PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Sandflea - 5.10.2018

Glede zalogovnika - kakšna temperatura pa je ponavadi v zalogovniku, če imaš nastavljeno talno na 23? Verjetno je razlika v performansu TČ če ta greje na 25 ali na 60?
Kako hitro pa se odtali zunanja enota če ga greje iz talnega in kolk mi zaradi tega shladi tla?
Ali NIBE prodaja samo en (Knut) v Slo?

Re: Toplotna črpalka - bvs - 6.10.2018

Sandflea Napisal:Glede zalogovnika - kakšna temperatura pa je ponavadi v zalogovniku, če imaš nastavljeno talno na 23? Verjetno je razlika v performansu TČ če ta greje na 25 ali na 60?
Malo višja stopinjo ali dve oz. praktično ista, kot tista v talnem.

Kako hitro pa se odtali zunanja enota če ga greje iz talnega in kolk mi zaradi tega shladi tla?
Skroaj nič oz. ne bo te motilo!

Ali NIBE prodaja samo en (Knut) v Slo?
Je uvoznik, prodajajo tudi monterji, npr. zgoraj omenjeni @sassapo.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 6.10.2018

xavi Napisal:Glede izkoristka bo čas pokazal, ogrevalna sezona se še prav začela ni. Sam sem mnenja da razmik med lamelami zelo vpliva na št. defrostov, velikost ventilatorja na glasnost delovanja. Hitachi vsaj kar se tiče teh dveh segmentov spada v prvo (še vedno najpogostejšo) generacijo inverterjev. Verjamem pa, da dela dobro.

Ja to definitivno drži, problem je v tem ker je Mickin uparjalnik zelo pofl kvalitete.
No, ker pa kupujejo oči, gre novemu Mitshubishiju prodaja zelo dobro. Tudi sam raje zunaj gledam lepšo kišto :wink:

Re: Toplotna črpalka - andrej777 - 6.10.2018

Novogradnja klet+pritličje+mansarda. Ogrevane kvadrature s kletjo je 300kvadratov. Klet je spodaj in po zidovih izolirana z 8cm stirodura, zgoraj pa isospan zidak z 13,5cm izolacije preko katerih bo šlo zaradi izravnave in skrivanja žaluzij še 4cm kamene volne. Se pravi skupno ekvivalent cca 20cm stiropora ali še malo bolje. V mansardi je AB plošča in preko nje 30cm steklene volne. Okna lesena trislojna, stekla Ug 0,7.

Inštalater pravi da dela z Buderusom in Kronotermom in mi priporoča slednjega. Debate o Kronotermu je na forumu zelo malo. Vsake toliko vidiš vprašanje o tej znamki a se debata hitro ustavi. Je razlog preprosto slovensko razmišljanje, da je nekaj nemškega in japonskega boljše kot dat nekaj zaslužit sosedom ali so razlogi bolj praktični in tehnični?

Predračun je sicer že star dobro leto tako da bo treba malo update naredit. Tam je celotna “kurilnica” s toplotno WPL-11-K1 NT cena okoli 13k€. Res je tam nekaj zadev ki jih bom dal stran. Planiran sem mel kamin z vodnim izmenjevalcem, posledično večji zalogovnik, dodatne pumpe in ventili... Sam ne znam točno razbrati kaj lahko odstranim če na sistem ne bom priklapljal kamina pa verjetno so se tudi cene mala spremenile. Cena za primerljiv Buderus je bila višja za cca 1.000€.

