PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - simek - 24.9.2018

Moja je začela nekajkrat dnevno, izklapljat šele v aprilu, pa še takrat predvsem zaradi sončnih pribitkov, kar je pomenilo, da je termostat izklopil OČ.

Hvala @energetik in @jabk Big Grin

Re: Toplotna črpalka - simek - 24.9.2018

Pa ja @energetik! V bistvu deluje kompresor ves čas, pa čeprav samo s 25 herzi! (razen če gledam kaj narobe v meniju)
Ventilatorja se vrtita ves čas!

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 24.9.2018

Energetik81 Napisal:Popson, ti se malce preveč sekiraš. Če je že monter vgradil kretnico, pač tako je. Imel boš toplo brez problema, morda bo dražje na leto ranga 10€.

Lahko pa ti bo prav prišla kretnica, tako kot meni dodatni izmenjevalec na Vaillantu.
Sedaj lahko v prehodnih obdobjih s TČ brez problema furam samo 1 kopalnico s 3L/min pretoka (tople ploščic so zakon).
Tukaj ima zdravapamet prav, če bi delal še enkrat, bi dal vse kopalnice na direktni krog, ostale prostore na mešalni krog, vse bi mi avtomatsko naredila regulacija. Sedaj moram pač telovaditi z ventilčki na vejah.

Ne da se sekiram, smotano je da se moram sploh poglabljat v take zadeve. Monter je sigurno vgradil kretnico z nekim razlogom, zdaj ali je to boljse delovanje ali pa samo da je zasluzil par € vec. Obtocno na kretnici bo menjal za mocnejso vse ostalo, ce dela ok ali ne pa se bo videlo ko bomo zaceli kurit. Itak pa je vse skupaj v garanciji ce bi slo kaj narobe. Pa ne da mi je vseeno za denar ampak za par € razlike v porabi se ne mislim obremenjevat. Je pa res zanimivo pri vsem skupaj, kako so mnenja deljena, od tega da vezava kurilnice ni ok in je mozno da vse skupaj crkne, spet ostali pravijo da je tako cisto ok. In kako naj potem kupec oz invenstitor ve kaj je prav in kaj narobe ce se stroka ni enotna??

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 24.9.2018

Energetik81 Napisal:No tukaj je zdaj vprašanje, kaj kdo smatra pod delovanje TČ. Verjetno ti ne laufa kompresor 24/7 od kar se začne sezona.

jp… no zdaj ne več, kot rečeno.

@Energetik81 imam se eno vprasanje. Osnovna krivulja ki je nastavljena ima oznako st 2 (2 stopinji pred zeleno oz izracunano T se bo pricela nizati moc delovabja) to pomeni pri +5/30C in pri -10/45C T izhodne vode. VzporedniPremik krivulje za 0,1 v meniju pomeni za 0.1 stopinjo. Torej ce naredim vzporedni premik za -6 to pomeni da se osnovna krivluja spremeni pri +5/24 in pri -10/39 T izhodne vode. Nagib krivulje pa zaenkrat pustim pri miru in ga spreminjam v primeru da se bo T v prostorih spreminjala oz nebo povsod enaka? Imam prav?

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 24.9.2018

Če se prav spomnim opisa tvoje bajte, imaš krivulj nekoliko strmo. Pri +5 boš po mojem rabil nekaj več, pri -10 malce manj.
Je pa tako, zdaj v prehodnem obdobju je lažje nastavit odmik, ko bo zelo mrzlo pa nagib krivulje. Jaz bi pri tvoji bajti nastavil nekako +5/26 in pri -10/35 T za začetek.

Se pravi vzporedni premik za -6 je ok, s tem se dal krivuljo na +5/24 in -10/39, zdaj pa z nagibom zreguliram da bo tako kot predlagas? Nagib nastavim v - ali v +?

PS: sem si narisal na list krivulje in pokapiral kako gre Smile

Hvala

Re: Toplotna črpalka - remi - 24.9.2018

Popsononova zunanja enota PUHZ-SW75YAA ima max. output 8kW (pri zunanji temperaturi zraka > +8°C ), za kar je potreben pretok 22,9 l/min (=1374 l/h).
Z grelci lahko doseže 9kW, za kar je potreben pretok 25,7 l/min (=1545 l/h).
Minimalni zahtevan pretok, na katerega TČ javi napako, pa je 5 l/min (=300l/h)

Obstoječa obtočna črpalka za hidravlično kretnico Grundfos Alpha2 25-40 180 trenutno pri najvišji hitrosti črpa 1.4m3/h (=1400 l/h) in iz tega lahko sklepamo na hidravlični upor talnega gretja 230 mb (2.3m):
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3X/d6/42Zk7KrZ/pretok-alpha-25-40-180unichr("46")jpg[/img]
Vir:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://product-selection.grundfos.com/product-detail.product-detail.html?custid=GMA&productnumber=97704990&qcid=421595494">https://product-selection.grundfos.com/ ... =421595494</a><!-- m -->

