PodSvojoStreho.net
Peč na pelete -talno gretje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč na pelete -talno gretje (/showthread.php?tid=60681)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Peč na pelete -talno gretje - Žerjavar - 3.2.2016

spartan Napisal:In zakaj bi radi nekateri dodali zalogovnik vode k peletni peči? To je za kurjenje drv, kjer imaš nihanja (enkrat prevoče, drugič prehladno). Za peči, specialne za kurjenje lesnih peletov pa res ne rabiš zalogovnika.
Pred kakega pol leta je bila o tem precej obširna debata. Zaključek je bil, da zalogovnik zmanjšuje število vklopov in s tem povečuje življensko dobo gorilnika, hkrati zmanjšuje porabo elektrike. Problem dosti vžigov je izrazit pri slabo akumulativnih hišah (skeletne, plinobeton, ...).

Re: Peč na pelete -talno gretje - jani65 - 3.2.2016

Avtor teme ,se ne oglasi več. Malo me zanima ,kakšen sistem je montiral. Kaj pa Paparac imaš z HT in kako si zadovoljen.

Re: Peč na pelete -talno gretje - spartan - 3.2.2016

Žerjavar Napisal:
spartan Napisal:In zakaj bi radi nekateri dodali zalogovnik vode k peletni peči? To je za kurjenje drv, kjer imaš nihanja (enkrat prevoče, drugič prehladno). Za peči, specialne za kurjenje lesnih peletov pa res ne rabiš zalogovnika.
Pred kakega pol leta je bila o tem precej obširna debata. Zaključek je bil, da zalogovnik zmanjšuje število vklopov in s tem povečuje življensko dobo gorilnika, hkrati zmanjšuje porabo elektrike. Problem dosti vžigov je izrazit pri slabo akumulativnih hišah (skeletne, plinobeton, ...).
Dobro, da sem to temo "prespal" :mrgreen:

Imam montazno hiso, med konstrukcijo kameno volno, z zunanje strani pa 10 cm stiropor fasade, klasika. Imam HP14, ki ima identicno kurisce kot HP20 Extraflame (le manj vode v zalogovniku znotraj peci in manjsi zalogovnik pelet). Ogrevam le pritlicje (trenutno), 90 m2.

Izkusnje s pecjo, za katero sem dobil subvencijo, so dobre. Pec cistim 1x tedensko (ce ne pozabim :wink: ), zgorevanje je dobro, kurim vse pelete (kar mi pride pod roke). Elektrike pec max porabi 320 W pri polni moci, povprecno 180 W (fen ima recimo 1.5 kW :wink: , zanemarljivo. Max. poraba 22 kg peletov pri -10 st. C, ampak ogrevano na 22 st.C (zdalec prevroce).

Menim, da se zalogovnik ne izplaca; imam nastavljeno histerezo za pol st.C, zamika gor in dol ter Seltronov termostat z nastavitvijo casa vklopa. Peci nimam na max. moci, temparaturo vode pa na 68 stopinj nastavljeno.Znizal sem moc in temparaturo, da pec konstantno deluje dalj casa (pocasneje doseze zeljeno temparaturo), ob tem pa tudi pokuri manj peletov. Izognem se nenehnemu vklapljanju in izklapljanju, pa se komfortno je.

Bom poskusil se z manjso mocjo, en zagon bo tako se dalj casa trajal do zelene temparature, pec pa bo delovala se bolj konstantno. Mogoce tudi kaksna stopinja vode na peci nizje, moram testirat. Danes sem od stirih popoldan do sedaj pokuril ravno 5 kg peletov Smile Sedaj se mi pec zazene 3x ali 2x, rocno uravnavam ker sem navajen se od prej (beri: kurilec). Kaj se naj sedaj z zalogovnikom....ne rabim. Iz moje izkusnje gledano.

Jezi me le, da imajo trgovci nabavno ceno peletov tam okoli 0,70 € za vreco, prodajajo pa banditi za skoraj 4 € ali pa se vec.

Re: Peč na pelete -talno gretje - Žerjavar - 3.2.2016

Citat:Kaj se naj sedaj z zalogovnikom....ne rabim. Iz moje izkusnje gledano.
Nihče te ne sili, da ga moraš imeti. Če bi ga imel okrog 500 l, pa bi prišel na le 2 do 4 vžige na dan = daljša življenska doba gorilnika.

Re: Peč na pelete -talno gretje - spartan - 3.2.2016

Sedaj imam 2, 3 vzige. Ce je -10, pa 4. Ne vem, meni se ne bi izplacalo, Zerjavar Wink Ce pogledam, bom imel to pec verjetno kaksnih 10 let, potem pa kaj drugega (ce bodo peleti sploh se aktualni).

