PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov (/showthread.php?tid=57109)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - prasuvse - 4.7.2014

Blejcan Napisal:Na eni strani imam zelenjavni vrt in tega niti pod razno ne mislim prekopavati. Na drugi strani imam sadovnjak in mi je škoda sliv, jabolk, češenj, ribeza. Pred hišo pa je večje dvorišče ter ob strani trava.

Edino če bi prekopal dvorišče pa še to nevem če bi šlo, ker zraven stoji večja garaža. Tako,da me je minilo.

Edino, če bi mi zvrtali luknjo za geotermalno sondo a kaj je že. Ampak mi je že sam monter rekel, da kar bom prišparal na elektriki se mi bo to vračalo še pa još let. Oz bi se mi vrnilo, ko bi bila TČ že za v smeti.

Tako, da ne bom nič kompliciral. Verjetno bom vzel kar tisto švedsko Nibe ali pa Daikin. Vzel pa bom tam okrog 10kw, da bo malo rezerve. Smile

Vsaka TČ že ima rezervo v el.grelcih, nabavljati večjo TČ nima smisla ("milijon-krat" na forumu povedano in praktično izkušeno/preverjeno).

Nibe Fighter - večja zunanja in še večja notranja enota/zalogovnik, višja cena. Na začetku zna biti, da boste imeli zaradi predimenzioniranosti probleme z errorji (mogoče tudi kasneje-software/hardware).
Nibe, če ni postavljena v primerno velik objekt (neprimerno dimenzionirana - bodo komplikacije) bo prihajalo do prevelikega števila kratkotrajnih vklopov kompresorja - software bo takoj javil, da to ni v redu - error code...
To se da spedenati, vendar pa hkrati pomeni (RDEČI ALARM, DA NEKAJ NI V REDU!!!), da je TČ popolnoma narobe in neprimerno zdimenzionirana!

Nibe split - to je mitsubishi heavy agregat - nič posebnega, se skrije pred Althermo (žal to tako je Cry ).

Trgovci so kot zavarovalni agentje - lovijo na strah, kaj pa če..???

Če trgovec ni sposoben spraviti toplotnega izračuna na papir in korektno svetovati, pojdite drugam.

Npr. izračun za 240 m2 pokaže pri zunanji -13°C, 7,2 kW toplotnih izgub - pomeni, da mora TČ zagotavljati pri tej zunanji temp. nekaj nižjo toplotno moč.
Obratovanje el.grelcev v zimski sezoni cca.5,10% je v redu, ni nič narobe, v denarju mogoče 50,00 €.
Ker pa imate vi specifičen primer, ogrevalne površine bo zgolj 70 m2 (nekje 2 kW toplotnih izgub) bi za ogrevanje potrebovali napravo, ki bi znala obratovati na delni moči (inverter npr. Daikin Altherma 8 kW).

Daikinco je mogoče že v štartu softwersko omejiti, znižati obratovalno moč, ima tudi funkcijo tihega delovanja in safe mode zunanje enote.

Skratka neprimerljivo, primernejša enota za vaš primer ob primerni ceni.

Za izvedbo se posvetujte z lokalcem in ne z nekom, ki ima do vas dve uri vožnje.

Od nekdaj so bile gorenjske kotlovnice referenca - kvalitetni materiali, bogata oprema, izdelava itd. Big Grin

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - prasuvse - 4.7.2014

safe - sem se zatipkal.... zunanja ima funkcijo power save

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Sivka - 5.7.2014

Ko nekdo nekomu z dobro izolacijo hiše in 100 m2 ogrevalne površine TČ moči 14 kW je pa res genij!
Ljudje, tudi če imate toliko denarja, da se v njem kopate, vseeno malo le preračunajte svoje potrebe, no! Saj ni težko.
Me je skoraj kap, ko so mi to povedali!

