PodSvojoStreho.net
Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer (/showthread.php?tid=49256)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - xavi - 8.10.2013

To smo pa bili že pri starih Štadlercah rekorderji.
Vseeno mislim, da podatek na m2 meter ni čisto merodajen, ampak je potrebno upoštevat vse faktorje. Mogoče imajo Švedi, ki imajo bistveno večji standard od nas tudi hiše bistveno boljše izolirane, čeprav jih v to silijo tudi klimatske razmere.
Sam mislim, da predimenzioniranje črpalke za en razred ne pomeni neke pretirane izgube, razen, da je dražja. Pa še tu je pri Japoncih bistveno nižja razlika kot pri švabih.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - sassapo - 8.10.2013

Xavi... Švedi imajo v povprečju slabše izolirane hiše od nas Idea

Sam nikoli ne potrebujem več kot 5kw grelne moči, daj mi utemelji zakaj bi imel npr. 8kw mašino namesto 6
Premočna TČ je zgrešena investicija na celi črti! Je dražja pri nabavi, velikokrat dražja za montažo v vmesnem obdobju ima več zagonov, kar pomeni višjo porabo, (do polnega izkoristka lahko traja tudi 5 min) nenazadnje pa tudi število vklopov do neke mere vpliva na življensko dobo.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - pobeg - 8.10.2013

Sassapo,

nikjer nisem oporekal tvojemu znanju.

S svojim odgovorom sem samo hotel napisat, da je fora inverterja ravno v tem, da prilagodi moč potrebam.

In če boš torej imel 11kW črpalko, bo še vedno z lahkoto lahko ponudila 5kW grelne moči. Samo manj naprezat se ji bo treba.

Glede investicije, vzdrževanja, porabe pa je razlika tako majhna, da se na koncu vprašaš kaj je bolj smiselno ali ne.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - nisemjaz - 8.10.2013

sasapo, torej bi ti pri meni dal 8kW Vitocal 200S in ne 10kW ?

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - xavi - 8.10.2013

Kot vidiš, se pri takih zadevah kopja hitro začnejo lomit.
Tu imaš link od programa, ki ga je Vincent zalepil na forum, kjer lahko dokaj natančno izračunaš temp. Izgube objekta pri različnih zunanji temperaturah. Se splača potrudit. Upoštevaj dejstvo, da s tem ko imaš dokaj podolgovato hišo, je kvadratura zunanji sten bistveno večja kot pri kocki. Pa upoštevat moraš še potrebe po sanitarni vodi, kar se včasih pozabi.
Kaj pomeni ogrevanje neizolirane oz. izolirane hiše z TČ, pa ti lahko objasni MI2 iz lastnih izkušenj.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/download/file.php?id=5872">download/file.php?id=5872</a><!-- l -->

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - nisemjaz - 8.10.2013

Ok, saj mi je jasno, da samo v izolirano lahko spada 8kW, za neizolirano pa bo še 10kW premalo.

pobeg Napisal:Sassapo,

nikjer nisem oporekal tvojemu znanju.

S svojim odgovorom sem samo hotel napisat, da je fora inverterja ravno v tem, da prilagodi moč potrebam.

In če boš torej imel 11kW črpalko, bo še vedno z lahkoto lahko ponudila 5kW grelne moči. Samo manj naprezat se ji bo treba.

Glede investicije, vzdrževanja, porabe pa je razlika tako majhna, da se na koncu vprašaš kaj je bolj smiselno ali ne.

Ni čisto tako kot si predstavljaš, če bi bilo, bi izdelovali inverterske naprave samo v dveh močeh, ena moč za potratne in druga za varčne hiše. Vedi in si zapomni, da se optimalna naprava vedno izbere na karakteristike hiše, njenih prebivalcev, tip ogrevalnega sistema in lokacijo!
Univerzalne TČ ni in je nikoli ne bo :wink:

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 8.10.2013

In kaj si sedaj hotel povedati? Če si alergičen na napravo, ki je sposobna delovati z COP-om 5,67 pri 1,5 kW moči ti vsekakor nisem jaz kriv. Prvo preberi meritve in pa možnosti, potem sodi.
Je pa vsekakor potrebno vsakomur dati svojo TČ, ki mu bo ustrezala. Če si nekdo želi TČ. ki bo delovala brez uporabe elektrogrelnikov, z malo izklopi, na 3 fazno napajanje, z dobrim COP-om, komaj slišno......... Potem to vsekakor ni 6 kW, ker je 3 fazne niti ne izdelujejo, niti 6 kW on off, niti famozna 11 kW fujitsujeva s SIEMENS avtomatiko, ki ji na žalost pri delovanju ob višjih zunanjih temperaturah prav nič ne pomaga znižat minimalne moči, niti šumnosti. Če so ti inverterji zaradi uporabljenega kompresorja kaznovane z manjšim COP-om ob nižjih obratih je to njihov problem. Ne pa to posploševati na vse kar počez brez razmisleka in vedenja.
Me pa čisto nič ne prizadane in tudi nikoli ne bom iz principa instaliral in vsiljeval samo ene naprave ampak vsakomur svojo. To pa bom ponudil takrat, ko bom ocenil pogoje, želje in zmožnosti stranke. Ne pa kar počez, kot tudi ne instaliram samo 11 kW Estie.
Zakaj pa predlagam inverterje? Zato, ker sem tudi sam kar nekaj let izdeloval tudi on offe in vem kje in zakaj sem imel največ problemov. Če pa jih hočeš rešiti pa za seboj potegnejo en kup navlake, ki pa v sodobno kak dober m2 veliko kurilnico niti ne sodi, saj je preprosto nimaš kam dat. Je pa kajpak res, da se da s temi oslarijami veliko zaslužit, kar pa ni več moj namen. Preprosto za te zadeve nimam več časa!

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 8.10.2013

telmos, koliko najsvohnejso 3f masino pa je mozno dobiti?

Ah daj no, trdim samo da ni vredna kovanja v zvezde, kot jo hočeš prikazati, je čisto povprečna naprava s svojimi plusi in minusi. Zunanja enota Estie je verjetno res najboljše med nizkotemperaturnimi iverterskimi TČ, je pa na žalost notranja pravo skropucalo in če želiš sobni termostat s korekcijo moraš fizično odstranit prikazovalnik iz enote in ga prišraufat na steno!? Jebeš takšno tehniko, katera bolj spominja na češko kot japonsko.
Kar se tiče inverterjev, jih verjetno vsi montiramo več kot on - offov, je pa glavni razlog cena, če bi bili on offi cenejši pa bodi prepričan, da bi bila slika ravno obratna.

lp, Sašo

gt001 Napisal:telmos, koliko najsvohnejso 3f masino pa je mozno dobiti?

Najmanjši 3f kompresor izdelan namensko za TČ je zh15, kar v praksi pomeni dobre 4kw grelne moči. Seveda gre za klasično on off izvedbo

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 9.10.2013

sasapo, hvala za info

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 9.10.2013

Očitno ne čitaš zadev in pišeš po prebliskih. Daljinec lahko dokupiš in ga preneseš v prostor, vendar pa je to metanje denarja preč, saj lahko isto narediš z že instaliranim na notranji enoti. Nudi vse nastavitve iz dnevne sobe, pa še nič ne stane.
Je pa bil že čas, da si izdavil, da zunanja nima konkurence med inverterji za delovanje na talnem ogrevanju. Pa tudi noben on off ji ni dorasel! Sploh pa kar se tiče okvar. Jih dejansko ni. Je pa tudi edina naprava na tržišču, ki so jo v celoti notranjo in zunanjo napravili japončki in ima edina vse, kar si lahko kdorkoli zaželi brez dokupovanja nekih modulov za hlajenje, nižanje šumnosti, vodenja mešalnega ventila, preklopa med ogrevanjem in hlajenjem z dodatnim motornimventilom, vodenja dodatne črpalke...... Karkoli si zaželiš priklopiš in pelje. Kaj pa ostale? En kup sranja in dodatnih stroškov. Mene ne moreš kupiti z neko siemensovo elektroniko, ki nudi en kup nastavitev, ki jih običajni uporabnik niti ne razume niti ne uporablja. Potem pa za vsako stvar potrebuješ še dokupit en kup zadev. Če to potem izgleda kot ruska podmornica? Meni vizuelno deluje popolnoma enako, kot ostale.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - gt001 - 9.10.2013

Ok, zdaj pa dilema:
1. ce bi kupoval TC, bi najraje jemal 3fazno. Glede na trotlziher varianto (laicen pogled) in priporocila je prva izbira Toshiba Estia (ja vem, zlajnano)
1a. po intenzivnem googlanju, sem ugotovil, da je 3f estia le 11kW.
2. Hisa ima porabe (oz. toplotnih izgub) okoli 4-5kW (racunano po vincentovi excel listi).

Je logika vgraditi 11kW zverino za moj primer, ali bi bilo smiselno razmisljati v drugi smeri (nimam zadrzkov, ce je inverter ali onoff).

Ostanimo pri TC (zrak-voda), od drugih virov energije je opcija le eloblock varianta.

Hvala za konstruktivne predloge.

Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - xavi - 9.10.2013

Pri kateri zunanji temp. si izračunal izgube?
Zelo pomebno je, da zunanja enota dela čim tišje, ker je hrup lahko zelo moteča stvar. Tu je Toshiba (11kw), vsaj tako je sklepati iz razprav na forumu korak pred konkurenco. Prav tako je važno, da to črpalko uporablja kar nekaj ljudi, ki tukaj gori aktivno sodeluje, tako, da imaš informacije in reference iz prve roke. Tudi cenovno je nekje v zlati sredini. Sem pa prepričan, da bo novi model, ki prihaja na trg še boljši.
Kako je z temi fazami, ne vem. Važno je koliko ti lahko ena faza prenese kw. Če ima 8 -ka največjo porabo 2kw , potem je to v rangu enega fena za lase sušit in nevem zakaj panika.