![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - bozgom - 9.10.2018 andrej777 Napisal:Se pravi so podatki ki jih imam in nasvet mojega inštalaterja kar pravi. Tudi on je rekel da nekega tehtnega smisla za izbiro inverterja ne vidi.Vsaka inverterska TČ lahko dela na način on/off. Nobena on/off TČ ne more delati z modulacijo moči. Kot je zapisal @sassapo - pri talnem je v prednosti le dobra on/off TČ in ne vsaka on/off TČ ni pa navedel, katera je to zato lahko pri izbiri kikneš. Če pa izbereš invertersko napravo pa je ta možnost precej manjša. Seveda pa imajo on/off črpalke manj sestavnih delov in s tem manjšo možnost okvare. Po drugi strani pa bi naj porabile več elektrike, kateri prihranki ti pri inverterski TČ lahko krijejo morebitne okvare. Je pa bodočnost v inverterskih napravah saj se vse več proizvajalcev odloča zanje in opušča on/off naprave. Pač nekako tako, ko so LCD TV zamenjali sicer solidne plazme. Pri klimah se v EU on/off naprave sploh ne smejo več prodajati. Re: Toplotna črpalka - pentax - 9.10.2018 Če se nekaj ne sme več prodajati, ni nujno, da je to zaradi tega, da bo kupec na boljšem. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 9.10.2018 Malo verjetno je, da bi neko stvar prepovedali z namenom, da bi jo nadomestila tehnično slabša, energijsko potrebnejša in okoljsko bolj obremenjujoča stvar. Če pa se omejiš le na ekonomijo in ti je vse ostalo deveta skrb smo pa kupci zares lahko na slabšem, saj so nadomestki lahko dražji (LED svetilke, električni avti...) Re: Toplotna črpalka - andrej777 - 9.10.2018 Klima je logično da je inverterska v veliki prednosti ker lepo prilagaja delovanje potrebam. TČ pa ima velik zalogovnik v obliki vode in estriha zaradi česar inverter ni v taki prednosti v primerjavi z on/off sistemom. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 9.10.2018 @andrej777 Kot sem že zapisal- vsaka inverterska TČ lahko deluje kot on/off, obratno pa velja, da nobena on/off ne more delovati kot inverterska. Tvoje razmišljanje pije vodo, če je delovanje on/off TČ optimalno ravno v točki, katere pogojujejo instalacije ogrevanja v objektu in zunanje temperature. Če pa temu ni tako, pa TČ vedno deluje v neki manj optimalni točki in s tem imamo večjo porabo elektrike. TČ z inverterjem pa se lahko prilagaja, tako da ves čas deluje optimalno in torej z najmanjšimi stroški. Nisem pa še nikjer zasledil razlike v ceni črpalke med on/off in inverter pri istem proizvajalcu. Sam sem imel ponudbo za Thermia Atec 11 in Nibe F2120 pa je končna cena izvedbe kotlovnice bila praktično enaka. Zakaj bi torej kupil on/off, če dobim inverter za enako ceno? Re: Toplotna črpalka - pentax - 9.10.2018 > TČ z inverterjem pa se lahko prilagaja, tako da ves čas deluje optimalno in torej z najmanjšimi stroški.< @bozgom, inverter tč v celotnem svojem območju delovanja od nekih 16-100% (toshiba celo od 10% če se prav spomnem, oz. nekaj podobnega), vsi deli v sklopu delovanja, ne delajo z maks. izkoristkom, tako da, če je temu tako, tudi končni izkoristek ne more najboljši? Če se motim me popravi, da ne bom imel zmotno mišljenje. Tako sem pred časom razumel debato, okoli delovanja inverterja. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 9.10.2018 To kaj pise na notranji enoti modulacija od 16% - 100% je samo “zelja” ali “ukaz” notranje enote zunanji, s kaksno mocjo oz modulacijo naj deluje. Ni pa vedno tako, da ZE deluje tocno s taksno mocjo kot pise na NE. Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 9.10.2018 Ne samo želja, ampak to so obrati kompresorja. Koliko toplote pri tem prečrpa in koliko pri tem porabi, je pa stvar mnogih dejavnikov (pretok vode, temperatura vode, zunanja temperatura...) Recimo moj 8kW Vaillant gre od 30-120Hz; pri najnižjih obratih proizvede v povprečnih razmerah nekje slabe 3kW. Kar je še vedno mnogo preveč za prehodno obdobje. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 9.10.2018 Seveda na celotnem območju TČ ne dela na optimalnem izkoristku. V neki poljubni delovni točki pa dela na boljšem izkoristku, kot bi bil, če bi vseskozi delala na 100% moči. Če ima TČ modulacijo npr. med 20% in 100% potem se bo v tem območju prilagajala potrebam, če pa bodo zahteve po npr. 15% moči potem bo pa takrat delala kot on/off TČ. Bolj, kot se lahko prilagaja manj situacij bo, da bi delala kot on/off. Nek uporabnik na tem forumu je celo pisal, da mu je TČ v enem mesecu nabila 720 obratovalnih ur. Torej je delovala neprestano s točno tako močjo, kot so bile zahteve objekta. To pa je pravzaprav idealno delovanje. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 9.10.2018 Ja so obrati kompresorja, ki pa niso vedno taksni kot pise na notranji enoti. Meni je recimo pisalo da kompresor dela s 100% pa se je vrtel srednje hitro. Pa notranja enota je kazala da dela z minimumom, slisalo pa se je da kompresor moc se zmanjsuje..nevem ce je ravno modulacija relevanten podatek.. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 9.10.2018 Imaš displej tako na kompresorju kot na notranji enoti, da lahko sočasno spremljaš podatke? Pa četudi imaš to- lahko en displej kaže trenutno vrednost, na notranji enoti pa se podatki čitajo npr. vsako minuto ali na spletu vsakih 5 minut. Če si slišal zmanjševanje moči si mogoče ujel ravno trenutek zaustavljanja kompresorja in videl rezultate prikazov, kateri še niso bili osveženi. Re: Toplotna črpalka - simek - 9.10.2018 JP, meni je drugo polovico februarja in prvo polovico marca, skupaj "naštepala" cca 500 ur (točne št. se ne spomnem, povsem možno, da celo več ), brez izklopa! hock: Dejansko sem jo izklapljal samo zato, ker sem se igral z nastavitvami!Sem tule spraševal, če je to OK! Odgovor je bil DA! Če ima kdo drugačno mnenje, naj ga prosim napiše! :wink: Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 9.10.2018 Popson31 Napisal:Ja so obrati kompresorja, ki pa niso vedno taksni kot pise na notranji enoti. Meni je recimo pisalo da kompresor dela s 100% pa se je vrtel srednje hitro. Pa notranja enota je kazala da dela z minimumom, slisalo pa se je da kompresor moc se zmanjsuje..nevem ce je ravno modulacija relevanten podatek..Pri našem Vaillantu je prikaz modulacije točen. Morda ima okoli 5 sec zamika. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 9.10.2018 Ko pri nas enkrat končno prižgemo, dela 24/7. Izjema mogoče prvih par dni, če je zelo sončno čez dan, takrat v bistvu ne taktira, ampak dela recimo ponoči nonstop, čez dan ko se sonce upre pa nič. To je bolj opazno odkar imam nastimano, da je DV manjši od dovoljenega minimuma. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 9.10.2018 bozgom Napisal:Imaš displej tako na kompresorju kot na notranji enoti, da lahko sočasno spremljaš podatke? Pa četudi imaš to- lahko en displej kaže trenutno vrednost, na notranji enoti pa se podatki čitajo npr. vsako minuto ali na spletu vsakih 5 minut. Če si slišal zmanjševanje moči si mogoče ujel ravno trenutek zaustavljanja kompresorja in videl rezultate prikazov, kateri še niso bili osveženi. Minimalna modulacija je 15%, kar je tudi izpisalo na notranji enoti. Ker je zunanja enota 4m vstran za zidom garaze, sem ob odprtem oknu poslusal delovanje kompresorja. Na 15% se je slisalo da mu moc se vedno pada oz se je delovanje kompresorja se zmanjsevalo. |