![]() |
|
Toplotna črpalka zrak voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka zrak voda (/showthread.php?tid=53192) |
Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Navadno so pri takšni moči že dva kompresorja različnih moči, kar v praksi pomeni, da lahko TČ deluje s 40 60 ali 100% moči. Takšna naprava je cenejša od kaskad, cenejša je izvedba, v primeru odpovedi enega pogona nam drugi še vedno zagotavlja zasilno delovanje. Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 Vezano bi imeli tudi na trenutno kurilno peč na olje, če bi prišlo do kakšne napake na TČ.. S človekom, ki nam je delal predračun smo imeli tudi to opcijo, da bi postavili po dve manjši toplotni črpalki, pa smo se nato odločili za eno večjo, naj bi bila to bolj optimalna izbira.. Ponudba, ki sem jo dobil je bila zame veliko previsoka Mislite da bi prišlo ceneje če biimel vezano po več manjših TČ?
Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Vsekakor je več manjših precej dražje Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 Ima kdo podatek koliko se giblje cena samo za TČ npr. od Daikina ali druge firme? grelna 40kw, hladilna 35kw.. Predračun sem zenkrat dobil samo za Kronoterm TČ. Ma kdo izkušnje s to firmo? Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Dobra 40kw mašina se dobi že za malce preko 10k€ visokotemperaturna pa od 13k€ Računaj, da bi imel v kaskadi tri naprave po 14kw, naprave so že v startu dražje, pa še instalacija je zahtevnejša dražja) Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 no tam okoli 10k € bi bila za moje pojme še nekako razumna cena.. Bo očitno treba še kakšnega ponudnika nekje dobiti
Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Pretirano šparanje se ti lahko zelo negativno obrestuje
Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 Defenitivno, se strinjam. Par tisočokov manj nebi rekel da je pretirano šparanje, glede na končne izračune.. Sem za zlato sredino
Re: Toplotna črpalka zrak voda - Homer - 15.5.2014 Ker mislite obdržati peč na kurilno olje, bi morda bilo smiselno razmisliti o bivalentnem ogrevanju, kjer bi s TČ pokril 80% ali več potreb ogrevanja (ne me držati ravno za besedo), ostalo pa v najbolj kritičnih dnevih še dogreval z ELKO. Investicija bi bila precej manjša, zmanjašanje stroškov pa vseeno precejšnje. V tem primeru bi se odločil za 16KW Daikin HT, s katero imaš zagotovljeno temperaturo dvižnega voda do 80 stopinj. Vseeno pa računaj da bo investicija 10K in več. Razmišljanje o 40KW visokotemperaturni TČ za ceno pod 10K je iluzija Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 Škoda, ker se res bolj malo spoznam na te zadeve Niti ne razmišljam da bi TČ bila pod 10k, tega se zavedamo.. Če dam konkreten primer samo za TČ Kronoterm 40kw pride cca 18.300€.. meni osebno je to res preveč (samo za TČ)
Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Saj sem že napisal! Dobra (bolje kot kronoterm) LT pride dobrih 10k€, HT (visokotemperaturna) varianta pa med 13 in 14k€ kakšna Minerga je pa lahko tudi preko 30k€ Z Daikinom HT pa nimaš v tem primeru kaj početi, saj energetsko počepne že pri + 10°C. Odločitev je na koncu vedno investitorjeva, vedi pa da bo kompletna investicija v kurilnico in napravo od 15k€ dalje za NT in 18k€ za VT Za 10k€ bi na tvojem mestu razmišljal o peletnem kotlu Re: Toplotna črpalka zrak voda - pibomarco - 15.5.2014 Sassapo hvala! 13-14k veliko bolje zveni kot 18k 4-5 tisočakov to je meni že ogromna razlika in praviš da je še boljša od Kronoterm.. Za to opcijo s peleti pa ne razmišljamo.. Po tej investiciji bi potem kvečjem razmišljali o dogradnji sončnih koelktorjev ali kaj temu podobnega
Re: Toplotna črpalka zrak voda - Homer - 15.5.2014 Citat:Z Daikinom HT pa nimaš v tem primeru kaj početi, saj energetsko počepne že pri + 10°C.Ne vem, če bi se smejal ali jokal nad tvojimi izjavami! Re: Toplotna črpalka zrak voda - sassapo - 15.5.2014 Kakor želiš :wink: Če boš pa malce razmislil, ti bo pa morda celo jasno, da moč in temperatura ni eno in isto ![]() Nikoli mi ni bilo in mi ne bo jasno, kaj imate nekateri od pristranskega reklamiranja za vsako ceno, če bi investitor kupoval šivalni stroj bi mu ti prodal daikina :lol: Re: Toplotna črpalka zrak voda - Gasper123 - 15.5.2014 Lepo bi bilo če bi Marko podal vsaj predhodno porabo olja, ali vsaj za kakšen večstanovajski objekt to gre. Šele potem bomo videli katere izjave so bile smešne in katere ne. |