PodSvojoStreho.net
Regulator ogrevanja - prihranek? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Regulator ogrevanja - prihranek? (/showthread.php?tid=47240)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Berghaus - 10.10.2012

No, nobena regulacija ne špila Danijevih zvezd, čeprav novodobni že preverjajo podatke Meteosata in se "pripravijo" na vremenske spremembe glede na potovanje ciklonov......

Vremenska regulacija je pač soodvisna od zunanje temperature, kar pomeni, da histerezno manj odklanja. Termostat pa zgolj ob "zahtevi" vklopi in ob "nezahtevi" izklopi. Kaj pa vklopi in do koliko, pa je stvar uporabnikovih nastavitev vrednosti.

Bolj smo se zaj*** tisti, ki imamo tako vremensko, kot termostatsko krmiljenje.

Sej ne da sem bil ravno jaz tisti, ki sem vehementno uletel na ta forum in napljuval vse po vrsti, ki so trdili, da je sobni termostat v tem primeru nepotreben. Nau men nben guvoru......

Pa sem se potem na polno ugriznil v jezik.....Zdaj sobni termostat služi samo temu, da pogledam koliko je ura in da ga na koncu kurilne sezone spustim na 21 stopinj. Ker se mi ne da v klet iti peč ugasnit......

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Žerjavar - 10.10.2012

Citat:Kako pa naj bi regulacija vedela koliko bo toplote izgubljene v naslednjih urah.
Stvar je enostavna. Zunanja temperatura dejansko določa toplotne izgube. Dobesedno določa, koliko toplote bo prešlo iz zidu v okolico. Če je bil zunaj hiter padec temperature, se ta povečana toplotna izguba črpa iz akumulacije zidu in šele ko se vzpostavi novo ravnotežje prehoda toplote se začne povečano prehajanje toplote iz notranjega zraka v zid. Glede na strukturo (maso) zidu je ta zamik mimogrede nekaj ur. V tem času pa se je tudi estrih talnega ustrezno bolj ogrel, da bolj ogreva notranji zrak. Pri izgubah in pri ogrevanju je toplotni zamik.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - JozkoPetarda - 10.10.2012

Za WDC20 vem iz lastnih izkušenj da špila malo "nostradamusa", ker gleda kakšen je trend spremembe temperature in kako hitro se spreminja, ne samo absolutne temperature zunaj.

Recimo temperatura zunaj 5°C in narašča, notri 22°C, dvižni vod 35°C.

Če je temp zunaj 5°C konstantno in notri 22°C bo dvižni vod 40°C.

V "istih" razmerah, notri 22°C zunaj 5°C ampak s to razliko da temperatura zunaj pada, bo pa dvižni vod nastavljen na 45°C.

In večja kot je dT/dt bolj velika bo razlika. Tako da ja, na tak način lahko precej vpliva na odzivnost sistema.

Histereza......?

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - timi11 - 10.10.2012

Johan da se izklopiti črpalke za ogrevalni krog, vendar zakaj bi to počeli?.Zaradi porabe?
Dve grunfosove črpalke Ups 100 Hitrost 2 ,Moč 55W v 182 dneh( 1/2 leta) porabita 200 kwh. Izračun porabe el.na petrolovi strani: Primer: 3*25A varovalke( 10Kw). enotarifno štetje= 36,65€ stroška, S tem ko boste preklopili na delovanje sobni termostat-črpalka boste več porabili na energentu ki ga kurite.
V navodilih Regulatorja WDC 20 na strani 38 parmeter S2.4 iz ena preklopite na 3,4,ali5 po vaši izbiri. ravno tako za drugi krog str.40 S3.4 na 3,4 ali 5. Niste napisali kakšne sobne enote imate nameščene.Prirediti boste morali časovni program za vklop-izkop črpalke. Nastavitve delajte takrat, ko boste razumeli kaj boste z izbiro parametra dosegli. Urejajte najprej za en ogrevalni krog, zapišite si parameter preden prestavljate. Sam v praksi na tem regulatorju tega še nisem počel tako da kaj več ne znam pomagati, navodila imam ker bom doma dodal ogrevanju prav ta regulator.

berghaus Napisal:Histereza......?

Ne to ni histereza.
Histereza je to, da ti termostat gleda notranjo temperaturo in če imaš recimo nastavljeno temperaturo na 22°C, vklopi ogrevanje ko je notri manj kot 21°C in ga potem izklopi ko doseže recimo 23°C ali več.
To zato da nebi termostat non stop vklapljal in izklapljal okoli 22°C.

