![]() |
|
izvedba elektroinštalacij - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126) |
Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 30.8.2013 Prav nobena znanost ni povezati oplet kabla s kovinskim ohišjem konektorja (kar je tudi nazorno prikazano na slikah). Glede škodljivosti neozemljenega (nepovezanega) opleta, pa bi opozoril, da večina novejših telefonskih kablov ima oplet, a ta ni vezan nikamor. In tam ne govorimo o metrih ampak kilometrih. Resda to ni identično z mrežnimi kabli, je pa podobno. Seveda ne zanikam, da v redkih primerih nepovezan oplet lahko tudi škodi. Zato seveda priporočam pravilno izvedbo s povezanim opletom. Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 30.8.2013 @h0m3b0y - enake izkušnje Re: izvedba elektroinštalacij - luciby - 14.10.2013 Tukaj bi še jaz vprašal eno zadevo. Gledal sem v spletniku razne izvedbe elektroinštalacij po tlakih in opažam, da se tega vsi lotevate pred hidroizolacijo talne plošče. Kako je pa potem z hidroizolacijo ko imaš enkrat notri en kup cevi? Re: izvedba elektroinštalacij - Fantocci - 14.10.2013 Bužirje pelješ ob stenah, kjer jih lahko potem privzdigneš, ko lepiš izotekt (nekdo ti pomaga s kako lato ali pa jih privežeš na zid z vrvico in žebljem). Da se, če nimaš preveč te solate. Zato je najbolje čimveč kablovja spravit v zgornjo AB ploščo, potem pa greš samo z vertikalami navzdol. Tam, kjer pa je inštalacij res veliko (ali gre za vodo, ki je ne moreš privzdigovati) pa raje vnaprej položiš izotekt. Re: izvedba elektroinštalacij - gt001 - 14.10.2013 luciby Napisal:Tukaj bi še jaz vprašal eno zadevo. Gledal sem v spletniku razne izvedbe elektroinštalacij po tlakih in opažam, da se tega vsi lotevate pred hidroizolacijo talne plošče. Kako je pa potem z hidroizolacijo ko imaš enkrat notri en kup cevi? Pri nas smo polozili HI le ob obodih sten, kjer so sle instalacije. Tako je bila vsa instalacija nad HI, sam HI pa neposkodovana med izvedbo ometov. Re: izvedba elektroinštalacij - 5000 - 6.11.2013 Tako kot je @gt001 napisal. Jaz sem HI položil še 20 cm vertikalno navzgor po steni. Pa morda kje kakšen pas HI po sredini prostora, kjer ovinki niso bili zaželjeni. Re: izvedba elektroinštalacij - Fantocci - 6.11.2013 Zanima me, kaj ste naredili s stropnimi dozami pred ometavanji... Tistimi oranžnimi za luči v stropni AB plošči. Ste jih samo pokrili s pokrovčki in to je to? Tam kjer bo viseči lestenec (nad jedilno mizo) jo bom zafilal z lepilom in notri vstavil že kljukico, da mi ne bo treba potem vrtat (manj vrtanja manj šans, da kak kabel precvikam), kaj pa ostale? Na hodniku in še ponekod sem mislil vstavit v te doze kar vgradne lučke, upam da se ne bodo pregrevale, ker zračenja nobenega ne bo. Torej to (z LED namesto s halogenko): [img]httpunichr("58")//mediaunichr("46")conradunichr("46")com/medias/global/ce/5000_5999/5900/5970/5971/597155_BB_02_FBunichr("46")EPS_250unichr("46")jpg[/img] Direktno v to: [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/5/154119unichr("46")jpg[/img] Bo to špilalo? Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 6.11.2013 Jaz sem imel tonamenske pokrovčke, lahko pa uporabiš tehniko zmečkanega in v dozo natlačenega časopisnega papirja. Re: izvedba elektroinštalacij - Litvak - 6.11.2013 ali pa jih prelepiš z ličarskim trakom...ali pa v doze natlačiš stiropor (čeprav to bolj velja za doze pri vtičnicah ki so pravokotne oblike... Re: izvedba elektroinštalacij - laster - 2.1.2014 Slišal sem da je za kabel CAT.6e težko dobiti vtičnico, ali to drži? Sedaj po vseh teh mnenjih sem rahlo zmeden, kot osnovo navajate naj bo cat5 in to trdi, OK. Kaj pa je sedaj bolje UTP, FTP, ali STP, ker prednosti in slabosti ste navedli za vse? Zanima pa me še okoli teh stropnih LED lučeh, ki so zelo varčne. Ali res moramo na vsak način narediti spuščen strop, da jih lahko vgradimo, ali se da to kako drugače zmontirati na strop z polnili (ni polna plošča). Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 3.1.2014 Predvidevam, da doma nimaš šlosarije. Uporabi UTP kabel cat 5e ali cat 6. Uporabi kvalitetne vtičnice, kabel terminiraj, kot je potrebno (zunanje izolacije snemi, kot je nujno, ne razpletaj paric več, kot je treba). Za pravilno delo z vtičnicami potrebuješ za vtičnico ustrezno orodje (pri nekaterih t.i nabijalni trn, pri nekaterih klešče (našel boš tudi koga, ki bo rekel, da gre s kombinirkami ali ploščatim izvijačem čisto ok - takega pusti, naj si ethernet tako izdeluje zase doma). Kable vleci v svojih ceveh, ne pretiravaj s številom kablov v eni cevi, ker jih boš okrog ovinkov težko vlekel (kabli so narejeni za polaganje in ne za vlečenje). V 16 cev gredo dokaj lepo štirje cat 5e in za silo štirje cat 6. Če boš vtičnice in morebitne patch panele zaključeval sam ali pa ti jih bo izvajalec, jih je fino premeriti (gepl za testiranje naj bo aktiven in ne le ohmski - komot si ga kje sposodiš). <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=21488&">viewtopic.php?f=20&t=21488&</a><!-- l --> S svetili je pa tako: Vse se da, če se hoče. Vzameš take, ki niso pregloboke, itak bo potrebno kak cm globoko poštemat vsaj za elektriko - do opeke pa komot narediš ustrezne luknje oz. poglobitve na mestih, kjer bodo svetila montirana. Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 3.1.2014 Za domačo uporabo CAT6 nima nobene prednosti. Dolžine kablov namreč niso tako velike, da bi za Gb povezave nujno potreboval CAT6. Glede kablov (UTP, FTP, STP) so sicer različna mnenja... Jaz sem se raje odločil za FTP, ker nudi nekaj boljšo zaščito napram motnjam (bližina napajanja 220, ali drugo). Je pa z uporabo takega kabla potrebno upoštevati nekaj pravil kako in kje oplet ali folijo priklopiti, sicer je lahko učinek ravno nasproten. Re: izvedba elektroinštalacij - Fery - 3.1.2014 Ni čisto tako! FTP v vsakem primeru nudi boljšo zaščito pred motnjami, tudi če ozemljitve ne priklapljaš. Imel sem primer, ko smo kabel vlekli 15 m za Siol komunikator po cevi od štroma in se ta nikakor ni hotel povezati. Probali smo nebroj kablov, dokler nam ni užgalo, da lahko damo FTP. Kupil sem že narejenega, odščipnil konektor na eni strani (ker ni šel v cev) in dal navadnega. Povezavo je vzpostavil takoj in dela brezhibno. Je pa res, da je v normalnih pogojih FTP brez veze. Naš je imel še žice totalno zamešane, zato bi bilo brez testerja jeba to skonektati. Re: izvedba elektroinštalacij - allyazir - 3.1.2014 Hmm Da 15m ne vi deloval navadni UTP kabel skoraj ne verjamem. Si ziher prav povezal parice ? 1 parica pin 1,2 2 parica pin 3,6 3 parica pin 4,5 4 parica pin 7,8 V kolikor vezes drugace lahko imas hude probleme tudi na kratkih razdaljah. Edit: Podatki se po parici prenasajo po principu razlike v napetosti. Zato so zicke v parici omotane ena okoli druge. Tako da vse motnje vplivajo na obe zicki v paru ampak razlika napetosti je na koncu vseeno enaka. Re: izvedba elektroinštalacij - matejm - 3.1.2014 UTP kabel cat 5 ti lahko deluje brez problema tudi 150 metrov, če ni nobenih velikih motenj, lahko pa ti povzročs probleme tudi na 3 metrih, če so motnje. |