![]() |
|
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974) |
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 22.11.2013 RobicM Napisal:Sicer pa iz povedanega lahko sklepam, da imava precejšno porabo, ker ni šans, da ob vklopljenih uporabnikih segrela zalogovnik na 80 st z enim nalaganjem kotla (torej mišljeno je brez dolaganja).če bi bilo to res, ne bi temperatura dimnih plinov uhajala navzgor, ker bi bilo vedno dovolj bremena za kotel. resno se bosta morala posvetiti nalaganju kotla, in koliko je v resnici dovolj. idealno je, da se kotlu ventilator nikoli ne ustavi, dokler so v komori še polena. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 22.11.2013 JozkoPetarda Napisal:Ta izračun ki ga je podal aleks je hudičevo ohlapen. Realnost je na koncu taka da z eno polnitvijo niti 1500l zalogovnika ne boš nafilal, kaj šele da bi bil premajhen.izračun je bil podan (če bi prebral moj prispevek) brez odjema. komora je pa večja od 100 litrov, vzel sem okrogle številke za hiter izračun. še zmeraj po tvoji oceni ostane 440 MJ energije, za ene 1900 litrov vode pri deltaT 50K. moti me bolj nekaj drugega: poraba polen po pripovedovanju (2 in celo 3 krat nakladanje na vsako seanso kurjenja) je zelo visoka, pa še niti ni pošteno hladno. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 22.11.2013 Žerjavar Napisal:- V 100 l prostor za drva bi lahko spravil 40 (15) kg lesa 40kg lesa nikoli ne spraviš v 100l kurišče. Doma imam peč s 150l kuriščem, pa če se ZELO potrudim gre notri 50kg lesa, ampak to res pomeni da je zloženo kot lego kocke, brez pikice prostora vmes. Če nalagam "normalno" gre v 150l kurišče kakih 42-45kg. V 100l kurišče spraviš pomojem kakih 30-35kg, maksimalno. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 22.11.2013 komora waltisa je mičken čez 100 litrov Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 22.11.2013 Ja cele 103l, tisti 3je litri res naredijo razliko. ![]() Visoka poraba je pomojem posledica usranih turbulatorjev... Če imaš gor kake 2mm oblog je izkoristek precej manjši kot obljubljenih 90%. Potem je pa še vprašanje kako je nastavljen zrak, tole zgleda nima lambda sonde? Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - FranciZ - 22.11.2013 Tu je aleks kar blizu rezultata; mogoče odstopa v smeri slabšega izkoristka. Nekako lahko sam primerjam svojega SFV20 ( enako kot zgoraj omenjeni SH20 ) in 1500l zalogovnik z dodanim 300l bojlerjem za SV: - ogrevam dobrih 100m2 - stene 10cm stiropor, strop ( še revščina ) 4cm kamene volne V tem času mi v SFV zadostuje od 1/2 do 3/4 nalagalne komore bukovih drv ( kar pogori v cca 4.5 - 5 urah; stanovanje ogreto non stop 22°C, SV ogreta, zalogovnik zgoraj-sredina-spodaj 85°. Trenutna povprečna poraba na zimo ( sedaj 5 - ta ) je cca 8 prm 'boljših' drv + 2-3m3 'odpada iz žage' ( ali primerljiva kombinacija ...) . Tole dolaganje je tudi meni čudno ... Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - tacman - 22.11.2013 Pozdravljeni Vem da je malo off, ampak samo primerjava; imam peč WV central 28 in sem letos poleg 1000L zalogovnika dodal še 500L, ker sem lansko zimo imel skozi probleme koliko naložiti v peč, pa ima samo 70L veliko kurišče. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 22.11.2013 meni se zdi, da piše v navodilih 110 l. nima lambda sonde, mož rekel ne. Mogoče večkrat nalagava, ker dava preveč šare, ki je v glavnem smrekovina, jaz dam recimo pol pol. Moža pa še nisem vprašala v kakšnem razmerju buke in smreke polni, samo on daje po moje več bukovine kot jaz. Sem zračunala izgube še neizolirane hiše (po vincentovem programu) in smo na nekje trenutno nekje na 6 kW toplotnih izgub (povprečni U 0,84 W/m2K) pri zun T 1 st. c, kolikor je bila danes zjutraj. Po izolaciji naj bi bile izgube manjše (povprečni U 0,27 W/m2K). Potem je pa tukaj še gretje te nesrečne sanitarne vode, ki pri nas kar nekaj pobere. Torej je pravzaprav logično, da če bi rabil 5,5 h , da se zalogovnik segreje brez odjema, da rabi 10 h z odjemalci, pa potem zalogovnik naprej ogreva. Potem ima mogoče vseeno mož prav, ko pravi, da ni nič narobe. Včasih pa mora imet tud on prav Jožko, ta prva stvar v nedeljo bo pucanje turbolatorjev, obljubim
