PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 22.11.2013

Ahm, a turbulatorje naj bi čistil?

To pa niso nič rekli serviserji in monterji.

Midva imava samo tisto ročko za potresat, ki pa jo uporabljava.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 22.11.2013

@RobičM ali imam občutek ,da me vikaš na forumu se tikamo. Tongue

Je čisto prav ,da pomedeš nakladalni prostor.Še bolj pomembno pa je da spodnji del kjer je IK počistiš prašne delce.Na izgorevalni komori pustiš plast pepela,zaradi zaščite le te.
Če imaš TDP 210°C pa še ni tako kritično,sem mislil da je vsaj 300°C.
Ja če se ti polena zagozdijo je pa drug problem(nepravilno nakladanje v nakladalnem prostoru)
Optimalna TDP je tam 170°C do 200°C tudi če je malenkost višja zaradi tega ni nič narobe te vsaj ne bo skrbelo da boš imela kondenz v dimniku in katran na toplotnih izmenjevalcev.
Povratek je OK
Za kotle na polena greš lahko najnižje tam do 160°kar je najnižje varno delovanje kotla.
Sedaj bo skočil v zrak marsi kdo in bo rekel! Ja jaz pa mojega Guntamatica držim na na 130°C kar naj ga imajo na teh stopinjah se ne zavedajo kakšno škodo si delajo po kotlu.Vem iz prakse!!

Možička naštimej ,da se bo v soboto lotil čiščenja toplotnih izmenjevalcev in turbolatorjev.Ne preostane mu nič drugega kot da vzame droteno krtačo in zdrgne toplotne izmenjevalce,turbolatorje pa prav tako.(Moram pa povedat,da je to zelo umazano delo)
Pa še to :Ne kurita več kartona!!

Moj kotel gori približno 6ur ne več, ker nimam tako velike porabe.
Drugače imam pa ogromno napisanega o uplinjakih na tem linku
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=43018&start=1170">viewtopic.php?f=28&t=43018&start=1170</a><!-- l -->
PS.Nabavi naj si zaščitno masko in rokavice. Še to bom dodal, tisto čiščenje s ročico je bolj Blažev žegen sploh ,če se iz notranjosti toplotnih izmenjevalcev ne sliši kovinski zvok vzmeti!!!

lp cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 22.11.2013

RobicM Napisal:T dimnih plinov začne uhajati preko 210 , ko je povratek v peč okoli 60 st. Torej, ko je vi bistvu segret tudi spodnji del zalogovnika. Ne vem, če je to povezano, ali je slučajno, vendar ponavadi DP pobegnejo, ko v 2. naloživa ali 3. naloživa zalogovnik za polena in je povratek v peč že nad 59 st. C, (torej je tudi zalogovnik za vodo ogret na 60 st c).

povratek v kotel je vedno toliko (okrog 60), vsaj moral bi biti. če ni, je nekaj narobe. dejstvo da vama uhaja je da preveč nalagata oz. je vajin hranilnik premajhen. ker je objekt trenutno segret, hranilnik pa recimo 85% segret, toplota nima več možnosti na hitro se uskladiščit, kotel pa noče čisto ugasnit da ne bo smolil izmenjevalca. seveda lahko tako naraste tudi tdp. če je odjem nižji, dimni plini zapuščajo kotel manj ohlajeni. rešitvi sta zgolj dve: manj nalagat ali pa dokupit hranilnik. ko bo zunaj bolj mrzlo, bo najbrž problem manj opazen, ker se bo več toplote sproti porabilo.

Sicer so običajno dimni plini zelo različno od 130 - 190 st c. (Pri 130 opažam, da so ponavadi moja drva v zraku). Koliko je sploh optimalna TDP, mož pravi , da 180, 190, jaz pa sem nekje prebrala, da mora biti čim manjša za boljši izkoristek (vendar ni pisalo koliko, le da ne sme kondezirat, no tega problema nimava).

manj kot 230 absolutno, 160 je kar v redu za kotle na polena

Turbulatorje kot krivce je omenjal tudi mož, možno, da sva jih zapacala, ker sva za podkurit uporabljala karton in časopis?

ne, turbolatorje se zapaca s preveč naloženim kotlom, ki mora bremzat gorenje preko vseh pametnih meja. obloge sicer ob naslednjem kurjenju odgorijo in ostane zgolj plast, ki jo je treba prežokat, ampak gre zlahka dol.

