![]() |
|
Daikin HT na ekoskladu - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Daikin HT na ekoskladu (/showthread.php?tid=56823) |
Re: Daikin HT na ekoskladu - allyazir - 12.6.2014 Dejstvo je da HT omogoča ogrevanje hiše ne glede na to kakšno izolacijo ima. Ne rabiš prej 1 leto hodit na izobraževanja da se lahko odločiš katero TČ bi kupil. Sam berem ta forum 3 leta. Prebral sem pa skoraj vse teme o TČ pa za hudiča ne vem kako delujejo vse on off črpalke. Zadnjič je ravno sassapo napisal katere vse so možnosti hladiva med zunanjo in enoto. Preveč izbire za moje pojme. Pa se imam za tehničnega tipa. Ne predstavljam si kako odreagira starejša oseba ko ji začne razlagat o 5 tipih črpalk z 3 možnostmi montaže s polno kurilnico robe. Pa pride drug mojster in ponudi 1 alo največ 2 inverterja ter priklop v enem dnevu. Zmagovalec je za mene znan. Re: Daikin HT na ekoskladu - pobeg - 12.6.2014 allyazir Popolnoma drži kar si napisal. Uporabnik ne rabi sofisticirane naprave, ki bi mu omogočila vzlet na luno. Uporabnik rabi napravo, ki mu bo za normalno ceno, zagotovila optimalne stroške. Kateri tip TČ spada v tak tip naprave je za vse strokovnjake na tem forumu zgodba brez konca. Za nas navadne uporabnike, pa kot si allyazir že napisal, je zmagovalec znan. Re: Daikin HT na ekoskladu - Homer - 12.6.2014 dedek Napisal:****Evropa pritiska, do 2020 moramo znižati porabo energije! Vsaka TČ je nižanje porabe energije, ki jo mora človek nekje pridelati. Resda to energijo počrpamo iz okolice (zrak, voda, zemlja). a je zato "zelena" in ne obremenjujemo okolico. Nihče ne trdi, da izolacija ni optimalna rešitev. Smo pa vsi vezani na razpoložljiv denar in zato moramo z vložkom doseči največje nižanje stroškov. To pa HT omogoča na starih stavbah, kjer so toplotne izolacije težko rešljiv in drag poseg, ponekod pa kar nerešljiv (kamnite fasade, spomeniško varstvo, ....) Re: Daikin HT na ekoskladu - sassapo - 12.6.2014 allyazir Napisal:Dejstvo je da HT omogoča ogrevanje hiše ne glede na to kakšno izolacijo ima. Praviloma se za takšne sisteme odločajo zahtevnejši uporabniki, pri katerih se skoraj praviloma tč zrak voda uporablja poleg gretja hiše še za gretje bazena, hlajenje, včasih še s kombinacijo geo energije, kolektorjev. Pri takšnih kurilnicah je praviloma sama TČ precej manjši strošek kot vse ostalo kar spada zraven. Sem delal zagon na hiši kjer je vrednost TČ samo petina cene ostale opreme ogrevalno hladilnega sistema hock:
Re: Daikin HT na ekoskladu - Gasper123 - 12.6.2014 prasuvse Napisal:Evropa pritiska, do 2020 moramo znižati porabo energije! Pa poglejmo koliko se res zniža poraba energije in CO2, sicer močno odviso od kotla na olje, ampak podam zgolj en primer, lahko si pa vsak s svojimi podatki računa: Olje: 3.000 litrov ali 30.000 kWh ali 7.920 kg CO2 @ 2,64 kg/l TČ: 8.000 kWh ali 4.480 kg CO2 @ 0,56 kg/kWh (povprečje slo omrežja) Poraba energije je res občutno nižja (73%) ampak CO2 znižaš za "samo" 43 %, oz. na raven 1.700 l kurilnega olja, če upoštevamo, da je pozimi manj izplena elektrike iz OVE, je slika slabša. Re: Daikin HT na ekoskladu - g.o.dizzle - 12.6.2014 Ja, ce bi bil spf skoraj 4.. Tako je pa pri teh ht zadevah v objektih ki bi zares rabili 60° ali vec v radiatorjih spf tam okoli 2,5.. In je zmanjsanje co2 koliko? Eno samo natolcevanje spet s strani "enih in istih"... kot v parlamentu
