PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - Urs - 26.10.2012

Zakaj mora hrast dež prati?

Re: Bukova drva - taubi - 26.10.2012

Da izpere tanin.

Re: Bukova drva - stafan - 26.10.2012

ee za hrast vem bil je letos na dežju. sem ga se enkrat na pol scepil, ter spremenil lokacijo da bo več na soncu in vetru. Saj če pa ne bo dober za drugo leto pa potem naslednjo. Mam pa se v gmajni 2 za podret ter nekaj slabega markiranega lesa.Sem pa del poleti v gmajni pobral kar leži na tleh, robe precej..ko posušiš je idealno za kurjenje sanitarne vode .

Re: Bukova drva - cratos - 28.10.2012

Ja hrast mora dež prati,da mu tanin ispere.Če pa ga v gmajni pustiš 1leto,da leži na tleh je pa prav tako dobro.Drugače bi hrast,kostanj,akacija morali ležati toliko časa na tleh dokler beljava ne pade sama stran.
Pri hrastu in ostalih lesovih,ki vsebujejo tanin,bi moralo biti tako čeprav največkrat ni tako žal!!!

Re: Bukova drva - Urs - 28.10.2012

Ma kaj slabše gori zaradi tanina?

Re: Bukova drva - cratos - 28.10.2012

Ja v navdnih kotlih je že tako v uplinjakih ni problem ,glede tanina. Zgori vse kar je leseno.Smo kaloričnost hrasta na račun tanina pade.

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 21.11.2012

Me zanima...
Ker bo počasi zmanjkalo res suhega kuriva in je na voljo le še pred kratkim iz hoste pripeljan les.
Kako velik greh je v uplinjevalnem kotlu kuriti gozdno "suha" drva z 15-26% vlage?
To da bo iz tega manj energije vem, bolj me zanima glede zdravja kotla.

Re: Bukova drva - cratos - 21.11.2012

Ja kaj si pa poleti delal,da nimaš suhih dru. :lol: Ne: hecam se!Kako pa veš,kako vlažna drva imaš,ali si jih meril??
Ja za uplinjevalni kotel je 26% vlaga že lahko kriza.Ne,da ti bo moč kotla ekstremno padla tudi za kotel ni dobro.Poškoduje se ti lahko šoba in izgorevalna komora.Ko boš nehal kuriti boš videl posledice tvojega početja.Šoba bo izgledala kot gnil zob,komora pa vprašanje ,če bo sploh še cela.Poskusi nabaviti suha drva.

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 21.11.2012

Kaj se je delalo poleti? Drva so se pokrita sušila v gozdu. Žal so se posušila mal premalo.
Merjeno z merilcem na sveže preklanih polenih-tanka 15-18% debelejša 18-26%

Re: Bukova drva - Gomi - 22.11.2012

Kolikor se da jih zloži v kurilnico. Se bodo kar hitro dosušila. Saj ko nakladaš v kotel, naložiš spodaj tanjša polena, ki so dovolj suha, na vrh pa debelejša. V nakladalnem prostoru pa naj bo po dnu vedno nekaj cm pepela. Tudi dno izg. komore naj bo rahlo prekrito s pepelom, pa bo vse v redu.

Re: Bukova drva - cratos - 22.11.2012

A dej Gomi ,kako bo pa zaščitil tam šobo kjer ne more ostati pepel?Bo šla šoba samo narazen a si pozabil kakšno si imel v Vigasu.Sam ne zdej rečt ,da si bil preveč priden pri čiščenju.Je precej odvisno, kako kvalitetno je izdelana sama šoba in iz česa je.Ti imaš sedaj lito železno in prekrito s silicijkarbiddnimi ploščami lahko govoriš.Imajo pa eni kotli tako zanič termo beton ,Bog se usmili ,porazno.

Ja drugače pa jih zvozi v kurilnico ali nekam na suho, kjer je vsaj malenkost toplo.Debelejša polena razcepi,da bodo stranice max80x100mm Malo jih prebiraj po vlažnosti,ta vlažne izločaj suho kuri brez skrbi.
Moraš vedeti,da se morajo drva sušiti vsaj 2LETI,če jih imaš v gozdu naložene.Če so na soncu in prepihu pa se posušijo v enem letu.Pa še to je kašen polen med njimi,ki ne ustreza uplinjaku.

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 22.11.2012

Sem staknil nekje navodila... Les naj bi imel max 25% vlažnosti.
Se pravi glih hujših problemov ne bi smelo biti, če od začetka med problematična drva mešam preostala suha v razmerju 50:50? Po 2 mesecih miksa, za kolikor je še stare zaloge, bo pa menda tudi pri vseh novih šla vlažnost pod 25%, glede na to, da so pod streho v drvarnici, manjša količina pa bo v garaži.

krnekdo1 Napisal:Sem staknil nekje navodila... Les naj bi imel max 25% vlažnosti.
Se pravi glih hujših problemov ne bi smelo biti, če od začetka med problematična drva mešam preostala suha v razmerju 50:50? Po 2 mesecih miksa, za kolikor je še stare zaloge, bo pa menda tudi pri vseh novih šla vlažnost pod 25%, glede na to, da so pod streho v drvarnici, manjša količina pa bo v garaži.
To pa ne bo držalo,za uplinjaka mora biti vlažnost kuriva pod20%.
Kateri kotel pa imaš?

Re: Bukova drva - krnekdo1 - 22.11.2012

Froling S4
Še kopija z angleških z interneta
Firewood with a max. length of 55cm (w < 25%)

Glej angleži so dobri za avtomobile delat............
Še zmeraj vztrajam,da so 25% drva za uplinjake prevlažne.OK če jih boš mešal v razmerju50:50 bi morda šlo sam tole ne bo dobro.
Ti garancije za šobo in IK ne bodo hoteli priznati ker sopara naredi specifične poškodbe in se ne boš mogel zgovarjati na kvaliteto silicijkarbida-vrsta keramike se bo začelo drobiti kot iverka.Mislim da te pride ceneje, če poskusiš dobiti suha polena.
Za foro poskusi enkrat zakuriti s to tvojo kurjavo.Obvesti me na tej strani ,da ne bova smetila teme.<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=43018&start=720">viewtopic.php?f=28&t=43018&start=720</a><!-- l -->
lp
cratos