PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 22.11.2012

Citat:Za foro poskusi enkrat zakuriti s to tvojo kurjavo
Sem testno že danes, gori brez problema

Re: Bukova drva - cratos - 23.11.2012

krnekdo1 Napisal:
Citat:Za foro poskusi enkrat zakuriti s to tvojo kurjavo
Sem testno že danes, gori brez problema
OK gori- ko bo konec kurilne sezone mi boš par fotk na forumu obesil !!!http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=43018&start=720
Dej če si zato,bomo kakšno rekla še o tvojem mercedesu na teh straneh!!!

Re: Bukova drva - Gomi - 23.11.2012

Saj večina proizvajalcev daje v svojo tehnično dokumentacijo podatek, da naj bodo drva suha do nekje pod 20% vlažnosti. No nekateri, ki so prepričani v kvaliteto svojih izg. komor, in kotlov, pa si upajo navesti tudi do 25%.
Vsekakor se pa drži tega, da boš imel v nakladalni komori po dnu nekaj cm pepela. Ja, tega jaz nisem vedel in čistil nakladalno komoro do golega. Tudi zaradi tega mi je šla izg. komora po dveh letih. Vendar je šla pri suhih drvih. S pepelom namreč preprečuješ mehansko poškodovanje dna nakladalne komore in šobe pri nakladanju. No, tu sem bil jaz precej nepazljiv.
Ima pa cratos prav, da naj bodo drva čim bolj suha. Če bolj bodo suha, manj energije bo šlo v sušenje drv med procesom kurjenja, več energije bo ostalo za ogrevanje. Tudi tako imenovana suha drva gredo pred vplinjanjem, skozi proces sušenja. Velika razlika pa je, ali je treba osušiti drva s 15% vlage, ali z 20% ali več.
To je pogled z energetskega stališća. Je pa res, da je pri bolj vlažnih drvih tudi veliko več smoljenja in s tem veliko več škodljivih vplivov na telo kotla, no pa tudi dimnika.Torej veliko več čiščenja.

Re: Bukova drva - cratos - 23.11.2012

@Gomi odlično povedano!
Bi samo še nekaj dodal:Ker Froling uporablja za svoje kotle silicijkarbid namesto termo betona je meni znano
ne vem koliko je vam uporabnikom Frolinga.
Gomi je fino napisal o fazi gorenja in- sušenja samo ,če se les suši v kotlu nastaja smola.Smola pa vsebuje žvepleno kislino,ki začne razjedati tiste dele silicikarbida,ki so najbolj ispostavljeni.To pa so hladnejši koti kotla.
Tam kjer so topli oziroma vroči predeli ni problem,problem nastane tam kjer se katran ohlaja zaradi vlage kuriva pa začne katran postajati židek.................
Mater smetimo temo,bi se morali tu pogovarjat o bukovi drvih!!!

Re: Bukova drva - stafan - 23.11.2012

saj se-Smile. o vlažnih bukovih drvih -Smile.

Re: Bukova drva - Migaj - 25.11.2012

točno tako

Re: Bukova drva - cratos - 25.11.2012

Ja se res pogovarjamo o vlažnosti kuriva ne vlačimo na plano TČ.
karnekdo1 ali ko zakuriš svojega frolinga ali se ti od začetka kaj črno kadi kljub temu,da imaš lambdo pa to.Zanima me zato ker imaš vlažno kurjavo?Pa če si opazil ,koliko ti začne kasneje vse skupaj ogrevat na prem prej,ko si imel suha drva.

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 25.11.2012

Ne opazim kakšne hude razlike. Itak pa namečem notri najprej okoli 40% suhih, na vrhu pa manj suha drva, tako da se zadeva že konkretno ogreje, predno pridejo vlažna na vrsto. V teh 2-3 mesecih, kolikor bo trajalo tako kombiniranje, se bodo pa menda tudi vlažnejša že kaj dosušila.
Verjetno je največji problem v poznem spravilu in so drva "popila" meglo itd.

Re: Bukova drva - cratos - 25.11.2012

Ja je les živa stvar.Se obnaša kot vreme.

Re: Bukova drva - BlueAngel - 3.1.2013

lep pozdrav vsem skupaj,...rad bi vas povprašal glede bukovih drv,...namreč kupit imam namen drva,ki so bila posekana lani spomladi in so se do danes sušila na prostem,in to nepokrita,...in sedaj me zanima ali so ta drva dobra ali ne,osebno jih imam namen do avgusta imeti pokrita in jih še naprej sušiti?,...drugače drva niso videti strohnela,kaj menite o tem,sam sem namreč bolj slabo seznanjem s tem,ker sem šele lani začel kurit na drva :oops:

lp

Re: Bukova drva - scania730 - 3.1.2013

Če bi lani bila pokrita potem bi bilo ok. Če jih boš letos imel pokrita do kurilne sezone, mislim da bojo ok za kurjavo. Načeloma je najbolje da imajo drva za kurjenje med 12% in 20% vlage. Merilec vlage lahko kupiš (občasno) v lidlu, leclercu za 10 eur. To je dobra stvar, majhen kot škatlica vžigalic, je na baterije, zlasti prav pride ko ti nekdo prodaja drva in trdi da so suha, ti pa le razkolješ eno poleno, vzdolž letnic zapičiš sondo in takoj ti pokaže % vlage. Gorela bojo tudi nad 20% vlage, a slabše, kadilo bo, dimnik pacalo.

Re: Bukova drva - Flesko - 3.1.2013

Mislim, da se nimaš kaj bati, da so drva zgubila svojo kurilnost. Važno je le da jih pred naslednjo sezono fajn posušiš (torej rel. vlaga pod 20 %). Za kakšno ceno pa jih boš dobil? Ker niso posušena, bi mogla bit cena nižja...

Re: Bukova drva - BlueAngel - 3.1.2013

ja možak pravi da so suha drva,sej načeloma so,sm pomoje vsebujejo kr dost vlage zato bi jih pač moral dobro posušit do jeseni,...cena je pa 50evrov po metru

Re: Bukova drva - csamo001 - 3.1.2013

Kupi si vlagomer, ga dobiš za 10 do 20 EUR. Za pravo meritev moraš poleno preklati na pol in meriti v sredici. Tako boš vsaj realno vedel kaj sploh kupuješ.

Kar pa se omenjenih drv tiče... moje izkušnje pravijo, da če so vsaj 2 do 3 mesece pred kurilno sezono pokrite (torej ne direktno izpostavljene dežju) so OK. Pa vedno si naredi nekaj zaloge v kurilnici, da toplota od peči izsuši še tisto odvečno vlago, ki je v lesu.

Re: Bukova drva - Flesko - 3.1.2013

Torej taka drva še zdaleč niso suha, pa naj govori možakar kar hoče. Prilagam graf: