![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - sassapo - 31.1.2019 JaBK Napisal:sassapo Napisal:Ja, ampak komentiraš pa. Zakaj? Imaš vso pravico izrazit svoje mnenje. Če tako misliš pač misli, jaz ti ne morem pomagat. Tako pač je, če ti je všeč ali ne! Ne samo v naši panogi, v vseh! Danes moralna načela ne štejejo več. Šteje samo denar in 1000 načinov kako ga imeti čim več. Sam sem tehnik po srcu in duši, pa mi oprosti ker si takšne nebudibloze jemljem k srcu. Zato pa nimam finih avtov in lepih oblek, kot jih imata ta dva, ki znata prodat vse kar rabiš in ne rabiš. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 31.1.2019 Tak način je moralna greznica, drugače... Tako da res ni treba morale kot izgovor tu notri mešati. Re: Toplotna črpalka - edid - 31.1.2019 Pri nas so večino stvari sprojektirali izvajalci razen grobega načrta same bajte (PGD) in zunanje ureditve. Aha, pa še projekt elektro priključka paše zraven, ker je pač obvezen. Tekom gradnje sem imel nekaj izkušenj z različnimi projektanti in sem hitro obupal. Cel kup teoritiziranja, bluzenja, zavlačevanja in seveda apetita po mojih evrih. Kljub temu, da naša bajta ni enostavna, še vedno mislim, da je optimalno izbrati izvajalca, ki zna tudi kaj izračunati, načrtati in na koncu izvesti. Kar se tiče ogrevalno/hladilne tehnike sta sassapo in telmos definitvno med njimi (tudi če me jabka na klin obesi danes ko ni najboljše volje). Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 1.2.2019 JaBK Napisal:Tak način je moralna greznica, drugače... Tako da res ni treba morale kot izgovor tu notri mešati. Te spoštujem, ampak danes/včeraj pa si kot kaže z levo nogo vstala. Re: Toplotna črpalka - remi - 1.2.2019 JaBk Napisal:po gradnji svoje in predhodno spremljanje 2 dveh v familiji in potem še sosedove pa pod črto lahko rečem, da projektantom zaupam veliko bolj kot izvajalcem (ko je v igri projektiranje, seveda).Samo problem je najti takega projektanta, da potem zaupaš njegovim izračunom. Moraš sam znati kaj izračunati in narediti malo "štih" probe na njegovih izračunih. Ampak to lahko narediš šele, ko imaš njegove izračune v roki. Sassapo Napisal:Veš kje jaz vidim bit problema? Mladim manjka prakse, stari pa nimajo pojma o TČ.Veš kaj, če prodajajo svoje projektantske usluge, morajo o tem imeti nekaj pojma. Tudi stari se lahko naučijo vsega, če je interes. Če pa lahko PZIje štancajo brez izračunov in jim nihče ne oporeka, potem pa smo, kjer smo. bozgom Napisal:Vsakdo, kateri lahko projektira mora imeti strokovni izpit in biti vpisan v imenik pooblaščenih inženirjev. Vsak pooblaščeni inženir mora imeti sklenjeno zavarovanje projektantske odgovornosti pri eni od zavarovalnic, za škodo katero bi povzročil s svojim delom. Podvržen je tudi sankcijam disciplinske komisije pri inženirski zbornici.Problem je, da se moraš najprej zavedati, da si oškodovan in potem najeti drage izvedence in odvetnike, da bodo to dokazali sodniku, ki se pa na ogrevanje in sploh na TČ res spoznajo. Sodniku bo dovolj, da bo projektant dokazal, da je stranki toplo. Kaj hoče več? Hidravlična shema je, ki jo je prilepil @sassapo, je res posebna: TČ in plinska peč se srečata v 100 (z besedo sto) litrskem zalogovniku (hidravlična kretnica) in čez njega se med drugim ogreva bojler sanitarne vode na enak način kot drugi ogrevalni krogi. Režimi v teh ogrevalnih krogih so ubijalski. Talno 40/30, radiatorji 75/60, bojler 75/60. Kako se TČ in plinska peč med sabo dogovorita, katera bo ogrevala. Čemu je ta TČ sploh namenjena? Hlajenju poleti in pripravi sanitarne vode poleti? Pozimi pa je ugasnjena in deluje samo plinska peč? Ni videti, da bi bil kakšen regulacijski vod od TČ do kamorkoli niti od plinske peči do kamorkoli. Niti ni videti kakšnih temperaturnih tipal. Samo obtočne in mešalni ventili so krmiljeni s strani vitotronic regulacije. Spodaj je pod c1 Wilo črpalka 1m3/h čez bojler. TČ je pa kakšne moči in kakšen minimalni pretok zahteva? A tistih 100l na hitrico ogreje in je potem povratni previsok in se ustavi? P.S.: Takle hidravlični načrt je nemoralno dati od sebe. @Sassapo, mislim, da bi bilo pametno, da zahtevaš izbris, ker te tile nemoralneži lahko tožijo, da si objavil njihovo intelektualno lastnino in jim povzročil poslovno škodo in če se vozijo z dragimi avti, imajo dovolj za odvetnike. Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 1.2.2019 bozgom Napisal:@mdule In ti, tehnik po duši in izobrazbi, ki se na forumu hitro spustiš v resno debato, nisi bil tolko, da bi primerjal kotel, ki so ti ga ponudili in vgradili, z ostalimi na trgu? Daj no... Kar je kotlov za stanovanja in enodružinske hiše na trgu v nižjem velikostnem razredu, se danes nahaja v razponu nekje med 5 in 30 kW. In do tega prideš v 5 minutah guglanja. Kar se pa hiše iz sassapotovega primera tiče in izolacije tiče, pa glede na to, da se omenja "projekt", sklepam, da gre ali za novogradnjo, ali pa za kompletno obnovo. V enem in drugem primeru se mi zdi, da je eden od končnih produktov izolacija po današnjih standardih. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 1.2.2019 remi Napisal:JaBk Napisal:po gradnji svoje in predhodno spremljanje 2 dveh v familiji in potem še sosedove pa pod črto lahko rečem, da projektantom zaupam veliko bolj kot izvajalcem (ko je v igri projektiranje, seveda).Samo problem je najti takega projektanta, da potem zaupaš njegovim izračunom. Moraš sam znati kaj izračunati in narediti malo "štih" probe na njegovih izračunih. Ampak to lahko narediš šele, ko imaš njegove izračune v roki. Zaradi tacga obračunavanja med stroko kot je tu - ko se dreka en čez drucga med laiki, je to problem. Povsod... "Problem" je najti tudi izvajalca, ki mu zaupaš, pa dohtarja ki mu zaupaš pa banki ki ji zaupaš pa kogarkoli ki bi mu lahko zaupal in ne bi startal takoj iz pozicije: "sicer ne vem, kaj dela, ampak da me ne bo nategnu". To je zaradi tega, ker se vlači sranje po odprtem. Reši se pa itak nič ne, ker se tle ne more. Drugje pa potem niti interesa ni treba imeti. Ljudje pa nonstop v defenzivni drži, pa sploh ne vedo zakaj. Pa bo to moj zadnji post na temo. Tega tudi ne bomo rešili, sploh ne v OT. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 1.2.2019 csamo001 Napisal:In ti, tehnik po duši in izobrazbi, ki se na forumu hitro spustiš v resno debato, nisi bil tolko, da bi primerjal kotel, ki so ti ga ponudili in vgradili, z ostalimi na trgu? Daj no... Kar je kotlov za stanovanja in enodružinske hiše na trgu v nižjem velikostnem razredu, se danes nahaja v razponu nekje med 5 in 30 kW. In do tega prideš v 5 minutah guglanja.Kaj si ti misliš in kaj ti sklepaš je predvsem tvoja težava. Mi pa nikakor ni jasno, kako si iz načrta kotlovnice prišel do zaključka, da so na zgradbo dajali izolacijo po današnjih standardih. Še posebno zaradi tega, ker je moč plinske peči ubijalsko visoka. PS plinski kotel mi je vgradil obrtnik kateremu sem 100% zaupal, da mi bo vgradil najboljše z vidika kvaliteta/cena. Pa če verjameš ali ne- internet ni od pamtiveka,da bi na njem v 5. minutah našel vse. Včasih smo klicali po telefonih (pa ne po mobitelih), pošiljali