PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 23.9.2018

zdravapamet Napisal:TČ imajo določene zakonitosti, ki jih ne smeš spregledati.
Minimalni pretok, ki mora biti zagotovljen (klimaši nabijejo primarno OČ do konca da vse piska pa je minimalni pretok zagotovljen).
Nekatere krmilijo glavno-primarno OČ z PWM regulacijo, kar za seboj potegne stalno spreminjanje pretoka.

Torej ima skoraj vsak sistem zahtevo po dveh povsem različnih in stalno spremenljivih pretokih.
Talno ali radiatorji svojega, TČ pa svojega. Če vmes ni HK ali hranilnika toplote je te pretoke nemogoče nastaviti tako, da bodo pokrivali ves sistem 100 %.

@JaBK to jaz razumem, kot da hidravlicna kretnica je po misljenju @zdravepameti potrebna, v eni ali drugi obliki. Se pravi samo z HK ali HT je mogoce po njegovem mnenju nastaviti pretoke da bodo pokrivali ves sistem.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 23.9.2018

Popson31... ERSE-YM9EC je notranja enota, katera ima večji pretočnejši izmenjevalnik, črpalko, ki omogoča večje pretoke... Izbere se vedno kadar gre za večje površine ogrevanja ali večje grelne moči. Zunanjo enoto pač izbereš tisto ki jo potrebuješ.
ps. Sicer ne vem zakaj si sploh vgradil TČ, če ti je vse nepomembno. Edino kar po tvojih zapisih šteje je to, da ti bo toplo Confusedhock:

Kaj pa je primarna naloga TC ali katerega drugega ogrevalnega vira? Da greje hiso oz prostor in vodo. In ja nepomembno mi je, koliko bo poraba ce bo zunaj -25 stopinj. Glavno da nas nebo zeblo. Pac nisem eden tistih, ki bo vsak dan v kleti in nastavljal optimume za par € porabe. To bi rad nastavil v startu in v zacetku kurilne sezone samo prilagodil. TC sem vgradil ravno zaradi komoditete.

@sassapo daj mi povej kaj je se tisto kar bi mi moralo bit pomembno? Poraba mogoce? Ja res, sicer pa bo kaka bo, na to nekega vpliva nimam, razen da smo res sparovni porabo minimalno vode in ogrevamo na max 20 stopinj. Shema kurilnice mi je v bistvu nepomembna, to bi moral poskrbet monter za kar je bil tudi placan. Jebi ga ocitno nisem imel srece, vsaj po mnenju nekaterih, spet drugi pravijo da je tako kot imam popolnoma OK.

Ne, da nisi imel sreče. Sam si se tako odločil! Če ti ni pomembna ne poraba ne delovanje bi si montiral elo blok, poceni investicija pa še crknit nima kaj. Če pa že, je popravilo zelo poceni :wink:

@sassapo pretiravas kot obicajno za tebe..ce recem da mi ni pomembna poraba, pomeni da se ne sekiram zaradi par € ki jih bom porabil vec, ker sistem ni najbolj optimalen. Mislim da sem dovolj jasno napisal, pa verjamem da si tudi razumel. In ja imas prav sam sem se tako odlocil, enostavno sem zaupal monterju, da bo naredil kot je. In tezko recem ce je ali ni, kot sem ze napisal mnenja so deljena, @Merlin1, @bozgom, @zdravapamet, monter pravijo da vezava kurilnice kot je bo delala ok, je pa nekaj podrobnosti na katere moram biti pozoren. Ti pravis, da shema ni ok, da lahko pride do okvare TC. Res je, lahko pride do okvare, lahko bi prislo tudi pri drugacni vezavi, to je relativna stvar.

Nisi pa odgovoril na vprasanje, kaj bi mi moralo biti pomembno pri izbiri ogrevalnega sistema razen tega da bomo imeli toplo vodo vedno na zalogi in toplo hiso? Vse druge stvari so bolj ali ne nepomebne kar pa ne pomeni da niso dobrodosle. Kot recimo prihranek, tiho delovanje, lep design, krmiljenje preko telefona itd.

