PodSvojoStreho.net
Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? (/showthread.php?tid=72916)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - mirator - 12.9.2018

Citat:Torej mirator o kakem plevelu in zrnu ti govoriš???
Mislim, da ti je jasno in mi ni potrebno razlagati.

Poglej @arbajter ti je lepo pojasnil:
Citat:Tehnika gre naprej, včasih so drate tudi povijali z kombinirkami in izolircem. Tako kot so omenjeni sistem povozile odprte vezne sponke, tako so to sedaj z odprtimi storile zaprte.
Pozabil je omeniti še revolucionarne vecco sponke.
Torej ti pač uporabljaš odprte sponke, ker si prepričan, da so popolnoma varne in zgodba bi se lahko končala.
Ampak ti pa potem trmasto vztrajaš in prepričuješ, da je brez veze (oz. vseeno) ali uporabljaš varnejše enostransko zaprte ali odprte sponke. Ti pač poznaš lastno izkušnjo, nekateri smo pa že videl takšne in drugačne posledice, katerih vzrok so bile odprte sponke.
Sem pa že nekajkrat zapisal: " do nesreče vse dobro deluje"

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - XxRobertosxX - 12.9.2018

Vse dobro deluje. Zaprte in odprte in še enkrat, ja zaprte so bolj izolirane, IN?
Uporablja pa se vse vrste sponk, vse kar se prodaja toliko.

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - arbajter - 13.9.2018

Verjetno bi z glavo hitreje naredil luknjo skozi betonski zid, kot....priznal, da ga sekaš mimo.

Vse dobro deluje. Zaprte in odprte in še enkrat, ja zaprte so bolj izolirane, IN?

IN so zaradi tega bolj (požarno in še kako drugače) varne kot ODPRTE. Konec debate.

Samo enim se tega nikakor ne da dopovedat.

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - XxRobertosxX - 13.9.2018

Res je, nikakor se mi ne da dopovedat, da jaz čisto lepo razumem kaj vi meni govorite, bom sporočil če bo karkoli narobe "ZARADI ENOJNIH SPONK" morda čez 30, 50 ali 80 let vprašanje pa je če bom takrat še živ, jao jao.
Samo vam se ne da dopovedat. Big Grin

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - arbajter - 14.9.2018

Le nekaj okrog dopovedovanja:
Takile laiki (tudi ti Roberto navkljub tvojemu "znanju" iz elektrike spadaš mednje) boste vedno imeli pripravljenih kopico izgovorov za utemeljevanje svojih zgrešenih nazorov. Ko pa se boš z tem poslom pričel ukvarjati poklicno, ko se boš vsled tega pričel srečevati z raznoraznimi standardi, pravilniki, zakoni, smernicami, in ko te zaradi neustrezne uporabe materialov lahko nekdo lopne po prstih, v slabšem primeru tudi po denarnici, ali pa ko boš moral menjati neustrezne uporabljene materiale, zelo dvomim, da bi potem še takole tiščal z glavo v zid, kot najbolj trd trdonja. In dopovedovanje takim je kot bob ob steno. Jasno, da lahko srečaš instalacijo, povito z kombinirkah in trakom še danes, in da še vedno dela in je delala desetletja. In mi ni treba dopovedovat, jih srečujem nekajkrat v letu, ko ljudje komaj čakajo, da se take instalacije znebijo. No zate bo pač enostavno delujoča in taka naj bi ostala do tvoje smrti. Lepa tolažba za tvojo dogmo. In z njo se boriš za kaj že? A ja, v svojo škodo. Proti meni ne, jaz imam te pojme že desetletja razčiščene. Ostajaš v "svojem" svetu. In zato se "nam" (mi) ne da dopovedat. :!:

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - XxRobertosxX - 14.9.2018

Ves materijal je popolnoma ustrezen, sicer ga nebi sploh prodajali. Vsak materijal se da uporabiti, če veš kje ga lahko, ne me pa prepričevat o nekih bogih zaprtih spojkah za katere je meni že v osnovi čisto jasno za kaj so namenjene, odprte pa kot da so univerzalno nek grešni kozel zdaj. Oboje se uporablja in se jih bo še naprej.