Ni histereza, pač pa "Nostradamus"?

Iz histereze sem diplomiral dve leti nazaj :-)

Parameter S5.2 in S6.16
Plus stran 33 in 49 navodil za WDC20

Histereza plus strmine krivulj in omejitveni parametri. Logika regulatorja.

Te tvoje histereze so za vklop in izklop grelne naprave (TČ ali gorilec na karkoli pač že).

Jaz uporabljam WDC20 v kombinaciji z zalogovnikom in pečjo na drva. Pri meni je to "off".

Krivulja ogrevanja pa ja, samo kar ti jaz gor pišem je to da krivulja ni odvisna samo od razlike notranje in zunanje temperature v smislu

Tnot=f(Tzun)

Ampak logika regulatorja upošteva tudi "trend" zunanje temperature:

Tnot=f(Tzun,dTzun/dt)

Samo kakor vidim v navodilih ne piše nič o tem. Očitno je to pač "logika črne škatlice" na katero uporabnik ne more vplivati.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - JOHHAN - 10.10.2012

Timi 11
Najlepša hvala za izčrpen odgovor, sobni enoti sta DD2+.
L.p.JOHHAN

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Zaspanc - 11.10.2012

JozkoPetarda Napisal:Samo kakor vidim v navodilih ne piše nič o tem. Očitno je to pač "logika črne škatlice" na katero uporabnik ne more vplivati.
Pejt k okulistu, ali pa se namaži.
"Adaptivni algoritem" je pa kaj?

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Skrlec - 11.10.2012

SloCop:

glej, napisu si obširno razlago enga in druzga. Poleti, ko je sonce in ko temperatura v hiši naraste, ponavadi ne ogrevamo. Pozimi pa je ta toplota zelo dobrodošla in nima takega vpliva, kot si to ti napisu.
V praksi zadeva odlično deluje. Talno in cel sistem imam priklopljen vse leto, nastavljen na 21°tako ponoči kot podnevi, in enostavno mi ni treba nič več mislit. Ko se zunaj prične hladiti mi ta škatlica prične s kontrolo temperature v hiši tako, da počasi prične v talno spuščati toplejšo vodo. To je to... Kva češ lepšga Smile

Glede prihrankov si pa nisem čist na jasnem. Sploh ne vem namreč, kako bi lahko zračunu... Se mi ne sanja. Vem samo to, da v talno ne šiba ves čas tople vode ampak samo takrat, ko je to potrebno - se pravi manj.

P.S.: S fičotom se še vedno lahko voziš ampak zakaj bi se, če obstajajo boljši...

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - gregorjanc - 11.10.2012

Da še jest prislonim skodelico.
Torej rabil bi eno enostavno vremensko regulacijo. Povsod imamo radiatorje v&n s termostatskimi ventili, trenutno ogrevamo na olje. V dnevni sobi imam le digitalni sobni termostat in le tu nimam termostata na radiatorju. Sobni termostat imam vezan na črpalko in ko temp. prostora doseže primerno temp. se črpalka ugasne. V ostalih prostorih radiatorje že prej zapre termostatski ventil, tak da je vse dobro zregulirano. Moti me edinole, ko se zunanje temperature spustijo pod 10 stopinjami, v tem primeru moram hoditi do kotla ter ročno regulirati dvižni vod, tako da obračam kotlovski termostat gorilca.Imam pa direktni vod ogrevanja.
Katero regulacijo naj torej vzamem, da jo povežem z gorilcem in da sama regulira dvižni vod kotla preko gorilca glede na zunanjo temperaturo.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Urs - 11.10.2012

Kako pa to, da ti izklopi črpalko, če v prostoru še ni ustrezna temperatura?

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - gregorjanc - 11.10.2012

Ja ko se dnevna soba segreje na ustrezno temperaturo prostora, da sobni termostat črpalki ukaz za izklop.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - JozkoPetarda - 11.10.2012

Zaspanc Napisal:
JozkoPetarda Napisal:Samo kakor vidim v navodilih ne piše nič o tem. Očitno je to pač "logika črne škatlice" na katero uporabnik ne more vplivati.
Pejt k okulistu, ali pa se namaži.
"Adaptivni algoritem" je pa kaj?

Mogoče sem res slep... ampak tukaj notri ne najdem nič "adaptivnega":

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/docs_products/1WDC2000000-SL0_Navodila_za_uporabo.pdf">http://www.seltron.si/docs_products/1WD ... porabo.pdf</a><!-- m -->