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 5.7.2014

Citat:Po prebranem in po opisaih porabah elwktrike, ti bi jaz vsekakorbolj kot voda-voda, priporočala zemlja-voda varianto, ker je poraba elektrike črpalk v tej varianti dosti večja in lepše prideš skozi z TČ zemlja voda. Pa še kopanje vrtin, dovoljenja....To so moja opažanja zdaj že dlje časa. Zato dobro premisli.
Ista tema prvi post...potem se čitaj dalje...gre v smeri reklamiranja določeni TČ kot monterju ?!
Vidiš na to imam alergijo Idea :wink:
Ko drugi kaj zapišemo, tudi na splošno o drugih TČ , testih, ipd. pa ''lop'' družno po drugače mislečih ! Po drugi strani se potem čudite zakaj se drugi ne oglašajo ?
Razgaljanje o porabi si doživela sama, k sreči s ''pravo'' TČ in monterjem, drugače bi bil ''napad'' še hujši, ali kot so mnogi obmolknili za vedno, le čemu?
Po naravi sem trmast (kar sploh velja za bohince) zato butasto vztrajam, čeprav sem si že dest1000krat rekel le čemu ? :mrgreen:
Ne prodajam,montiram, niti se bavim ogrevalno tehniko. Delam v branži iz produktov katere se dela objekte- opremo, ali pokadi iz objekta teh surovin.
(telmos že ve ..., z razliko od prej- sedaj direkt nakladam za izvoz :evil: ).

Lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 5.7.2014

Citat:nakladam za izvoz

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 5.7.2014

Ja, tud bukovino :lol:

Kot del lokal patriota, tud to so TČ : [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")gorenjeunichr("46")si/izdelki/ogrevanje-hlajenje/ogrevalne-toplotne-crpalke[/url]
So zanič ? Niso sposobne ogrevat, za dokaj podobne zneske , le da njih lastnikov ne najdemo tu gor, kar ne pomeni da jih ni, menda?!
Če ne cenite domačega gospodarstva (niti drugih tujih proizvodov- razen reklamiranih stalno) , kje in kaj nekateri pisoči počnete - prodajate, preprodajate, ste del prevelikega nesposobnega birokratizma ?
Lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 6.7.2014

To je tako kot včasih, ko je bil opel kadett kao edini spodoben avto za nek normalen znesek.
Zgodovina se očitno ponavlja Confusedhock:

ps. Gorenjeve TČ so kvalitetnejše, imajo odličen krmilnik in so predvsem precej robustnejše od vseh tukaj opevanih.
Imajo pa eno ogromno napako... rabati niso dovolj visoki, da bi se jih splačalo tržit :wink:

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sašo65 - 6.7.2014

lahko je vse res_ampak jaooooo kaka zunanja enota :roll: (ne tč ne miš)

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 6.7.2014

Sasspo se strinjam, oz. bi lahko dodal:
Mogoče pa eni za izboljšanje prodaje potrebujejo forum, ter stranke , da jih hvalijo. Medtem ko drugi ne, ker jih enostavno ni brati; kar se čudijo predvsem pisci dotičnihTČ?! :wink:

Sašo , ker se govori in opeva predvsem inverterje povej kolko lepših in v čem so od Gorenjeve ECO inv. :?: :!:
Ali tiste druge (z dobrim teh. podatki) , močno podobne [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ochsnerunichr("46")com/infos/millennium-splitverdampfer/millennium-detail/[/url], kar drugi ne ponujajo.
Še, sicer star, cenik:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kiringunichr("46")si/prodaja/pdf/Toplotne%20crpalke%20Gorenje%202012unichr("46")pdf[/url], mogoče ve sassapo, če se je in za koliko spremenil?

Za tiste ki jih nočjo gledat zunaj, pa se dobijo take za vgradnjo v objekt, kar gotovo zmanjša pogostost defrostov, delno hrupa, ter tudi bojazen , da karkoli zmrzne, kar so tudi bili očitki...
Ali pač po možnosti drug tip TČ v-v, zem.-v
lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - NinaDer - 6.7.2014

pozdravljeni!

Sem nova na forumu in ne mi zameriti....se še izobražujem Wink
Prebrala sem vse teme od Tč in moram priznati da sem zmedena...
Zato je najbolj, da vprašam kar tule, ko je tema že načeta...
Imam(o) hišo v kateri za ogrevanje skrbi peč na plin...ker pa so stroški enormni, sem se odločila zamenjati vir ogrevanja, npr. stroški dec, jan, so okoli450€/mesec.
Ogrevamo 2 in pol etaži, skupno 240m2. Vse ogrevanje je prek radiatorjev.
Okna so nova pvc, edina izolacija je na podstrehi 21cm - striropor.
Kako TČ bi svetovali ( kaj drugega ne pride v poštev, saj ni prostora v kleti...)?
Eni pišete o HT - za radiatorje naj bi bila, drugi, da je zadovoljiva navadna NT...? Lahko podate okviren strošek? Na palec seveda.... Rabim pa pošteno TČ, saj je v hiši tudi naša mala sončica, ki nikakor ne more biti (še) v mrazu....
Prosim za vaše nasvete in mnenja.
LP
nina

