PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Homer - 25.2.2019

@pomagač
CH ni del EU.
Temu primerno lahko zahtevajo certifikat ustreznosti po CH standardih.
To ne pomeni da je TČ slaba ali neustrezna, ampak le da nima CH papirja.
Očitno jih za določen tip TČ ne zanima CH tržišče.

Kot zanimivost pa to:
Mojo TČ sem dobil z zamudo dveh-treh mesecev, ker so čakali na nov certifikat ustreznosti.
Če se ne motim so naredili neko, modifikacijo da je zagonski tok manjši in TČ je morala čez vsa testiranja...........

Re: Toplotna črpalka - Fery - 25.2.2019

Ti pa vse prežvečiš, kar ti servirajo.
Nekaj so morali naložiti, da opravičijo zamudo.
Modifikacija TČ in slovenski birokrati!?
Lepo te prosim. Namizni ventilator jim prodaš za TČ, cevni pa za rekuperacijo. Če je treba, pa Excel pomaga.

Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 25.2.2019

sassapo Napisal:No, velikokrat je podlaga za med sosedski spor tudi kaj drugega kot dejansko moteč hrup... Oljni gorilnik na inox dimniku se zna npr. prekleto dreti, pa nikogar ne moti...
Je pa v Švici montiranih tudi precej Gorenjevih zrak voda, jasno ne tistih v klima varianti.

Ko se je sosed še grel na plin se je včasih zdelo, da imamo tudi Slovenci svojo odpravo na Luno. Še zaj včasih nostalgično gledam v nebo in čakam, da bo spaceshuttle pristal...

Re: Toplotna črpalka - bohinc - 25.2.2019

Fery Napisal:Ne da se mi guglati.
Kaj za ena žvau je tale pralni stroj?
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Brez zajebancije, da tole meni postavijo pred bajto, direkt ustrelim monterja. Četudi mi jo šenka. Glasnost je na nivoju IVT x 10. Kot bi imel 100 kilovatni trafo pred bajto.
OK, dopuščam možnost, da je samo ta blentava. Ali nje monter. Streljanje je v igri v vsakem primeru. En šalabajzar gor ali dol (če je toplotna drugače tiha in je montaža zajeb).
Ta žvau je najverjetneje 18tka atec Taka tud v našem koncu povzroča večletni medsosedski spor...; monter kaj dost nima vpliva (razen primerne postavitve...)! Sicer sem že g.o.dizel-u očital naj spremenijo neresnični reklamni zapis: med najtišjimi na trgu (pa na njem vztrajajo še dandanes :rollSmile.[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")atlas-tradingunichr("46")si/resources/files/pdf/toplotne_crpalke/Thermia_Atec/Thermia_Atec_tehnicni_prospektunichr("46")pdf[/url]Daleč od resnice...
Se je pa že pisalo, da zvoke potencira lahko neprimerna postavitev (kaki L vogali škarp ipd.) Na prenos zvoka v notranjost pa direkt pričvrstitve na stene, plate ipd. brez ustreznih ''gumi zaščit''. Delitacija oz. ločen podstavek od objekta je najboljša zaščita prenosu zvoka v notranjost :wink: (tud za žvali s slike..., razen , če te res rjovejo :mrgreen: )
Mhm tud dimniki(olje) so lohk glasni (sosedov ''modri plamen'') je bil kar konkurent naši TT. Letošnjo zimo, je modri plamen nadomestil Sams. 2ventil... in ko je temp. ''prava in primerna'' vlaga...spreminja obrate , da res misliš , da prihajajo vesolčki :lol: Tko, da je monotonost tt kot uspavanka Smile . Nam spanja ne odnaša niti sosedova... za njih pa dvomim, ker jo majo na coklu pod spalničnim oknom..., neka kad ne veruju... Idea

Re: Toplotna črpalka - pomagač - 25.2.2019

Smo bli enkrat v gostilni in je bla debata ravno okoli zvoka, namreč znanec ima montažno pasivno in pri nepremičnini ga moti samo zunanja enota, ki je pozimi glasna. Na drugi strani pa je bil mladenič (razume tehniko), ki dela na ministrstvu za okolje in prostor in ta je nekoč dal pobudo sodelavcem, dajmo malo pogledat glede tc hrupa. Samo s pogledi so mu dali vedeti koliko se jim kaj da delati, oz. kako nepripravljeni so iz svojih znanj delati nova znanja in to zapisati na papir... Ja, včasih je še rit težko premaknit.

Re: Toplotna črpalka - bohinc - 25.2.2019

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=29489&mode=view[/url] Slikca ...k zgoraj manjka :mrgreen:
Le ta kaže opis... Če prav vidim pod balkonom... verjetno na betonu, ki se drži objekta..., zelo blizu stene (''hlasta'' za vstopnim zrakom...) skupek potencira zvok..., že tako glasne naprave …( če je 18tka= 67db)!