Re: Daikin HT na ekoskladu - dedek - 12.6.2014 povprečne temp..-BRNIKI leto 2010/11 --- streha izolirana in okna nova CELO SEZONO NT 24UR 21 ST.C. oktober 2010 poraba kw 511 +8.0 povpr. temp november 2010 poraba KW 740 +6.5 povpr. temp december2010 porabaKW 1362 -1,8 povpr. temp januar 2011 poraba kw 1274 -0,8 povpr. temp februar 2011 poraba kw 1179 -0,2 povpr. temp marec 2011 poraba kw 886 + 4,6 povpr. temp april 2011 poraba kw 383 +11.6 povpr. temp SKUPAJ:6335KW leto 2012/13 PORABA ;od 5. 10 2012 dalje(pri meni začetek kurilne sezone) narejena izolacia fasade 12cm eps-1/3 jo še ni-cokel 5cm stirodur NT:non stop 24 ur 22st.c. oktober 2012 poraba kw 231 +9.9 povpr. temp november 2012 poraba kw 447 +7.2 povpr. temp december 2012 poraba kw 884 -1.2 povpr. temp januar 2013 poraba kw 897 +0.2 povpr. temp februar 2013 poraba kw 911 -0.8 povpr. temp marec 2013 poraba kw 713 +2.1 povpr. temp april 2013 poraba kw 367 SKUPAJ poraba: KW 4450(sanitarna voda posebej) to pomeni da bi lahko z enerijo ki sem jo prišparal grel še dodatnih 45m2 Re: Daikin HT na ekoskladu - Poldee - 12.6.2014 g.o.dizzle Napisal:Ja, ce bi bil spf skoraj 4.. Tako je pa pri teh ht zadevah v objektih ki bi zares rabili 60° ali vec v radiatorjih spf tam okoli 2,5.. In je zmanjsanje co2 koliko? Oprosti, se poskusam drzati nazaj glede te teme, ampam ne morem da ne bi: z mojega stalisca to velja zate Alyazzir je kar tocno napisal. Meni in verjamem, da vecini dol visi za CO2 zaradi TC ali plina (ni omembe vredna v primerjavi z industrijo), vazen je znesek, ki se ga porabi za ogrevanje. Za vas bi moral vsak narediti temeljito prenovo hise (izolacijo tako in drugacno, talno, rekuperacijo...), da bi na koncu lahko kupil katero izmed vasih 'ta pravih' TČ, katera pride enako kot DHT. Jaz to tako vidim, natolcevanje v to smer z vase strani in se par ostalih 'majstrov' - bognedaj DHT, samo to ne!!! HT pokrije zgoraj napisano (v bistvu je tocno zato tudi narejena) oz. nic slabse ne ogreva kot obstojeci oljni kotel za 3x manjso ceno. Investicija vanjo je neprimerljivo nizja kot opraviti totalno sanacijo bajte. In kar je najbolj vazno: investicija se v doglednem casu povrne, kar za vse ostalo tezko recem. Eni tako, drugi drugace. Tisti, ki zelijo nekaj casa imeti gradbisce namesto hise, bojo pac to imeli. Samo tam je investicija n-krat visja. Zal, tako to je in tako bojo ljudje cimbolj gledali v prihodnje. Pa saj vidimo kam se vrti svet... Termotehnika oz. Krono ze salta na inverterje, HT je po novem na seznamu za subvencije... vi pa se kar tupite eno te isto... Se strinjam, vas nacin je dolgorocno pravi, samo nimajo vsi kesa za to. Tistim DHT resi problem. Preverjeno!
Re: Daikin HT na ekoskladu - Gasper123 - 12.6.2014 g.o.dizzle Napisal:Ja, ce bi bil spf skoraj 4.. Tako je pa pri teh ht zadevah v objektih ki bi zares rabili 60° ali vec v radiatorjih spf tam okoli 2,5.. In je zmanjsanje co2 koliko? Ni nujno da je SPF 4, dovolj je zanič stara peč na olje, ki ne dosega 80% izkoristka ![]() Moj namen je bil samo poudariti to, da je znižanje CO2 veliko nižje kot znižanju cene za ogrevanje, vemo pa na kakšnem principu bodo temeljili davki in prispevki v prihodnje ... Danes se izolacija ne splača, kaj pa jutri? Re: Daikin HT na ekoskladu - Homer - 12.6.2014 Standardni ELKO kotli ne presegajo 80% izkoristka. Sodobni nizko temperaturni pa lahko dosegajo tudi 85-90% Težko, da je kdo "včeraj" kupil sodobni kotel in ga "danes" zamenjal za TČ. Ker so bile HT montirane za sanacijo ogrevanja starejših objektov, so to bili kotli stari 30 in več let, kjer najbrž izkoristek ni presegal 70% Glede izpustov CO2 pa morajo narediti tudi kaj proizvajalci EE. Žal, dokler bo "slovenceljska" filozofija "not in my backyard" in bomo "zminirali" vse možne alternativne vire EE, ne bomo gradili HE in JE, kakšnega napredka ne bo. Slovenska ušesa so pač superobčutljiva na infrazvok, ptiči pa neumni in samomorilski Re: Daikin HT na ekoskladu - dedek - 12.6.2014 v našem naselju je ze skoraj polovica starejših hiš izolirana(nove pa vse)-porabe so povsod bistveno manjše-samo jaz imam tč ostali pelete ali sekance-čudno da so si izolirali tudi hiše monterji kurilnih naprav-verjetno niso nevednezi Re: Daikin HT na ekoskladu - bohinc - 12.6.2014 Homer Napisal:Čestitam bohinc! Uspelo ti je! zavoziti temo......Hvala... Se ti zdi, da sem dobil odgovore že v uvodu teme :?: Sam sem pri porabah tudi zapisal kolko