PS: par strani nazaj sem ze napisal, da hvala vsem za informacije, kaj se mene tice ni potrebno vec debatirat kaj je ok in kaj ne. Vprasal sem za mnenje, resitev pa bom iskal ko/ce bo prislo do tezav.

Ne vem no. Ti si nanizal kup vprašanj. jaz sem ti samo odgovoril.
Sicer pa, če želiš menjaj sekundarno črpalko z vsaj 25/1-8 in nastavi fiksni pretok, če bo šlo višji od primarnega.
Zdaj pa res zadnji nasvet z moje strani :wink:

Re: Toplotna črpalka - ex5522 - 23.9.2018

Da še sam pristavim lonček in dodam vprašanje za mojstre okrog OČ:

Ali je na objektu približno pasivnega karakterja višine ca 12m štirih etaž(K/P/1/M)
a malo večje kvadrature (350m2...izgube pri 0C 2KW brez sončnih pribitkov) potrebno za talno ogrevanje dodati OČ po etažah ali obstoječa v TČ zadošča
oz če ne ali ena dodatna v kurilnici bi?

To resitev mi je par strani nazaj podal ze @Merlin1, sekundarno crpalko sem ze nastavil na fiksni oz konstantni pretok CP3, kar je max na tej obtocni. Sicer sem jo pa pred kako uro ugasnil, vsaj do jutri ko pride monter. Ali se bo kretnica odstranila ali pa se bo zamenjala obtocna za mocnejso.

@sassapo res je, postavil sem par vprasanj kako in kaj. Stiri ali petkrat si napisal eno in isto zadevo, vsakic malo drugace point je bil pa vedno isti Wink v zadnjem postu si ponudil konkretno resitev, pred tem pac ne. Vseeno hvala.

Re: Toplotna črpalka - Merlin1 - 24.9.2018

JaBK Napisal:@popson31

skrbeti pa boš moral ne da bo pretok enak, temveč da bo na strani TČ pretok enak ali manjši. če je primarna stran kretnice na relaciji TČ--> kretnica, sekundarni pa kretnica--> talno.
Poskusimo enkrat za vselej rešit hipotezo, da kretnica ali vzoredno vgrajen hranilnik toplote ne znižujeta COP.
Upam da je vsem jasno, da energija vključno z toploto ne more v nič.
Torej, če imamo nekje v danih okoliščinah že vgrajeno kretnico, ki obratuje v teh okolišinah. Predpostavimo, da obratuje v primeru, da je na sekundarni strani kretnice večji pretok. Če pogledamo temperature, bomo imeli na primarju nekaj višjo temperaturo vtoka in višjo razliko temperatur. Sodili bi da v primeru TČ slabši COP. Sedaj pa v tem istem sistemu izenačimo pretoka na primarju in sekundarja kretnice. Kaj se zgodi z primarjem? Popolnoma nič temperature ostanejo nespremenjene. Na sekundarju bo narasla temperatura vtoka in povečala se bo temperaturna razlika med vtokom in iztokom. Iz tega sledi, da kretnica v primeru večjega pretoka na sekundarni strani ne poslabša COP!

Kaj pa se zgodi, če jo odstranimo? Načeloma z strani COP ne bo spremembe. Za izgube dodatne črpalke bo manj toplote. Ker pa imamo sedaj premajhen pretok, da bi pravilno porazporedili toploto se pojavi težava z dodatnim uravnovešanjem sistema.

