PodSvojoStreho.net
Nakup toplotne črpalke - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nakup toplotne črpalke (/showthread.php?tid=63667)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8

Re: Nakup toplotne črpalke - bohinc - 21.11.2015

Citat:Jaz nimam nobenih viškov, pa tudi če želim ogrevati s 25 stopinj DV....
Dobljivi zapisi uporabnikov z radiat. og. govorijo , da je ogrevanje pod 30stC DV nesmiselno.
Četudi sam vem , da še pri 26 deluje.
Vsi ali večina (razen Migaja, s spiska , ki se je nekoč delal...) pa o najvišjem DV molčijo. Oz.čeprav ga posamezniki malikujejo, publiki DV ob različnih zun. temp., porabo ob tem, zamolčijo. Torej bi lahko sklepal na nabijanje, kot radi obtožijo...?!
Nisem nikoli pisal , da ne zmore... ali je zanič, to mi podtikajo(te) drugi Idea
Timi11, prosim če malce osvežiš spomin: kak objekt ogrevaš, regija, s kakim DV ob različnih zun. temp..., radiatorji ?

Seveda, so tudi modeli, ki recimo zgolj lovijo nizko el. tarifo, ter ''ne zmorejo'' s tako nizkim DV..., kot drugi s konstantnim gretjem :wink:

Re: Nakup toplotne črpalke - Homer - 21.11.2015

Ne vem, od kje vam teorija o neki magični meji, pod katero radiatorji ne ogrevajo (nesmiselno ogrevanje).
Tudi s 25 stopinjami DV voda bo ogrevalo, zlasti če samo vzdržuješ neko minimalno temperaturo da se stanovanje preveč ne ohladi (npr kot v sosednji temi-dopust)

Re: Nakup toplotne črpalke - TeMpL - 21.11.2015

edid Napisal:
Poldee Napisal:Po moje se nekaj pozna pri visjih temperaturah. Nizje je pa DHT boljsa. Zdi se da je od vsakega najbolje. Jezi me, ker ni uporabnikov, ki bi kaj napisali :-)
Nekje sem zasledil, da je mejna T kjer se odločaš za LT ali HT okrog 41 st. temperature dvižnega voda.
Fino.. In pri kateri temperaturi?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Re: Nakup toplotne črpalke - bohinc - 21.11.2015

Uh alergijo dobim na to :
Citat:Ne vem, od kje vam teorija o neki magični meji, pod katero radiatorji ne ogrevajo (nesmiselno ogrevanje).
Tudi s 25 stopinjami DV voda bo ogrevalo
čeprav sem dal podatek:
Citat:Četudi sam vem , da še pri 26 deluje.
Zgovorniki D. HT (prosim podajte podatke DV ob različnih zun. temp. ter porabo ob tem, mogoče obmolčim :?: Idea ) zapiši-te nam, kar sprašuje teMpL, ali leta zaman KRIČIM Idea :mrgreen: , tu pa raje glavo v pesek, ter obrat plošče v nižji DV namesto obratno Cry ipd...
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=47314&hilit=uporabniki+t%C4%8D+termotehnika&start=15[/url]
Tri leta za tem, nekateri še vedno ''nabijajo'' brez podatkov ali operirajo zgolj mi je kolega itd.ipd. povedal... :roll:

Re: Nakup toplotne črpalke - timi11 - 21.11.2015

Homer Napisal:Če kdo nabija, si to ti in sicer o napravi o kateri nimaš pojma, jo ne potrebuješ in te ne zanima.
Ne bi raje to preskočil in komentiral kaj drugega?

Ne ne bom preskočil.Razumem kaj pišem.Res pa mi za DHT dol visi.Če bi se moral odločati za HT,bi izbral raje Hitachi Yutaki 80 ker se mi zdi po podatkih bolj napredna.Za kvaliteto naprav pa kot uporabnik ne morem soditi.
Pridružujem se Bohincu ko prosi za podatke o temperaturah dvižnega voda pri različnih zunanjih temperaturah in izmerjeni COP.
Dokler pa taki kot ti in še nekateri lastniki DHT opletate z mehkim po koprivah.Peče samo vas in ne nas . :mrgreen:

Re: Nakup toplotne črpalke - jani65 - 21.11.2015

Pa kdo še rabi v dvižnem vodo 70sC in še več. Dovolj stroškov že lahko povzroči en kompresor ne pa da še imaš dva.

Re: Nakup toplotne črpalke - timi11 - 21.11.2015

jani 65
Pa to nekateri želimo povedat.Samo tisti ki majo take naprave nočejo priznati,da bi bilo tudi kaj drugega dobro. :roll:
Se mi v službi nasmihajo ko jih omenim da se te dni ogrevam z 30-33˙C v radijatorjih. Mislijo da nas zebe.Mi doma pa v kratkih rokavih celo zimo.
Ja nevednost je huda stvar,ti tečem!

