PodSvojoStreho.net
Regulator ogrevanja - prihranek? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Regulator ogrevanja - prihranek? (/showthread.php?tid=47240)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Migaj - 10.10.2012

in koliko kWh elektrike ta dan porabiš, poleg treh lopat, za kurilni in transportni sistem?

mislim, da smo se oddaljili od teme....

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - rentgenx - 10.10.2012

SloCop Napisal:Plinska peč 3.5k€, dimnik pa okoli 1k€. Lahko pa bi dimnik prišel bistveno ceneje če bi ga dal samo čez zid ven. Pač stvar odločitve.
Ko bom dodal peč na drva in sekance, slednje odvisno od cene, ne bo (pustimo sekance pri miru) nič avtomatsko. Ko bom doma in bom imel čas bom kuril v peči in nafilal zalogovnik. Ko pa ne bom imel čas in če bo potreba nas bosta grela plin in sonce.

Nisem delal nobene ponudbe ne za pelete ne za TČ. Za peč na plin sem se odločil ker imamo plinovod, za kolektorje ker sem se pač tako odločil, peč na drva pa ne bo v hiši zato je še ni.

In še enkrat imam vremensko vodeno zadevo in vsak prostor ima svoj termostat ki upravlja termopogone na vejah talnega gretja. Te ponekod uporabljam, ne uporabljam pa vremensko vodenega dvižnega voda, ker vsaj v prehodnem obdobju ni dovolj odziven v povezavi s talnim. Tudi v drugi hiši je enaka zadeva samo da so radiatorji. Ogrevamo pa 24/7.

Ubistvu iz tega vidim,da si ti svoje "delnice" dal v razne zadeve,da si zazihraš prihodnost ob rasti cen goriv in s tem neodvisnosti od samo enega goriva. Vendar če sešteješ ves ta tvoj biznis,tudi vse skupaj nekaj stane. Je pa super ideja,poleti boš kuril na sonce SV,pozimi ko boš doma na čim cenejši energent(drva) in si filal zalogovnik. Ko te ne bo doma..plin. Vredu. Koliko pa stanejo servisi teh naprav,pregledi? Zanemarljivo na to,glede koliko prihraniš letno.
Kakšno imaš pa izolacijo,kolko oseb,kolko m2 ogrevane in kolko je skupen strošek v evrih letno? Recimo na mojo situacija(zgornja gorenjska),pa 310m2 ogrevane,9 članov, radiatorji letnik 1985,,8cm eps pol bajte in pol bajte siporeks 5cm--11000kwh-1150€. Prej 3800 kurilca. Sosed mi je danes rekel porabil lansko leto 4000l kurilca 230m2 ogrevane. 1985 standard nativno,nič rihtana.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - SloCop - 10.10.2012

320kvadratov, 16cm stiropor okna 0.7, zidano s porotermom, streha trimo enokapnica, 5cm izolacije, pod njo estrih, pod estrihom 30cm stiropor, pod njim plata. Smile
3 osebe, SV ni samo poleti, je tudi jeseni in pomladi in pozimi cca 20 kvadratov kolektorjev - lep del iz sonca. V € letno strošek kolikor pač stane nekaj nad 900 kubikov plina. trenutno, ko si uredim az drva pa pač nekaj manj - lasten gozd.
Glede stroška nabave vsega skupaj, je pa tako... recimo da nisem mahnjen na avtomobile in si pač nisem in si ne nameravam kupiti avta za 20k+ evrov. So mi pač takšne zadeve bolj domače in namesto da po 2, 3 jurje na leto zgubim na avtu raje par 100€ manj plačam na mesec za ogrevanje Smile
Btw, v hiši je tudi toplozračni kamin Smile in dve inverter klime Sanyo.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - allyazir - 10.10.2012

Moderator ?

Zakaj preide vsaka tema v nabijanje o TČ?
Zanimajo me podatki o vremenski regulaciji in spet berem kako je TČ superiorna.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Skrlec - 10.10.2012

Živjo,

v celi hiši imam talno ogrevanje, hiša je zgrajena leta 2008 z ytongom. Toploto pa mi daje sonce in drva+ zalogovnik. Morm rečt, da se mi zdi, da je regulacija glede na zunanjo temperaturo odlična stvar. Enostavno ne mislim na temperaturo vode, ki se spušča v talno ampak vse deluje popolnoma avtomatsko, temperatura v hiši pa niha glede na to kolk se ob nedeljah kuha.

Odlična stvar.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - JOHHAN - 10.10.2012

Pozdravljeni
Pred kratkim sem tudi sam montiral krmiljenje WDC20 v moj ogrevalni sistem - dva ogrev. kroga + ogrevanje SV+kotel na polena + zalogovnik. Uporabljena shema 423e
In sicer me moti sledeče:
Črpalke ogrevalnih krogov, ko so le ti vklopljeni, delujejo ves čas trajanja vklopa ogrevanja tudi ko je dosežena željena temp. prostora, dnevno cca 10h. Krmilnik samo zniža temp. dvižnega voda, črpalke pa so še naprej vklopljene.
Ali je možna vremenska regulacija, stem da se črpalka izklopi ko je temp v prostoru dosežena oz. enaka željeni temp?
Ali obstaja kakšna opcija za izklop črpalk preko programa ali bom moral stvar izklapljati ročno? Prosim za kak nasvet.
L.p. JOHHAN

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - stafan - 10.10.2012

allyazir Napisal:Moderator ?

