PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - zamot1 - 17.12.2013

Tudi v tistih lepo zloženih na paletah je v sredini "šrot" plačaš jih pa kot da so u mm žagane. Od šestih dvonivojskih je bilo za eno paleto "šrota" ki se ga skuri v prehodnem obdobju pa je mir. Južni bratje dobr služjo!

Re: Bukova drva - aleks - 17.12.2013

meni ni manjkalo pri paletah iz srbije nič. sem pa tja res, kot pravi zamot, malenkost šrota na sredini. ampak ni bil zrak ... vsaj zraka nisem plačal, tako kot letos ko sem nabavil pri slovencu. žagana so bila v nulo, na vsaki paleti vsaj v enem polenu plastična zagozda s šifro gozdnega gospodarstva kjer je bilo posekano, ....

Re: Bukova drva - medo9 - 17.12.2013

Na tono?
Mokra drva so dražja od suhih ;-)

Ne vem, nimam veliko izkušenj s tem, ampak kot jaz poznam, se pogovarjajo vedno v metrih (tekočih ali kubičnih). Se ne spomnim, da bi kdo prodajal drva na tono.

Bom pa januarja in februarja imel na voljo kakšnih 160m3 večinoma bukovine (ocena gozdarja). Prodajal bom tako hlodovino kot tudi metrska drva.

Re: Bukova drva - nemenabijat - 17.12.2013

zamot1 Napisal:Tudi v tistih lepo zloženih na paletah je v sredini "šrot" plačaš jih pa kot da so u mm žagane. Od šestih dvonivojskih je bilo za eno paleto "šrota" ki se ga skuri v prehodnem obdobju pa je mir. Južni bratje dobr služjo!
Lani mi je en dobavitelj pripeljal palete, v kateri je bil v sredini šrot. Sem ga zamenjal in letos je pri drugem povsem drugačna zgodba. Dobil sem velikost, katero sem si zaželel, drva so taka, kot morajo biti, šrota ni nikjer, vse palete so označene in točno se ve, kateri delavec je delal paleto. Ob pritožbi in reklamaciji, mu gre plača dol in dobavitelj pravi, da od kar ima to metodo sploh ni več reklamaci in stranke so zadovoljne. Nasledno sezono sigurno spet pri njemu naročim.

Aja, bil je bed cenejšimi.

Re: Bukova drva - BikeMan - 17.12.2013

groga Napisal:Tona(t)- enota za merjenje teže drv; s to enoto se meri predvsem teža okroglega lesa-goli. Teža je odvisna od vrste in vlažnosti lesa.
:roll:
...V tonah se meri masa (kg), teža pa je sila s katero deluje Zemlja (oz.drugi planeti,..) na neko telo z maso in se meri v "Njutnih" in je na Zemlji cca. 10x večja. Torej telo z maso 1t, ima težo 10kN. Wink

Bi pa prosil za razlago, kaj je to "šrot"?

Re: Bukova drva - nemenabijat - 17.12.2013

Važno, da poznaš razliko med maso in težo. :?

šrot drva = tanka okrogla polena, debelejše krive veje rezane tako, da zasedejo čimveč prostora.

Re: Bukova drva - hafo123 - 17.12.2013

nemenabijat Napisal:
zamot1 Napisal:Tudi v tistih lepo zloženih na paletah je v sredini "šrot" plačaš jih pa kot da so u mm žagane. Od šestih dvonivojskih je bilo za eno paleto "šrota" ki se ga skuri v prehodnem obdobju pa je mir. Južni bratje dobr služjo!
Lani mi je en dobavitelj pripeljal palete, v kateri je bil v sredini šrot. Sem ga zamenjal in letos je pri drugem povsem drugačna zgodba. Dobil sem velikost, katero sem si zaželel, drva so taka, kot morajo biti, šrota ni nikjer, vse palete so označene in točno se ve, kateri delavec je delal paleto. Ob pritožbi in reklamaciji, mu gre plača dol in dobavitelj pravi, da od kar ima to metodo sploh ni več reklamaci in stranke so zadovoljne. Nasledno sezono sigurno spet pri njemu naročim.

Prosim, če mi sporočiš prodajalca. Lahko tudi na ZS.

nemenabijat Napisal:Važno, da poznaš razliko med maso in težo. :?
Se opravičujem, očitno namen foruma ni medsebojna pomoč pri nagradnji znanja... Confusedhock:
...in se zahvaljujem za razlago besede šrot, pri nas ima drug pomen.

