PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 15.1.2019

Je še opcija c), kjer pa feler ni toliko na strani kronoterma...

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 15.1.2019

Matej_35 Napisal:Kronoterm ponudil zunanjo enoto primerno za ogrevanje do 150m2, čeprav je bila janso podana zahteva 186m2 ogrevalnih površin.

Tovrstne ponudbe mi dajo vedeti, da a) jim dol visi za stranko/imajo dovolj prometa b) nimajo pojma kaj delajo
c) kvadrati površin imajo zelo malo skupnega z izbiro primerne TČ. Je lahko pri isti kvadraturi primerna povsem druga TČ in povsem druge moči.

Re: Toplotna črpalka - Matej_35 - 15.1.2019

JaBK Napisal:Je še opcija c), kjer pa feler ni toliko na strani kronoterma...

Uuuu, lej kaj mu je rekla...

Počakaj... :lol:

Vzeto na znanje.

Energetik81: Vsekakor je v uradni brošuri WPLV-09-S1 NT navedeno, da je primerno za novogradnje DO 150 m2. In to pač ko človek gleda ponudbe najprej pade v oči. Neskladje.

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 15.1.2019

Namesto da gledaš, kaj ti govori trgovec raje poglej v projekte, kakšno moč potrebuješ. Novogradnje lahko imajo npr. od 10 pa do 50 (in več) W/m2 izgub. Torej je morebiti TČ primerna za 150 m2 pri 50 W/m2 ali pa za 300 m2 pri 20 W/m2 izgub.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 15.1.2019

Se pravi, če imaš hišo 151m2, tista zgoraj ni več primerna? Oz. kako si razlagaš to glede navedene kvadrature, da ima dejansko kakšno vezo?
Moram vprašat kaj so to meni prodali za eno tč, ko ni nič kvadrature navedene v uradni brošuri Big Grin.

Ti je že energetik napisal bistvo. Zdej pa verjemi komur želiš. Če zbiraš ponudbe brez ogledov...kak ogled tvojega objekta je obvezen za takšno reč, bi rekel.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 15.1.2019

Pri novogradnji so navadno dovolj slike hiše, kotlovnice, lokacija, lokacija zunanje enote, opis hiše, želje, zahteve... Se da kar pravilno določit najoptimalnejšo napravo in opremo v želenem cenovnem razredu.

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 15.1.2019

strojni ing mu je nekaj delal, domnevam da ima PZI z izračunanimi izgubami. če je projekt narejen vsaj približno in ne samo zato, da papir ni prazen ostal, potem se na to lahko zanese. Kar se tiče pa tistih 13k€ - če prav razumem, so to projektne cene, ki so osnovane se ve kje in ne na trenutno aktualnih ponudbah trga. tu vmes je zaenkrat baje še vedno kar razkorak, čeprav se manjša.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 15.1.2019

Ma dobro, nekaj je projektna cena, drugo je, ko dobiš dejansko ponudbo, katera zajema že večji del stvari. Za ogled objekta sem napisal zgolj zato, ker bo takšna ponudba že res bila to kar pričakuješ na koncu od cene.

Re: Toplotna črpalka - Fery - 15.1.2019

Današnje novogradnje so, če projektant ali izvajalec nista imbecilna, dolgočasno podobne. Vsaj v okviru nekih meja pri primerljivih lastnostih.

Pri takih kvadratih zadošča do minus 15 nekih 3 - 4 je kW za ogrevanje in sanitarno vodo.
6 kW TČ je vrh kape. Le izbrati je treba tako, ki drži čim dlje tako moč. To so pa praktično vsi novejši modeli.

Re: Toplotna črpalka - Matej_35 - 16.1.2019

JaBK Napisal:strojni ing mu je nekaj delal, domnevam da ima PZI z izračunanimi izgubami. če je projekt narejen vsaj približno in ne samo zato, da papir ni prazen ostal, potem se na to lahko zanese. Kar se tiče pa tistih 13k€ - če prav razumem, so to projektne cene, ki so osnovane se ve kje in ne na trenutno aktualnih ponudbah trga. tu vmes je zaenkrat baje še vedno kar razkorak, čeprav se manjša.