pošiljam v radiatorje. Včasih je obstajal celo spisek d. ht-ejašev, niti oni, niti ti in ostali na inverterjih pa ne zapišete ogrevalnih potrebnih temp. v radiatorje. Sam si se celo opredelil ,da nimaš kaj dokazovati. Niti še nismo uspeli priti do podatkov o cop > 65stC- 80 stC in pri kakih temp. izpod ničle :!: Lepo ti je napisal Srečo: Citat:ssecnik napisal/-a:Do odgovorov je zame osebno ta tema zgolj oglasno sporočilo odpiratelja le te, če veš kaj več napiši ali isto le (za)voziš temo ! Oziroma preberi sporočilo Sreča - zadnja beseda :wink: Pri oglasnih sporočilih, če ni v njih napisano pričakujem , da dobiš kaj več od prodajalca, ki naj bi razpolagal z njimi, ali pač ne blestijo tko kot se hoče prikazat, ter jih namerno ne poda :?: Kdor se ogreva v režimu, kot večina TČ z radiatorji- ne glede na nje delovanje, je zgolj povprečni produkt , ki je jasno, da zadovolji kupca! Tega nočete ali namerno spregledate :oops: Lp P. s. In za naprave on-off je že prasuuse napisal davno, da so uporabniki manj podvrženi visokim tlakom , če so še tko smotani. Iz tega sklepam oz. trdim , da ne rabiš diplome za uporabo teh TČ zgolj za ogrevanje , sploh monoblok lahko priklopi skoro ''vsak'' vodovodar, ali celo tehnično vešč bodoči uporabnik. Takoj ko se loči na plinsko vezavo (zunanja in notranja enota) mora le to za subvencijo priklopit uradna oseba, kot bi vas morala tudi obvestiti o obveznih kontrolah plina (če presega določeno količino). Tko je mene hotel nekdo malce nahecat -pa menda za monoblok ni treba :mrgreen: Tko da tudi ''teza enostavnosti'' velja za vse TČ , če ni ''polno'' dodatkov...kot je pisal sassapo :!: Re: Daikin HT na ekoskladu - Poldee - 12.6.2014 Jaz si HT predstavljam tako, da enostavno dela (mozno da se kvarijo, teh podatkov nimam). In to na nacin, da ce takoj potrebujes toplo vodo, jo takoj dobis, enako kot pri kotlu na olje ali plin. S tvojo ali mojo TC to najbrz ni ravno tako. Skratka, zadeva je za svoj namen prava stvar. Nekateri tu pa nonstop v debato vnasate neke LT karakteristike in izolacijo in ne vem kaj vse. Ne mores tako gledat, ni to LT masina. Ce hoces izolirat bajto, zamenjat okna potem verjetno res ne rabis HT. Ce pa zelis samo zamjat obstoheci star sistem in ti je dovolj, da za enako dosedanje udobje porabis 3x manj/sezono je pa HT prava stvar. To je vse. Nekaterim je to dovolj, poznam tazga, ki mi je tocno to reku. Sploh pa ce v takem primeru zelis izolacijo in vse kar pravite, da je potrebno, je ze skoraj bolje podreti hiso in sezidati novo. Investicija ne vem ce je kaj dosti visja. Stare bajte renovirat je tud svoj sport. V izogib temu odgovor ze poznas :-) Kolikor bo COP slabsi v primerjavi s tvojo LT, najbrz 30 let ne pokrijes razlike ki jo odstejes za renoviranje. Pa se enkrat: nimam je ampak verjamem, da je za svoj namen prava stvar. Re: Daikin HT na ekoskladu - bohinc - 12.6.2014 Nimam npr. NT ali po vaše lt...tolko, vidim da "poznaš" u nulo o čem pišemo nekateri, vzlic temu primerni koment. Greti preko teh temp. pa je tisto o čemur bi rad videl porabo oz. podane cop-e. To ti pa ni čudno, da jih ne izprosim , tema je prava ali ne, da bodoči uporabniki vidijo ?! lp Re: Daikin HT na ekoskladu - Homer - 12.6.2014 @bohinc Odgovore si iskal in dobil že nekje med tistimi 10000 posti v "debati" in verjetno še toliko v "filozofski temi", v katerih je veliko postov tvojih (v raznih barvah, velikosti pisav, smeškotih takih in onakih in "milijon" linkov v katerih si hotel nekaj dokazati, ali pa so bili "kar tako"). Pa vendar ne, to ni bilo dovolj in si takoj "ugriznil" tudi v temo s popolnoma jasnim naslovom "Daikin HT na ekoskladu. Pa.... PS: Telmos NI edini prodajalec Daikin HT (Veltra, Klimatehnik, Klima belehar, Vitanest, Elteh Pungerl, Heatandcool, ....... in to je le seznam prve strani googla) Upam, da moderator to ne bo vzel kot reklamo, saj sem naštel kar iskalnik najde ........ |