PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - pentax - 24.9.2018

sassapo Napisal:Pretok naj bi bil vedno sorazmeren oddani toplotni moči. Pri tvoji napravi krmilje skrbi, da je ta vedno optimalen.

Se pravi je dejansko potem boljše, da tč sama upravlja OČ, če ima to možnost...saj s poseganjem in nastavitjo na roke motiš njeno "optimizacijo"?

Veš iz glave koliko je pa priporočljiv tlak vode v talnem gretju? Nisem od zagona izpred dveh let nič preverjal, pa da vsaj malo skrbim za sistem :mrgreen:.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 24.9.2018

@pentax se strinjam, da so si med sabo podobne. Sem gledal po specifikaciji, da je primarna oz tista OC v notranji enoti popolnoma dovolj mocna za mojo ogrevalno kvadraturo. Stvar je v tem, da pac monter je predlagal in ker se mi ni zdel nek pretiran znesek, sem se pac strinjal. In sele zdaj odkar tece debata, ugotovil da sekundarna OC je dosti presvoh. V te zadeve se prej enostavno nisem poglabljal.

@sassapo ce logicno razmisljam imas popolnoma prav in se strinjam s tabo. Ker je primarna OC mocnejsa od te za ogrevalni krog, je pac pretok na rekaciji TC-kretnica vecji kot pretok kretnica - ogrevalni krog. Ta visek vode, ki ga sekundarna ne folga spravit naprej, se pa mesa in vraca nazaj v TC. Zato tudi razlike v T. Opcija je, da se primarna OC, zmanjsa na minimum, s katerim bo zagotovila zadosten pretok do kretnice, sekundarna pa mora biti ustrezno mocna da bo pretok naprej dovolj velik in da se voda ne bo vracala in mesala se preden bo sploh prisla v ogrevalni krog oz v talno gretje. Prav?

Re: Toplotna črpalka - xavi - 24.9.2018

Opcija je, da OČ premontiraš, originalno daš na ogrevalni krog.
Škoda, da če si se že odločil za teh dodatnih 60 m2 talnega gretja nisi doplačal za 10 kw model, ki ima močnejšo črpalko in zmogljivejši izmenjevalec toplote, kot pa daš denar za dodatno OČ, kretnico in stroške dodatne montaže.
Po drugi strani pa se vprašam, kakšna OČ je v 5kw Panasonicu, s katerim Jabka ogreva cca. 240m2.

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 24.9.2018

Ajme, neko Wilo. Pozabila katero. Nisem odprla skatle že ene par let. V navodilih gse mi zdi, pise, da je max pretok 0,9m3/h. Imam na zadnji ali predzadnji stopnji, sem šla pa gledat na pokrovcke v omaricah za talno in seštevat, pa je bilo se mi zdi 15-16l/min, tak da se nekako izide?!

Vse to je po spominu, kot rečeno, enkrat sem se šla hidravlično uravnotežje in od takrat nisem pipala. Če kaki podatek pretirano seka ven kot nemogoč in ga lahko zdaj, ko se ne ogrevamo, preverim, povejte. Če je treba na ogrevanje počakat, pa tudi lahko, sam bo treba me spomiti takrat

Re: Toplotna črpalka - Fantocci - 24.9.2018

Ja, za 5kW Panasonic piše Heating water flow (ΔT=5 K. 35°C) 14.3l/h oz. 0.86 kubika/h
7kW model pa ima nazivno 20.1l/min oz. 1,2 kubika/h

Re: Toplotna črpalka - pentax - 24.9.2018

To je max. / min. flow?

Re: Toplotna črpalka - Fantocci - 24.9.2018

Ne vem, so samo en podatek napisali.

Za Fujitsu (tudi Wilo) 5kW pa piše 8.1 do 16.2 l/min
in za 8kW 13.5 do 27.1 l/min.

Re: Toplotna črpalka - xavi - 24.9.2018

Pogledaš kateri model OČ je in potem karekteristike poiščeš kje drugje.
V bistvu gre za to, da Jabka brez dodatnih pomagal ogreva 240 m2.

Imam v glavi, da je min 5l/min. Ne piše pa nič gor katera je, mrbit ni genericna, ampak Pani svoje naroča oziroma jih drugače označijo.

Moja hiša raste vidim... nima 240m2. Ima jih 235m2. Pa 1600m cevi talnega.

Re: Toplotna črpalka - cheba - 24.9.2018

Za 5kW zvozit pri takem ΔT rabiš pač tak pretok. Specifična toplota vode je cca 1.16W/kgK. Pomemben paramater so tudi izgube hiše in ne samo ogrevalna površina.

Je pa vprašanje koliko je smiselno pri teh super duper izoliranih hišah delat kakšne optimizacije. Najdražje so kakšne okvare. Poraba pa par 10€ na leto gor ali dol. če bi imel zadevo postavljeno v laboratoriju bi lahko videl razliko z kretnico, brez kretnice. V realnem okolju pa pomoje nemogoče to zmerit.

