![]() |
|
Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer (/showthread.php?tid=49256) |
Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 9.10.2013 izgube racunane pri -20, pri notranjih 22. ogrevanje talno IZGUBE ZUNANJIH STEN: Kvadratura(m2) U vrednost (W/m2K)Temp razlika (°C)Skupne izgube (W) Fasada 200 0,14 42 1176 Cokel 40 0,15 42 252 Tla 105 0,13 22 * 300 Strop 105 0,10 42 441 Okna 43 0,80 42 1455 Vrata str 2 1,00 42 84 Vrata vh 3,5 0,90 42 132 3 830 W Skupne izgube objekta prek ovoja (brez upostevanja sanitarne vode)! * Vzeto da je temp. zemljine konstatnih 0°C, spodaj ni kleti! U vrednosti so zaokrozene navzgor (konzervativno) Kar se 3faznih tice - nekak je bilo splosno mnenje (ki je prislo do mene), da so trifazne cista zmaga, da ni tezav z ostalimi porabniki. Estia (ceprav za nekatere zlajnana) je meni cisto kul izbira - na forumu ni veliko tezav opisanih, support je videti ok, pa se glasna ni. Upam, da enofazne niso bistveno slabse. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - xavi - 9.10.2013 Glede na izgube je potem samo dilema ali 6 ali 8. Proizvajlci pa že vedo, zakaj tri faze niso potrebne. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Homer - 9.10.2013 Proizvajalci vedo, da večina gospodinjstev nima trifaznega priklopa. Zato ponujajo enofazne TČ z elektroniko za omejitev zagonskega toka. V primeru inverterskih TČ je le majhna razlika v inverterju. Vse ostalo je identično. Slovenija (ex YU) je pač rahla izjema saj so se izvajali trifazni priklopi tam kjer je to bilo možno. Če je trifazni priklop v hiši je vsekakor za izbrati trifazno TČ, ker to pomeni enakomerno obremenitev faz in posledično manj verjetnosti preobremenitve. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 9.10.2013 3f priklop je ze v hisi (3x020). ps. kaksna je okvirna razlika med estio 6-8-11kw? je to v rangu nekaj sto €, ali nekaj k€? Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - MI2 - 9.10.2013 Tudi jaz se strinjam, da je 3f.bolje vzeti, ampak vedno je treba pogledati tudi razliko v ceni med 1f. Pač tko za info. moja Midea je 12 kW 1f in sem jo razporedil po 3f. Zunanja enota na 1f, notranja z dodatnimi grelci katerim itak ne pustim vklopa na 2f in el.ogrevanje sanitarne vode na 3f. Treba je bilo pogledati še da je zunanja enota na sicer najmanj obremenjeni fazi v hiši. Imam 3x20 A in sem že dve zimi pregural brez težav ali menjave varovalke. Ker je inverter zadeva mi pri dv 40 vleče 12-16 A. Če pa jo poženem na dv 55 C za TSV pa potegne 23 A, česar se izogibam. Pa vendar varovalke še niso bile nobena težava pri meni. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - vincent - 9.10.2013 gt...ne rabiš računat na -20..vazmeš projektno ki je verjetno -13 stopinj. Načeloma pod -10 stopinj so itak ekstremi, ki nikoli ne trajajo več kot par ur dnevno. Na vsaknačin ti RABIŠ 8kW izvedenko :wink: ...11 kW bo več ali manj spančakala od dolgčasa. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 9.10.2013 xavi, mi2, vincent, hvala za mnenja. moram tole mi2 vezavo predebatirati z elektricarjem, pa bi najbrz vzeli res le 1f. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - pobeg - 9.10.2013 Vzemi 3f 11kw in ti ne bo nikoli žal. Ne bo ravno spančakala, ampak bo delala včasih na minimalnih obratih (15-20%). In to je kvečjemu še boljše. Boljši izkoristek, skoraj jo ne slišiš, če pa bo kdaj prišel ekstrem -20 in še kašen severnik, pol pa bo z lahkoto oddela še to. In če imaš 3f že v hiši, pol ne vem kaj sploh še razmišljaš....... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - vitanjer - 9.10.2013 Resda je 3-fazna TČ boljša izbira zaradi obremenjenosti el. faz...kaj pa optimalno delovanje predimenzionirane TČ? Kolikor mi je znano se v tem primeru TČ prevečkrat vklaplja/izklaplja in s tem krajša življenjsko dobo naprave same, saj deluje pod nizkim obratovanjem. Ravno zaradi tega vzroka so meni raje priporočali 8KW z notranjo kompaktno enoto ki jo povežete na 3-fazno napajanje...Trenutno se najbolj nagibam k Daikin Althermi 8KW, kljubtemu da je razlika z 11KW le nekaj sto €. Vaše mnenje? Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Berghaus - 9.10.2013 Povprečna zimska temperatura recimo Ljubljane zadnjih žnj let je +2 stopinji........ Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - MI2 - 9.10.2013 MI2 Napisal:Tudi jaz se strinjam, da je 3f.bolje vzeti, ampak vedno je treba pogledati tudi razliko v ceni med 1f. Čakaj malo le nekaj sto eurov praviš. Kot sem zgoraj omenil je pač tako, da je treba pogledati celotno obremenitev hiše in se odločiti. Preveč je spremenljivk, ali sploh potrebujem 11 kW ali raje 8 kW, ali imamo v hiši eno ali dva gospodinjstva s pečicami in morda celo električnim štedilnikom potem sploh ne gre 1f. Morda smo navajeni na vklop el.grela v kopalnici pred kopanjem. Zato se je treba pravilno odločiti, da bo mir za nas in monterja po opravljeni montaži. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Gasper123 - 9.10.2013 Koliko pa bo obremenjena ena faza, če so toplotne potrebe objekta od 4-5 kW PRI -20°? Tisti mlinček od kompresorja bo večino zime deloval na minimumu, če bo lahko bo to samo 600 W, pri -20 pa bo max na 3 kW, če sploh, to je pa res jaka obremenitev na eno fazo. Prižgeš pečico pa imaš isto obremenitev ene faze. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - vincent - 9.10.2013 cenovno mislim (vem pa ne) daje razlika v ceni med 8 in 11 kW 1 jurčka. Če si upošteval še višjo subvencijo med 11 in 8 /v prid 11-ki) je bila razlika na konu 500 EUR...vsaj tako imam v glavi za moj primer. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - knedl - 9.10.2013 a sem jaz že dobila mogoče kak nasvet ali sem kaj spregledala? očitno bo treba še kam drugam pogledat, ker tule je več smeti kot pametnih odgovorov. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - jurko123 - 9.10.2013 Pozdrav. Imam namen nabavit Daikin toplotno črpalko. Imam edino dilemo, če bo 8kw dovolj (recimo ko piha burja). Izračunene toplotne izgube imam nekje 5kw. Hiša se nahaja v Ajdovščini. |