Glede na to da je hiša kar solidno izolirana in locirana na dolenjskem v vasi na višini cca 500mnv so poletja bolj znosna kot v mestih. V hiši bo tudi prezračevanje in zračni zemeljski izmenjevalec. Poleg direktnega vstopa zraka imam dodatno 45m dolgo cev cev ki potuje okoli hiše na globini od 1,5 do 3m. V kombinaciji z minimalnih hlajenjem tal mislim, da klima ne bo potrebna. Mnogo slabše izolirana družinska hiša v kateri smo trenutno ima klimo v mansardi, ki pa deluje mogoče 14dni na leto. Težava zna biti le vlaga katero pa bi rešil z dodatnim konvektorjem. Torej bi bilo potrebno da toplotna omogoča tudi hlajenje in priklop konvektorja. Razmišljal sem tudi o vgradnji konvektorja v prezračevanje a ta menda ni hudo učinkovit. Čeprav ga kot rečeno planiram le za zniževanje vlage. Čeprav, nekaj vlage bo verjetno pobral že zemeljski izmenjevalec. Ali je to omembe vredno ali ne pa imam zelo različna mnenja. Ko bo prezračevanje delovalo bo zelo zanimivo gledati vstopni zrak v objekt ko bo zunaj 30-32stopinj. Ampak to je pa že debata za drugo temo.

Predlogi in mnenja dobrodošla.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Toplotna črpalka - cbbx - 6.10.2018

Xavi: vidim, da se kar trudis s svetovanjem ostalim kako naj kupijo novega Mitsubishija (Zubadan?). Imas zato kaksne konkretne (prakticne) vzgibe ali si samo zadovoljen s prebranimi teh. podatki oziroma ker si ga videl na sejmu? Ce prav berem tudi monter nisi in mi je res cudno, da na eni stani pogumno svetujes po drugi si pa zalogovnika ne upas instalirat (cakas na druge). Bolj kot se cez te zapise prebijam bolj cudno je vse skupaj. Bognedaj se kaj na prvo zogo odlociti po tu prebranem.

Pa brez zamere, samo poskusam locevati pleve od zrnja.

Re: Toplotna črpalka - g.o.dizzle - 6.10.2018

sassapo Napisal:Res pa zunanja enota ni tako lepa

Kako malo je treba, malo bolj zaobljeno zapigas pleh, ga das v belo nameso v bež, rešetko pobarvaš na črno, narediš novo orodje za plastiko ventilatorja in si že en razred pred ostalimi. Najboljši med enakimiSmile

Po čem je nov Mitsubishi boljši od Hitacija? Če gre samo za obliko, potem vsaj zame to ni pomembno! Zame je pomembno samo to, da sem na toplem, da hrup TČ ne moti sosedov ter da po desetih letih, ko potegnem črto dobim čim manjšo cifro.

Re: Toplotna črpalka - bohinc - 6.10.2018

andrej777 Napisal:l Inštalater pravi da dela z Buderusom in Kronotermom in mi priporoča slednjega. Debate o Kronotermu je na forumu zelo malo. Vsake toliko vidiš vprašanje o tej znamki a se debata hitro ustavi. Je razlog preprosto slovensko razmišljanje, da je nekaj nemškega in japonskega boljše kot dat nekaj zaslužit sosedom ali so razlogi bolj praktični in tehnični?

Predlogi in mnenja dobrodošla.

Debate o Kronotermu ni toliko, ker je pred časom šlo predvsem za reklamiranje določenih znamk-produktov(čeprav vidno počasi peša). Njih uporabniki pa sodeluje v večjem številu.
V debatah, cca zadnje dve leti, sodeluje vse več uporabnikov še drugih naprav, ki se ne pustijo ravno ''valu to in to je naj'' (kar se je dogajalo) na forumu, ter so eni malce umirili konje.

Pri nas deluje večji-močnejši model TT (HT) 9sezono. Mogoče mam res srečo , kot so ''znali prerokovati'' uporabniki reklamiranih TČ (tudi z kakim monterjem vred), da pri TT-Krono gre za slabe TČ in bodo kmalu vzele konec...Nekateri njih se več ne oglašajo , kar me malček čudi.

