PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj (/showthread.php?tid=55796)

Strani: 1 2 3 4

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - exer - 29.6.2014

sem pred isto odločitvijo,ali 8kw Daikin ali Estia 11kw,z Ljubljančanom imava podobno kvadraturo,ter ostale dejavnike.
Je mogoče že kaj novih izkušenj z estio?

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - safet - 5.10.2015

Ljubljančan Napisal:Torej, začetni konec te zgodbe je takle:
na koncu me je kljub temu, da sem imel že na 90% izbranega drugega izvajalca, prepričal ravno Telmos - g. Ludvik.
Bil je na ogledu, svetoval je Toshibo Estio 11 kW, in v drugi polovici tega tedna je z ekipo tudi že opravil montažo. Prišli so na dogovorjeno uro, v 8 urah zagnali črpalko, vse pospravili za seboj in se odpeljali. No, vmes sem bil deležen še inštrukcij g. Ludvika.
(Zaenkrat) nimam nobenih pripomb, Telmos in ekipo moram samo pohvalit. En ventil spodaj pri bojlerju je sicer spustil par kapljic, ekipa pa je še isti dan prišla iz NG v LJ in zamenjala ventil, dela vse b.p.. Vse to pišem zato, ker sem bil zanj najbolj skeptičen ravno iz razloga, da je iz bolj oddaljenega kraja, pa me je takoj demantiral.
Telmos tudi ni nič kompliciral glede plačila, črpalko imam trenutno še na "up" (čakam račun, da dam naprej na Ekosklad, ker sem dobil tako nepovratna sredstva kot tudi ugoden kredit).

Je bilo pa zanimivo, da so me drugi (neizbrani) izvajalci sicer na lep način lepo "vrteli" s svojimi kvazi-argumenti, v stilu izbrali ste nekoga od daleč, Toshiba je grda kot smrt (pa je meni videt popolnoma okej, tako notranja kot zunanja enota, pravzaprav ne vidim razlike z Daikinom), da še kaj bolj osebnega niti ne pišem.

Še enkrat se vsem zahvaljujem za pomoč.

P.S.: črpalka pa že tretji dan dela na polno, ker sušimo estrihe pred polaganjem keramike in sem prijetno presenečen nad tihim delovanjem zunanje enote.

obujam temo...zanima me samo kako je mozno ogrevat s toplotno crpalko, oz susiti estrihe, ce naj bi se topotna crpalka postavila na koncen tlak, oz polozeno keramiko, ce je meni kaj jasno??

Ce temu ni tako bi vas cim vec prosil da opisete vaso prakso pri montazi toplotne, oziroma susenju tlakov.

hvala za odgovore,

lp

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - tomazk - 5.10.2015

Tlake pustiš, da se posušijo (za vsak centimeter en teden). Nato v vogalu, kjer bo stala notranja enota ali zalogovnik, položiš talne obloge (verjetno ploščice?). Mojstri priklopijo TČ, narediš protokol pregrevanja estrihov.

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Energetik81 - 5.10.2015

tomazk Napisal:Tlake pustiš, da se posušijo (za vsak centimeter en teden). Nato v vogalu, kjer bo stala notranja enota ali zalogovnik, položiš talne obloge (verjetno ploščice?). Mojstri priklopijo TČ, narediš protokol pregrevanja estrihov.
Tako je, jaz sem pustil estrihe 2 tedna da se približno strdijo (prvi mesec se ne smejo sušiti). Nato sem pod bojlerjem sam položil 1 kvadrat ploščic, tako da se je lahko zmontirala kurilnica. (notranja enota itak visi na steni). Tisti kvadrat estriha pod ploščicami se bo pa že izsušil.
Tako da estrihi so se trdili 1 mesec (ko sem jih na začetku še vlažil), zdaj pa že 25 dni poteka protokol sušenja. Načeloma so zdaj estrihi že pripravljeni za polaganje oblog.
Sem pa idealno še ujel najvišje temp. v septembru ravno v času, ko so se estrihi segrevali na max. temepraturo, da je bil COP še znosen.

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - safet - 5.10.2015

hvala za odziv,

Torej je notranja enota dejansko pritrjena na steno, ni na tleh? govorimo o daikin althermi

Kaj pa glede notranje enote (bojlerja), kateri je bolj smiselno vzeti, 180 ali 260l, ce bojo 4 uporabniki in samo tusiranje, brez kadi? Se z 180l lahko en za drugim tusiramo vsi?

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Energetik81 - 5.10.2015

Poglej si prospekte, imaš 2 varianti. Stoječa enota vse v enem (z bojlerjem) ali stenska (če imaš že obstoječ bojler).
Koliko litrov rabiš je pa odvisno od vaših navad in na kakšno temperaturo misliš greti vodo. Predlagam 260L, da imaš lahko nižjo temperaturo vode in s tem večji COP.

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - alanford - 5.10.2015

Večjega

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - bvs - 5.10.2015

In zakaj je obvezno treba estrih pregrevati oz. sušiti? A če pol leta pustiš estrihe, da se sušijo sami od sebe ni dovolj?

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Poldee - 5.10.2015

bvs: takrat se sprozijo morebitne prednapetosti (ne vem kako bi to drugace napisal) napeljanih cevi in ce ze mora, naj poci tedaj in ne potem, ko imas gor ze keramiko, parket...

Malo poišči po forumu. Posušili se bodo že sami v pol leta, ampak je pred tlaki dobro narediti šok terapijo s talnim. Zaradi popuščanja napetosti v materialu.

No, jaz sem šel s temperaturo na slabih 50°C in ni nikjer počilo, le za kak mm so se razširile narejene diletacije.

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Homer - 5.10.2015

Sicer nič hudega, če se naredi protokol sušenja estriha, a mislim, da se z nujnostjo tega početja pretirava. Najbrž so v estrihu starem pol ali leto dni, že vse notranje napetosti sproščene.

Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - ophidian - 23.12.2015

ljubljančan, kako se obnaša Estia po eni zimi?