PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 25.11.2013

jožko, potem pa sigurno nimamo regulatorja vleka, ker na dimniku ni nobene lopute.

bond bond: da možu predlagam, da nekdo predela IK, mi ne bo pustil več blizu kotla :lol: (to mora on predlagat, jaz pa strinjat, torej ga moram spravit pogledat mal različne kurilnice, tak je približen plan)

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - bond bond - 25.11.2013

To se pa strijam! :lol:
Ja nas moske je potrebno voditi, da se nam kao samim posveti Idea
Moj kotel je tudi se v garanciji pa semvseeno zamenjal komoro. Definitivno je ogled drugih kotlovnic pravi korak in fantje na forumu verjemi, da so res zelo dobri strokovnjaki, ki so pomagali ze mnogim. Jaz sem bil ze popolnoma obupan nad mojo sigmo sedaj pa lahko recem da smo jo nekako spravili do stanja, ki jetako kot mora biti.

Veliko podatkov bi vam dalo ker kotel nima lambda regulacije (vsaj mislim da ne-)da vam nekdo izmeri emisije dimnih plinov, da vidite kaj se dogaja med procesom gorenja. Certifikat kotla je testiranje ob optimalnih pogojih kar pa vsako dnevno kurjenje ni. Mene je skoraj kap zadela nad rezultati ko sem prvic opravil meritve dimnih plinov. Vsi izpusti so bili preko vseh mej zato tudi visoki dp in katran povsod. Sedaj z novo komoro in v glavnem pravimi nastavitvami je delovanje ook.
Res priporocam, da greste do cratosa pogledat kako on kuri, saj je to osnova dobrega delovanja. Ze kako zlozis drva v kotel je odvisno kako bo gorelo. Moj oce ko zakuri vedno lepse dela kotel kot ko zakurim jaz. Naredim vse enako kot on samo ne vem ko on zakuri je kotel manj zasajan. Cry

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 26.11.2013

RobicM Napisal:T dimnih plinov začne uhajati preko 210 , ko je povratek v peč okoli 60 st. Torej, ko je vi bistvu segret tudi spodnji del zalogovnika. Ne vem, če je to povezano, ali je slučajno, vendar ponavadi DP pobegnejo, ko v 2. naloživa ali 3. naloživa zalogovnik za polena in je povratek v peč že nad 59 st. C, (torej je tudi zalogovnik za vodo ogret na 60 st c).

aleks Napisal:povratek v kotel je vedno toliko (okrog 60), vsaj moral bi biti. če ni, je nekaj narobe. dejstvo da vama uhaja je da preveč nalagata oz. je vajin hranilnik premajhen. ker je objekt trenutno segret, hranilnik pa recimo 85% segret, toplota nima več možnosti na hitro se uskladiščit, kotel pa noče čisto ugasnit da ne bo smolil izmenjevalca. seveda lahko tako naraste tudi tdp. če je odjem nižji, dimni plini zapuščajo kotel manj ohlajeni. rešitvi sta zgolj dve: manj nalagat ali pa dokupit hranilnik. ko bo zunaj bolj mrzlo, bo najbrž problem manj opazen, ker se bo več toplote sproti porabilo.

To dvoje nekak ne paše skupaj. Zakaj bi donalagal drva, če je zalogovnik premajhen? Premajhen bi bil takrat, ko bi na dnu prilezel do nekje 90 °C. Kakšnih tovrstnih poročil pa nismo zasledili. Dobro, lahko tudi že prej, če sistem ni sposoben odvajati dovolj energije iz peči pri nižji temperaturni razliki.

Drugače pa bi obstoječih 1500 l res znalo biti premalo, ko bo malo odjema - po narejeni izolaciji in poleti. Zdaj bi se pa lahko tudi izšlo.

RobicM Napisal:Sesalec za prah imava.

Tukaj pazita, ker kar vsak sesalec ni primeren za saje in pepel. Oz. večina jih ni primerna.

RobicM Napisal:Mogoče večkrat nalagava, ker dava preveč šare, ki je v glavnem smrekovina, jaz dam recimo pol pol. Moža pa še nisem vprašala v kakšnem razmerju buke in smreke polni, samo on daje po moje več bukovine kot jaz.

