PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 10.1.2013

Bom iz tega linka prilimal tole slikico:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1U/EY/28QyWRmO/1/1234unichr("46")jpg[/img]

Re: Bukova drva - peleti12 - 10.1.2013

@krnekdo1
Kmečka logika je in bo še zmerom dobra!
Če bi se ravnali po kmečki logiki, ne tisti, ki jo ti opisuješ, ampak po tisti po kateri so stari ljudje prišli do rezultatov z opazovanjem narave in kaj se jim je skozi življenje dobro obneslo ne bi bili tam, kjer smo zdaj.
Tam kjer so po kmečko razmišljli tako kot omenjaš ti teh kmetij že več ni!!!
Ponavadi gredo dobre stvari iz rod v rod, slabe se pa podirajo in propadajo!!!
V današnjih časih in tak si tudi ti ko kraljuje denar se gre mimo zakonov narave, les se seka tudi takrat ko ni primerno, se ga drago prodaja, nevedneži pa na forumih sprašujejo kakšna drva naj kupijo.
Kdor je pošten in ne hlasta po zaslužku bo sekal les takrt, ko je primerno ga posušil in prodal.
Po tvoji logiki, ker ti solimo pamet bom posekal les, ko je v soku in ti ga prodal neposušenega in. ker se ti ne spoznaš na kmečko logoko boš to tudi kupil.
Želim ti, da ti ta drva ne bodo ratala puhla, in, da ti bodo dobro gorela
Jaz vem, da jih ne bi kupil!!!

Daj še bolj mešaj hruške, jabka in ananas. Prosim.

Nihče ne govori, da je dobro sekati spomladi :lol: (čeprav tudi to je ok, samo se pač drva potem dosti dalj časa sušijo in jih ne smeš imeti v neprezračenem prostoru)

Jasno je, da je najbolje sekati v jeseni in v prvem delu zime. Kmečka "logika" z luno, je pa čista blesarija.
Da se ponovim, ker si zgleda spregledal:

Ja marsikaj je fino in ok. Marsikaj od starih modrosti je pa faljeno na celi črti, ali pa vsaj popolnoma napačno povezna vzrok in posledica.

@krnekdo1
A plimo in oseko po tvoji logiki delajo z črpalkami????

Citat:@krnekdo1
A plimo in oseko po tvoji logiki delajo z črpalkami????

V postu nazaj sem dal lep predlog. Prosim izmeri mi plimo in oseko na bohinjskem jezeru.(obstaja, obstaja, samo ne vem, če imaš dovolj natančno merilo, da boš meril v nanometrih)
V morju se vpliv vidi zaradi ogromnih količin tekočine. Manj kot imaš le te, manjša je razlika. V drevesu je tekočine koliko v primerjavi z morjem :wink: ?

btw, torej zanikaš raziskavo, ki je bila nalimana višje?

Re: Bukova drva - csamo001 - 10.1.2013

peleti12 Napisal:@krnekdo1
Kmečka logika je in bo še zmerom dobra!
Če bi se ravnali po kmečki logiki, ne tisti, ki jo ti opisuješ, ampak po tisti po kateri so stari ljudje prišli do rezultatov z opazovanjem narave in kaj se jim je skozi življenje dobro obneslo ne bi bili tam, kjer smo zdaj.
Tam kjer so po kmečko razmišljli tako kot omenjaš ti teh kmetij že več ni!!!
Ponavadi gredo dobre stvari iz rod v rod, slabe se pa podirajo in propadajo!!!
V današnjih časih in tak si tudi ti ko kraljuje denar se gre mimo zakonov narave, les se seka tudi takrat ko ni primerno, se ga drago prodaja, nevedneži pa na forumih sprašujejo kakšna drva naj kupijo.
Kdor je pošten in ne hlasta po zaslužku bo sekal les takrt, ko je primerno ga posušil in prodal.
Po tvoji logiki, ker ti solimo pamet bom posekal les, ko je v soku in ti ga prodal neposušenega in. ker se ti ne spoznaš na kmečko logoko boš to tudi kupil.
Želim ti, da ti ta drva ne bodo ratala puhla, in, da ti bodo dobro gorela
Jaz vem, da jih ne bi kupil!!!

