![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Bukova drva - Fery - 26.4.2012 Namesto da bi pustil drevje rasti še kako leto ali dve in pridobil še kakšen kubik, mar ne? Re: Bukova drva - jack_1 - 26.4.2012 Dodatni metri bodo odpadne palete, stari špirovci in lege, vejevje, pa še kakšna odslužena sadna drevesa znancev,... Fery Napisal:Namesto da bi pustil drevje rasti še kako leto ali dve in pridobil še kakšen kubik, mar ne? In v času rasti bi ogreval na...? Re: Bukova drva - taubi - 26.4.2012 jack_1 Napisal:To verjetno sploh ne bo dovolj za naslednjo sezono. Bo treba še kakšen meter dodat :? Se hecaš? Re: Bukova drva - cratos - 26.4.2012 JoskoPetarda kaj ne da se hecas,glede nisko cenovnih uplinjakov .Ko zakurim mojega Atmosa ni nic slapsi od tvojega Mercedeza . Pa kurim hrastova drva pa se to so ostanki (zamanje ,pocene deske itd.... ) Eno traktorsko prikolico s podaljsanimi stranicami na 2 m (notri nabutano do vrha lesnih otpadkov vlaznost 8-10% placam prevoz 20eur.plus 20eur. prikolica dru in me kurjava pride 40eur na leto .Otkar imam svoje ogrevanje se nisem kupil niti 1 klaftre dru se samo s tem grejemo .Razen letos pa imam vejovce in vrhace pa se to sem zastonj dobil ,ce bi jih moral placati se nebi hecal s temi drvmi 100po100ne .Raje se grejem s lesnimi otpatki .(Ce te firbc matra pojdi na stran"sam sfriziral Atmosa"imam slikco od dru gor ,pa se mal si preber temo )Ker najbol me pa pogreje to,da zacnete hvalit svoje Mercedese kao drugo je pa vse za en K....... !! l.p.cratos Re: Bukova drva - Migaj - 26.4.2012 Čestitam cratos, pa ko kuriš lesne odpadke so zraven tudi iverrice ipd? Re: Bukova drva - goba - 26.4.2012 cratos Napisal:JoskoPetarda kaj ne da se hecas,glede nisko cenovnih uplinjakov .Ko zakurim mojega Atmosa ni nic slapsi od Ti bom razložil razliko v "komfortu", o čemer je pisal Joško. Seveda za moj primer. Ko sem pred štirimi leti kupoval ogrevalni sistem na drva, so ime vsi cenejši uplinjevalni kotli občutno manjši nalagalni prostor, kot recimo moja ETA (KWB, Herz ...). Tiste, ki sem jih gledal, so imeli nalagalni prostor okoli 80 l, ETA 150 l. Ker sem vsak dan odsoten najmanj 10 ur, mi to veliko pomeni. Z ETO, tudi v najhujšem mrazu pridem skozi z enim nalaganjem (kakovostnih) drv. S kotlom z manjšim nalagalnim prostorom bi tudi v povprečnem mrazu moral dolagati, ali pa, še enkrat zakuriti. Nekajkrat na leto, ko grem pozimi na dopust, pripravim lepa drobnejša drva in v kotlu brez problema kuri tudi moja mati, ki je stara več kot 80 let. Res sposobna avtomatika kotla in vse mogoče zaščite preprečijo, da bi se zgodila kakšna neumnost. Pri meni je bil možak, obiskovalec tega foruma, ki je imel uplinjevalni kotel nižjega cenovnega razreda. Očeta, ki je tudi že v letih, nikakor ni mogel navaditi na posebnosti tistega kotla. Je preveč naložil, vse se mu je zasmolilo, zatikala so se mu drva in celo dimnik so gasili. Potem je kupil ETO (Buderus), in sedaj ima mir. Da ne bo pomote. Nekomu kot ti, seveda ATMOS lahko odlično služi in ne občuti kakšne posebne razlike med kotlom višjega cenovnega razreda. L. P.: Goba Re: Bukova drva - Migaj - 26.4.2012 Pa mora zato, da ima večji nalagalni prostor res stati 2x več, verjetno so tudi vmesne variante za plitkejši žep? Re: Bukova drva - JozkoPetarda - 26.4.2012 cratos Napisal:JoskoPetarda kaj ne da se hecas,glede nisko cenovnih uplinjakov .Ko zakurim mojega Atmosa ni nic slapsi od Ja full dobr zate da imaš poceni vir drv... naš je tudi poceni... lasten gozd. Poberemo kar se suši, tudi kaj trhlenega, smreka, hrast, bukev, gabr, breza, younameit... in to je to. Ni glih kvalitetno gorivo ampak gori in nam je toplo, tudi če je vlaga drv 20%. mercedes prebavi vse brez friziranja... ![]() Glede kotla pa to, če bi bil Atmos res tako dober, tebi nebi bilo treba študirati kako predelat kotel da bo deloval tako kot je treba, se strinjaš? Pa tudi po friziranju mene tist kotel ne prepriča. Dimni plini so še vedno visoki. "Mercedes" doseže dimne pline 165°C v 5 minutah po začetku gorenja. In potem drži na 165°C dokler ne zmanjka drv, neglede na zunanje vplive in kvaliteto kuriva. Lambda poskrbi za optimalno izgorevanje, neglede na kvaliteto ali vlago kuriva. Drugače nič ne rečem, super da si se lotil projekta predelave kotla in super da ti je projekt uspel in si ti zadovoljen. Ampak mislim da je jasno zakaj imajo "mercedesi" tako ceno kot jo imajo. Mali detajli ki naredijo življenje enostavnejše. In še enkrat preberi kaj sem napisal. Jaz nisem rekel da je vse ostalo za en K... (to je bila tvoja izjava). Povedal sem da obstaja možnost da kupiš tudi cenejši kotel in se greješ s praktično enakim izkoristkom za veliko manj denarja (ker je hotel Migaj implicirat da za spodobno kurilnico rabiš krepko čez 10k€), če si pripravljen sprejeti kakšen kompromis. Je tako? Kako si ti iz tega potegnil "da je vse ostalo za en K..." mi pa tudi ni čisto jasno. Sploh pa koliko stane Atmos? Če se ne motim je razlika v ceni med Atmosom in WVTerm TR25 manj kot 1000€? Oziroma je praktično enaka cena kot za cenejši WVTermol kotel LT brez lambde? To ubistvu sploh ni "nizkocenovni" kotel. To je srednji rang. Zame so nizkocenovni kotli Vigasi, ki stanejo več kot pol manj od "mercedesa". Re: Bukova drva - Romzis - 26.4.2012 Baje do so od Sedeljšaka kotli tudi OK, imajo veliko nalagalno komoro (>150 litrov) ne vem pa natančno kako je s ceno, menda pa so poceni. Zanj dobiš tudi subvencijo. Re: Bukova drva - goba - 26.4.2012 Migaj Napisal:Pa mora zato, da ima večji nalagalni prostor res stati 2x več, verjetno so tudi vmesne variante za plitkejši žep? Vmesne variante seveda so! Le poiskati jih je treba. Večji nalagalni prostor temu ni vzrok. Zakaj stane 2 x več? - Vsi materiali (kotlovska pločevina, keramika, el. motorji in elektronika) iz katerih so izdelani vrhunski kotli, so bistveno kakovostnejši in po navadi tudi debelejši (kotlovska pločevina). - Tehnologija in kontrola varjenja je na opazno višjem nivoju. - Avtomatika je tem kotlom priložena in je vrhunske kakovosti. - Imajo serijsko vgrajeno lambda sondo, in so že v osnovi prilagojeni delovanju z LS. - Hidravlično povezavo kotla izdela proizvajalec oziroma izšolana pooblaščena firma, ki kotel tudi priklopi in izvede prvo kurjenje. To je zelo pomembno. Odpadejo poenostavitve in "izboljšave" pametnih monterjev. Ko sistem priklopijo, deluje! Odpadejo problemi z raznimi Ladomati (v teh sistemih jih sploh ne uporabljajo), počasnim gretjem, pregrevanji, hladnimi radiatorji in toplimi kotli. Ogromno teh problemov je bilo reševanih prav na tem forumu. Kombiniran kotel CTC, mi je do zamenjave deloval 35 let neprekinjeno brez okvare z originalnim gorilcem vred. Samo redno vzdrževanje sem imel. Nekateri so v tem časovnem obdobju zamenjali že drugi kotel. Smo pa takrat zanj plačali še enkrat več, kot za kotel domače izdelave. L. P.: Goba Re: Bukova drva - cratos - 26.4.2012 Ne bomo se prickali kateri kotel je bolsi !!! Priznam da so kotli visjega cenovnega razreda super . Hotel sem samo povedat da moj kotel ki kosta 1700eut.(sedaj po predelavi bistvena razlika kot je bila prej) Tudi moj kotel gori 8ur ce mu zmanjsam moc za 15%pa nima 150Lnalagalnega prostora pa dimni plini pridejo na 190C* .Sploh pa jas ne potrebujem 8urnega gorenja saj mi v 3urah ogreje bajto in nafila 1000Lzalogovnik . Kar se pa tice dru sem vam jih pripravljen zrihtat .Kubik20za 21eur hrast .borovc in topola pa je se ceneje . PS nisem hotel nobenega zalit ali pravocirat ,ce ste to tako razumeli se vam opravicujem . Kar se tice dru posljite Z.S. Re: Bukova drva - jobizer - 27.4.2012 današnje cepljenje drv "za prodajo"Če ne bi bile že prodane bi jih lahko kupil TRIK za njega bi ble po 69.99 e TRIK mal heca pa že mora bit.
Re: Bukova drva - aleks - 28.4.2012 lepo jobizer. jaz sem se danes lotil žaganja in zlaganja ostankov iz žage. kupil sem dve bali ostankov iglavcev, vsaka po cirka 3,5 kubičnih metrov (prav res kubičnih metrov, bale so tesno stisnjene in močno povezane) za 120 evrov (prevoz vključen). te ostanke imam rad, ker se mi relativno hitro posušijo, debeline so večinoma 2,5 cm, nekaj pa tudi 5 cm. enkrat sem to že imel in sem bil zelo zadovoljen. ko so bili ostanki suhi, nisem opazil pri porabi volumsko nobene razlike z napol sušenimi bukovimi poleni, ki jih običajno dobim za kurit. Re: Bukova drva - jobizer - 28.4.2012 Ja smreka je že dobra ,samo dimnik morš mal prej očistit Jaz mam pa danes roke do tal Prejšni dan in včeraj sem samo drva cepil in jih je vseh dobrih 40prm. Za doma so bolj taka vse, stare hruške, kak smrekov vrhač ,pa jesen in tudi bukev.Zdaj se bodo pa sušile do jeseni nekaj bo pa tud za naprej .
Re: Bukova drva - TRiK - 28.4.2012 jobizer Napisal:Če ne bi bile že prodane bi jih lahko kupil TRIK za njega bi ble po 69.99 e TRIK mal heca pa že mora bit.Si me spomnil na 1 vic - ko pride zajček v pekarno in vpraša A imate 1000 žemelj? No, tu bo pa TRiK prišel k jobizerju in vprašal: A imate 100 klafter drv? Zaključek je v obeh primerih isti. :p |