Koliko ur dnevno pa imate kotle v obratovanju te dni? Najin kotel je skoz v pogonu, cca 8-12 h, da potem zalogovnik (1500 l) ogreva ostali čas. Na kotel čez dan grejeva še SV.

Lp, Maja

to je odvisno od moči kotla in velikosti komore za polena, velikosti hranilnika in izgub hiše, nemogoče primerjati

cratos Napisal:PS.Nabavi naj si zaščitno masko in rokavice.

Absolutno, tudi za redno čiščenje. Vsaj respirator za prah in rokavice. Zlata vreden nasvet.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 22.11.2013

cratos Napisal:Možička naštimej ,da se bo v soboto lotil čiščenja toplotnih izmenjevalcev in turbolatorjev.Ne preostane mu nič drugega kot da vzame droteno krtačo in zdrgne toplotne izmenjevalce,turbolatorje pa prav tako.(Moram pa povedat,da je to zelo umazano delo)
Pa še to :Ne kurita več kartona!!

.
.
.

PS.Nabavi naj si zaščitno masko in rokavice. Še to bom dodal, tisto čiščenje s ročico je bolj Blažev žegen sploh ,če se iz notranjosti toplotnih izmenjevalcev ne sliši kovinski zvok vzmeti!!!

Čiščenje je pri nas (WV Term) dokaj enostavno in niti ne preveč umazano. Zraven smo dobili okroglo žičnato krtačo z 1m dolgim ročajem, namenjeno prav čiščenju turbulatorjev.
Odstraniš dve varovalki in potegneš ven "fedre" za čiščenje turbulatorjev.
Z žičnato krtačo po vsaki cevi potegneš 10x gor pa dol. In sestaviš nazaj.
Vse kar je je malo prahu, pa še to se da praktično eliminirat. Jaz ko pucam turbulatorje zraven držim cev od sesalca. Požre ves prah... vseeno pa maska čez nos in usta ne škodi.

To delam približno enkrat na dva meseca. Imam pa dva indikatorja kdaj je treba začet pucat. Ko je kotel čist se TDP drži približno 80-90°C nad temperaturo vode, več ne gre, to je posebej dobro opazno na začetku kurjenja ko je voda na okoli 50-60°C TDP pa lezejo navzgor skupaj z temperaturo vode. Ko so turbulatorji zapacani je ta razlika tudi 120°C.
Drugi indikator pa je zvok ko z ročico premikaš "fedre" v turbulatorjih. Če žvenketajo kovinsko, je OK, če ne... pa je treba pucat.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 22.11.2013

RobičM: kurim na dva ali tri dni, gori cca 6 ur (30kw Attack) grejem se preko 2000 l zalogovnika. Peč ima v mesecu in pol (zagon v začetku oktobra) 70 delovnih ur. 240m2, fasada izolirana dobro, mansarda slabo (samo 10CM), cca 300l tople vode na dan porabimo (sem si montiral, števec za toplo bodo zaradi računice pri kolektorjih )
Tole tvoje kurjenje cele dneve vsak dan mi je nekam sumljivo.
Kakšna peč
Velikost hiše in izolacija.
Število ljudi oziroma porabe tople sanitarne vode

cratos, tvoje friziranje atmosa spremljam, vendar jaz trenutno berem osnovna navodila (evo, zdajle grem gledat, da vidim, točno kje so turbolatorji in izmenjevalci)

Se bo lotil pucanja turbolatrojev v nedeljo, jutri ga ni. Zaščitna maska in rokavice, bom zrihtala. Sesalec za prah imava.

rešitvi sta zgolj dve: manj nalagat ali pa dokupit hranilnik.
Zna biti, da je res problem v tem, da ga napačno (preveč) nalagava, ampak imava 1500 l hranilnika, to bi moralo biti zadosti? Hranilnik se sicer segreva počasi, sem mislila, da če bolj naložiš peč, gre pač več v hranilnik in hitreje?

(A karton lahko pokuriva v kmečki peči, ali je bolje, da gre v papir?)

Madonca, ste hitri, se že tretjič popravljam:
še hanzi:
Waltis viva extreme 19 kw
70 m2 priličje + 70 m2 I. nadstropje, še brez izolacije, nova okna.
5 ljudi (+ 1 maček)
200 l bojler za SV je treba vsakodnevno nafilat.

1500 litrov hranilnika je sila (oz. razmeroma) malo. eta sh20, ki ima podobno konstrukcijo in velikost komore kot tvoj kotlič, lahko z eno polnitvijo kakovostnih bukovih polen nafila 3000 litrov hranilnika na 80°C, če ni odjema za ogrevanje in sanitarno vodo.
za sh20 je najmanjši priporočeni hranilnik 1700 litrov, in tudi tako opremljeno eto je možno zapacat. kljub zelo odlični regulaciji, vgrajeni v kotel.

hitrost polnitve hranilnika ni popolnoma nič odvisna od tega koliko polen je v kotlu. odvisna je od moči kotla, premera cevi v sistemu/kotlovnici, hitrosti črpalk, in količine odjema za ogrevanje objekta.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Mr_Fizl - 22.11.2013

RobicM Napisal:cratos, tvoje friziranje atmosa spremljam, vendar jaz trenutno berem osnovna navodila (evo, zdajle grem gledat, da vidim, točno kje so turbolatorji in izmenjevalci)

Se bo lotil pucanja turbolatrojev v nedeljo, jutri ga ni. Zaščitna maska in rokavice, bom zrihtala. Sesalec za prah imava.

rešitvi sta zgolj dve: manj nalagat ali pa dokupit hranilnik.
Zna biti, da je res problem v tem, da ga napačno (preveč) nalagava, ampak imava 1500 l hranilnika, to bi moralo biti zadosti? Hranilnik se sicer segreva počasi, sem mislila, da če bolj naložiš peč, gre pač več v hranilnik in hitreje?

(A karton lahko pokuriva v kmečki peči, ali je bolje, da gre v papir?)

Madonca, ste hitri, se že tretjič popravljam:
še hanzi:
Waltis viva extreme 19 kw
70 m2 priličje + 70 m2 I. nadstropje, še brez izolacije, nova okna.
5 ljudi (+ 1 maček)
200 l bojler za SV je treba vsakodnevno nafilat.

Kvadratura malo manjša kot pri meni, ravno tako brez izolacije, kotel pri meni Vigas 25 kW LC, zalogovnik 1500l potopljen bojler za SV 200l. Pri meni gori kotel cca 8 ur, torej polna nalaga---zakurjeno---doloženo še 1x do 2x. Ogrevamo na 22-23C, zgoraj radiatorji spodaj talno. V tem času kurjenja se prostori segrejejo na želeno temperaturo zalogovnik pa pride tudi do 80 zgoraj spodaj pa nekje do 75. Res pa je da trenutno kurim "šrot", staro leseno ostrešje polno mesnih dodatkov, ko bom prešaltal na bukova drva računam na manj nalaganja glede na lanskoletne izkušnje. TDP se pri meni vrtijo vseskozi nekje na 170 C. Peč čistim vsak mesec v nulo nimam pa turbolatorjev zgolj cevi izmenjevalca.

za popenit, aleks, ma da je zadosti velik, če sta še ekosklad in centralist tako rekla :twisted:

mogoče bo dovolj velik, ko bo izolacija in bodo izgube hiše manjše.

mr_fizl, hvala za podatke, tako da malce dobim občutek.

ne ekosklad in ne centralist nekak nista nujno neke avtoritete. navadna fizka iz srednje šole pa je. v tvoj kotel gre nekje 100 litrov lesa, torej 0,1 prm. to znese, pri dobrih bukovih polenih, (recimo pod 20% vlage) nekih 180 kWh energije. ajd, odbijmo 10% za izgube, jih ostane še 162 kWh. kar je dobrih 580 MJ. s to energijo segrejemo 2.800 litrov vode iz 30 na 80°C.

