PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 24.1.2015

daj no zamot1, ko ti kaj ni všeč se pa izgovoriš FDV, ampak pustiva to, pač napišeš da ga še nikoli ga nisi štopal... mene bolj zanima na kakšni moči imaš gorilec...

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - zamot1 - 24.1.2015

Pa mi povej kako izmeriš ali določiš?? moč gorilca, jaz je ne znam pomerit, kakšen FDV-jevec mi jo pa lahko izračuna, samo mu ne bom verjel dokler ne bom imel načina da to lahko pomerim. :wink:

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 24.1.2015

Evo prilagam slike polnjenja zalogovnika oz. vzigov. Na drugi sliki mi je pumpa ki posilja vodo v zalogovnik delala skozi, oz nastavljena je bila da se izklopi na 40 stopinj, kar pa se v praksi ni nikoli zgodilo(se pravi mi je konstantno mesala vodo med pecjo in zalogovnikom.....

Prva slika, se ta ista pumpa vklaplja in mi posilja vodo v zalogovnik ko je temperatura vode v peci med 68 in 76 stopinj.....

Da se malo razlozim dnevno temperaturo imam nastavljeno na 22.5 stopinj.... nocno na 17.5.... v praksi temeratura v hisi ni nikoli do zdaj cez noc padla na 17.5.... mesalni ventil je bil konstantno zaprt crpalka, ki mi posilja vodo v radiatorje pa izklopljena....

Cez noc mi je spraznilo zalogovnik, kljub temu, da ni bilo odjema.....

Jaz si stvari ne znam drugace razlagat, kot da sem pri prejsnjih nastavitvah vsaj en zalogovnik vode spustil skozi dimnik, drugace si ne znam razlagat.....

Vsaka razlaga dobrodosla oz. Bi me zanimalo na kaksno temperaturo imate nastavljene ostali crpalke, ki vam posiljajo vodo v zalogovnik, se pravi pri kaksnem temperaturnem rezimu jih prozite....

Zunanja temperatura ne more bit razlog, ker ze dva dni pri nas dezuje, danes je v povprecju 1.5 stopinje nizja temperatura kot vceraj.....

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - zamot1 - 24.1.2015

Če ti črpalka med zalogovnikom in pečjo stalno dela z zalogovnikom greješ peč(ko ta ne dela) dimnik ti pa hladi peč. Dif termostat poskrbi da se črpalka izklopi če je voda v peči hladnejša kot v hranilniku. Boš moral v tej smeri raziskati in razčistiti z regulacijo povratka v peč v kombinaciji z hranilnikom, je veliko napisanega o tem v kakšni drugi temi

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 24.1.2015

Bom nastavil da ta pumpa dela pri temoeraruri vode v kotlu med 68-75 stopinj pa da vidimo..... zalogovnik vrh grejem do 70 stopinj....

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 24.1.2015

@zamot1
sicer ne poznam tvojega gorilca, predvidevam da imaš neko pred nastavljivo moč po kateri naj ti dela, naprimer 20kw ali, 25... lahko pa rečeš da si šel s svojimi nastavitvami še pod to, saj nihče nikogar ne lovi za kilovat gor ali dol...

Sem že napisal da sem štartal tako da je gorilec brez kakega velikega odjema tople vode stabilno vzdrževal gorenje v peči, da ni ugašal ( mogoče v kaki drugi temi), s kakšno močjo pa dela v tem režimu pa ni boga da mi pove ali izmeri ali izračuna, ampak je bila definirana minimalna potrebna moč za mojo peč, z odvzemom toplote se je povečevala obremenitev in sem ji moral slediti z parametri da sem dobil pa optimalno moč za moje potrebe in ne maksimalne ker jo še nisem "našponal" do konca in tudi ne vidim potrebe da vem kolikšna je moč gorilca in preko tega tudi peči, ta logika je tako kot pri vožnji z avtom da dosežeš najmanjšo porabo, glih prov gasa- in taprava prestava- glede na obremenitev in razmere na cesti, kdaj pa to dosežeš ti pa črpalka ko tankaš pove, meni pa poraba peletov. O max moči pa govorimo takrat ko peč šponam z dvmi in je poraba za polnenje zalogovnika na maksimumu, 26 kW minus izgube ki so ????
Nima smisla filozofirat!

zamot1
hvala, saj ni bilo težko ne... :wink: ... če pišeš tule potem veš da sledijo vprašanja :?: takšna ali drugačna... sam sem iskal samo povezavo med tvojimi cca 10 urami delovanja gorilca Arrow in če imam prav 11 urami gretja, to je vse... Idea

in ker vem da si ljubitelj smeškov, evo sem jih uporabil še sam... :roll:

Nimaš prav in ne štekaš :lol: Tongue :roll:
A je dosti smeškov?

Če nimam prav in ne štekam me boš pač podučil ne... jaz vprašam ker pač ne vem, ti odgovoriš ker veš in to je to....

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - jani65 - 24.1.2015

5x2=10 Big Grin
Imaš pa prav trenutna poraba ja pač tak ,važna je poraba na koncu sezone.

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - dkp-25KW - 24.1.2015

colinmcrae

Navadno je to T varovanja dviga povratka 59, 60 ,61 oC
Tvoj prihranek z vgraditvijo zalogovnika vode se bo približal 35-40 % ko boš odpravil vse pomanjkljivosti v nastavitvah.
Lp

Če sem prav razumel Confusedhock: nima regulacije povratka ampak samo črpalko med pečjo in zalogovnikom zato ima težave!

Dkp, zaenkrat mi to pumpo regulira termostat, jo lahko zvezem s seltronom in vklope in izklope reguliram preko njega?

V bistvu prej na ta vidik sploh nisem polagal paznje....

Edit.... zalogovnik mi v ciklu zagreje na 72 stopinj..... v bistvu sem lahko preko termostata nastavil, da mi crpalko, ki mi poganja vodo pec - zalogovnik ugasne, ko voda v zalogovniku pade na 70 stopinj..... potem mi vodo iz zalogovnika vlece crpalka za mesalnim ventilom, ki mi poganja vodo po radiatorjih....

Se eno vprasanje.... od kar imam tako nastavljeno, mi temperatura vode v kotlu nikoli ne pade pod 60 stopinj, kljub temu da mi zalogobnik po koncu cikla sprazni do cca 42 stopinj..... je to normalno oz dobro?

Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - dkp-25KW - 24.1.2015

Zdaj bi moral vse nazaj iskati kako imaš to izvanserijsko ne po DIN pa tudi ne po starem JUS-u.

Mislim ,da je teh 70 previsoko. Probaj se igrat na 60 pa na ??? najdeš eno primerno T.

Verjetno nebo šlo na seltron ,ker po moje manjkajo tipala Ali pa bi na SV mogoče to nimaš v uporabi.
Kaj pa pumpo vezat na gorilec ?

Ja kotel tako ostane neizkoriščen . Tu pa je zamot ta glaven na ročni sistem in baypas.

Pišeš ti ali kdo drug ( verjetno sem pomešal )da ponoči ne ogrevaš .Kaj pa če bi šla ta pumpa na časovno uro v nočnem času? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.megashop.si/majhna-stikalna-ura-za-vla-neprostore-610570">http://www.megashop.si/majhna-stikalna- ... ore-610570</a><!-- m -->