Zakaj preide vsaka tema v nabijanje o TČ?.

kdo drug kot pa migaj in rentgx

Skrlec?
Regulacija glede na zunanjo temperaturo ni nič drugega kot samo to da glede na nastavljeno krivuljo in zunanjo temperaturo spreminja vrednost dvižnega voda.

Pa ne ga srat da temperatura ne niha, en primer prostor, ki mu rečem zimski vrt, pa ki to ni, je samo navaden plac s treh strani ves v steklu, se pozimi ko je sonce segreje do 38stopinj. Drugi plac na drugi strani hiše torej na S, pa komaj doseže 21stopinj, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico ima tudi veliko površine na sončno stran in ob tem da se kuha in peče in not pač zivi je zadeva vsekakor na višji temperaturi kot nek drug prostor.
Potem je pri talnem predvsem v prehodnih obdobjih problem ne tako hitra odzivnost, torej, cez noč če imaš vremensko vodeno ti nabije dvižni vod, ko pa ob 11h sije sonce se pa kuhaš v hiši.
Pa tudi če bi laufalo tako kot ne laufa, je še problem tak, da kdo si želi imeti v vseh prostorih v hiši isto temperaturo? Po drugi strani če imaš en sobni termostat v dnevnem prostoru za cel sistem ogrevanja ki ima veliko steklene površine po možnosti še kamin, itd... imaš dnevni prostor topel, ostalo pa mrzlo.

Ročna nastavitev dvižnega voda, alpha 2 obtočna črpalka in pa v vsakem prostoru termostat je zmagovalna kombinacija. Če nočeš da ogrevaš hišo 24/7, ali pa da ob različnih urah z različnim dvižnim vodom si pa to nastaviš. Proti temu nimam nič, je pa vremensko vodena zadeva oslarija .

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - mojstermiha - 10.10.2012

Imam WDC 20+sobno enoto in krmilim talno ogrevanje. Ne vem kako boš drugače fural če ne z vremensko regulacijo. Na sobni enoti nastavim 22 C in imam 22 C če je zunaj sonce ali pa dež, ali plus 10 ali minus 10 zunanja T.
@SloCop ne vem zakaj potem razvijajo vremenske regulacije sploh. Razen če hočes bit kurjač pa štimat ročno.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Berghaus - 10.10.2012

Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.

mojstermiha Napisal:Imam WDC 20+sobno enoto in krmilim talno ogrevanje. Ne vem kako boš drugače fural če ne z vremensko regulacijo. Na sobni enoti nastavim 22 C in imam 22 C če je zunaj sonce ali pa dež, ali plus 10 ali minus 10 zunanja T.
@SloCop ne vem zakaj potem razvijajo vremenske regulacije sploh. Razen če hočes bit kurjač pa štimat ročno.

Razvijajo zato ker folk kupuje. Simpl k pasulj.
Kot rečeno, regulacije so ok zadeve, da ti štima čas ogrevanja, prednastavljeni dvižni vod in podobno. Vremensko vodena regulacija, sploh za ogrevanje cele hiše pod enekimi pogoji BEDARIJA.

berghaus Napisal:Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.

Tumb Up Smile

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Žerjavar - 10.10.2012

Citat:Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.
Vsaka regulacija ima svoj namen.
- Vremenska regulacija je primerna za počasi odzivno ogrevanje (talno), da intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu zunanjemu stanju = pošlje v prostor toliko toplote, kot je bo v naslednjih urah izgubljene.
- Termostatska regulacija je primerna za hitroodzivno ogrevanje (radiatorji). Intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu stanju v prostoru. Če je v prostoru postalo prehladno, bo poslal v ogrevala več toplote, ki bo v kratkem času prešla v zrak prostora in popravila temperaturno stanje.

Re: Regulator ogrevanja - prihranek? - Berghaus - 10.10.2012

Vendar pa WDC20 ni obični termostat na steni......

Samo da bo jasno, ker imam filing, da v temi mešate ti dve škatlice....

EDIT:
Eh, Žerjavar prehitel.

Žerjavar Napisal:
Citat:Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.
Vsaka regulacija ima svoj namen.
- Vremenska regulacija je primerna za počasi odzivno ogrevanje (talno), da intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu zunanjemu stanju = pošlje v prostor toliko toplote, kot je bo v naslednjih urah izgubljene.
- Termostatska regulacija je primerna za hitroodzivno ogrevanje (radiatorji). Intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu stanju v prostoru. Če je v prostoru postalo prehladno, bo poslal v ogrevala več toplote, ki bo v kratkem času prešla v zrak prostora in popravila temperaturno stanje.

Prva alineja izključuje sama sebe. Pošlje v prostor toliko toplote kot jo bo v naslednjih urah izgubljene? Kako pa naj bi regulacija vedela koliko bo toplote izgubljene v naslednjih urah. Smile. Edino kar ve je koliko je trenutna zunanja temperatura. Kaj bo žez 4 ure pa se ji niti približno ne sanja. In v prehodnih obdobjih so velike temperaturne spremembe pogost pojav, posledično po mojih izkušnjah vremensko voden sistem ni uporaben. Ob tem še enkrat dejstvo, nemogoče je na tak način vzdrževat enako ali željeno različno temperaturo v vseh prostorih v hiši. Če se motim naj mi nekdo od zagovornikov pojasni kako si lahko zagotovim željeno temperaturo v dnevni sobi kjer se nahaja edini WDC20 in mansardo, kjer tega termostata ni.
Hvala ! Wink