Re: Bukova drva - dm9346 - 18.12.2013

hafo123 Napisal:
nemenabijat Napisal:Lani mi je en dobavitelj pripeljal palete, v kateri je bil v sredini šrot. Sem ga zamenjal in letos je pri drugem povsem drugačna zgodba. Dobil sem velikost, katero sem si zaželel, drva so taka, kot morajo biti, šrota ni nikjer, vse palete so označene in točno se ve, kateri delavec je delal paleto. Ob pritožbi in reklamaciji, mu gre plača dol in dobavitelj pravi, da od kar ima to metodo sploh ni več reklamaci in stranke so zadovoljne. Nasledno sezono sigurno spet pri njemu naročim.

Prosim, če mi sporočiš prodajalca. Lahko tudi na ZS.

Jaz bi tudi prosil za tega prodajalca.

Re: Bukova drva - zamot1 - 18.12.2013

Šrot = pofl :mrgreen:

Re: Bukova drva - mihal - 18.12.2013

BikeMan Napisal:
groga Napisal:Tona(t)- enota za merjenje teže drv; s to enoto se meri predvsem teža okroglega lesa-goli. Teža je odvisna od vrste in vlažnosti lesa.
:roll:
...V tonah se meri masa (kg), teža pa je sila s katero deluje Zemlja (oz.drugi planeti,..) na neko telo z maso in se meri v "Njutnih" in je na Zemlji cca. 10x večja. Torej telo z maso 1t, ima težo 10kN. Wink

a mi lahko kdo pove koliko (metrc) prm dobim iz 1 (ali 10 t) tone svežih bukovih drvi, ker gozdna pri nas prodaja hlodovino na težo.
Pa da mal preračunam ali se mi splača fis kultura ali raje naročim že narejene metrce.
hvala
lp

Re: Bukova drva - BikeMan - 18.12.2013

Masa sveže bukovine je 820-1270kg/m3, počasneje rastoča bukev (npr: na višjih nadmorskih višinah na slabši zemlji ima večjo gostoto->večjo kurilno vrednost).

Je pa na tej povezavi fajn tabelca in kakulator za preračun.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.biomasa.zgs.gov.si/?p=izracunaj_prost">http://www.biomasa.zgs.gov.si/?p=izracunaj_prost</a><!-- m -->

Iz 1m^3 goli dobiš približno 1,4m^3 meterških drv oz. 1,2m^3 30cm polen. To so samo okvirne številke, spet odvisno kako na drobno cepiš in kako natančno zlagaš.
Od tukaj tudi razlika, če ti kupiš metrška drva, ko jih zrežeš, pa kakšen kubik zmanjka.

Re: Bukova drva - BB - 18.12.2013

Sicer nisem kupil bukovih drv ampak akacijo, je pa nakup drv kar zanimiva zadeva pri nas :roll: Smile

Od domačega človeka sem kupil 2,5 klaftra ( po njegovih besedah 1x4x1,2m zloženih razkalanih meterskih drv akacije za 500€. Ko sem to zadevo zložil je bilo 5x1x1,9m od tega četrtina hrast Sad

Naslednje je bilo nakup od hrvatov 12,5 prostorskih metrov razžaganih ter nakalanih dolžine 33cm akacije (dejansko od 24 do 46cm) za 512,50€. Po zlaganju je bilo za 11,5 PRM :/

Zadnja runda pa je bila za 10 PRM od enakega dobavitelja za 410€. Dobil tokrat samo 8,2 PRM so pa bila dosti slabše nakalana oz skoraj ne (deblo 40cm na štiri dele) :/

No na koncu je cena 48,56€ / PRM kar še nekak gre kjub temu da je količinsko kar nekaj manjkalo...

...in na koncu me je najbolj n*tegnil domač človek, ki se je hvalil kako ima on dobro mero hrvati pa ne - zanimivo...

LP, BB

Re: Bukova drva - BikeMan - 18.12.2013

Nisem čisto celoti razumel vsega napisanega, samo ne verjamem da so vsi nateguni. Upam da si upošteval, da iz kubika meterskih drv ne dobiš kubika narazanih drv! (kar sem že zgoraj opisal)