Če imamo vgrajeno kretnico se torej z njo ne rabimo ukvarjat. Če je potrebno se bo je potrebno ukvarjat z nastavitvami pretoka.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 24.9.2018

Ampak v praksi je največkrat tako, da je primarni pretok precej večji kot sekundarni. OČ vgrajena v TČ mora premagovati precej manjši hidravlični upor kot ogrevalna, poleg tega so praviloma vse OEM črpalke vgrajene v TČ precej zmogljive in z lahkoto poganjajo vodo preko kretnice. Na sekundarni strani pa OČ praviloma ne more slediti primarnemu pretoku. Večja kot je razlika v pretoku, večja je temperaturna razlika med primarno in sekundarno stranjo. Kaj to pomeni je menda vsakemu jasno.
Navadno monterji montirajo še precej podhranjeno ogrevalno OČ in pretoki so tudi več kot 2/1 V tem primeru je tudi temperaturna razlika tako velika, da ima že bistveni vpliv na izkoristek.
Pararelni zalogovnik ustreznega volumna in za vsak razdelilnik svoja OČ je edina pravilna rešitev v vseh primerih kadar v TČ vgrajena OČ iz takšnega ali drugačnega razloga ne poganja ogrevalnega kroga. Kretnica je zgolj slaba alternativa.
Žalostno je tudi, da veliko strojnih projektantov tega enostavno ne ve.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 24.9.2018

Berem, da @merlin piše o ne dovolj velikem pretoku...in kakšen pretok naj bi bil pri tč in talnem gretju.
Jaz pri svoji tč, če nastavim avtomatično delovanje OČ na ΔT, mi dela OČ na nekih 50-55% in je pretoka v sistemu 0.94 m3/h. Po tem kar merlin piše - če sem prav razbral, je to ful premalo....zdej pa mene zanima zakaj bi to bilo premalo, če pa sistem sam upravlja OČ in jo drži na teh nizkih %? Saj lahko dvigne % delovanja? Potemtakem OČ, ki je vgrajena ne zadostuje za eno nastropje hiše po tej defaultni nastavitvi ΔT, čeprav z njo ogrevam hišo dve sezone? :mrgreen:
Aja, po navodilih je predvideno da deluje v območju med 0.6 - 1.9m3/h... Zakaj bi torej 1m3/bil premalo merlin?

Pretok naj bi bil vedno sorazmeren oddani toplotni moči. Pri tvoji napravi krmilje skrbi, da je ta vedno optimalen.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 24.9.2018

@pentax @Merlin1 je pisal mislim da za moj primer. Ker imam 20 vej talnega, kar pri pretoku 1.5L na vejo (ce vzamem povprecje) pomeni 20x1.5x60= 1.8m3/h, crpalka ogrevalnega kroga, ki je instalirana pri meni pa na max stopnji CP3 konstantnega tlaka dela z 1.4m3/h, kar pomeni 100% njene zmogljivosti. Tvoja dela na 55% tako da se imas kar nekaj lufta Smile

Najlazje preveris, da stevilo vej pomnozis z povprecnim pretokom v posamezni veji in rezultat pomnozis z 60 (minut), da dobis skupen pretok, ki bi nekako moral sovpadat z tistim na obtocni crpalki.

Naj me kdo povpravi ce se motim.

PS: @sassapo krmilje mitsubishija ne zna skrbet za optimalen pretok?

Brez kretnice zna.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 24.9.2018

@Popson31, sej tvoja tč in moja so recimo pribl. enake moči, tvoja je nov model od druge firme ampak verjetno, da so recimo kolk tolk primerljive gajbe :mrgreen:. Tudi vgrajene OČ verjamem, da so obe tam-tam po zmogljivostih. Sej skupen pretok recimo 1m3/h je vseeno ali je za recimo 8 vej ali pa 20 vej...če je znotraj minimuma in maximuma pripročenega, je to to. Poglej v navodilih koliko je za tvojo minimum in maximum water flow? Se motim?

Tisti pretok na lončkih je po mojem mnenju kr neki in ne vem kolk se je pametno ozirati na tiste vrednosti iz lončkov. Bom pri sebi seštel vrednosti iz lončkov in primerjal s tisto vrednostjo, ki jo kontroler ponuja.