Če v diagramu za vgrajeno obtočno črpalko odčitamo, kakšen pretok je sposobna črpati pri hidarvličnem uporu 230 mb (2.3m), je to 24l/min (=1440l/h):
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2v/2j/3NYTEM37/pretok-ehsdunichr("46")jpg[/img]
Vir:http://downloads.klimacorner.de/dateien/ME_WPP/Praxisleitfaden_Ecodan_2017.pdf , stran 304

To pomeni, da je v trenutnih pogojih vgrajena obtočna črpalka sposobna zagotavljati nekoliko višji pretok kot zunanja.
Ker sistem hidravlično ni uravnotežen in bo to izvedeno šele v kurilni sezoni, se lahko zgodi, da bo hidravlični upor potem manjši ali večji od trenutnega. Sedaj šele razumem, @Merlin1 :oops:
Če je talno ustrezno izvedeno, potem ne bo treba močno pripirati nekaterih vej, da bi druge dobile zadosti in bo hidravlični upor manjši od trenutnih 230mb (2.3m).
Če pa bo nekatere veje treba močno pripreti, ker so bistveno krajše kot ostale, bo hidravlični upor lahko večji od 230mb (2.3m).
Če je moč TČ pravilno dimenzionirana, bo 8kW ali celo 9kW potrebnih za ogrevanje morda par dni na leto ali še to ne in samo takrat bo vgrajena obtočna morala delovati na maximumu.
Ves preostali čas pa bo izhodna moč TČ nižja in bo regulacija zakrmilila vgrajeno obtočno črpalko na ustrezno nižji pretok.
Po zgornji teoriji in po podatkih Popsona glede izvedbe talnega še zmeraj mislim, da je vgrajena obtočna zadosti močna in da sta hidravlična kretnica in dodatna obtočna nepotrebni.

Če bi se med delovanjem pokazalo, da izvedba talnega neustrezna za vgrajeno obtočno črpalko, bi bilo treba razmišljati o nekoliko močnejši vgrajeni obtočni ali morebitni korekciji talnega (da se recimo 2 zelo kratki veji veže zaporedno). Ampak šele, takrat!

Razmišljanje o reševanju problema z zalogovnikom v kombinaciji z inverterjem pa se mi zdi prav krivoversko.

BTW:
Po tabeli kombinacij na strani 11 ERSE-YM9EC ni združljiv z PUHZ-SW75YAA.
Vir:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://downloads.klimacorner.de/dateien/ME_WPP/Praxisleitfaden_Ecodan_2017.pdf">http://downloads.klimacorner.de/dateien ... n_2017.pdf</a><!-- m --> , stran 11

Krivuljo si nastavi zelo položno: Pri -15 -> 35, pri 0->28, pri +10->25.

simek Napisal:Zdaj pa "težava"! T.Č. sploh ni nikoli izklopila! Laufala je konstantno ( včasih z večjo močjo, včasih z manjšo), ampak ugasnila ni!
To ni težava, tako mora biti. To je namen inverterja, da sproti proizvaja ravno toliko kot hiša potrebuje.

Re: Toplotna črpalka - scuba123 - 24.9.2018

Ko smo montirali TČ je monter rekel da se naj polagajo cevi čim debelejše 18mm, 20 mm.
Mogoče ravno zaradi tega ker je tam manjši upor, in večja masa pretoka?

@remi kapo dol za tole analizo.

Po vsem podatkih torej je v trenutnih rezmerah, ko je TC delala na polno zaradi protokola talnega ogrevanja bila vgrajena obtocna crpalka ves cas na max in pretok na strani TC-kretnica malenkost visji kot na strani kretnica(sekundarna obtocna)-talno gretje. In ce prav razumem, lahko do tega pride samo kadar TC dela na polni moci. V nekih “normalnih” razmerah” in pri hidravlicno uravnotezenem sistemu nebo potrebe da vgrajena obtocna dela na maximumu, kar pomeni da bo pretok ali enak ali manjsi od tistega na strani kretnica-talno. Se pravi resitve so tri, ce se resevanja situacije lotim zdaj:

- pustim kot je in takrat ko bo TC delala na polni moci pazim na pretok, ali pa tudi ne ker bo to samo trenutno

- sekundarno obtocno menjam za mocnejso, ki bo v vsaki situaciji sposobna zagotavljat vecji pretok od primarne

- odstranim kretnico in sekundarno obtocno ker je tista vgrajena oz primarna popolnoma dovolj. Ce se izkaze da ni, problem resuje kasneje

Veje talnega so v vecini dolge med 77 in 95 metri, razen dveh, ki pokrivata prostor zraven razdelilne omarice, ena za wc v P, ta je najkrajsa in je dolga samo cca 55m, druga pa je dolga cca 62m in pokriva hodnik na prehodu v klet.