Tako je. Ocitno sem malo na vrat na nos startal v tole in se za smetenje tukaj opravicujem.

Zdaj mi je jasno kako in kaj in se bom izbire TC lotil bolj "normalno".

@Fery: Hvala za tale zadnji prispevek, ker tole recimo je ze ena stvar, ki mi zelo pomaga in je pomembna - kako dolgo TC drzi tako moc.

Re: Toplotna črpalka - mplazl - 16.1.2019

Lp

Ravno kunčujem z obnovo starejše hiše, in me je komplet ogrevanje in vodovod stal 12k€.
To je cena za material, brez dela (oče je v tem poslu).
Je pa v tej ceni 15kw Gorenjska TČ, zalogovnik, 130mˇ2 talnega ogrevanja z alumplastom na sistemskih ploščah, 7 radiatorjev v spodnjem nadstropju, komplet nova inštalacija z bakrenimi cevmi v spodnjem nadstropju, komplet vezava kotlovnice. Vodovod je material samo za zgornje nadstropje, delalo se je iz alumplasta (4x pipa+ tuš) v tušu kanaleta in podometni hansgrohe ventil, geberit vgradni kotliček.

V tej ceni materiala je zajeta tudi klima (panasonic inverter) in 20m alu predizolirane cevi ter ventilator za zajem zraka v prostoru in distribucijo tega zraka v ostale prostore in še kaj bi se našlo.

Še enkrat, to je cena za material, vse kar je bilo potrebno za ogrevanje in vodovod.

Malo za občutek, kaj lahko dobiš za 12k€...

Re: Toplotna črpalka - kavelj2222 - 30.1.2019

Evo ker sem to temo začel, se z vašo pomočjo odločil za nakup in se na koncu odločil za NIBE Fighter 8kW lahko rečem samo super zadeva. Ni mi žal.

Ne spomnim se kakšen je bil lani december po temperaturah v primerjavi z letošnjim položnica je bila vsekakor občutno nižja.

Ker smo se lansko leto ravno vselili v hišo smo porabili se točno spomnem prve položnice ki je bila ravno za december in je znašala 125eur. To pomeni ogrevanje hiše in ogrevanje sanitarne vode.

Leto položnica decembra 74eur. V kar je vključena komplet poraba elektrike v hiši. Elektrike v povprečju porabimo za cca 30eur.

To je to.

lp,J.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 30.1.2019

Koda:
JaBKunichr("46")unichr("46")unichr("46")strojni ing mu je nekaj delal, domnevam da ima PZI z izračunanimi izgubamiunichr("46") če je projekt narejen vsaj približno in ne samo zato, da papir ni prazen ostal, potem se na to lahko zaneseunichr("46")
Srojni ing. je na Bregu pri Polzeli projektiral celotno naselje novih hiš katere že mejijo na pasivo ali so v visokem NEH standardu in jasno vse na talnem gretju.
V vseh so predvideni 11kw Zubadani! Ene pol je že montiranih, na dveh sem naredil zagon.

Drugi projektant z nazivom dipl. ing. je sprojektiral v enostanovanjsko sicer res veliko hišo 500m2, plinsko peč 120kw in toplotno 30kw. Me je skoraj kap ko sem prišel naredit zagon.

Takšna je realnost :?

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 30.1.2019

sej si citiral...
"če je projekt narejen vsaj približno in ne samo zato, da papir ni prazen ostal,..."

zakaj je tako, je lahko tudi razlog zgoraj. po gradnji svoje in predhodno spremljanje 2 dveh v familiji in potem še sosedove pa pod črto lahko rečem, da projektantom zaupam veliko bolj kot izvajalcem (ko je v igri projektiranje, seveda). in konec koncev lahko malo kljukice delaš pri zajebih enih ali drugih na forumu, pa boš videl, kaka je realnost...zajebe vsak, vendar kopitar v preseku manjkrat.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 30.1.2019

Veš kje jaz vidim bit problema? Mladim manjka prakse, stari pa nimajo pojma o TČ.
Če bi vsak delal samo tisto kar obvlada, bi bilo marsikaj drugače.