PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka zrak voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka zrak voda (/showthread.php?tid=53192)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Toplotna črpalka zrak voda - DELPHI - 16.5.2014

1. HT TČ ne boš dobil za 6.500€ z montažo.
2. Kaj ti bo sanitarna TČ, če greš na zemeljski plin?
3. 14 let je za TČ že lepa starost. Lahko ti sicer dela tudi 25 let, imaš pa na forumu primer, ko je zdržala samo 5 let.

Kotel na plin imaš praktično nov, potrebna je samo prilagoditev na zemeljski plin in priključek, ki kot sam ugotavljaš ni pretirano drag. In ko bo kotel fuč, kupiš novega za 2.000€ in teraš dalje.
Ne kompliciraj tam kjer ni treba.

Re: Toplotna črpalka zrak voda - klemenSLO - 16.5.2014

Citat:1. HT TČ ne boš dobil za 6.500€ z montažo.
2. Kaj ti bo sanitarna TČ, če greš na zemeljski plin?
3. 14 let je za TČ že lepa starost. Lahko ti sicer dela tudi 25 let, imaš pa na forumu primer, ko je zdržala samo 5 let.

Kotel na plin imaš praktično nov, potrebna je samo prilagoditev na zemeljski plin in priključek, ki kot sam ugotavljaš ni pretirano drag. In ko bo kotel fuč, kupiš novega za 2.000€ in teraš dalje.
Ne kompliciraj tam kjer ni treba.
1.mam konkretno ponudbo , od katere sem odštel še povrnitev ekosklada kasneje in pridem na 6500
2.po pogovoru z energetiko LJ, naj bi povprečni uporabniki UNPja po prehodu na zemeljski plin plačevali 30% manj za ogrevanje. S TČ za SV pa bi porabo plina še zmanjšal
3. kot sem napisal v prejšnjem postu naj bi se investicja v HT TČ povrnila v 6 letih (ob predpostavki da ostanem na UNPju) ob predpostavki da pa grem na plinovod pa po 9 letih (tega ni v pripeti sliki)

Re: Toplotna črpalka zrak voda - sašo65 - 16.5.2014

telmos Napisal:
Marco P. Napisal:Torej rečem hipotetično 12000l olja letno....
Zate bi bila potem idealna kaskada štirih kompresorjev z enim digital scroll-om. Enih 15 jurčkov in še ene tri za vse ostalo, kar spada zraven, da zadeva deluje.
se pravi investicija pokrita v letu in pol.....namesto 12.000€ koliko bi stalo napolnitev cisterne za naslednjo zimo, dodaš še 6.000€ in imaš zadevo na "ključ" in če zadeva funkcionira tako kot pri vsakem prehodu iz kurilca na TČ ga bo gretje stalo med 3 in 4 k€.....

Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 16.5.2014

Hvala, se priporočam za ogled (Bled) in točen predračun Smile
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?E/XX/F6wJxR/1unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/E/XX/F6wJxR/1unichr("46")jpg[/img][/url]

Lp

Re: Toplotna črpalka zrak voda - Stesta - 16.5.2014

Kot "ljubiteljski" uporabnik toplotne črpalke menim, da če vas nekdo res ne "olupi" pri dobavi, montaži in instalaciji lahko samo prihranite in to ne na 15 let. Če pa za kak hud mraz ostane še stara kotlovnica ( če prostor to dopušča), je pa zmaga zagotovljena. TČ v tem primeru ni niti potrebno dimenzionirati na kak hipotetični ninus 15 cel mesec skupaj.

Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 20.5.2014

Pravkar po pogovoru z izvajalcem iz Alpha Innoteca (Ki je sicer precej dražji) ampak zagotovilo, da je vrhunska firma, stvar res funkcionalna/kvalitetna tako kot mora itn.. Veliko je imel čez za povedat glede teh kitajskih aka Daikin, Toshiba, Mitsubishi,... Ali so to res take razlike v kvaliteti, izkoristku vredne par tisočakov? Gledano na dolgi rok se razume..

Re: Toplotna črpalka zrak voda - Šteffan - 20.5.2014

Mislim,da niti ena ni iz Kitajske.

hehe pa res.. no kitajska, japonska, vietnam... Big Grin

Re: Toplotna črpalka zrak voda - Homer - 20.5.2014

Skoraj ni mogoče, da kaka komponenta ni narejena na kitajskem :lol:

Re: Toplotna črpalka zrak voda - enmike - 20.5.2014

Prodajalec je agrumetniral nakup "njegove" TČ s pluvanjem drugih (oz. z neresničnimi podatki) in ne z tehničnimi argumenti. Takih se jaz izogibam.

No okej.. Zanima me bolj ali je zadeva, ki je "uradno" made in Germany po kvaliteti, dejansko vredna par več tisočakov napram TČ made in izven evrope? Je made in Germany bolj zazihran nakup na dolgi rok?

Re: Toplotna črpalka zrak voda - Gasper123 - 20.5.2014

Podobno kot če bi vprašal ali je Mercedes res boljši od Toyote?

Re: Toplotna črpalka zrak voda - Homer - 20.5.2014

Je Golf made in Germany boljši od Toyote made in Nippon?
Če je tvoj odgovor da, kupi "nemca"!
Če pa imaš vseeno kakšno dilemo, pa se odloči po strokovnih kriterjih in ne po nekem mitu "nemškega perfekcionizma", ki je včasih bil celo resničen.

In ker si celo lastim Golfa, ti lahko povem, da ko pogledaš nalepke na posameznih delih, ugotoviš, da so ti narejeni na vseh koncih in krajih. Ampak seveda avto je "made in Germany".
In če primerjam z drugim avtom, ki je francoski, je okvar približno isto, s tem da je cenejši in še garancijo ima daljšo.

Seveda te nič ne prepričujem in odloči se sam, ker tu na forumu lahko dobiš le subjektivna mnenja!

Oz. cel dopoldne sem preletaval teme o TČ.. Me je kar izrčpalo morm rečt, a še vedno brez pravega konretnega zaključka.. Nekako imam občutek da za katerokoli TČ bi se na koncu odločil, bi zadeva morala funkcionirati tako kot more.. Pa ali je to pri nekomu TČ za naprimer 25k ali pa 18keur..
Nebi pa preplačeval zadeve samo zato da zgleda fency za bajtoSmile

Re: Toplotna črpalka zrak voda - sašo65 - 20.5.2014

Marco P. Napisal:Oz. cel dopoldne sem preletaval teme o TČ.. Me je kar izrčpalo morm rečt, a še vedno brez pravega konretnega zaključka
še zmešalo se ti bo.... :lol:

..
PS. - si imel na ogledu "Telmosa" :?: