PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - SMatjaž - 19.12.2013

aleks..kdo te je pa silu da si kupil tak les??? Smile za 850 € bi dobil cca 16m2 pa ti nebi bilo treba nič delat.. maš dost ponudb 50€/ kubik... pa narezanih.. je pa tudi tako kot je tornado napisal... noben ne vid kmeta k gre delat.. tudi pri nas smo imeli letos akcijo.. lanskoletna prehitra zima je naredila svoje in smo pospravljali kot zmešani ( cela familija to nas je 6 + 6 ostalih iz žlahte.. pa verjemi.. ne gre tako hitro kot si misliš.. ).. če pa prideš ti pripravit v enem dnevu oz tudi trije da pripravijo 20m dru ti jih pa plačam čeprav bi ble moja drva.. Ni hosta tko kot da bi kromper poberou.. pa drva na ravno zvlečt pa popucat use pa nasekat, tukaj je motorka, nafta,.. ne rečem da gre od tega polovico denarja ampak vseeno je nekaj.. če pa misliš da se motim pa lahko kupiš hosto.. ni draga.. verjemi.. pa ti potem prodajaj po taki ceni kot bi ti sedaj pasala... vsak bi rad poceni pa suha drva da se lahko sama vžgejo če so na toplem.. če ti drva niso všeč.. pojdi drugemu.. čene pa tako kot si rekel...kupi pelete pa je mir.. če ti drva tolk smrdijo..

Re: Bukova drva - alanford - 19.12.2013

Pa še to: kar se tiče delavskih nesreč je gozdarstvo na prvem mestu top liste v Sloveniji.

Re: Bukova drva - medo9 - 19.12.2013

Aleks, tvoja kalkulacija je preveč Excelska :twisted:
Dodaj v Excel še stroške: gozdarska prikolica 15-20k, vitla 5-7k, motorki vsaj dve skupaj 1,5k, cepilec 1,5k nafta za motorko in ostala oprema (hlače, čelada,....) in kot vidiš traktorja sploh nisem štel zraven, ker ga imam tudi za druge stvari.

Blizu 30k je investicija (gozd seveda ni bil podarjen, ga je bilo treba plačati), zdaj pa izračunaj koliko je to drv po 50€, da se investicija pokrije... 600m3 in pri tem ne štejem delovnih ur.

Se da brez gozdarske prikolice? Ja, seveda, ampak potem bo spravilo trajalo x-krat več časa in zahtevalo precej več mišic...tudi v službo se da hodit peš in ne z avtom :twisted:

Glede dela: jaz ne podiram, ker nisem dovolj usposobljen. Delam pa vse na tleh.
Da nažagaš metrske hlode, jih scepiš ene 5m3, morata dva kar dobro delati eno dopoldne.
In potem recimo iz metrskih drv nažagati polmetrske z dobro cirkularno žago kar traja nekaj ur. Pa smo trije delali, da smo jih 7m nažagali in zložili.

Ko vse to pogledam, mi je v bistvu že kar žal, da sem kupil vso mehanizacijo.
Bolje bi bilo pustiti vse pa naj zgnije, ampak me je sosed prepričal, da je treba delat...

Re: Bukova drva - SMatjaž - 19.12.2013

no medo ne pretiravej.. noben ni govoru tega..

govori se samo da se upošteva tudi ostale stroške.. a pri peletih pa tem misliš da se ne upošteva še 100 ostalih stvari??
sedaj mi pa povej če bi ti teh 7 m prodal za 300 €? stem da si bil v hosti s tremi in če seveda ne šteješ svojega dela in delo drugih plus delo strojev ja... prodajaš drva za 30 €.

PS: vsak prodaja stvari stem da nekaj dobi.. nebo pa šel nekaj prodajat da bo v zgubi.. lahko pa ti prodajaš drva po ceni da si samo kriješ stroške... če misliš da je to ok cena. Vse ima svojo ceno.. in to je 45-60€ cca 1m3... če komu ni všeč gre lahko na kurilca kurit ali pa na pelete.. mislim da ni prisiljen v nabavo dru..

