobro izbrano TČ ZRAK VODA praviloma ne zadovolji pričakovanj investitorja.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - alanford - 9.7.2014

OK, to je itak jasno. Sem že mislil, da bom izvedel kaj novega. Hvala.

EDIT
Imam prijatelja, ki ima plinski kotel za segrevanje objekta. SV ogreva s STČ. Vprašal me je za mnenje za zamenjavo pliskega kotla s TČ. Objekt poznam. Po pregledu računov (stroškov) sem mu zlahka odsvetoval zamenjavo, saj je kotel v brezhibnem stanju, čeprav ne več tako nov.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - NinaDer - 11.7.2014

Prilagam še slike plinske peči, da bo mogoče komu malo bolj jasno kaka je.. in če je možno malo lažje svetovati, saj te dni nimamo časa, da bi se dobivali z montarji pa verjetno so tudi oni zasedeni....

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 11.7.2014

NinaDer... dokler tvoj izbrani mojster ne bo videl celotnega sistema ogrevanja, velikost radiatorjev, stanje obstoječe hidravlike... hiše, njene toplotne mostove, lokacije... Ti nihče od nas ne bo znal ocenit ali se ti prehod iz plina na TČ izplača, ali je bolje menjat plinski kotel, ker obstoječi z ločenim gorilcem nima ravno blestečih izkoristkov

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Merlin1 - 11.7.2014

Ni čudno, da ni vode dovolj. Z ležečih bojlerjev se lahko iztoči malo vode. Verjetno imate vgrajeno konstantno regulacijo...

Prvo bi bilo pametno preverit regulacijo ogrevanja in namestit TČ za sanitarno vodo. Ko se bo to uredilo, vprašanje če boste še razmišljali o zamenjavi. :wink:

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - NinaDer - 12.7.2014

sassapo Napisal:NinaDer... dokler tvoj izbrani mojster ne bo videl celotnega sistema ogrevanja, velikost radiatorjev, stanje obstoječe hidravlike... hiše, njene toplotne mostove, lokacije... Ti nihče od nas ne bo znal ocenit ali se ti prehod iz plina na TČ izplača, ali je bolje menjat plinski kotel, ker obstoječi z ločenim gorilcem nima ravno blestečih izkoristkov

Aha ok, torej nekoga, ki se spozna obvezno najprej na ogled, potem pa odločitev..
Se pravi, da je obstoječi dokaj slab-povprečen...nimam pojma kakšne izkoristke ima, verjetno pa ne prav dobre, glede na porabo...
Ali lahko kdo v okolici Kranja koga priporoči, oz. ali sodelujoči na forumu hodite kaj okoli Kranja in bi si vzeli čas za ogled?

Merlin1 Napisal:Ni čudno, da ni vode dovolj. Z ležečih bojlerjev se lahko iztoči malo vode. Verjetno imate vgrajeno konstantno regulacijo...

Prvo bi bilo pametno preverit regulacijo ogrevanja in namestit TČ za sanitarno vodo. Ko se bo to uredilo, vprašanje če boste še razmišljali o zamenjavi. :wink:

Se pravi je obstoječi sistem slab in obenem še slabše reguliran...
Je smiselno nabavit tč za sanitarno vodo, če bi menjali za novo plinsko peč? Če bi menjali za novo tč, potem, da bi kupovali dve verjetno nima smisla....?

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 12.7.2014

Bom citiral kar tebe:
Citat:Aha ok, torej nekoga, ki se spozna obvezno najprej na ogled, potem pa odločitev..
Brez ogleda bodo zgolj neplodne diskusije na forumu, kjer ti bo vsak predstavil svoje videnje rešitve, ki pa ne bo podprta z natančnimi podatki.

Ne nazadnje je tudi tvoja odločitev, v kakšne stroške si pripravljena iti.
Mi ti lahko tukaj predlagamo tudi "nuklearko", ki bo sicer zagotovo optimalno delovala in boš zagotovo zadovoljna......., s stroški investicije pa verjetno "malo" manj!

Pa za ogled najbrž ni dovolj "nekdo ki se spozna", ampak nekdo, ki to dela in ti lahko sestavi ponudbo z vsem potrebnimi delom in materialom.
Tudi tu med komentatorji so ponudniki!

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - xavi - 12.7.2014

Nina imaš enak sistem za sanitanro vodo kot jaz, ko sem ogreval na kurilno olje. Ta sistem mi je dnevno odnesel 2 litra (cca. 20 kw)olja oz nekje 600 l na sezono. Danes imam ogrevalno toplotno črpalko in povprečno dnevno porabo čez celo leto manj kot 16 kw, kar pomeni, da me ogrevanje in sanitarna voda prideta ceneje, kot prej samo ogrevanje sanitarne vode.
Kakšne izkoristke pa ima sama peč z ločenim gorilnikom pa težko povem, ker še kaj takšnega pri plinskih pečeh nisem videl.
Ko pa se govori o razlikah med plinom in TČ, imamo v mislih predvsem plinske kondenzacijske kotle z pretočnim ogrevanjem sanitarne vode, kjer pa je razlika med invensticijo in prihranki z TČ dejansko lahko vprašljiva.

Kakšne pa so karakteristike hiše?
Kaj podobnega kot pri meni? Kakšna pa je tč?
Glede peči nimam pojma, sploh ne vem kaj je razlika med ločenim gorilnikom in kondenzacisjko pečjo.....

@ homer
Saj sem vprašala če so tu gori tudi ponudniki ki imajo čas? IN da bo treba ogled narediti?....ali mar nisem?

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 12.7.2014

Saj sem te citiral Smile