fakse... :mrgreen: :mrgreen: Re: Toplotna črpalka - sassapo - 1.2.2019 Zakaj imamo tako? Ker je sla po denarju in statusu na družbeni lestvici daleč na prvem mestu. Vse ostalo je danes postalo bolj ali manj postranskega pomena. Ne bom trdil da je kriv edino sistem. Je pa dejstvo, da ravno ta sistem omogoča bogatenje posameznikov preko vseh meja. Na račun drugih, seveda. Tisti, ki imajo so praktično nedotakljivi, zopet na račun manj pomembnejše večine. Uravnilovka je beseda, katera gre počasi a vztrajno v pozabo. Re: Toplotna črpalka - TERMO - 11.2.2019 Lahko je kritizirati težje je popraviti napake se zavedam tega. Je pa žalost preveč visoko izobraženih ljudi, ki velikokrat v praksi niti videli niso, kako stvari delujejo Pa niso krivi sami - narobe je organizirano šolstvo, ki jim je cilj imeti polne klopi, (saj so od glave plačani), prakse po laboratorijih v šolah skoraj ni potem pa do onemoglosti polnijo glave z znanjem, "bodočim managerjem" ki ga le redki od teh znajo implementirat v praksi. Če bi šolstvo bilo bolj povezano s podjetji, bi študenti in dijaki vedeli kaj in zakaj se učijo in hodijo v šolo. V mojih šolskih časih sem bil vesel, če sem lahko šel komu brezplačno pomagat, da bom kaj novega izvedel in da se dokažem z delom in znanjem, danes mladino samo zanima koliko zasluži, nihče se ne vpraša kaj lahko ponudi. Po terenu in kombijih vidiš pa samo sive glave, ki bi morali že zasluženo pokojnino uživat. Mladina pa vidi samo računalnik in lahke zaslužke. Na tak način razmišljanja, brez praktičnega znanja dosegat magisterije in doktorate tehnični stroki bolj slabo kaže, kljub vsem številkam, ki kažejo na dobro izobrazbo. Druga stvar, ki je pa zelo pomembna se je pa potrebno zavedati odgovornosti. Nekdo ki nekaj nariše, nariše za to, da bo projekt uporaben ne pa zato, da bo zadovoljeno temu in onemu zakonu. In če se zgodi, da pride do nedelovanja je potrebno poiskati odgovornost. In prvi, če je projekt narisan in izračunan narobe, je odgovoren projektant. Tudi nadzorni na nekem objektu, gleda samo skladnost objekta in vgrajenih materialov z načrti, nadzorni ne preračunava in dimenzionira ter na novo preračunava vse parametre. Re: Toplotna črpalka - bvs - 11.2.2019 @termo, se popolnoma strinjam. Ni prakse, mladih po večini ne zanimajo tehnične zadeve. Vzrok je tudi v tem, da je tehnik slabo plačan. V mojih časih smo fantje non-stop "šravfali", danes mlade to ne zanima. Zanima jih samo nov iphone + keš za v gostilno. Res pa je, da so danes tehnične stvari dosegljive, nam niso bile. In, ker vse dobiš brez problema, potem ni cilja oz. jim je brez veze. Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 11.2.2019 Brez problema jih ravno ne dobiš, morajo stari najprej zaslužit. Če se bo ta trend nadaljeval bodo tehniki v prihodnjih letih in desetletjih zelo dobro živeli. Re: Toplotna črpalka - Fery - 11.2.2019 Ne, ne bodo. Ker jim bodo FDV-jevci vedno vse požrli. Oni namreč kreirajo sistem, ki skrbi, da je mešanje zraka bolje plačano od dela in znanja. Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 11.2.2019 Ah boš videl, bo že trg poskrbel za to. Če ne dobiš keramičarja za ceno X, ga boš dobil pač za ceno X + Y%. Namesto keramičarja vstavi po izbiri. Re: Toplotna črpalka - bvs - 11.2.2019 csamo001 Napisal:Ah boš videl, bo že trg poskrbel za to. Če ne dobiš keramičarja za ceno X, ga boš dobil pač za ceno X + Y%. Namesto keramičarja vstavi po izbiri.Ne bo šlo, ker jih bodo uvozili, da bodo delali dela, ki jih naši nočejo. Tako kot sever uvaža naše, za dela, ki jih severnjaki nočejo delati. |