Umiri malo konje pa se raje opredeli do zgornje raziskave...

In mimogrede: tistemu, ki imajo svoj gozd in seka les, je s finančnega vidika čisto vseeno kdaj poseka in proda.

Re: Bukova drva - Berghaus - 10.1.2013

Oh wow, šele zdaj opazil.

Dovolj bo, ok?

Don't worry Berg, človek pač piše s kup klicaji (glej tudi prejšnje njegove poste)...

Re: Bukova drva - Berghaus - 10.1.2013

Me ne zanima. Komot pišeta o drvih amo vamo, ko pa vidim, da pričenja vreti, pa je čas za pomiritev. Nimam nič proti njunim postom, klicaje in obmetavanje pa radiram ko keks.

Samo da do kompa pridem.

Še moj nasvet kakšna naj bodo drva saj je to tudi naslov foruma!!
Les naj bo posekan v mesecih, ko sokovi mirujejo in nato eno leto sušeno na zraku. Les posekan avgusta naj bi se kuril čez eno leto, da se normalono posuši.
Glede cene ne bom razpravljal saj že vrabci čivkajo kakšna je trenutna cena na trgu.
Pravijo, da drva se kupuje spomladi vsaj eno leto pred kurjenjem, za naslednjo zimo, takrat je cena najnižja, če pa kurjavo kupujete v kurilni sezoni se morate sprijazniti z najvišjo ceno.
Nisem kmet vendar je že moj ded, nato oče in sedaj jaz odšel v gozd konec rastne dobe, posekat drevesa, če je to bilo konec avgusta pustiti drevje v listju, da listje postegne sok iz debla, nato so se debla razžagala in rzklala ter zložila in se vsaj eno leto sušila na zraku.
Posledično je bil les bolj trd in je imel večjo kurilno vrednos.
Sedaj ko nam zmanjkuje časa in ne moremo v gozd sekat kot bi narekovala narava se seka kadar se seka.
Vsakdo, ki se ogreva na drva naj bo zdovoljen, saj se ogreva z enim njcenjših energentov in, če kupi drva po 50€ ali 60€ so stroški za kurilnno sezono zanemarljivi napram kurilnemu olju, utekočinjenemu naftnemu plinu, elektriki ali zemelskemu plinu.

Re: Bukova drva - zelenec - 10.1.2013

Krnekdo, ne moreš primerjati jezera, ki to sploh ni in rastline z "ožiljem" za pretok tekočin. Tekočine znajo tudi plezati in pri tem jim vsaka pomoč prav pride. Tudi minimalno spremenjena težnost zaradi vpliva lune.

Citat:Krnekdo, ne moreš primerjati jezera, ki to sploh ni in rastline z "ožiljem" za pretok tekočin. Tekočine znajo tudi plezati in pri tem jim vsaka pomoč prav pride. Tudi minimalno spremenjena težnost zaradi vpliva lune.
Seveda lahko.
Če ti stojiš zraven hiše, ima hiša nate večji gravitacijski vpliv, kot luna :wink: Zakaj potem ni ob bajtah bujnega rastja dreves, ki bi bila nagnjena proti hišam? Kaj šele rast pod ali na hribu.

Sicer pa malo pomisli. Tudi če bi bil učinek lune zaznaven, si takoj v protislovju. Namreč 2x na dan bi luna pomagala, 2x na dan pa celo zavirala dvig tekočine(saj veš plima in oseka).