Re: Toplotna črpalka - simek - 24.9.2018

Pozdrav!

Imam eno vprašanje, ki se bo morda zdelo komu neumno, mene pa malce "žre"!
Ker vidim, da je tale tema aktivna in ne želim odpirat nove, bom postavil to vprašanje tule. Se opravičujem za "vdor"! :wink:

Februarja letos smo zagnali Panasonic Aquarea T CAP 12kw. Ker imam za ogrevanje montirane 3 OČ je bila priklopljena na 150l. zalogovnik (vem, premalo, vendar OK)
Dve od treh OČ "laufata" vsak dan in ogrevata 15 radiatorjev, tretja pa 3ali 4 dni v tednu in poganja dodatne 3 radiatorje! Ker je bil februar hladen, nisem imel nastavljenih nobenih urnikov, krivuljo pa sem očitno zadel v "nulo", ker je v hiši bila zabetonirana temp.! Ne glede na zunanjo! Imam priklopljen tudi termostat, vendar ni nikoli izklopil OČ, ker temp. pač ni rasla!

Zdaj pa "težava"! T.Č. sploh ni nikoli izklopila! Laufala je konstantno ( včasih z večjo močjo, včasih z manjšo), ampak ugasnila ni! To se začne pri nekje 2ali3st.C dnevne temp., ali nižje! "Laufala je 360ur skupaj, brez izklopa! Na moje vprašanje, mi je monter rekel; To je normalno in lahko "laufa", če pa želiš, da izklaplja, pa dvigni krivuljo in ti bo termostat izklopil OČ in posledično se bo izklopila tudi TČ! To pa v bistvu nebi, ker potem začne zaradi histereze termostata nihat temp. v prostoru, pa tudi poraba se poveča!

Torej vprašanje je v bistvu "simpl"! 8) Ali lahko ta moja TČ "laufa" skupaj 30dni, ( kakšen januar, febr. ali marec) to je 720ur, brez izklopa? Ali celo več!

Hvala!

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 24.9.2018

Popson, ti se malce preveč sekiraš. Če je že monter vgradil kretnico, pač tako je. Imel boš toplo brez problema, morda bo dražje na leto ranga 10€.

Lahko pa ti bo prav prišla kretnica, tako kot meni dodatni izmenjevalec na Vaillantu.
Sedaj lahko v prehodnih obdobjih s TČ brez problema furam samo 1 kopalnico s 3L/min pretoka (tople ploščic so zakon).
Tukaj ima zdravapamet prav, če bi delal še enkrat, bi dal vse kopalnice na direktni krog, ostale prostore na mešalni krog, vse bi mi avtomatsko naredila regulacija. Sedaj moram pač telovaditi z ventilčki na vejah.

simek Napisal:Dve od treh OČ "laufata" vsak dan in ogrevata 15 radiatorjev, tretja pa 3ali 4 dni v tednu in poganja dodatne 3 radiatorje! Ker je bil februar hladen, nisem imel nastavljenih nobenih urnikov, krivuljo pa sem očitno zadel v "nulo", ker je v hiši bila zabetonirana temp.! Ne glede na zunanjo! Imam priklopljen tudi termostat, vendar ni nikoli izklopil OČ, ker temp. pač ni rasla!

Zdaj pa "težava"! T.Č. sploh ni nikoli izklopila! Laufala je konstantno ( včasih z večjo močjo, včasih z manjšo), ampak ugasnila ni! To se začne pri nekje 2ali3st.C dnevne temp., ali nižje! "Laufala je 360ur skupaj, brez izklopa! Na moje vprašanje, mi je monter rekel; To je normalno in lahko "laufa", če pa želiš, da izklaplja, pa dvigni krivuljo in ti bo termostat izklopil OČ in posledično se bo izklopila tudi TČ! To pa v bistvu nebi, ker potem začne zaradi histereze termostata nihat temp. v prostoru, pa tudi poraba se poveča!

Torej vprašanje je v bistvu "simpl"! 8) Ali lahko ta moja TČ "laufa" skupaj 30dni, ( kakšen januar, febr. ali marec) to je 720ur, brez izklopa? Ali celo več!

Hvala!
To je optimalno delovanje, ni vprašanje ali "lahko laufa" brez premora. To samo pomeni, da imaš dobro izbrano krivuljo in da je tudi TČ v redu dimenzionirana.

@simek
Meni laufa TČ prakticno zmeraj, ko jo enkrat prižgem. Oziroma silom razmer sem jaz naredila nekaj podobnega kot pravi tvoj monter, pa zdaj na začetku sezone kdaj vmes ugasne.

No tukaj je zdaj vprašanje, kaj kdo smatra pod delovanje TČ. Verjetno ti ne laufa kompresor 24/7 od kar se začne sezona.