PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 15.1.2019

Mehčalec vode je verjetno mišljen za bojler sanitarne vode. Vsekakor mehkejša voda pušča manj madežev na keramiki, posodi... za pranje se porabi manj praška... Bi pa vseeno priporočil, da prej preveriš kako trdo pitno vodo sploh imaš in se šele nato odločiš o vgradnji.

PS sem že večkrat opazil, da imajo projektanti nek vzorčni projekt v katerega namečejo vse kar so kje videli ali se spomnijo, pol pa le spremijo številke, da se ujemajo z gabariti objekta. Ob tem pa niti ne pomislijo, da nepotrebne stvari stanejo precej denarja. V opravičilo projektantom pa gre dejstvo, da je itak vsak projekt predrag. Ker gredo s cenami projektov proti dnu, jih morajo narediti več, da lahko preživijo.

Re: Toplotna črpalka - Matej_35 - 15.1.2019

Fery Napisal:Verjetno ima ceno s talnim in vsem skupaj.
Cene so komercialne.
Jih bo že zbil. Kaj dosti pa najbrž res ne.

Ne, talno gretje je posebej in je ocenjen projektni strošek s strani strojnika 8.500 € za teh 180m2 talnega ogrevanja. Ampak tu gre za ocenjen strošek - torej še ni uradne ponudbe izvajalcev.

Teh 13k€ je dejansko samo uradna ponudba za TČ z vso pripadajočo periferijo (zunanja enota, zalogovnik 200L, krmilna enota, LED kontrolna plošča, modulna skupina za 1,3k€ (kaj sploh je to?) in mehčalec vode za 1,5k€ + potrebne cevi za priklop na talno gretje.

Skratka, Viessmann je Mercedes med TČji (menda), ampak jaz ne vozim Mercedesa. Se mi dopade, a je nad budžetom. Enako kot ta TČ.

Ne mislim plačevati 13k za Viessmanna, če lahko dobim enakovredno TČ od konkurence za 10k€ ali še manj, razliko raje porabim kje drugje na hiši.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 15.1.2019

Matej ce verjames ali ne, sem jaz placal za komplet vodovodne instalacije, komplet talno gretje za 205m2 in TC mitsubishi 7.5kW z 300L bojlerjem in montazo manj kot 13k€. Gre se za novogradnjo, selimo se drug teden, tako da cifre so “sveze”. Glede na tvoje cene bo tebe vse nasteto stalo skoraj 30k€, kar je dosti prevec. Verjetno znas uporabljat splet in lahko v par sekundah ugotovis, da je to pretiravanje kar ti ponujajo.

Popson, potem pa na dan z informacijo o izvajalcu/dobavitelju.

Lahko na ZS, če ne bi rad delal javne reklame.

Hvala!

P.S. Če ne bi verjel, da so te cene nateg se verjetno ne bi oglačal tu na forumu - torej mi je zelo jasno, da se da dosti ceneje - zato sem tu.

Re: Toplotna črpalka - bk9105 - 15.1.2019

@Matej_35: pa kaj ti imaš to ceno, ki ti jo je dal projektant strojnih inštalacij, ali trgovec, ki prodaja viessmanna? Bi rekel, da kar prvo.
To, da so cene znotraj pzijev daleč od realnosti, to se kar hitro navadi in išči realne cene, ki si jih pripravljen plačati.

Re: Toplotna črpalka - csamo001 - 15.1.2019

Izvajalec je bil v določenih primerih Popson sam.

Bližnjic ni, boš moral domačo nalogo naredit. Preštudirat torej relevantne teme na forumu, potem pridobit več ponudb, ločiti zrno od plevi. Ampak tega noben ne bo naredil namesto tebe. Lahko ti pomagamo pri specifikah, ampak najprej je na tebi, da si vzameš čas ter bereš, bereš, bereš... Če cajta ni, boš pač več plačal izvajalcem.

Re: Toplotna črpalka - Fery - 15.1.2019

No, ni treba meriti jajc, to se ve.
Jaz sem dal za vse, talno, TČ, bojler in še kaj, manj kot 5 jurjev. Ampak to ni poanta.

Poanta je, da očitno nimaš niti pod razno razjasnjenih cen. Buđet za TČ si daj na 6 jurjev, buđet za talno pa na 4,5k. Zdaj pa išči.

bk9105 Napisal:@Matej_35: pa kaj ti imaš to ceno, ki ti jo je dal projektant strojnih inštalacij, ali trgovec, ki prodaja viessmanna? Bi rekel, da kar prvo.
To, da so cene znotraj pzijev daleč od realnosti, to se kar hitro navadi in išči realne cene, ki si jih pripravljen plačati.

OK, prvič gradim hišo - vidim, da je res v tem problem - cene so od projektanta, več kot očitno niso realne. Bo zanimivo videti, če so popisi in količine OK.

@csamo001: pri meni izvedba v lastni režiji ne pride v poštev. Prvič, ne znam, drugič ni časa. Se zavedam, da bom zato plačal več in to ni težava. A to ne pomeni, da se bom pustil nategniti vsakomur, ki ima 5min časa oz. da bom preplačeval stvari in storitve kar povprek.