Če bi dandanes bil pred odločitvijo , bi med primerjavo Krono: Buderus vseeno zmagala slednja. Pa ne , da bi bilo z našo TČ karkoli narobe, vendar je v primerjavi z Buderus zastarel. Sicer meni na pogled lepše od četvorčka IVT (Buderus, Bosch, Yunkers) najlepše deluje slednji, je pa stvar okusa itak...
Ne bi bilo slabo preverit niti ostalih ponudnikov... glede cene.
Ali še bolje kak Nibe s popusti zna bit primerljiv?!
Sicer pa seznam Ekosklada je tako dolg , da se izgubiš, tko kot pri raznih nasvetih s forumov :wink:
Če pa ti je ime, poreklo,teh. podatki zadnja briga; prva pa cena preberi debatno temo o TČ Fery-ja in se pridružiš morebitnemu skupinkemu nakupu ... :wink:

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 6.10.2018

Je lepši in je malenkost tišji!
Trg dandanes ponuja res pestro izbiro, ampak za enak denar ni nobena naprava generalno boljša od druge. Nekaj je pač pri eni boljše, lepše, pri drugi slabše, grše... Ima pa druga boljše od prve to in še to... itd

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 6.10.2018

g.o.dizzle Napisal:
sassapo Napisal:Res pa zunanja enota ni tako lepa

Kako malo je treba, malo bolj zaobljeno zapigas pleh, ga das v belo nameso v bež, rešetko pobarvaš na črno, narediš novo orodje za plastiko ventilatorja in si že en razred pred ostalimi. Najboljši med enakimiSmile

Ce je vse ostalo enako, razen da je ena v nečem boljša, pa čeprav je to estetika, potem si najboljši med enakimi. Da zadeva ni nepomembna se vidi pri vseh od posevnookih do renomiranih. Dimplexa lahko oblačis kot barbiko.

Toplotna črpalka - andrej777 - 6.10.2018

Res se nisem veliko spuščal v raziskave. Na hitro sploh nisem našel primerjave kronotherma s konkurenco. V primerjavah iz tujine je sploh ni v konkurenci.

Prebral sem res praktični celo temo. Poznam mnenja od “vse so iste le eni te bolj lupijo” in tista kontra da so razlike take da sploh ne smeš dveh znamk v istem stavku izgovarjat.

Ampak če se gremo igrico kam umestiti Kronotherm po rangu. Pa recimo dajmo v lestvico LG, Dakine, Mitsubischi, Bosch, Buderus, IVT, Nibe,... Kam damo Kronotherm in kako ostale?

Kot rečeno pa je želja tudi hlajenje. Katere znamke to omogočajo?

V tej hiši kjer sem jaz, se ogreva talno, 180m2, lesena, bruni 18cm. Hišo že osmo leto ogreva NT TČ Termotehnika ON/OFF. Na sezono porabimo max. 450-500€ za ogrevanje in sanitarno vodo.
Za hlajenje uporabi klimo!

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 6.10.2018

Hlajenje omogoča vsaka TČ, vprašanje je samo katera firma ti to dodatno zaračuna.

Re: Toplotna črpalka - andrej777 - 6.10.2018

@energetik81, aha nisem vedel tega. Sem bral določeme teste in sem enkrat prebral da kao ena ne podpira hlajenja. Torej to le pomeni da je potrebno doplačilo za to opcijo.

@bvs, si prebral opis hiše in pogoje v katerih stoji? Je resna klima res potrebna? Jaz sem razmišljal da bi si pustil le mesto za stropno konvektor v galeriji s katerim bi malenkost ohlajal in predvsem razvlaževal objekt. Inštalater ki pozna hišo in kraje pravi da še talnega hlajenja ne bom rabil vklapljati kaj šele da bi rabil klimo.

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 6.10.2018

Energetik81 Napisal:Hlajenje omogoča vsaka TČ, vprašanje je samo katera firma ti to dodatno zaračuna.
Saj veš, da ni čisto tako. Že ventil mora biti malce drugačen, da lahko zamenja smer kroženja medija. Potem potrebuješ še kašne dodatni senzor, da TČ ve, kaj mora delati. Potem je še kakšen kos programske kode, pa... Torej ne govorimo zaračunavanju možnosti hlajenja ampak o zaračunavanju zgoraj naštetega.

Če pa se motim, ti bo pa ogromno zemljanov hvaležnih, če jim boš povedal, kako lahko brez dodatnega zaračunavanja uporabljajo vsako TČ na zemlji tako za gretje kot za hlajenje.