Re: Bukova drva - hisaman - 19.12.2013

Kupu od Hrvatov prejsnji teden akacijo na 33 cm narezano, s prevozam za 41€ bukova majo pa po47€, niso pa nic zgulfal pri kolicini! Za 10m dal410€pa en dopoldan sm jih zlagalSmile

Re: Bukova drva - Hanzi - 20.12.2013

Aleks: ne verjamem da se da 18 (13) m3 drv pripraviti (od podiranja do zlaganja ob kamionski cesti) v dveh dneh v solo varianti. Najbrž niti v dvoje. Še nalagala sta jih v dvoje, pa jih res lahko en sam (saj vem kmetu se ni dalo da bi jih sam).
Pa te spoštujem, ampak tule pa dvomim da veliko kmetom uspeva doseči tvojo ”normo”.
Mogoče na parceli kjer ni vlačenja in da imaš ”rca” stroj. Ampak če bi imel rca, potem tebi ne bi bilo treba žagat.
Pri nas se zaenkrat še ne dela v gozdu tako kot vidiš na NG kako delajo v kanadi. Tudi ni veliko takega gozda. In ja, tudi gozd ni zastonj. Če pa misliš da je, pa ga kupi, narediš enodnevno družinsko rekreacijo, pa imate 800 evrov. Za stroje se pa subvencije dobi.

Re: Bukova drva - zamot1 - 20.12.2013

Letos so mi električarji podrli eno bukev eno pa malo oklestili veje tam kjer peljejo njihove žice. Da sem to pospravil in popucal je bilo dela za en dan, pridobil sem pa 1 kubik dru in ene pol kubika okroglic, je pa vse ostalo na parceli, brez kakšnih transportov, ni treba, nekaj pa se je skurilo.
Z 800€ se kmet kar nekaj namuči da ti pripelje lepo sklana in lepo na meter sežagan drva, ker ko žagaš na 33 cm metrco žagaš samo dvakrat, če je pa daljša jo moraš pa trikrat, si še tukaj "udarjen", ker če so malo daljše imaš lahko problem pri nalaganju.

Re: Bukova drva - aleks - 20.12.2013

medo9 Napisal:Aleks, tvoja kalkulacija je preveč Excelska :twisted:
Dodaj v Excel še stroške: gozdarska prikolica 15-20k, vitla 5-7k, motorki vsaj dve skupaj 1,5k, cepilec 1,5k nafta za motorko in ostala oprema (hlače, čelada,....) in kot vidiš traktorja sploh nisem štel zraven, ker ga imam tudi za druge stvari.
Blizu 30k je investicija

njegova oprema skupaj ne stane 10K€, pa itak smo mu jo kupci drv plačal sam ni dal ficka
(gozd seveda ni bil podarjen, ga je bilo treba plačati), zdaj pa izračunaj koliko je to drv po 50€, da se investicija pokrije... 600m3 in pri tem ne štejem delovnih ur.

ta kmet niti hektarja ni kupil. to pri nas tudi ni mogoče. nihče ne proda niti ara zemlje, kaj šele gozda.

Se da brez gozdarske prikolice? Ja, seveda, ampak potem bo spravilo trajalo x-krat več časa in zahtevalo precej več mišic...tudi v službo se da hodit peš in ne z avtom :twisted:

Glede dela: jaz ne podiram, ker nisem dovolj usposobljen. Delam pa vse na tleh.
Da nažagaš metrske hlode, jih scepiš ene 5m3, morata dva kar dobro delati eno dopoldne.

3 prm jaz scepim na cepilko sam v enem dnevu, če se skup vzamem in pretirano ne pijem zraven dela
In potem recimo iz metrskih drv nažagati polmetrske z dobro cirkularno žago kar traja nekaj ur. Pa smo trije delali, da smo jih 7m nažagali in zložili.

jaz vsakič vse svoje zrežem na 33-35, pa ne na cirkular, ampak na motorko. moj sodelavec, ki je nenznansko bolj spreten od mene, in ima močnejšo motorko, mi je narezal 4 prm polen v dveh urah.

Ko vse to pogledam, mi je v bistvu že kar žal, da sem kupil vso mehanizacijo.
Bolje bi bilo pustiti vse pa naj zgnije, ampak me je sosed prepričal, da je treba delat...

prodajaj, dokler še kdo kupi.