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Žerjavar - 22.11.2013 Citat:40kg lesa nikoli ne spraviš v 100l kurišče.Nikoli ne reci nikoli. Če bi se posebej potrudil, bi spravil vanj tudi 60 kg suhe bukovine Priznam, sem namenoma malo pretiraval, da prikažem obe možni skrajnosti. K velikosti zalogovnika pa tistih max 20 % pribitka ne prinese dosti. @:RobicM: Nič ni narobe z velikostjo zalogovnika 1500 l. Tudi čas kurjenja 10 ur je sedaj v mejah izračuna. Dokler ne bo fasadne izolacije bo treba pač toliko časa kuriti. Ko boš bajto toplotno sanirala, bo čas kurjenja krajši. Samo s fasadno izolacijo je ne boš spravila kaj dosti na bolje (verjetno 20 %). Lahko bi rekli, da je peč v tej fazi nekoliko majhna, pozneje pa bo ravno prav. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 22.11.2013 žerjavar, upam, da se bo izkazalo, da imaš prav (tako kot ponavadi )od toplotne sanacije mi manjkata še fasada in streha (tla, cokel, okna in vrata so že in to sem upoštevala pri izračunu trenutnih izgub) hm, ko bova izdelala še mansardo, bo še tam ene 35 - 40 dodatnih m2 za ogrevanje. Upam, da se ne bo izkazalo, da bo potem peč prešvoh. Po moje bi bilo tudi bolje, če bi spravila SV v prehodnih obdobjih na kolektorje. Kako naj pa zmerim ali izračunam porabo SV? tacman: si kar ontopic, dobrodošel na forumu :wink: Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - vincent - 22.11.2013 Sicer bom malo izven trenutne teme usekal...kako je pri uplinjakih z 'donalaganjem'...se lahko, ne sme, vržeš v žerjavico nova drva..ali se enostavno počaka da dogori ter na novo zakuri? Praksa in teorija me zanima. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 22.11.2013 Mater ste se raspisali,ko me ni bilo. @JoškoPetarda ja pri tvojem Stadlerju je že tako,da je vse enostavno razdreti.Sem pa že razdiral kotle,ki so imeli turbolatorji zelo zapleten mehanizem pa še nobenega prostora ni bilo, potem se pa pojdi!! :? @vincent ni nobenega problema s dolaganjem uplinjaka.Zakaj misliš ,da ne bi smel dolagati?? Lahko doložiš ,če imaš v hranilniku še dovolj prostora za shranitev tople vode in če je potreba po toploti v prostorih. Uplinjaka lahko sforsiraš ,da ima večjo moč (tako kot avto nafriziraš)samo je poraba malenkost večja!Se ti ni treba bati ,da boš imela prešvoh kotel.Če se ti bo pa zdelo ,da rabiš večjo moč kotla se lahko obrneš name!! :wink: Imam malenkost znanja o teh stvareh. 8) lp cratos Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Žerjavar - 22.11.2013 Citat:.kako je pri uplinjakih z 'donalaganjem'..Pri sistemu spodnjega odgorevanja (dovod zraka in odvod plinov je spodaj) ni noben problem dolaganja. Je pa verjetnost, da bo v času odprtja vrat za nalaganje šlo v kurilnico precej dimnih plinov. Moral bi najprej zapreti dovod zraka (primarni in sekundarni) ter nato odpreti vrata za nalaganje. Pri zgornjem odgorevanju (odvod plinov zgoraj) pa jaz nebi dolagal - bi popolnoma zmešal fiziko odgorevanja. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 22.11.2013 @Žerjavar ta problem zakajanja prostorov poznajo samo kotli,ki so na upih!Pa še to ne vsi!Se da dokupit dodaten ventilator ,ki se ga zmontira med kotel in dimnik in brez problema odsesa dim direktno v dimnik in nimaš nobenega dima v prostoru. Pri kotlih ,ki imajo vlečni ventilator pa ni treba narediti nič drugega kot potegniti vzvod in se odpre loputa ,ki ima nalogo sesanja dima iz zgornjega nakladalnega prostora in tako prepreči izhajanje dima v prostor. In brez problema doložiš kurivo. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 22.11.2013 hvala vsem za odgovore, mal se mi pa zdi, da zdaj več vem cratos: prav, če bo treba frizirat kotel
|