Q=mcp∆T

neusmiljeno. po izolaciji bo šele premajhen. takrat bo šlo še manj energije v sam objekt in je bo potrebno še več uskladiščit. ali pa bistveno bolj pamet v roko in pretehtat koliko nalagat v kotel. in še, če je res da že sedaj na dan požgete toliko drv (recimo da kotel dvakrat naložita na polno) bosta ja požgala severno od 30 prm polen do pomladi? a sploh mate toliko zaloge?

Groza, človek bi si mislil, da je tisti strojnik, ki je načrtoval kurilnico, tudi slišal za isto enačbo in pravila.

Zdaj mi je že zelo žal, da nisem zabila še 2 let z načrtovanjem ogrevanja (2 leti sva namreč načrtovala obnovo, samo ogrevanje sem prepustila možu)

A te tahko še vprašam, v koliko časa bi se segrelo iz 30 na 80 st?

Sicer pa iz povedanega lahko sklepam, da imava precejšno porabo, ker ni šans, da ob vklopljenih uporabnikih segrela zalogovnik na 80 st z enim nalaganjem kotla (torej mišljeno je brez dolaganja).

A te tahko še vprašam, v koliko časa bi se segrelo iz 30 na 80 st?

pri moči 19 kW (nazivna moč tvojega kotla) teoretično v edit napaka 5,5 ure za 1500 litrov. to je brez zagona, se pravi kar neki suvanja pri polnih 19 kW, če seveda črpalke in cevovodi omgočajo tako hiter odvod toplote. sicer pa pač dlje. in to naj izračuna inženir strojnih instalacij, jaz sem informatik.

pri vas je nekaj resno narobe. imamo čisto mičkeno manjšo hišo (125 m2), čez 100 let staro, kamnito, stara vrata in okna ter neizolirano, na nadmorski višini 600m, kotel najcenejši slovaški in brez hranilnika, pa nismo še nikoli požgali več kot 16-17 prm (pardon, edit: kupljenih 16 do 17, nabere se pa še morda za kaka 1-2 prm ostankov iz sadovnjaka in čiščenja okolice, ter ceste). ogrevamo na 22°C + sanitarna voda 100 litrov na dan. drva imamo zelo nekakovostna, razen lani. a so bila draga (še dobro, ker smo meli nenormalno veliko dni s snežno odejo in je bilo mrzlo). kurimo običajno od sredi septembra do po prvomajskih praznikih. včasih zakurim še poleti, tudi julija in avgusta sem že.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Žerjavar - 22.11.2013

Citat:za popenit, aleks, ma da je zadosti velik, če sta še ekosklad in centralist tako rekla
Morda je res dovolj velik, odvisno od okoliščin. Malo ugibam in predvidim: V oklepaju so vrednosti za potrebno nižjo moč ogrevanja 2,5 kW.
- V 100 l prostor za drva bi lahko spravil 40 (15) kg lesa, kar bi zadoščalo za dnevno potrebo po ogrevanju z 6,6 (2,5) kW moči. Kotel z močjo 19 kW porabi 8 (3) ur, da drva zgorijo. Za ostanek dnevnega časa se toplota shrani v vsaj 2500 (1260) l zalogovnik s temperaturo 85 / 50 C. V skladu z EN 303-5 bi moral biti zalogovnik 1960 (800) l.

Če se izkoristi še toplota akumulirana v zidu, bi lahko bil zalogovnik manjši (na nivoju EN predpisa), vendar bo pred ponovnim zakurjenjem prišlo do padca temperature prostorov za 1 do 2 stopinji.

Kakšne pa so (bodo) dejanske razmere pa ne vem, morda je že bilo kaj zapisanega, nisem iskal.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 22.11.2013

1500l je čist dovolj.
Ta izračun ki ga je podal aleks je hudičevo ohlapen. Kot prvo v 100l kurišče ne boš nikoli spravil 0.1prm drv. Prej kake 3/4 tega. Poleg zalogovnika je treba upoštevat še en kup železa ki se pravtako segreje (peč ma 500kg, notri je 200l vode, vsa napeljava po kurilnici itd...). In tega je treba odšteti še kar porabi hiša med časom gorenja, torej kakih 5 ur...

Realnost je na koncu taka da z eno polnitvijo niti 1500l zalogovnika ne boš nafilal, kaj šele da bi bil premajhen.