![]() |
|
izvedba elektroinštalacij - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126) |
Re: izvedba elektroinštalacij - hiska_bo - 12.4.2013 Eden od potencialnih izvajalcev elektro inštalacij mi je ob pregledovanju ponudbe in pogajanju o ceni povedal, da v povprečju pride končna cena 1,5 krat cena materiala oz. da lahko računa okoli 10€/uro. Za hišo 250 m2 (P+M) bi za izvedbo vseh grobih inštalacij z zunanjo kompletno omarico s števcem in podstavkom, notranjo omarico z 48 varovalkami, 112 dozami, okoli 1200 m napeljav v ceveh d16, 300 m utp 5e, notranjo tel cat omarico... potreboval okoli 160 delovnih ur. Gre za izvedbo vseh inštalacij z vsemi vezavami, meritvami in priklopom. Ni pa vključena izvedba fino montaže stikal, vtičnic in luči. Ostale ponudbe, ki jih imam, so od 4.500€ naprej. Če bi se odločil za tega izvajalca, sem računal, da bi lahko plačal precej manj. Kaj bi bilo po vašem mnenju bolje: - plačilu s faktorjem 1,5 na ceno materiala, - plačilo po dejansko opravljenih urah? Ali ima tak obračun lahko kakšne skrite pasti? Odločim pa se lahko tudi za obračun po vnaprej znanih cenah na enoto, ki vključujejo material in delo. Vendar se mi zdi, da bi lahko bilo ugodneje, če bi izbral obračun samo na meterial in pavšalni pribitek 50% za delo. Naj omenim še, da gre za preverjenega izvajalca z dolgoletnimi izkušnjami, o katerem nisem slišal nič slabega. Re: izvedba elektroinštalacij - gt001 - 12.4.2013 takole od oka - ce primerjam z mojim obracunom, ob predpostavki, da ure drzijo, te ceneje pride placilo na uro, kot 150% materiala. Re: izvedba elektroinštalacij - marisol28 - 12.4.2013 hiska_bo Napisal:dozami, okoli 1200 m napeljav v ceveh d16, 300 m utp 5e, Sory, brez zamere, samo v to postavko pa se vedno upičim. Nikakor mi ni jasno da vsi,ampak res prav vsi električarji forsirajo cat 5e kabel, po možnosti mehki, UTP varianta. Ok, za danes in še za par let bo mogoče še ok, kaj pa potem? Hitrosti prenosa podatkov naraščajo bliskovito. Sama cena med cat 5e in cat 6 je ene par evrov po celem kolutu, razlika v samem prenosu podatkov pa precejšnja. Re: izvedba elektroinštalacij - hiska_bo - 13.4.2013 Utp 5e kabel je bil predviden s strani projektanta po popisu del. Vsekakor bom vzel utp 6. Naj mi samo še nekdo potrdi, ali vzamem trdo varianto? Re: izvedba elektroinštalacij - JaBK - 13.4.2013 Se pravi mora biti utp cat6 kabel? Kaj pa je je mehka vs trda varianta? Da si jaz te stvari zapišem, da potem to razpeljemo, ne glede na to kaj piše v projektu... Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 13.4.2013 Trdega! Je pa malo pretiravanja s tem CAT 6... Resda se hitrosti povečujejo, ampak itak ne vemo kaj bo jutri. Trenutno CAT5e zadovoljuje 99% potreb, saj na razdaljah, ki so običajno v stanovanju deluje v Gb omrežju (testirano). Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 14.4.2013 Ampak zelo priporočljivo uporabiti FTP [img]httpunichr("58")//imagesunichr("46")dipolunichr("46")comunichr("46")pl/pict/e1515_305unichr("46")jpg[/img] ali STP [img]httpunichr("58")//imageunichr("46")made-in-chinaunichr("46")com/2f0j00MePadvmtMlbN/STP-Cable-BCT-CAT5E-002-unichr("46")jpg[/img] Folija ali oplet namreč ščiti pred motnjami iz električnega omrežja. Re: izvedba elektroinštalacij - Mr_Fizl - 16.4.2013 JaBK Napisal:Se pravi mora biti utp cat6 kabel? Kaj pa je je mehka vs trda varianta? Da si jaz te stvari zapišem, da potem to razpeljemo, ne glede na to kaj piše v projektu... Mehka varianta ima več slabljenja kot trda. Re: izvedba elektroinštalacij - 5000 - 16.4.2013 Eno kratko vprašanje: koliko kabla ste porabili (približno)? Če dopišete prosim poleg velikost