@Fery: Zmenjeno, grem delat domačo nalogo, HVALA!

Hvala vsem za odgovore, bomo štartali povpraševanja, pa da vidimo kam pridemo.

Res je @csamoo001 ampak ne pri talnem gretju in vodovodu, se manj pri montazi TC Smile talno gretje in vodovod mi je delal en in isti mojster, cena v paketu nekaj ugodnejsa. Talno polozeno v povprecju na 10cm, skupaj 19 vej v 3 omaricah. Razdelilci v omaricah so od seltrona. Vodovod me je stal cca 3500€, TC 6500€ in talno gretje cca 3800€. Za TC sem dobil nazaj 1000€ subvencije pa smo na 12800€. To so dokaj povprecne cene, vse kar je vec je ze drago. Res pa da sem zbral vec ponudb, so bile tudi take kjer je bilo talno za 45€/m2.

Re: Toplotna črpalka - cheba - 15.1.2019

Matej_35 Napisal:[
Skratka, Viessmann je Mercedes med TČji (menda), ampak jaz ne vozim Mercedesa. Se mi dopade, a je nad budžetom. Enako kot ta TČ.

Ne mislim plačevati 13k za Viessmanna, če lahko dobim enakovredno TČ od konkurence za 10k€ ali še manj, razliko raje porabim kje drugje na hiši.

Povej to projektantu. Brez veze, da ti predlaga nekaj, kar že v štartu veš, da ne boš vgradil. Zakaj potem sploh dela to kar dela? Nima smisla. Stran vržen cajt in denar.

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 15.1.2019

Fery je napisal nekako realne cene, če sam nič ne narediš. Jaz nisem mignil s prstom pri strojnih inštalacijah in je bilo talno za 120m2 z omaricami vred 3k€. Komplet Vaillant 8kW TČ kotlovnica "na ključ" s preboji, montažo, bojlerjem in priklopom na talno in SV 7k€. -1k€ subvencije.
Pa to ni bila glih poceni varianta, vse je v kompletu (+voda in kanal) delala 1 firma.

Tud kaz nisem mignil s prstom, sem pa zamenjal par postavk na predracunu za vodovod in talno in s tem znizal ceno. Namesto 3x geberita za 200€ sem vzel 2x grohe za 96€ z dostavo in en komplet no name za kletni wc za cca 120€ (skoljka, podometni kotlicek in deska). Pri meni je pac mojster zasluzil na delu, na materialu pac ne, ker sem kar nekaj stvari nabavil sam in jih dobil ceneje. Aja pa stiropor za tlake sem polozil sam, drugace bi se za to placal 300€, samo delo.

Matej da se dobit OK cene za OK kvaliteto. Sam pa najboljse ves koliko si pripravljen za kaj placat. Nevem od kod si, lahko ti pa posljem kontakt mojstra ki je delal meni, v kolikor so iz stajerskega konca.

Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 15.1.2019

Matej_35 Napisal:
bk9105 Napisal:@csamo001: pri meni izvedba v lastni režiji ne pride v poštev. Prvič, ne znam, drugič ni časa. Se zavedam, da bom zato plačal več in to ni težava. A to ne pomeni, da se bom pustil nategniti vsakomur, ki ima 5min časa oz. da bom preplačeval stvari in storitve kar povprek.
Da se še sam vključim v debato...tudi sam sem lani začel projekt hiša in nisem znal (nikoli živel v hiši niti nikjer pomagal), pa sem veliko stvari naredil sam in s tem veliko privarčeval, poleg tega sem se seveda potrudil in naredil stvari kot je treba saj delaš zase. Mislim, da mi noben izvajalec nebi tako naredil, sploh recimo polaganje talne izolacije, ki ni v bistvu nič posebnega.

Re: Toplotna črpalka - damo - 15.1.2019

Jaz sem za slabih 200m2 dal dobrih 3000eur (talno, bojler, sanitarna toplotna črpalka, home-made eloblock). Delali smo pa sami (res da pred 10 leti, ampak mislim da bi še enkrat šlo za podobno ceno).

Tako da Matej... če se pametno odločiš in še kaj sam postoriš, lahko kamot za predvideno ceno tč (13k) narediš vse instalacije, pa še za okna ostane (malce karikirano).

Fantje, jaz VEM da se lahko veliko prihrani, če delaš SAM. A eni te možnosti nimamo - se zanjo ne odločimo. Pika.

Zakaj, kako sploh ni pomembno. Pač, tako je.

Svaka čast vam mojstrom, ki ste vse te stvari naredili sami - resno - ampak pri meni to ne pride v poštev.

Skratka, prve ponudbe so tukaj, in se je že začelo...Kronoterm ponudil zunanjo enoto primerno za ogrevanje do 150m2, čeprav je bila janso podana zahteva 186m2 ogrevalnih površin.

Tovrstne ponudbe mi dajo vedeti, da a) jim dol visi za stranko/imajo dovolj prometa b) nimajo pojma kaj delajo

Mitsubishi ECODAN ponudba je res mamljiva cenovno, a za kakšen TČ gre moram še podrobno preveriti.

Počasi se daleč pride.