Re: Toplotna črpalka - cbbx - 26.2.2019

Hehhehe. Je toplo, ni pa čist neslišno? Ja grozno, res. Še babe se vam smejejo, metro lepotci.

Re: Toplotna črpalka - bohinc - 26.2.2019

Čist tako...zate: ne, ni neslišno ... Odvisno pa veliko od same TČ, izbire mesta montaže...Eno je zvok zunaj, drugo notri...če sploh.

Tolk bereš o TČ ...pa ne razbereš...Še baba se ti lohk smeje, pa tud če je blond...

Re: Toplotna črpalka - cbbx - 26.2.2019

Ne razberem kaj? Saj pravim, grozno, ker ni neslišno. Sosedov najbrž nimate več, ste jih verjetn kr fental k so drva žagal. Ja kdo bo pa to poslušal, šokantno. Mogoče bi ušesni čepki pomagal sam niso dovolj metro al kako? Sicer pa, imate super zadeve, sam gluh morš bit al kako?

Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 26.2.2019

Žaganje drv se zgodi enkrat, mogoče dvakrat letno. Čez dan. Toplotna črpalka običajno dela pol leta vkup, velikokrat ponoči. In če je "strateško" usmerjena v sosedino spalnično okno...

Re: Toplotna črpalka - Mr_Fizl - 26.2.2019

Če je strateško usmerjena k sosedi imaš mogoče srečo da ji piš kombinežo dvigne. Big Grin

Re: Toplotna črpalka - Homer - 26.2.2019

Ampak menda nima sosed okno odprto, pozimi v mrazu, ko dela TČ na polno......
Me pa ne bi presenetilo, saj eni kurijo in istočasno zračijo na polno, ker jim menda "primanjkuje zraka" (zlasti ko spijo). :lol:

Re: Toplotna črpalka - Fopi - 27.2.2019

Imam Daikin Althermo 3, 11kW, ki mi ogreva 100l zalogovnik. Iz tega zalogovnika imam potem spodaj cca 110 m2 talnega in v nadstropju 110 m2 radiatorjev preko Seltron WDC20 (zakaj so mi naredili tako je tema druge debate). Hiša ima 18 cm izolacije.

TČ ima svojo vremensko krivuljo, prav tako WDC20. Ti pa se seveda razlikujeta. Ponavadi je izračunanna potrebna temperatura zalogovnika (iz WDC20) kar nekaj stopinj različna od vremenske regulacije TČ (ponavadi je izračunana potrebna temperatura po WDC20 nižja). Original so mi nastavli kar velike krivulje za talno in radiatorje, ki sem jih kasneje na WDC20 znižal. Po TČ si še nisem upal šariti.
Krivulja na TČ pa se meni zdi kar visoka.
Sedaj je nastavljena temperatura TČ za zalogovnik 38C osnove, ki se pri 15C zunanje temperature začne povečevati na 53C, ki jo doseže pri zunanji temp -6C in potem to drži (upam da sem razumljivo napisal).

1. Vprašanje je ali se splača imeti temperaturo zalogovnika blizu temperature, ki jo izračuna WDC20 (če bi hotel imeti temp zalogovnika po TČ cca 2C nad izracunano WDC20, bi moral TC znižati za cca -5C) ali je boljše, da je temperatura vode v zalogovniku precej nad izračunano po WDC20?
Verjetno je razlika ali TČ deluje skoz z manjšo močjo ali pa segreje zalogovnik in se ugasne?

2. Koliko zagonov TČ na dan, uro... je normalno za tak sistem kot je moj?

Hvala za odgovore.

Re: Toplotna črpalka - simek - 27.2.2019

Jaz imam podobno, vendar brez talnega in z 150l zalogovnikom!
Meni je monter nastavil podobno, kot pri tebi, vendar sem krivuljo znižal! Zdelo se mi je B.V., da greje vodo za zalogovnik na 45st.C.,, v hiši pa potrebujem vodo npr, 38st.C.!
Je pa posledica, da T.Č. redko ugasne, ker zaradi zalogovnika, kot vmesnega člena redko ujame P.V.! Tele dni se to še zgodi 1X ali 2X na dan, ko pa gre proti 0st. zunaj, pa ne ugaša več "spljoh"! Mislim, da je "laufala" non-stop, od decembra do februarja!

Re: Toplotna črpalka - Fopi - 27.2.2019

Saj to bi naj bilo boljše po moje, da skoz počsi laufa, kot pa on, off, on.... Kaj misliš s P.V.?
Kakšno pa imaš potem ti vremensko krivuljo na TČ? Katere številke za temp v zalogovniku? Jaz imam sedaj kot napisano, vodo 38C do zunanje tem 15, potem pa se dviga voda na 53C, ki jo doseže pri zunanji temp -6C. Ampak to se mi zdi ful preveč.