Po moje tako kurjenje ni pametno. Za optimalno gorenje je v vsakem trenutku z loputami za primarni in sekundarni zrak ter ventilatorjem potrebno nastaviti ravno pravšnjo količino primarnega in sekundarnega zraka. Če zanemarimo vžig na začetku in odgorevanje na koncu, sta ob nekaj bolj ali manj nespremenljivih faktorjih ti količini odvisni predvsem od drv, ki trenutno gorijo. To pomeni od vrste drv, njihove vlažnosti, velikosti kalanja, vsebnosti tanina, ... Če je vse to skozi osrednjo fazo gorenja približno konstantno, se potem tudi zahteve zrakov in s tem nastavitve loput in ventilatorja ne spreminjajo kaj dosti v istem obdobju.

Boljše peči vse te nastavitve ves čas avtomatsko prilagajajo. Pri drugih je pač ročno potrebno nastaviti najboljše, kar se da. Ker ni realno, da bi ročno to sproti prilagajal, še prav posebej brez instrumentov, bo to pač na neki vrednosti, najboljše tisti, ki je primerna za najdaljšo in energetsko najbolj bogato osrednjo fazo gorenja. In da bi ta bila enaka, morajo drva v okviru enega gorenja biti kar se da enaka.

Torej po možnosti enkrat kuriti samo bukev, drugič samo smreko, tretjič samo zelo suh spran debelejši kostanj, četrtič zmerno suh droben kostanj in podobno. Kakšna malenkost trsk za podkuriti iz drugačnnega lesa seveda ni problem. Dejansko takšno kurjenje svetujejo celo pri vrhunskih pečeh s kupom avtomatike. Oz. če se že meša, da se meša po plasteh in še to po možnosti tako, da se na dno dajo drobnejša drva, ki dajo žerjavico na visoki temperaturi, vmes kakršnekoli že pač plasti, na vrh pa debelejša, ki dolgo držijo žerjavico. Pri pečeh z ročno regulacijo pa so enaka drva pri enem kurjenju še toliko bolj pomembna. Seveda gre računati tudi s spremembami ročnih nastavitev ob zamenjavi kurjave.

Aleš

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 26.11.2013

Koda:
Ozunichr("46") če se že meša, da se meša po plasteh in še to po možnosti tako, da se na dno dajo drobnejša drva, ki dajo žerjavico na visoki temperaturi, vmes kakršnekoli že pač plasti, na vrh pa debelejša, ki dolgo držijo žerjavicounichr("46")
Ravno obratno, Aleš. Debela polena na dno, drobna na vrh. tako lahko v vplinjaku kuriš celo grobe sekance.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 26.11.2013

RobicM Napisal:jožko, potem pa sigurno nimamo regulatorja vleka, ker na dimniku ni nobene lopute.

Potem pa razmisli malo o tem... Če ima dimnik prevelik vlek lahko to precej pokvari delovanje kotla.
Mi imamo kotel z lambda sondo in vsem kar pritiče, pa se je elektronika zelo mučila z vzdrževanjem nizke temperature dimnih plinov, dokler nismo dali te lopute na dimnik. Je pa res da je odvisno tudi od dimenzije dimnika...

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 26.11.2013

aleks Napisal:Ravno obratno, Aleš. Debela polena na dno, drobna na vrh. tako lahko v vplinjaku kuriš celo grobe sekance.

No, za ta del sem zapisal "da svetujejo", kar pomeni, da sem tako slišal in bral, nisem pa osebno delal testov, da bi to vedel povedati iz prve roke. Debela polena (recimo stranica 20 cm) na dnu so drugače sicer čisto v redu, le vžgati jih je po moje zelo težko (tudi ob nekaj trskah zraven) in preden bi se to zares dobro razgorelo, bi verjetno tudi kar trajalo. In do takrat gorenje ni kaj prida učinkovito.

Grobi sekanci na vrhu gotovo ne bodo povzročili problemov, je pa menda hitro konec vsega skupaj, ko enkrat pogorijo. Žerjavica iz debelih polen pa zna še kar nekaj časa žareti in ogrevati peč. Verjetno sicer tukaj večjo vlogo kot izkoristek igra to ali si želimo iz peči dobiti dano energijo v krajšem času ali v malenkost daljšem časovnem obdobju. In večinoma je to drugo ugodneje.

Drugače se pa verjetno itak vsi strinjamo, da je drva fajn naložiti na tesno. In tu gotovo pride prav, če jih na vrhu tlači dol nekaj težkih polen za razliko od natresenih sekancev. Ampak to je pri pečeh z veliko avtomatike. Pri "ročnih" bo najbolje vzeti čim bolj enakomerna drva za celo posamezno kurjenje.