Za gorilnik pa ne vem, koliko je strosek. 500 €? Vec?

Re: Peč na pelete -talno gretje - Žerjavar - 4.2.2016

spartan Napisal:Sedaj imam 2, 3 vzige. Ce je -10, pa 4. Ne vem, meni se ne bi izplacalo,
Naj te malo okaram:

Sem napisal, da zalogovnik zmanjšuje število vžigov. Ti pa kar na splošno "Menim, da se zalogovnik ne izplaca;". Če bi podal gornji podatek in da se tebi ne izplača, bi forum skrajšal za vsaj 3 nekoristne prispevke.

Re: Peč na pelete -talno gretje - spartan - 4.2.2016

@Žerjavar....pa zato smo, da diskutiramo :wink:

Verjamem pa, da je za koga drugega lahko zalogovnik zelo dober dodatek k komfortnosti in k izboljšanju ekonomije kurjenja na lesne pelete.

Tukaj izhajam le iz svojega izhodišča, kot že povedano le 90 m2 ogrevane površine :wink: Če pa bi imel še zgoraj urejeno, pa bi zagotovo razmišljal Smile

Re: Peč na pelete -talno gretje - azuprej - 4.2.2016

spartan Napisal:Ogrevam le pritlicje (trenutno), 90 m2.

Izkusnje s pecjo, za katero sem dobil subvencijo, so dobre. Pec cistim 1x tedensko (ce ne pozabim :wink: ), zgorevanje je dobro, kurim vse pelete (kar mi pride pod roke).
Confusedhock: Confusedhock: :lol:
Za ogrevanje 90m2 peč čistiš 1x tedensko in trdiš da je zgorevanje dobro? :roll:
Kaj naj potem rečem kakšno zgorevanje je pri nas, ki čistimo samo posodo za pepel (ne peči in gorilnika) vsako drugo kurilno sezono? Smile
Koliko ton pa porabiš na leto, če ni skrivnost?

Uglavnem skrajni čas da pride naslednje leto evropska direktiva o izpustih trdih delcev in teh peletnih indijanskih vrjant nebo nikjer več možno dobit. (vsaj uradno ne).

azuprej Napisal:Uglavnem skrajni čas da pride naslednje leto evropska direktiva o izpustih trdih delcev in teh peletnih indijanskih vrjant nebo nikjer več možno dobit. (vsaj uradno ne).
Ne udrihat vse vprek, brez razmisleka čemu in koga.

Ko les gori, vedno ostane nekaj trdnih delcev (pepel). Ni važno, ali je les v obliki polena, sekanca, peletov, briketa, ... Od razmer v samem kurišču (hitrost vrtinčenja plinov) pa je odvisno, kje bodo trdni delci pristali: ali bodo padli v posodo za pepel, ali bodo z dimnimi plini šli v zrak in si pri sosedu vsedl na okensko polico.

Praktično vsi novejši kotli se trudijo, da bi v kurišču dosegali hitrejše vrtinčenje in s tem boljše izgorevanje pri višjih temperaturah. Emisija PM10 delcev je višja, kot pri indijanski varianti.

Trudijo se že, trudijo, pa morda veš koliko kotlov dejansko dosega standarde in zakonodajo, ki bo stopila v veljavo? Če ostanemo konkretno na peletih, ko bo uredba potrjena, gorilnika na pelete ne bo več možno dobit. Standarde pa dosega nekaj kotlov, seveda tisith v najvišjem cenovnem razredu.

Nemčija je mimogrede sprejela zakonodajo o izpustih 24,5 mg prašnih delcev, v sloveniji so malo manj strožje.

Pa tudi nevem, koliko vas dejansko ve, da ta zakonodaja predpisuje zamenjavo vseh kotlov starejših od 20let.

azuprej Napisal:Trudijo se že, trudijo, pa morda veš koliko kotlov dejansko dosega standarde in zakonodajo, ki bo stopila v veljavo?
Vse se da narediti. Je VW lepo pokazal pri svojih dizelaših.
Citat: Če ostanemo konkretno na peletih, ko bo uredba potrjena, gorilnika na pelete ne bo več možno dobit.
Ne verjamem. Pelet je dobro stisnjen droben les. Velikost prašnega delca ni odvisna od velikosti lesnega kosa pred gorenjem. Ni pelet kriv za prašne delce, ampak gorilnik, ki omogoča prehiter tok plinov skozi kurišče.
Citat: ta zakonodaja predpisuje zamenjavo vseh kotlov starejših od 20let.
Ne verjemi govoricam. Obstoja pravno načelo, da noben zakon ne sme posegati v stanje pred sprejetjem zakona. Če neki kotel danes zadovoljuje zakone, ga ne morejo jutri prepovedati. Lahko le prepovedo izdelavo in prodajo takih kotlov.

Verjamem pa, da se bodo prej ali slej pojavile cenovno dostopne naprave za čiščenje dimnih plinov malih kurilnih naprav. Je pričakovati, da se bodo takrat tudi uzakonile.

Re: Peč na pelete -talno gretje - bk9105 - 4.2.2016

@azuprej: tvoj zapis bi si človek lahko tolmačil, da še po večih letih kurjenja tvoj super drag kotel v super izolirani hiši, ki za ogrevanje ne potrebuje skoraj nič energije, nikoli ni bil očiščen s strani pooblaščenega super dragega serviserja, ker samo vsako drugo sezono spraznite posodo s pepelom. Kako daleč od resnice sem?

Žerjavar Napisal:
azuprej Napisal:Trudijo se že, trudijo, pa morda veš koliko kotlov dejansko dosega standarde in zakonodajo, ki bo stopila v veljavo?
Vse se da narediti. Je VW lepo pokazal pri svojih dizelaših.
Citat: Če ostanemo konkretno na peletih, ko bo uredba potrjena, gorilnika na pelete ne bo več možno dobit.
Ne verjamem. Pelet je dobro stisnjen droben les. Velikost prašnega delca ni odvisna od velikosti lesnega kosa pred gorenjem. Ni pelet kriv za prašne delce, ampak gorilnik, ki omogoča prehiter tok plinov skozi kurišče.
Citat: ta zakonodaja predpisuje zamenjavo vseh kotlov starejših od 20let.
Ne verjemi govoricam. Obstoja pravno načelo, da noben zakon ne sme posegati v stanje pred sprejetjem zakona. Če neki kotel danes zadovoljuje zakone, ga ne morejo jutri prepovedati. Lahko le prepovedo izdelavo in prodajo takih kotlov.

Verjamem pa, da se bodo prej ali slej pojavile cenovno dostopne naprave za čiščenje dimnih plinov malih kurilnih naprav. Je pričakovati, da se bodo takrat tudi uzakonile.
No, saj si si sam odgovoril da niso peleti krivi ampak gorilnik. Gorilniki tipov ferroli (samo primer) ki so se nekaj sezon nazaj na polno prodajali jih nebo smelo biti več na tržišču. Če si ga kupil, ti nebo mogel noben ga vržti ven.
Hja dizelaši goljufajo na povno, tudi kotli s svojimi izkoristki. Ampak mislim, da če bodo res izvajali konkretne meritve nebo dosti goljufanja.

Lej, kdo vrjame pa kdo ne je drugo. V nemčiji so že 2015 štartali s tem, nam zaenkrat samo še grozijo, naj se pazimo... Ko bo EU euro eco zakon oziroma kako se bo imenoval bo najbrž stvar ratala resna. In ja, tudi če imaš star kotel v hiši, boš imel določen čas za zamenjavo! Kotle starejše od letnika 1995 bo potrebno menjat! V nasprotnem primeru boš dobil koga na vrata..

Ne da pametujem, poročam samo novosti, katere se obetajo. Kdaj točno, bomo pa videli.

bk9105 Napisal:@azuprej: tvoj zapis bi si človek lahko tolmačil, da še po večih letih kurjenja tvoj super drag kotel v super izolirani hiši, ki za ogrevanje ne potrebuje skoraj nič energije, nikoli ni bil očiščen s strani pooblaščenega super dragega serviserja, ker samo vsako drugo sezono spraznite posodo s pepelom. Kako daleč od resnice sem?
Nisi daleč, pravilno si razumel :wink:
Obljubljali so praznenje posode za pepel na 2 kurilni sezoni, ob pogoju kakovostnih pelet.
Niso se motili.

edit: hiša ni super izolirana, je normalno izolirana

Post je letel na uporabnika kateri je imel svoj kotel na pelete s super izgorevanjem Smile

Citat: si sam odgovoril da niso peleti krivi ampak gorilnik.
Ne obračaj besed. Je bila reakcija na tvoj zapis, "gorilnika na pelete ne bo več možno dobit." Kdo pa pravi, da so (ali bodo) vsi gorilniki na pelete izven zakona?