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - edid - 6.7.2014

Po mojem skromnem mnenju bi bila zate Daikin HT najbolj sigurna izbira glede na porabo plina, ki jo navajaš in glede na to, da po stenah ni izolacije in če jo seveda nimaš namena gor dajat. Seveda sedaj se bodo vsuli po meni in te bodo medli še naprej :-) Na oko bi rekel da rabiš moč 16kw, verjetno bi bilo pa fino kaj zračunat.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 6.7.2014

Večji del sezone bi res pokrivali z NT, je pa po skromnih podatkih za vas izbira med VT TČ.
Cene....od nizkocenovnih kitajskih, ki tudi enim po pisanju dobro delujejo, do sredine, ki se največ reklamirajo na forumu, s tem da so zelo podobne našim ponudnikom, kot tudi kak češki, skandinavski-evropski modeli...so pa tud "porscheji" :wink:
Na nas samih je za-kaj se odločimo.
Od zaupanja firmi, servisu, izgledu, izkoristku, hrupu, referencah, kot ceni, katere se da dobit večinoma tud prek neta...al direkt ponudnikov, vkolkor okvirno že vemo modele, ki so v izboru.
Lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - xavi - 6.7.2014

Bolj merodajna kot znesek, bi bila poraba samega energenta. Ne vemo ali gre za UNP ali zemeljski plin. Glede na višino zneska predvidevam, da gre za UNP.
Izkušnje forumašev kažejo na to, da praktično nobeden ne rabi temp. v radiatorjih višje od 50 C, tudi če hiše niso izolirane, kar bi pomenilo, da bi vsaka NT TČ ustrezne moči lahko ogrevala. Vendar se postavlja vprašanje, na kakšen način teh 50 ali nekaj manj stopinj doseže. V tem primeru je Daikin Ht brez konkurence, s tem da ima hkrati še precej rezerve. S tem, ko se je uvrstil na seznam ekosklada, je postal tudi cenovno zelo konkurenčen. Sam ocenjujem, da bi bilo v tvojem primeru 14 kw dovolj, je pa potrebno podati dejanske izgube objekta. To je moje osebno priporočilo.
Se pa da dejansko montirat tudi kaj takšnega
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-R417A-16kW/201123282794?_trksid=p2047675.c100013.m1986&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26asc%3D23937%26meid%3D8130244830056195016%26pid%3D100013%26prg%3D9172%26rk%3D2%26rkt%3D30%26sd%3D370709510113">http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warm ... 0709510113</a><!-- m -->
ali
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-16-KW-Meeting-MD40D-Kompaktgerat-/371005882418?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5661ac8032">http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warm ... 5661ac8032</a><!-- m -->
vendar so reference oz. informacije o delovanju bolj skromne.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 7.7.2014

Izkušnje govorijo o cca 10stC višjih temp. v najbolj hladnih zimskih dneh.. Le teh je sorazmeroma od 14 do največ. mesec dni. Nekateri sicer grejejo tudi z konstantno temi temp., kar ravno tko vpliva na slab izkoristek. Zato druge v povprečju ogrevalne sezone ogrevajo z boljšim cop, konice z EVI ali nekaj malo souporabe grelcev .
Izkušnje kažejo da pod 50 - 52stC ogrevalne vode ne...Do tu je tudi smiselen nakup Nt ki zmore te temp. brez grelcev, dalje pa VT .
Neprimerno več je zimskih dni od 3 do -3zunanjih povprečij zime z vlago , meglo in odtaljevanj naprav, ki se vršijo različno dolgo in pogosto pri različnih TČ.
lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - NinaDer - 7.7.2014

OK hvala za komentarje, toda sedaj vem še manj... :/
Koliko bi prišla potem ta Daikin HT?
Katere druge bi si sami upali vgraditi v tak objekt? Izolacije na stenah ni in za1x tudi ni predvidena...na žalost je to trenutno prevelik finančni zalogaj...
Živimo pa v Kranju, zraven reke Kokre, tako, da je dokaj visoka vlaga....