PodSvojoStreho.net
izvedba elektroinštalacij - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Re: izvedba elektroinštalacij - dragoF - 15.8.2013

h0m3b0y Napisal:Opažam da bi vsi radi imeli 10GB ethernet doma, ampak preden se zapodite v nakupe FTP, STP in drugih ovitih kablov, upoštevajte dejstvo, da se ob nepravilni inštalaciji teh kablov ovoj obnaša kot antena in namesto da bi ščitil pred motnjami iz okolice, jih veselo sprejema kar se seveda pozna na signalu.

Predvsem pa: ko sem bil jaz majhen (20 let nazaj) smo dobili prve modeme in mrežne kartice (se na koaks kablih). Če bi kdo takrat hotel narediti hišno napeljavo, ki bi bila future-proof, bi pač vgradil najboljše za takratne čase, kar je verjetno bil 10baseT kabel. Pred 10 leti (samo 10 let kasneje!!) je bil tak kabel že davno prepočasen za domače uporabnike, novi so pa bili veliko cenejši in hitrjši. In to je bil začetek računalništva, kjer razvoj še ni divjal s tako hitrostjo kot danes. Če danes vgradimo cat7 kabel (z vsemi možnimi ovoji in zaščitami in ga celo pravilno ozemljimo): ali bo res tak kabel dovolj za kaj več kot 5 let?
Signale od ISPjev danes ne dobivamo več po bakru, ampak po optiki. Mar ni potem future-proof napeljava optična? (z gromozansko ceno mrežne opreme)

Kar hočem povedat je tole: pri računalnikih nima smisla probavat prehitet razvoj, ker je enostavno prehiter. Raje se osredotočite na tisto, kar vam bo DANES omogočilo uživanje v telekomunikacijskih storitvah. Čez 5 let bo večina današnjih stvari zastarelih, nove bojo pa veliko hitrejše in opazno cenejše.

Se podpišem pod tale post.
Doma imamo TV in en računalnik priklopljen prek UTP. Prenosniki, tiskalnik, tablice, telefoni so povezani brezžično. Vse dela brez problema. Ne vidim potrebe, da bi v vsako luknjo vlekel podatkovni kabel, če ga ne potrebujem ta hip.

Re: izvedba elektroinštalacij - UrskaL - 21.8.2013

Mi imamo par predračunov, ki so si bolj ali manj podobni (je sicer veliko postavk in pri nekaterih kar nekaj manjka), eden je pa recimo za več kot polovico nižji od ostalih (še ene 2 čakam) in ker ne gre za par jurčkov, smo v resni dilemi. Sicer se moramo z nekaterimi še dobiti, ampak a je sploh možno, da bi bili ostali tako zelo grabežljivi, eden bi pa v primerjavi z njimi skoraj zastonj delal ali je bolj nateg?

Ima kdo kakšen naslov od trgovine z ugodnim elektro materialom? Bi rada točno vedela, koliko me pride material, da bo slika bolj realna.

Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 22.8.2013

Na mojem koncu je Elektronabava ....

Če nimate stvari popolnoma dodelanih: število tokokrogov, razdelilnih omaric, vključena ali ne finomontažna dela, določen tip in model vtičnic, stikal,......
in je to prepuščeno izvajalcu so lahko zelo velike razlike v ceni

Re: izvedba elektroinštalacij - alpe - 22.8.2013

dragoF Napisal:
h0m3b0y Napisal:Predvsem pa: ko sem bil jaz majhen (20 let nazaj) smo dobili prve modeme in mrežne kartice (se na koaks kablih). Če bi kdo takrat hotel narediti hišno napeljavo, ki bi bila future-proof, bi pač vgradil najboljše za takratne čase, kar je verjetno bil 10baseT kabel. Pred 10 leti (samo 10 let kasneje!!) je bil tak kabel že davno prepočasen za domače uporabnike, novi so pa bili veliko cenejši in hitrjši. In to je bil začetek računalništva, kjer razvoj še ni divjal s tako hitrostjo kot danes. Če danes vgradimo cat7 kabel (z vsemi možnimi ovoji in zaščitami in ga celo pravilno ozemljimo): ali bo res tak kabel dovolj za kaj več kot 5 let?
Signale od ISPjev danes ne dobivamo več po bakru, ampak po optiki. Mar ni potem future-proof napeljava optična? (z gromozansko ceno mrežne opreme)