Moja inštalacija ni povita s kleščami in trakom, tega nisem nikjer omenjal in je kar lepo lično urejena in povezana s spojkami tak kot more bit, tak da res nima smisla zdaj o teh sponkah mi nekaj dopovedovat, že leta uporabljam ves materijal ki ga lahko dobiš po vseh trgovinah brez vsakih negativnih težav, ker jih nimam in jih NE BO, jasno?

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - Homer - 14.9.2018

Super!
Le ne prepričuj druge........

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - javr - 14.9.2018

nimam dosti praktičnih izkušenj z vezavo doz, tu in tam kakšno, pa še to bolj z odporom. Danes sem nabavil prozorne zaprte sponke, vse mere od 1,5 do 6mm2, in poskusil v dozi fi 78mm zvezati žice štirih kablov 3x2,5mm2 s sponkami 6mm2. Torej, v vsako sponko po 4 žice 2,5mm2. Ugotovitev: uporabno, če je v dozi ogromno prostora. V takšni gužvi pa naslednjič raje z odprtimi.

Točno to je tisto, če je dovolj placa ni panike. Jaz sem imel podobno situacijo Wink Ne bom te prepričeval ničesar le želim povedati, da ne bodo rekli da te krive vere učim, torej uporabi kar ti srce veleva da je prav.

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - arbajter - 14.9.2018

Mimogrede:
V vezalni dozi 78mm z lahkoto zvežem 6 kablov 2,5mm2, torej 18 žic. Na 10mm2 zaprte sponke. In to tako, da bo pol doze še vedno proste. Tako da ni potrebe o razlaganju o prostoru v dozah. Nekaterim je že vtičnico z šestimi drati 2,5mm2 vesoljni problem zmontirat v dozo, sploh če je ta taplitva. 8)

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - mirator - 14.9.2018

javr Napisal:nimam dosti praktičnih izkušenj z vezavo doz, tu in tam kakšno, pa še to bolj z odporom. Danes sem nabavil prozorne zaprte sponke, vse mere od 1,5 do 6mm2, in poskusil v dozi fi 78mm zvezati žice štirih kablov 3x2,5mm2 s sponkami 6mm2. Torej, v vsako sponko po 4 žice 2,5mm2. Ugotovitev: uporabno, če je v dozi ogromno prostora. V takšni gužvi pa naslednjič raje z odprtimi.
Nihče od nas ni trdil, da so odprte sponke prepovedane ali, da jih nihče ne sme uporabljati, ampak da so bistveno manj varne od zaprtih oz. drugače povedano: Pri odprtih sponkah obstaja večja možnost da pride do napak. Sicer pa bi lahko namesto sponk 6 mm2, uporabil sponke 4 mm2.

Ja arbajter potem pa pride svizec in vse skupaj v folijo zavije. Če se malo pohecam s tabo in ti še jaz razkrijem mojo situacijo potem ti povem da sem tudi jaz že zvezal 2x5žilni in 4x3žilni kable v taki dozi, torej 22 žic pa se mi zdi da je še vedno nekaj placa, aja je pa res da sem to zvezal z "tabu" odprtimi spojkami, če to kaj šteje prav če ne pa nič.

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - alpe - 14.9.2018

Tile kabli... to so verjetno bili dva po 5x16mm2 in štirje po 3x16mm2 v 78mm dozi? Te odprte sponke res delajo čudeže...

kabel 5x2,5mm2 in kabel 3x2,5mm2 Big Grin jah čudeži se dogajajo, tako pravijo...

Re: Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ? - simek - 14.9.2018

Pa dobr no! Dajte raje povedat, kaj je narobe z mojim sušilcem v sosednji temi!

P.S. Sami "štromarji" tule, jaz pa ne vem ali moram jutri po novo mašino, ali naj počakam, da se rebra od mojega "majstra" zacelijo in bo tole poštimal za dva pira? Big Grin