Aleš

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - FranciZ - 26.11.2013

Citat:da sem tako slišal in bral, nisem pa osebno delal testov

Seveda si to prebral in slišal, saj je napisano v navodili različnejših U kotlov; tudi pri mojem. V praksi pa lahko povem, da je tudi tako; spodaj drobnejša drva oz. par tresk ( tudi če je ostala žerjavica, treske lažje in prej zagorijo, kot pa polena s premerom 15 ali več cm ), vmes sem jaz dajal tudi žaganje, sekance, na vrh pa večja polena, katera so dala ( dajo ) tudi ostanek žerjavice in med drugim 'pritiskajo' ostalo kurivo navzdol.
Sem že poskusil dati na žerjavico večja polena ( ne namerno, bolj po lapsuzu ),
pa se je že zgodilo, da sem celo zadevo 'pajsal' kvišku, da sem podložil z drobnejšim materialom, da je konkretno zagorelo.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 26.11.2013

Evo, danes sem napadla serviserja z vsemi možnimi vprašanji. Res je zamenjal turbolatorje za večje in spucal (in ne mož ni v petek sigurno nič pucal turbolatorjev, samo dalo se mu ni v nedeljo :roll: ).

Prvi vtisi so po menjavi so ugodni, sprva sicer dimni plini nikakor niso hoteli narast, zato sem povečala vtok primarnega zraka. Serviser je rekel, da bo potrebno prilagoditi primerni vtok, sekundarnega naj pustim na miru. Potem sem malce preveč entuziastično šraufala in so mi dimni plini malce pobegnili do 220, no zdaj je na približno 200 st c pri 30 % odprti loputi primarnega zraka (luknja cela 9 cm, zaprto 6 cm) in 45 % odprti loputi sekundarnega zraka (isto luknja 9 cm, zaprta 5 cm). Mogoče se te procente računa/meri kako drugače :oops:

V glavnem se mi je zdelo, da sta se in peč in zalogovnik hitreje ogrela, kljub temu, da je že cel dan pod nulo. Ker je v cca 3 h prilezel zgoraj na 61 st c, spodaj 37, štartal je pa z spodaj 30, zgoraj 40 st. c. (Je pa res, da em naložila 28 kg bukovine z rel. vlažnostjo 18-20 %, od tašče sem si morala sposodit vago in je rekla, da še ni slišala, da bi kdo drva vagal Big Grin. No, v glavnem me zanima, koliko časa bodo gorela in kam bo prilezel zalogovnik z enim kurjenjem, so pa porabniki vklopljeni).

potem pa še odgovori:
@bond bond: a to verjetno dimnikar izmeri (mi smo na žalost pod budnim očesom Dover...., s katerimi se trudim imeti kar najmanj dodatnega opravka)

@casar: sposodila sem si sesalec od serivserja in zdaj hočem nov sesalec. sicer zveni to, da imeš isto vrsto drv nekako logično.

@aleks: ahm, do sedaj sem živela v prepričanju, da gredo debela drva na vrh. Tako je tudi narisano v navodilih.

@jožko: vzeto na znanje glede regulatorja.

sicer pa obstaja še možnost nastavitve elektronike pri walitsu, da zmanjšaš moč ventilatorja, ki je sedaj je nastavljana tovarniško od 70 - 99 %. Amapak sedaj kotel prilagaja hitrost ventilatorja, potem pa ga mislim, da nastaviš tako, da je na fiksni vrednosti (bom še preverila).

Lep dan vsem!

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - bond bond - 26.11.2013

Meni je naredil meritve emisij dimnih plinov lokalni dimnikar, ki ima tudi to napravo.
Kar se tiče ventilatorja poglej v navodila nekatere regulacije imajo nastavitev maksimalne temperature dimnih plinov. Na podlagi tega podatka avtomatika zmanjšuje in povečuje obrate ventilatorja.Pri moji sigmi moram to ročno nastavljati novejše pa to delajo že avtomatsko.

Debela drva sigurno na vrh! Kar se tiče nastavitve zraka je ena logika najbolj ti bo pokazala meritev do takrat pa barva plamena v komori, ki mora bit prozorna modrikasta. Kot pri brenarju.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 26.11.2013

Kaj je brenar niti ne vem. Ampak plamen je bil rdeče rumen (bolj rdeč), kadar sem gledala. Sigurno ni prozorno modrikaste barve.

Sicer pa je bil mož zadovoljen, ob 16. uri je doložil, torej je 28 kg kg bukovih drv gorelo slabih 6 h, segrelo bajto, toplo vodo in zalogovnik na 62 (spodnji termometer je bil na 55), TDP 180 st. c. To do sedaj waltisu še ni uspelo v tako kratkem času, je pa res, da sem naložila samo bukev.

Lokalni dimnikar = Dove...., itak so se že najavili na prvi pregled kotla pa bi moral po zakonu zmeriti še emisije DP. Za 60 E + imajo, da to tudi storijo.

Še eno začetniško vprašanje: zakaj točno sta potrebna primarni in sekundarni zrak? Moram priznati, da ne vem, zakaj točno morata biti dva vira zraka. :oops: Ventilator verjetno usmerja primarnega. Če zmanjšam moč ventilatorja, a ne zmanjšam tudi moči kotla? (to mi verjetno sedaj ni v interesu, glede na trenutne precejšne izgube hiše?)

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 26.11.2013

Stare peči imajo samo primarni zrak. Uplinjevalne peči imajo še sekundarni. Z njegovo pomočjo zgorijo koristni ostanki v dimu. Tako si jaz razlagam.
Ventilator oba vleče v dimnik.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - krnekdo1 - 26.11.2013

bond bond Napisal:Debela drva sigurno na vrh!
Debela drva spodaj :wink:
Če so spodaj preveč drobna drva, se lahko prehitro razgorijo in produkcija plinov pobegne. Potem dobiš razne zvočne efekte v obliki bobnenja, v najslabšem primeru pa ti v komori sploh ne gori.
1-2 drobni drvi za lažji vžig, nato pa čez nekaj debelih.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - yan1234 - 26.11.2013

RobicM Napisal:Lokalni dimnikar = Dove...., itak so se že najavili na prvi pregled kotla pa bi moral po zakonu zmeriti še emisije DP. Za 60 E + imajo, da to tudi storijo.
Kaj a sedaj že na drveh merijo emisije al kaj?

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 27.11.2013

RobicM Napisal:Še eno začetniško vprašanje: zakaj točno sta potrebna primarni in sekundarni zrak? Moram priznati, da ne vem, zakaj točno morata biti dva vira zraka. :oops: Ventilator verjetno usmerja primarnega. Če zmanjšam moč ventilatorja, a ne zmanjšam tudi moči kotla? (to mi verjetno sedaj ni v interesu, glede na trenutne precejšne izgube hiše?)

količina primarnega zraka v grobem določa moč kotla. sekundarni zrak je potreben zato, da vse kar je v dimnih plinih gorljivega pogori (in še~ 6% kisika mora ostat v dimu neporabljenega). če zmanjšaš moč ventilatorja zmanjšaš hkrati pretok obeh zrakov (pri fiksno nastavljenih ročkah) in res pade tudi moč kotla.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 27.11.2013

bond bond Napisal:Debela drva sigurno na vrh! Kar se tiče nastavitve zraka je ena logika najbolj ti bo pokazala meritev do takrat pa barva plamena v komori, ki mora bit prozorna modrikasta. Kot pri brenarju.
ne eno ne drugo ni res. normalno debela polena se dajo vedno na dno, na vrh pa drobir. če daš na dno drobna drva, recimo 25 do 30% komore, zelo rado pride do resonančnega izgorevanja monoksida. poleg tega se kurivo v komori tako usvodi in posledično emisije skokovito narastejo.
edino če bi hotel pokurit čok, ki ga ni šlo razklati, ga boš dal na vrh, vendar tudi v tem primeru daš na dno kotla solidna debela polena.

drugič, če je plamen v šobi v režimu nazivne moči modre barve, je prehladen. v tem režimu je plamen višnjevo rdeč/vijoličen.

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17779240_21296520/razno-kotli-polena/21296520unichr("46")jpg[/img]
na tej sliki je vidna rdečevijolična barva plamena. komora še niti ni ogreta, potem je plamen še malo bolj višnjev. ampak plamena v čisto segreti komori še nikoli nisem uspel zadovoljivo slikat, avtofokus nagaja - mogoče zaradi močnega IR sevanja. slika je iz lambda krmiljenega kotla eta.

in še slabo fokusirana slika [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17779240_21296571/razno-kotli-polena/21296571unichr("46")jpg[/img]