T0RN4D0 Napisal:Če misliš da je to kar tako 400€ na dan, investiraj v gozd in opremo, 100 jurjev lahko dobiš po prvem letu nazaj. (Pa ne prodajam drv, samo vem koliko časa porabim da svoja drva na kup spravim).
zase ne bi rabil več ko 3 hektarje. mi jih nihče ne proda. saj, dokler se ovce strižejo...

SMatjaž Napisal:aleks..kdo te je pa silu da si kupil tak les??? Smile za 850 € bi dobil cca 16m2 pa ti nebi bilo treba nič delat..

ker je bilo zagotovljeno 18 prm pripeljanih na dom za ta dnar. men se je zdelo solidno, pa še od blizu.

maš dost ponudb 50€/ kubik... pa narezanih..

kje? kubik cepljenih narezanih in suhih je blizu 80€ pri nas.

je pa tudi tako kot je tornado napisal... noben ne vid kmeta k gre delat.. tudi pri nas smo imeli letos akcijo.. lanskoletna prehitra zima je naredila svoje in smo pospravljali kot zmešani

čakičaki, čiščenje po havariji pač ni isto kot odkazani posek, kjer mora logar pazit da odkaže, da ne pride do navzkrižnega podiranja in poškodbe krošenj.

Cepilka je cepilna sekira?
3 na dan ti verjamem. Za 18 v dveh dneh pa ne(skupaj s podiranjem, hlestenjem,vlačenjem, razžagavanjem.
Na motorko smo tudi mi trije lani cca 15m razžagali in naložili v cca 5 urah, pa nismo nič kmečki kerlci.
Sliko prilimam malo kasneje.

Drva so bila do dveh tretjih zložena, potem pa smo jih res bolj ali manj samo nametali gor.

medo9 ima kar nekaj za pospraviti. mogoče bi poceni dobil drva pri njem, ali pa lep zaslužek.

čaki Hanzi. spet navajam da gre za občutno razliko med plačano in dobavljeno količino.

18 prm je bilo plačanih, ne pa realnih prm. v drvarnici je iz tega nastalo manj kot 13 prm polen in kup malo manj kot 1 prm žaganja (med 0,7 in 0,8 nekje, velik v glavnem). to je 10,5 kubikov goli, ena prikolica. recimo, ker je šlo za zimsko havarijo pred 2 leti, to vaga, ajd ene 6,5 ton. če en človek s 100 kW traktorjem rabi samo za pramaknit 6,5 ton na gozdno cesto 3 dni ... pol je boljše da doma leži in pije pir.

lej, sam se je hvalil kako hitro je to naredil, in mu tudi verjamem. nacepljeno je obupno, stranica je tudi 30 cm, rezano je obupno, da ni možno naredit 33-35 cm polena z dvemi rezi, ampak s tremi, kar pomeni več žaganja (od tod slab prm žaganja, ki sem ga pridelal in ga ne morem skurit) in en košček lesa na tako kalanko, ki predstavlja šrot. torej, sicer 3 polena, a število rezov večje za 50%, žagovine več za 50%, plus 1 košček lesa ~8-10cm, ki ni poleno, stran vržt ga je pa tudi škoda.

Jaz hočem samo povedat da je hosta ena "jeba". Če jo imaš na ravnem gre precej lažje kot pa nekje, kjer mora še gams biti privezan da se ne prevrne.
Poveži se z medo9, mogoče se boš lahko izkazal kakšno soboto. In ja gozd ni zastonj, prej je bil "davek" za vzdrževanje gozdnih cest, sedaj bo pa to nadomestil novi davek.
tudi moje je obupno žagano, ampak žagana je klaftra tako kot se je zložila in nagnila v zadnjih x letih sušenja. imam pa dovolj dolgo peč, da me zaradi tega ne boli glava.
Pozanimaj se koliko država dobi za m3 posekanega lesa v državnih gozdovih. Ti kar povem, da naj bi to bila enomestna cifra, gozdar pa proda po cca 70 evri/m3. Tile gozdarji so res pravi zlatarji. Čudno da jih ni še več, saj bi lahko vsako leto 2mio m3 lesa več posakli v naših gozdovih.
Če bi ta les doma predelali naj bi to prineslo 50.000 delovnih mest. Pa smo pri politiki Wink

Re: Bukova drva - ElBarto - 20.12.2013

medo9 Napisal:nafta za motorko
Ker sem pristaš dizlov me zanima, kje se dobi taka motorka, to bi tudi jaz imel..