Re: Nakup toplotne črpalke - jani65 - 21.11.2015

Prej sem pogledal na dvižni vod pa je bil 34 ,zunaj 3,2, pritličje 22,3, mansarda 23,2sC. Sicer ogrevam na pelete in tam pač mora biti kotel na večji temperaturi in to je 61/ 70sC. Kalorimeter mi je kazal trenutno porabo hiše 2,5kwh .

Re: Nakup toplotne črpalke - Migaj - 21.11.2015

Daikin HT regulacija je zelo sofisticirana in zna delat v odvisnosti od ZT oz. krivulje ter hkrati v odvisnosti od razkoraka med željeno NT in dejansko NT.
LWT se torej lahko spreminja, čeprav je zunaj stalno enaka ZT.
Npr pri meni zaradi vključene hkratne odvisnosti, pamet TČ dodatno prilagaja LWT izven nastavljene krivulje. Imam občasno tudi veliko sončnih pribitkov, zato jo tako furam.
O nastavitvah krivulje sem pisal že velikokrat, pa bom še enkrat, samo ne me posnemat za vsako ceno.
Krivulja (po ZT) je pri meni od lani položnejša, vendar štrata visoko(+10/44 -20/55) -tako TČ v prehodnem dela na večurne obroke, v mrzlem pa dela praktično non stop. To se mi zdi bistveno za majhno porabo v prehodnem ter lahkotno delo TČ v mrzlem.
Ja res, prejšnja leta sem imel krivuljo v mrazu nastavljeno višje.
Po izkušnjah sodeč LWT preko 63 nikoli ni šla, niti tistega februarja 2012 (-10 do -20).
Če bo kdaj zaradi (pre)nizke krivulje v hiši premrzlo, bom vtipkal npr +3 in tako krivuljo za 3°C momentalno dvignil.

So tudi ljudje, ki si želijo, da so zjutraj ter ko pridejo domov radiatorji cca 45, ker takrat od njih seva -in to tudi v prehodnem obdobju in ne sam opozimi.
Tudi ljudje smo različni, ne samo TČ-jke.

DHT ima dva kompresorja v kaskadi, dva različna plinska kroga (dva razična plina z različnimi termodinamičnimi lastnostmi), zato z lahkoto doseže tudi LWT 60°C ali več ter hkrati ohranja nazivno moč (vsaj za 11kW različico to velja) tudi v hujšem mrazu.
Enokaskadne same tega niso sposobne narediti brez, da se razpočijo.
Če pa jim pomagajo elektro grelci, delujejo v zanje previsokem temperaturnem in pritisk-ovnem režimu, kar je za trajnost TČ-jk zelo slabo.
O vbrizgih so in bodo povedali več drugi, prav tako o tisti TČ z dvema kompresorjema, pri kateri, v prehodnem obdobju deluje samo eden.

Bohinc, tvoja TČ je VT in ima drugačen plin, kot večina, zato tudi nekoliko lažje deluje v višjem temperaturnem območju - bi rekel, da je nekoliko primernejša za radiatorsko ogrevanje, kot enokaskadne z R410A, za katere po mojem laičnem mnenju ni primerno in ni racionalno, če gre LWT preko 45 oz v nekaterih primerih 50°C.
Vozi ti avto na 6 do 7 tisoč obratih, pa čeprav bi imel dvojni motor -pa mi povej kako dolgo.

Re: Nakup toplotne črpalke - timi11 - 22.11.2015

Mojster veliko si napisal in malo dokazal. :!:
Tale je pa čez vse:
"So tudi ljudje, ki si želijo, da so zjutraj ter ko pridejo domov radiatorji cca 45, ker takrat od njih seva". Confusedhock:
Se norčuješ? Bog ti naj kaže pravo pot.
Mojster! V stalno ogrevanem prostoru, ki je pregret ne veš od kod prihaja toplota.

Tale druga:
Enokaskadne same tega niso sposobne narediti brez, da se razpočijo.
Če pa jim pomagajo elektro grelci, delujejo v zanje previsokem temperaturnem in
pritisk-ovnem režimu, kar je za trajnost TČ-jk zelo slabo.

Pa ti to kot laik,uporabnik?Podobno kot ti jaz rečem da je neizkoričena moč slaba za mazanje kompresorja.

Re: Nakup toplotne črpalke - Migaj - 22.11.2015

po moje si še precej mlad in nisi nikoli živel v starejši slabše izolirani hiši

Re: Nakup toplotne črpalke - xavi - 22.11.2015

Tisti, ki kurimo zadnje 3 sezone še pravega mraza sploh nismo občutili. Mogoče bodo mnenja potem drugačna.

Re: Nakup toplotne črpalke - timi11 - 22.11.2015

Ja kaj pravi statisitka? Povej xavi.Kaj pričakuješ?Pa ne o kakšnih preroških tezah!

Re: Nakup toplotne črpalke - xavi - 22.11.2015

Upam na najboljše.

Re: Nakup toplotne črpalke - Migaj - 22.11.2015

Zgodovina uči, da tisti, ki so vihteli meč, so bili z njim pokončani.
Timi, jezik je lahko ostrejši kot meč, lahko pa je tudi mehek :wink:
Miren sen želim.