objekta. Npr. 200 m2 / 600 m (1,5 mm), 600 m (2.5 mm), 100 m (UTP). Malo za primerjavo. Re: izvedba elektroinštalacij - JaBK - 16.4.2013 Ok če prav razumem moram paziti na tri stvari: - UTP vs FTP vs STP --> izberem FTP ali STP - cat5 vs cat6 --> izberem cat6 - trdi vs mehki --> izberem trdi Katera kombinacija je trenutna price/performance najboljša? da je tistih par evrov na kolut več od cat5 UTP mehkega? Re: izvedba elektroinštalacij - gt001 - 16.4.2013 @5000, za primerjavo: skupaj ca. 1600m na slabih 170m2 v dveh etazah vezano na 2 elektro + 1 kom. omarica UTP KAT.5 390,00 M KOAKS. 75 OHM 130,00 M 2X0,5+4X0,22 45,00 M PPY 3X1,5 MM2 320,00 M PPY 4X1,5 MM3 100,00 M PPY 3X2,5 MM2 260,00 M PPY 5X2,5 MM2 90,00 M PPY 5X1,5 MM2 80,00 M PPY 4X2,5 MM2 60,00 M P/F 10 MM2 40,00 M PPY 4X6 MM2 35,00 M PP00 3X1,5 MM2 60,00 M PP00 4X6 MM2 25,00 M ps. tako je bilo na racunu - ne verjamem, da se realna metraza bistveno razlikuje. Re: izvedba elektroinštalacij - 5000 - 16.4.2013 Hvala, @gt001. Zgleda, da sem si zelo namišljeval. Re: izvedba elektroinštalacij - h0m3b0y - 15.8.2013 Citat:Ok če prav razumem moram paziti na tri stvari:Opažam da bi vsi radi imeli 10GB ethernet doma, ampak preden se zapodite v nakupe FTP, STP in drugih ovitih kablov, upoštevajte dejstvo, da se ob nepravilni inštalaciji teh kablov ovoj obnaša kot antena in namesto da bi ščitil pred motnjami iz okolice, jih veselo sprejema kar se seveda pozna na signalu. Predvsem pa: ko sem bil jaz majhen (20 let nazaj) smo dobili prve modeme in mrežne kartice (se na koaks kablih). Če bi kdo takrat hotel narediti hišno napeljavo, ki bi bila future-proof, bi pač vgradil najboljše za takratne čase, kar je verjetno bil 10baseT kabel. Pred 10 leti (samo 10 let kasneje!!) je bil tak kabel že davno prepočasen za domače uporabnike, novi so pa bili veliko cenejši in hitrjši. In to je bil začetek računalništva, kjer razvoj še ni divjal s tako hitrostjo kot danes. Če danes vgradimo cat7 kabel (z vsemi možnimi ovoji in zaščitami in ga celo pravilno ozemljimo): ali bo res tak kabel dovolj za kaj več kot 5 let? Signale od ISPjev danes ne dobivamo več po bakru, ampak po optiki. Mar ni potem future-proof napeljava optična? (z gromozansko ceno mrežne opreme) Kar hočem povedat je tole: pri računalnikih nima smisla probavat prehitet razvoj, ker je enostavno prehiter. Raje se osredotočite na tisto, kar vam bo DANES omogočilo uživanje v telekomunikacijskih storitvah. Čez 5 let bo večina današnjih stvari zastarelih, nove bojo pa veliko hitrejše in opazno cenejše. Re: izvedba elektroinštalacij - allyazir - 15.8.2013 JaBK Napisal:Katera kombinacija je trenutna price/performance najboljša? da je tistih par evrov na kolut več od cat5 UTP mehkega? Jaz ne vem kje vi nabavljate kabel ampak razlika ni par evrov ampak faktor x4 Lp Milos Re: izvedba elektroinštalacij - Homer - 15.8.2013 @h0m3b0y V principu imaš prav! Prehitevanje se ne splača, ker ne vemo kam bo tehnologija šla. Zato so CAT5 po hiši za vse uporabnike dovolj, še posebej če so potem priklopljeni na poceni routerje in switche, ki ne dosegajo več kot 100 Mb. Ne pozabimo da so normalne dolžine kablov v hiši nekaj 10m. Ob takih dolžinah pa tudi CAT5 dosega hitrosti 1Gb (preverjeno!) Glede da ali ne oklopljene kable, pa jih priporočam. Se strinjam, da mora biti instalacija pravilno narejena. To pa pomeni obvezno uporabo konektorjev za FTP oz STP, ki imajo kovinsko ohišje. Saj bo delovalo tudi z navadnimi UTP kabli vsaj v 99% primerov, a ob morebitnem problemu, je raziskovanje vzroka in odpravljanje zamudno. Poleg tega je ob bližini drugih kablov nevarnost prenapetosti, ki lahko naredi precej škode. |