PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 25.9.2018

Res me zanima ce bo delovanje moje obcutno odstopalo od povprecja Smile

Re: Toplotna črpalka - Lebanovski - 25.9.2018

Ko je ravno toliko govora o hidravličnih kretnicah in zalogovniku... Sam imam vzporedno vezan (premajhen) zalogovnik, v katerem se voda meša in deluje bolj hidravlična kretnica kot zalogovnik. Mešanje vode se opazi na ceveh kjer je cev na relaciji TČ-zalogovnik cca 1do2° toplejša kot iz zalogovnika naprej. Enako obratno je toplejši PV iz zalogovnika v TČ.. To naj ne bi bilo optimalno... Sedaj pa dve vprašanji.
- cca koliko naj bi se procentualno to poznalo na letni ravni (glede na zaporedno vezavo zalogovnika na PV)??
- sedaj zaradi mešanja vode v zalogovniku prihaja v TČ toplejši PV, če bi vezal zaporedno na PV, bi bil PV nižji in s tem večja razlika med DV-PV, s tem bi TČ potrebovala večjo moč zaradi te razlike, itd... Ali se tu motim???

Par postov nazaj je nekdo oz vec njih napisalo da se razlika meri mogoce v par €, gajbi piva ali pa se to ne. Nekateri celo pravijo da nic, ker toplota itak ostane v hisi Smile zdaj kdo ima prav je pa spet vprasanje. Ce imate toplo v bajti in si zadovoljen s porabo je to to Smile

Torej ima zalogovnik oz kretnica tud pozitivno lastnost, visji povratni vod, kar je sigurno dobrodoslo..brez razloga sigurno nebi vgrajevali ne enega in ne drugeg. Buderus recimo brez kretnice ne da garancije.

Re: Toplotna črpalka - scuba123 - 25.9.2018

Čudna je ta tehnologija;
@popson31 mislim da se preveč sekiraš oz. te pač razumem da bi rade da deluje optimalno
Če ti povem kako je pri meni, je res da imam zemlja-voda 8kw mašino, in dosti bolj potratno hišo pa upam da bomo na toplem
-TČ je brez grelcev
-ni zalogovnika
-ni kretnice
-OČ je (zaenkrat) samo ena, ki je v TČ
Bomo videli!

@scuba123 imas prav, samo da dela ok drugo ni pomembno pa ce tudi porabi nekaj vec kot bi brez kretnice. To pa je itak velik vprasaj ce je sploh kaksna razlika. Pride pa danes oz jutri dopoldan monter in bo menjal obtocno na kretnici za mocnejso ali pa odstranil kretnico.

Tebi pa ce deluje vse kot mora in si zadovoljen s porabo potem super, se nimas kaj sekirat. Sem pa prebral da urejas se zgornje nadstropje in bo nekaj m2 zraven. Pa ce bo ta obtocna ki jo imas zdaj presvoh jo pac menjas za mocnejso. Ceprav si napisal da monter priporoca zalogovnik oz kretnico?

Letos še ne bomo vseljeni,
Zaenkrat se pritličje ogreva vsaj mislim da v redu. Nekje sem prebral pa ne morem najti podatka o OČ ki je v TČ da žene talno do 200m2.
Na vprašanje če ne bo dovolj močna OČ ki je v TČ je šef rekel da se postavi hid.kretnica, mlajši šef pa je rekel da se v TČ menja samo močnejša OČ.
Imam pa spodaj 2x6vej in cca.770 m cevi,
zgoraj pa 1x 10vej in pripravljeno 680 m cevi.
Bomo videli kako bo. Bom pa ob priliki odprl pokrov in pogledal kaj piše na OČ.
Obe sta grunfos ena ima oznako GEO in žene glikol.

Kvadraturo ogrevanja imama priblizno enako s tem da imam jaz cca 300m vec cevi talnega. In isti razlog je meni monter navedel. Pac velika kvadratura in je boljse da se doda kretnica. Je pa octno kiksnil ker je dodal presvoh obtocno, ki pokriva max 120m2. Ampak dela, torej je ze to dovolj dober dokaz da bi tista v notranji enoti zmogla sama, je namrec zmoglivejsa od tiste obtocne na kretnici.

No, pa mislim da ti je tak svetoval sassapo.
Eh, samo da bo toplo :wink:

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 25.9.2018

Lebanovski Napisal:Ko je ravno toliko govora o hidravličnih kretnicah in zalogovniku... Sam imam vzporedno vezan (premajhen) zalogovnik, v katerem se voda meša in deluje bolj hidravlična kretnica kot zalogovnik. Mešanje vode se opazi na ceveh kjer je cev na relaciji TČ-zalogovnik cca 1do2° toplejša kot iz zalogovnika naprej. Enako obratno je toplejši PV iz zalogovnika v TČ.. To naj ne bi bilo optimalno... Sedaj pa dve vprašanji.
- cca koliko naj bi se procentualno to poznalo na letni ravni (glede na zaporedno vezavo zalogovnika na PV)??
- sedaj zaradi mešanja vode v zalogovniku prihaja v TČ toplejši PV, če bi vezal zaporedno na PV, bi bil PV nižji in s tem večja razlika med DV-PV, s tem bi TČ potrebovala večjo moč zaradi te razlike, itd... Ali se tu motim???
Zaradi 1-2K višje temp. DV bo razlika na leto res bolj v rangu 1-2 gajbe piva.

scuba123 Napisal:No, pa mislim da ti je tak svetoval sassapo.
Eh, samo da bo toplo :wink:

Ja res je, bom tudi uposteval njegov nasvet. Sem se pogovarjal z monterjem danes in clovek enostavno ne zna utemeljit zakaj po njegovem mora bit montirana kretnica. Pravi da proizvajalec (mitsubishi) tako zahteva in to kao od pred kratkim. To pac ni dovolj dober razlog da bi mu lahko zaupal. In zjutraj pride odstranit kretnico.

Itak me pa ima ze poln K, zaradi vseh klicev in vprasanj, zdaj bi mi po mojem naredil karkoli samo da mu dam mir Smile

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 25.9.2018

@Popson31
Želim ti vse dobro in kot tudi, da ti kdaj ne bo žal. Pritisniti na tipko "Enter" in poslati nekaj na forum je povsem enostavno. Vzeti v roke rorcange in narediti toplotno kretnico pa nekaj čisto drugega.
Je pa res, da ljudje bolj verjamejo tistemu, kateri dela z jezikom, kot tistemu kateri dela z rokami in glavo. Naša vlada je živ dokaz.

@bozgom monter je to naredil po neki shemi ki je ne zna utemeljit. Tu je bilo napisanih par postov za in proti, on pravi samo tako mora bit. Nevem no, vseeno se mi zdi da lahko @sassapoju zaupam, ve kaj govori na podlagi izkusenj, pa ze v postih izpred par let sem prebral da kretnica v spregi z TC ni ok izbira.. Pa tud kolk je samo sistemov brez kretnice pa funckionirajo. Se vedno pa lahko potem obtocno v notranji enoti menjam za mocnejso, ce se izkaze da nebi folgala.

Sem pa vceraj popoldan nastavil krivuljo +5/26 -10/35 in -15/37 ogrevanje po zunanji in notranji T, notranjo T na 22 stopinj. Ponoci je bilo med polnocjo in 7 zjutraj 6 defrostov, vsako dobro eno uro eden. Ni pa bila dosezena nastavljena temperatura v prostoru ampak malenkost manj, 21.6, to je verjetno OK? Pa se ena zanimivost, sekundarna obtocna crpalka je delala s pretokom 1.6m3/h, ceprav je njena max deklarirana moc 1.4m3/h, pretoki v ceveh talnega z izjemo dveh ki sta 0.5L so okrog 2L.

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 25.9.2018

Poglej-v mesecu oktobru me čaka nagrada za 30 let dela... Od prvega dne sem delal na projektih- najprej projektant, potem pa kot nadzornik in vodja projektov. V tem času sem opazil, da pri obrtnikih skoraj noben drug od tistega, s katerim se pogovarjaš nima pojma o temi debate. (primer na forumu-Sassapo, Telmos, Zdrava pamet). Opazil sem tudi, da ima vsak izvajalec svoj sistem, katerega je dograjeval, popravlja= izpilil skozi prisotnost na trgu, preko reklamacij, graj in pohval. Če nisi dobil ravno izvajalca, kateri ima s.p dva tri dni in so njegovi starši in sorodniki glasbeniki, umetniki, politiki... potem si je izgradil nek sistem, katerega je preizkusil pri večih strankah, ga je na napakah izboljševal in ga na pohvalah nadgrajeval... Noben obrtnik si ne želi delati slabo ali nenehno hoditi do strank, da bi popravljal svojo šalabajzerstvo. Raje dela nove stvari in videva zadovoljen stranke.
Torej ali je moje ali Sasspovo ali... od kogar koli mnenje o tem in onem takšno ali drugačno- nobeden od nas ne pozna do podrobnosti sistema, katerega imaš vgrajenega. Nas tudi nič ne "boli", če nekaj napišemo in se mogoče motimo. Bolelo pa bo tebe, če se boš na podlagi teh- takih ali drugačnih mnenj napačno odločil. Kot sem opazil, si že imel konflikt z izvajalcem brez, da bi prej preveril kaj ti je on naredil s tem, kaj mi tu "nabijamo". Domnevam, da se je vajino zaupanje v veliki meri podrlo. In v tej luči sem ti želel vse dobro in tudi, da ti ne bo kdaj žal.
Običajna pot, če nismo povsem prepričani, da je stvar narejena tako kot bi morala biti (sumimo a nismo ziher) je, da stvar spremljamo. Za gradbene instalacije (kar montaža TČ je) je garancijski rok 2 leti. Torej imamo praktično dve kurilni sezoni časa, da vidimo kako stvar deluje. Potem imamo še možnost uveljavljanja skrite napake, stvar dogovora...
Glej... ne bom več.

@bozgom cestitke za 30 let delovne dobe Smile

To, da noben iz foruma ni videl vezave oz sheme kurilnice v zivo sem napisal ze par strani nazaj. Res je, lahko je eno govorit ko pa neves kaj je v zivo. Tukaj bi moral zaupat monterju, se strinjam s tabo. On je povezal kurilnico v celoto na podlagi vseh podatkov, vezave si ni kar izmislil. Zato sem tudi dopuscal moznost, da podatki ki jih podajam niso resnicni ker se premalo spoznam in bi lahko marsikoga zavedli. Konflikta z monterjem nisem imel, sem ga pa ene parkrat klical in mu postavil kup vprasanj, zato predvidevam da me ima ze poln K, ker nima mira pred mano, pa se sezona kurjenja se zacela ni. Po drugi strani pa @sassapo cigar mnenje tudi nekaj steje, res pa ni videl v zivo mnogo tega kar lahko vpliva na delovanje sistema. Kljub temu velja za stroko iz tega foruma in ja tudi tabolsji se lahko kdaj zmotijo. Se najbolj zanimivo bi bilo v taki situaciji soocit monterja ki si nista enotna da utemeljita vsak svoje stalisce. Tako pa kot invenstitor ostajam med dvema mnenjema in se moram sam odlocit kaj mislim da je boljse za naso bajto. Ali kretnica in dodatna

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 26.9.2018

Danes sem bil z monterjem in glede na to da je debata o kretnici tekla cez 5 strani sem dolzan razlago. Dobila sma se zjutraj okrog 10h na bajti. Prvo me je z nasmeskom na obrazu vprasal kaj me muci in mi dal vedet da me ne rabi skrbet. Povem mu, da sem skepticen do kretnice in optimalnega delovanja TC. Razlozil mi je, kot se je pisalo tukaj na forumu, da je treba pazit samo na pretoke TC - kretnica in kretnica - talno gretje, odprl je notranjo enoto in mi pokazal da je ob montazi nastavil primarno obtocno na II. stopnjo kar je po njegovem mnenju dovolj. Sekundarna pa deluje na max stopnji, enako kot pri ostalih TC primarna. Sprasujem dalje, kaj v primeru da primarna obtocna odpove. V tem primeru bi naj TC zaznala da ni dovolj pretoka in javila napako. Ima pa montiranih cca 300 TC in do zdaj je odpovedala ena obtocna crpalka, pa se to na radiatorskem sistemu. Vprasam ga za obtocno na kretnici, ker naj bi bila presvoh. Pravi, da jo boma zamenjala za mocnejso in da bom videl da pretok nebo nic vecji, poraba pa priblizno enaka. Pokazal mi je se par slik iz montaz, kjer je montirana kretnica in res ima kar nekaj primerov kurilnic podobnih mojim. Glede slabsega izkoristka pa pravi, da sploh nima smisla govorit, ker je skoraj nicen. Zna se zgodit, da je T dviznega voda vcasih malenkost visja, kot T vode ki gre v naslednjem trenutku v talno gretje. Kar je bolj izjema kot pravilo. Nato se se bolj v sali kot za res rece, da ce je za prijetno T dovolj 35C vtoka, tudi z 34C nebo nic drugace. Ob menjavi sekundarne obtocne crpalke mi bo namestil se T tipalo v bojlerju zgoraj (zdaj je samo nekje na sredini), se eno dodatno nekje na dviznem ali povratnem vodu nevem tocno, namestil kalorimeter in premestil tipalo iz zunanje enote na drugo stran hise, kjer bo ves cas v senci. Trenutno ga v dolocenih delih dneva obsije sonce. Tako da kretnica ostane, tud sam pravi da nima smisla karkoli delat oz spreminjat, dokler se ne bo zacelo redno kurit, da sploh vidimo kako se sistem odziva oz kako deluje. Se vedno pa lahko spremenimo ce se izkaze, da zadeva ni optimalna. Kaj naj recem, nisem mu oporekal, verjamem mu da bo delalo kot treba. Vseeno je on tisti, ki je montiral in bo v primeru tezav servisiral.