Se podpišem pod tale post.
Doma imamo TV in en računalnik priklopljen prek UTP. Prenosniki, tiskalnik, tablice, telefoni so povezani brezžično. Vse dela brez problema. Ne vidim potrebe, da bi v vsako luknjo vlekel podatkovni kabel, če ga ne potrebujem ta hip.

Verjetno res ni za pretiravati s samim kablom, 5e je pomoje za danes in jutri povsem zadosti. Uporaba drugih kategorij ali optike ne pomeni samo stroška kabla, ampak tudi ceno same izvedbe in pripadajoče opreme. Treba je razumeti, da so določene kategorije in izvedbe (npr. oklopljene) namenjene za specifična okolja (industrija) in da v domačem okolju ne pomenijo kakšne prednosti.

Ključno se mi zdi, da si v steni, plošči, tlaku, pustiš cev, vanjo potegneš kabel, ki je trenutno aktualen in pustiš v kakšni dozi en prostor za modul vtičnice. Cev lahko celo pustiš prazno... Če je tako narejeno, ni problema kadarkoli zamenjati kabla ali ga dodatno potegniti zraven, magari optiko. Res, da so se kabli spreminjali in nadgrajevali, cevi, skozi katere so se vlekli po objektu, pa se v vseh teh desetletjih niso kaj prida spremenile Smile Kakšna za vsak slučaj kje puščena cev (ob zanemarljivem strošku), skozi katero je mogoče čez par let potegniti kakšen kabel, je včasih skoraj neprecenljiva. 8)

Re: izvedba elektroinštalacij - korenje - 27.8.2013

Ok izgleda da ni pametno delat aneksov oziroma nadgrajevat elektroinštalacij kot je bilo prvotno naročeno.

Pri nas za 100m^2 je računal 2800€, potem pa še za cca 25% dodatnega dela+kablov dodatnih 1300€. Iz vsakega stikala imam cev napeljano v elektroomarico (samo pol stanovanja 50m^2).

Sicer tistih 1300€ bom že požrl, ne vem pa če je to fer da so elektroinštalerji tako požrešni.

To je brez karkšne koli fino montaže, brez varovalk ipd.

Re: izvedba elektroinštalacij - gremlin - 27.8.2013

25% je relativen pojem. Napiši, kaj si (boš) dobil za ta denar.
Če bi ga gledal pod prste, ko je delal prvi del, bi lahko drugi del, ki se ti zdi drag, naredil sam (posebej še, če gre le za vleko vodnikov).

Re: izvedba elektroinštalacij - Samojed - 27.8.2013

Hja, imam opravka z precej različnimi "štromarji". Cen ne bom komentiral, ampak nekateri so tako za časom da glava boli. Npr. če drži zadeva, da je iz vsakega stikala cev stikali blok, potem nekaj ne štima. Prvič - štemanja je preveč, posledično cevi in kablov. Drugič - tipske omarice so namenjene napajanju, ne spajanju vodnikov in posledično ratajo nepregledne in prenapolnjene. Takšna varianta ni v redu ne s strani stroškov ne s strani varnosti oziroma regleda in meritev.

gremlin Napisal:25% je relativen pojem. Napiši, kaj si (boš) dobil za ta denar.
Če bi ga gledal pod prste, ko je delal prvi del, bi lahko drugi del, ki se ti zdi drag, naredil sam (posebej še, če gre le za vleko vodnikov).

zdeva je taka. zmenjeno je bilo za 3k€ da naredi pritličje in 1. nadstropje. v pritličju sem spremenil samo to, da želim posebej kabel iz vsake žarnice do omarice in utp kabel na vsako vtičnico posebej. potem pa še vsak kabel iz rolet do omarice, pa 4 kamere do omarice.

torej 3k+1,3k€. zdej se pa sprašujem, kaj je bilo od tistih 3k oziroma 1,5k€ za moj štuk narejenega po prvem predračunu... v glavnem par stvari mi je računu ki sploh niso bile dane v to "nadgradnjo" inštalacije. to bo treba še poračunat.

Re: izvedba elektroinštalacij - dragoF - 27.8.2013

Oh groza! Pa ste pogledali koliko cevi se je nabralo pri omarici in kako se je električar matral da jih je spravil noter. Pa Utp do čisto vsake vtičnice?! Saj je to sigurno še enkrat več dela, kot v prvotnemu projektu in to čisto po nepotrebnem. Resnično me zanima kaj neki boste počeli z utp priključkom pri hladilniku, štedilniku, pralnem stroju, na kuhinskem pultu in podobno?

oops. utp kabel do vsakega stikala.

Re: izvedba elektroinštalacij - alpe - 28.8.2013

"Solata" v omarici (omaricah), dozah in ceveh/kablovju ni lastna nobeni tehnologiji in jo je mogoče "doseči" tudi pri inštalacijah, ki nimajo nobenega utp kabla, KNX-a, ... Kako je inštalacija izvedena, tako na papirju, kot tudi fizično, je odvisno od projektatnta in inštalaterja!

Re: izvedba elektroinštalacij - galop1 - 28.8.2013

jaz pa pravim, da je prav tako. "pametne inštalacije" so luksuz in to je potrebno tudi plačati. samo najbolj žalostno oz. neumno je to, da vsak vidi samo igračkanje z lučmi in spuščanje želuzij. če si predstavljaš pod pametne inštalacije samo to, potem bi jaz vžgal pri računu še tolko bolj.

Re: izvedba elektroinštalacij - korenje - 28.8.2013

Pametne inštalacije so luksuz. Luksuz pa ni potrebno da je drag. Običajne pametne inštalacije imajo brezžični sprejemnik na vsakem stikalu, jaz sem se pa odločil potegniti kable do vsakega stikala. Glede na kvadraturo stanovanja bi me praktično enako stalo vlečenje kablov ali pa tisti sprejemniki.
Fora je v tem, ko inštalerju omeniš "pametna inštalacija", si misli - ta pa ima denar, zdej ga bom pa malo obral. Ne bi rekel če mi potem dejansko še naredi to pametno inštalacijo - finomontažo - za tisti denar, ne pa da samo za vlečenje kablov nabije dvojno ceno samo zato ker je to namenjeno "pametni inštalaciji".

galop1, mene je vžgal pri računu, pa sem mu dal ultimat da zniža ali bo pa drug vlekel kable. Tko da na koncu je bilo po moje.

Re: izvedba elektroinštalacij - dragoF - 29.8.2013

O pametnih inštalacijah:
Mogoče se marsikdo v prvem trenutku ne bo strinjal z menoj, pa vendar le trdim, da pametne inštalacije ne obstajajo. Pametna je lahko kvečjemu odločitev za funkcionalne inštalacije. Izraz »pametne inštalacije« se lepo sliši, vzbuja zavist, vsak ga razume in razlaga po svoje, funkcionalnost pa ni na prvem mestu. Na prvem mestu je način delovanja.
Na trgu obstajajo bolj ali manj dragi sistemi krmiljenja naprav, ki so priključeni na takšne inštalacije, kjer se da sprogramirati skoraj vse. Le ti so povezani s senzorji, fotocelicami in podobnimi rečmi, samo z našimi možgani niso povezani.
Prav zaradi tega pa imamo komandne enote teh sistemov, ki so lahko fiksni ali brezžični, da lahko preko njih sproti spreminjamo način delovanja krmiljenih naprav, v kolikor nam sprogramirana nastavitev ni všeč. No in prav tukaj je tisti korak, ki manjka pametni inštalaciji, da bi zares postala pametna. Sistem sam od sebe ne prepozna naših želja ali potreb, deluje kakor je sprogramirano, spremembe moramo vnašati ročno. Rolete se bojo dvigovale in spuščale enako, ne glede na to, da bi mogoče kakšen dan želeli, da so spuščene dalj časa.
Da bi vnesli vse nastavitve v program, moramo imeti kar nekaj znanja, ali delo prepustiti strokovnjaku. Naučiti se moramo uporabljati komande, če želimo sistem uspešno uporabljati. »Pametne inštalacije« se nam čisto nič ne prilagajajo, mi se moramo njim. Kaj pa če ta tehnika odpove? Ostane nam še ročno uklapljanje in izklapljanje, ter jeza pri odkrivanju in odpravljanju napake.
V vsem tem je tudi nekaj dobrih stvari. Na prvem mestu je vsekakor varovanje objekta pred vlomi, požarom, videonadzor, pa še kaj bi se našlo.
Vsekakor pa je slabo brezglavo napeljevati kable na vse konce, ne da bi sploh vedeli kaj hočemo imeti, kako naj bi stvari funkcionirale, samo za to, da bo v hiši »pametna inštalacija«.

Re: izvedba elektroinštalacij - h0m3b0y - 30.8.2013

Homer Napisal:Glede da ali ne oklopljene kable, pa jih priporočam.
Se strinjam, da mora biti instalacija pravilno narejena. To pa pomeni obvezno uporabo konektorjev za FTP oz STP, ki imajo kovinsko ohišje.

Saj bo delovalo tudi z navadnimi UTP kabli vsaj v 99% primerov, a ob morebitnem problemu, je raziskovanje vzroka in odpravljanje zamudno. Poleg tega je ob bližini drugih kablov nevarnost prenapetosti, ki lahko naredi precej škode.
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")lanshackunichr("46")com/shielded-cat6a-jackunichr("46")aspx]Tukajle[/url] so ena navodila, kako je treba terminirat cat6 kable (ali pa drige cat kable z ovojem). Koliko vas, ki jih ima v hiši, lahko z gotovostjo trdi da so mojstri res tako izvedli ozemljitev?
Ta dodatni ovoj ima funkcijo samo in izključno ko je pravilno ozemljen. Če ni, bo v najboljšem primeru kabel deloval enako kot UTP, v najslabšem pa slabše kot UTP ker bo tisti ovoj deloval kot antena.

Kolikor imam jaz izkušenj še nisem naletel na situacijo, kjer bi FTP ali STF izboljšala signal v primerjavi z navadnim UTP kablom (rekel bi da so nujni v serverskih sobah, kjer so potegneni šopi po več deset kablov skupaj, včasih tudi 100+ kablov v enem snopu). Pa sem vlekel tudi 100m dolge kable, kable ki so bili kar nekaj metrov vzporedni z električno napeljavo, kable pri katerih je bil "ostanek" navit poleg električne napeljave, kable ki so tekli v in izven objekta, po tleh, po zraku, itd.
Večina "problemov" je bila zaradi omejitev klientov na obeh straneh kabla (malo je mrežnih protokolov ki bi dovoljevali uporabo clotne pasovne širine, če ne drugega že zarado overheada podatkov ki si jih klienti ves čas izmenjujejo) ali pa poškodb kabla, večinoma pri konektorjih.

Če res ni explicitne potrebe po FTP ali STP kablih bi jaz vseeno raje svetoval Cat5e UTP, položen ločeno od elektrike (da nista oba kabla v istem kanalu v steni). Če je položen v lasten kanal se ga vedno lahko potegne ven in zamenja z drugim (če ni preveč ostrih ovinkov na poti).