Jutri se dobim z monterjem in glede na to, da imam garancijo tako na material kot na delo, bom pustil kot je, v kolikor bo vztrajal pri svojem, da je izvedba ok. V tem primeru “drzim za jajca” jaz njega, ker ce pride do tezav prevzema odgovornost on. Ce zahtevam odstranitev kretnice z obtocno in pride do tezav moram prevzet odgovornost sam.

Mogoce se eno vprasanje, ki nevem ce je ravno povezano z TC, mogoce celo je. V teh dneh ko se je izvajal protokol in je bila T vtoka dobrih 45C, se je v estrihu oziroma v ceveh talnega vsakih nekaj sekund slisal pok. In to kar konkreten pok, vsakic v drugem delu hise. Je to normalno? Zaradi raztezanja in krcenja materialov mogoce? Je pa ta pok toliko bolj intenziven, vsaj predvidevam, ker so v estrihu mansarde polozene prezracevalne cevi in je prenos toliko vecji. Ko je pocilo v tleh pritlicja je bil pok tisji. Se je komu to dogajalo?

@sassapo ti bi mi priporocal notranjo enoto, ki sploh ni zdruzljiva z zunanjo ki jo imam

remi Napisal:BTW:
Po tabeli kombinacij na strani 11 ERSE-YM9EC ni združljiv z PUHZ-SW75YAA.
Vir:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://downloads.klimacorner.de/dateien/ME_WPP/Praxisleitfaden_Ecodan_2017.pdf">http://downloads.klimacorner.de/dateien ... n_2017.pdf</a><!-- m --> , stran 11

.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 24.9.2018

EHSD-YM9C je notranja enota namenjena priklopu zunanjih enot do moči 7,5kw
EHSC-YM9C pa prenese max moč zunanje enote do 14kw. na pogled so obe enaki s tem da ima slednja večji in pretočnejši izmenjevalnik, ter zmogljivejšo OČ.
Kaj paše skupaj se pa vidi že po priključnih maticah!!!
SD je namenjena nekje do cca 150m2 talnega SC pa do cca 250m2 dobro izoliranega objekta.
Toliko, da bo jasno kaj in zakaj.

Re: Toplotna črpalka - Merlin1 - 24.9.2018

@remi. Sem tudi sam pogledat tehnično dokumentacijo te enote in pri danih in nam znanih podatkih bi približno imeli tako z kot brez približno enake pretoke.

Pretoki in upor po hidravličnem uravnotevešanju talnega ogrevanja: Z hidravličnim uravnoteženjem se bo upor samo povečal. Pri popolnoma odprtih zankah, lahko povečamo pretoke le ob predpostavki, da imamo vgrajeno črpalko, ki je sposobna pri večjem uporu pretočit večjo količino vode. Zanke, ki imajo sedaj prevelik pretok, je potrebno pripret in z tem povečamo upor skozi te zanke. Z tem povečamo pretok skozi zanke, ki imajo manjši upor Wink.

Vesel pa bi bil pojasnila z katerim razlogom se ti tako upira misel na vgradnjo zalogovnika. Če postavimo na stran komercialni razlog. Tehnični razlog-i?

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 24.9.2018

@merlin, ne razumem te, zakaj bi že zdaj manjšal pretok v zankah z velikim pretokom?
Morda bo ravno tak pretok potreben za ustrezno sobno temp.
Ker na koncu nas zanimajo temperature v prostorih, ne pa pretoki v vejah.

Re: Toplotna črpalka - Merlin1 - 24.9.2018

Pretok omogoča prinos toplote in distribucijo toplote.

Zakaj rabimo dovolj velik pretok, sem napisal že v enem prejšnih sestavkov Wink. Ne ljubi se mi ponavljat :oops:

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 25.9.2018

Pravilno izbrana TČ na kvalitetno narejenem talnem gretju v dobro izoliranem objektu do cca 250m2 bo brez problema opravljala svoje poslanstvo brez vseh pritiklin.
Če temu ni tako pa vedno ustrezen zalogovnik in za vsak razdelilnik svojo črpalko. Kretnica pa naj ostane v uporabi tam kjer je koristna. Pri vseh sistemih z dimnikom, kjer je višja primarna temperatura želena in koristna!
Kretnica v spregi s TČ zrak voda nima kaj početi, pa če se nekateri še tako trudite, dokazati nasprotno!
Dejstva katere si lahko dokaže vsak sam z nekaj termometri so pač več kot dovolj.
Žalostno je tudi to, da veliko ljudi iz stroke tega enostavno ne razume oz. noče razumet.