Stran nazaj imaš link do študije, ki lepo izključi te magične vplive lune

peleti12 Napisal:Še moj nasvet kakšna naj bodo drva saj je to tudi naslov foruma!!
Les naj bo posekan v mesecih, ko sokovi mirujejo in nato eno leto sušeno na zraku. Les posekan avgusta naj bi se kuril čez eno leto, da se normalono posuši.
Glede cene ne bom razpravljal saj že vrabci čivkajo kakšna je trenutna cena na trgu.
Pravijo, da drva se kupuje spomladi vsaj eno leto pred kurjenjem, za naslednjo zimo, takrat je cena najnižja, če pa kurjavo kupujete v kurilni sezoni se morate sprijazniti z najvišjo ceno.
Nisem kmet vendar je že moj ded, nato oče in sedaj jaz odšel v gozd konec rastne dobe, posekat drevesa, če je to bilo konec avgusta pustiti drevje v listju, da listje postegne sok iz debla, nato so se debla razžagala in rzklala ter zložila in se vsaj eno leto sušila na zraku.
Posledično je bil les bolj trd in je imel večjo kurilno vrednos.
Sedaj ko nam zmanjkuje časa in ne moremo v gozd sekat kot bi narekovala narava se seka kadar se seka.
Vsakdo, ki se ogreva na drva naj bo zdovoljen, saj se ogreva z enim njcenjših energentov in, če kupi drva po 50€ ali 60€ so stroški za kurilnno sezono zanemarljivi napram kurilnemu olju, utekočinjenemu naftnemu plinu, elektriki ali zemelskemu plinu.

Večino tvojih trditev temelji na predvidevanjih. Dvomim namreč, da imaš neke dokaze, kdaj je bila kurilna vrednost lesa (glede na sečnjo) večja ali manjša.

Sem že večkrat napisal, pa bom še enkrat: če se les, ki je bil posekan zgodaj spomladi, suši v primernih pogojih, je lahko že jeseni primerno suh za kurjavo. Tako dobavo lesa smo mi imeli denimo lani. Pa ne govorim na pamet - merjeno z vlagomerom...

Kar se pa cene drv tiče, pa ne opažam razlike v ceni (primerno suhega) lesa za kurjavo med letom. Razen, če ga nujno rabiš ob koncu kurilne sezone, bo lahko dražji. Pa še to ni ziher (mi smo ga lani celo sezono kupovali po 60 EUR za prm, vedno primerno suh, tudi konec kurilne sezone).

Je pa jasno, da bo sveže posekan les, ki bo s sušenjem izgubil na volumnu, cenejši. Cena na prm bo po izgubu volumna zaradi izgube vode ustrezno zrasla. Kdor takega kupuje po 60 EUR za meter, si je sam kriv...

Re: Bukova drva - zelenec - 10.1.2013

krnekdo1 Napisal:Seveda lahko.
Če ti stojiš zraven hiše, ima hiša nate večji gravitacijski vpliv, kot luna :wink: Zakaj potem ni ob bajtah bujnega rastja dreves, ki bi bila nagnjena proti hišam? Kaj šele rast pod ali na hribu.

Pripombe s hišo ne razumem, saj nima merljive gravitacijske privlačnosti Sicer pa malo pomisli. Tudi če bi bil učinek lune zaznaven, si takoj v protislovju. Namreč 2x na dan bi luna pomagala, 2x na dan pa celo zavirala dvig tekočine(saj veš plima in oseka).

Stran nazaj imaš link do študije, ki lepo izključi te magične vplive lune

Jaz govorim o mikrobotaniki (vpliv lune se opazi) in kurilni vrednosti drv (študija). Kot bi primerjal nanotehnologijo z gradnjo cest. Res je, da luna ne vpliva na kurilno vrednost drv.

Študij, člankov, nasvetov..., ki potrjujejo mojo tezo, da luna ima vpliv na življenje rastlin, najdeš na spletu precej. Npr.:

If the pull of the moon's gravity on the oceans can cause tides, the pull of the moon's gravity can affect things like the water in the vascular transportation system of plants. The notion is that the closer the moon is to the Earth, the more gravity affects the plants by circulating the water more vigorously. How vigorously may be debated, but the idea is that subtle changes in gravity may indeed impact plant growth in ways we are just beginning to research scientifically.

Verjetno imava oba prav, vsak na svojem področju. Gre za malenkosti, ki so danes prezrte, saj prilagajanje naravi in upoštevanje njenih zakonitosti v današnjem času pomeni manjši dobiček.

Citat:The notion is that the closer the moon is to the Earth, the more gravity affects the plants by circulating the water more vigorously.
In sedaj mi pokaži, kateri pregovor/modrost upošteva lunino elipso :wink: To niti slučajno ni enako polni/prazni luni, na kar se nanašajo ljudske vraže.

Na mikro nivoju vpliva marsikaj. Nikakor pa to ne pomeni bolj ali manj mokrega lesa in podobne hece, o čemer se govori v tej temi. 1min plohica ima večji vpliv na to :wink: