PodSvojoStreho.net
izvedba elektroinštalacij - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: izvedba elektroinštalacij (/showthread.php?tid=21126)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 26.8.2010

Lahko dam svoj primer za primerjavo - 80m2 veliko stanovanje. Kombinacija obstoječe napeljave + napeljava nove inštalacije za praktično vse močnejše porabnike + prevezava določenih doz in s tem ločevanje trenutne skupne povezave luči in vtičnic + menjava neustreznih kablov. Skupno dela, kot da bi šlo za 30m2 stanovanje. Delal bom v lastni režiji z nasveti in končno vezavo izkušenega mojstra. Cena za material (brez vtičnic, stikal,...)

Nadoometna omarica 1x18 ~20€
FID: ~30€
KZS: ~40€
Avtomatske varovalke 16A: 6*3€=~20€
Avtomatske varovalke 10A: 7*3€=~20€
Vodniki (1,5 in 2,5mm2) + cevi: =~50-70€
ostali kabli (UTP, koaks) = ~20€
doze + sponke = ~20€
štemanje: neprecenljivo :lol:

Skupaj računam nekje do 250€. Cene vtičnic in stikal so pač odvisne kakšne vzameš, zato jih nisem vključil. Zato se mi zdi, da je cena 3k€ za 30m2 pretirana

Re: izvedba elektroinštalacij - boboxsi - 27.8.2010

moi Napisal:Hvala za tele cene. Ja, verjetno je res v tej ceni vključeno še delo, ampak načeloma je tudi postavka posebej štemanje in frezanje, za katero je predvidenih čez 500 eur. Verjetno se te kable položi potem v steno, potem ko jo že poštemaš, ne. Tako da je načeloma neko delo tudi že posebej obračunano. Pa tudi glede samih količin materiala se mi zdijo vseeno pretirane, lahko pa da se motim. Samo če primerjam svoj predračun s predračuni drugih, ki jih imajo za objekte v petkratni velikosti tega stanovanja, mi je vse skupaj še vedno malo smešno.

Cene so tako da vsak majster določi sam. Tudi med štromarji je tudi razlika kaj vzameš. Sej sama vezava ni kritična kot so detajli. primer. Imaš dozi ob vratih zgoraj za luč, spodaj za vtičnico. Če si estet je fajn da sta ti dve vtičnivi tudi vertikalno med seboj v vaservagi, kajti ko pridejo štoki kasneje se prekleto pozna še je zgornja vtičnica 4 cm od štoka spodnja pa 3 cm.
ene to moti ene pa ne. To so ti detajli ki stanejo in so tudi zamudni. Imaš tudi štromarje ki nič ne razmišljajo in sprašujejo ampak delajo vse po načrtu. Fino in lepo samo ko pa si želiš novodobne stvari kot so gretje žlebov, satelitsko ........ pa kar naenkrat ni ne cevi ne kabla in vse se začenja dajati v kanalčke ali za letve od parketa.
na hišo gre povprečno 3-4 km žice različne dimenzije. (nek približek in so odstopanja) to deli z tri pa boš imel kablovje.

Večji objekti so procentualno vedno cenejši od manjših. Tako je pri gradnji, malanju, vodovodu....

Če ti ponuba ni všeč išči dalje saj upam da ti bo uspelo dobiti ugodnega ponudnika....

srečno

Re: izvedba elektroinštalacij - jure_p - 16.11.2010

Živjo! Zanima me cena izvedbe elektro inštalacij za mansardo 110m2. V mansardi bo cca 110 doz (vtičnice,stikala,luči,...) in samostojna omara z varovalkami. Dovod do omare bo potekal preko sosednje hiše (cca. 25m). Hkrati bo potrebno obnoviti vod od glavne varovalke (pancarke) do elektro števca, ki se tudi nahaja v sosednji hiši (cca 15m). Zanima me okvirna cena (delo posebej, material pa posebej) za izvedbo zgoraj naštetega.

Hvala za odgovor!

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 16.11.2010

žarnca Napisal:Lahko dam svoj primer za primerjavo - 80m2 veliko stanovanje. Kombinacija obstoječe napeljave + napeljava nove inštalacije za praktično vse močnejše porabnike + prevezava določenih doz in s tem ločevanje trenutne skupne povezave luči in vtičnic + menjava neustreznih kablov. Skupno dela, kot da bi šlo za 30m2 stanovanje. Delal bom v lastni režiji z nasveti in končno vezavo izkušenega mojstra. Cena za material (brez vtičnic, stikal,...)

Nadoometna omarica 1x18 ~20€
FID: ~30€
KZS: ~40€
Avtomatske varovalke 16A: 6*3€=~20€
Avtomatske varovalke 10A: 7*3€=~20€
Vodniki (1,5 in 2,5mm2) + cevi: =~50-70€
ostali kabli (UTP, koaks) = ~20€
doze + sponke = ~20€
štemanje: neprecenljivo :lol:

Skupaj računam nekje do 250€. Cene vtičnic in stikal so pač odvisne kakšne vzameš, zato jih nisem vključil. Zato se mi zdi, da je cena 3k€ za 30m2 pretirana
Po končanem delu lahko sporočim, da je bila cena višja kot sem ocenil :lol: . Je pa res da sem se spomnil še dosti stvari zraven in še par stvari napeljal za rezervo Smile. Največje odstopanje je prišlo pri "vodniki + cevi". Ocenil sem da bo prišlo med 50 in 70€. Skupna realna cena za to postavko je bila:
4mm2 x 35m ~ 18€
2,5mm2 x 300m ~ 60€
1,5mm2 x 300m ~ 35€
150m cevi ~ 20€
kabel 3x1,5mm2 x 70m ~ 30€
kabel 4x1,5mm2 x 10m ~ 8€
Torej ta postavka skupaj pride okrog 170€. Falil za 100€ (je pa res da nisem vsega porabil). Zraven sem nabavljal še ostale stvari, ki zgoraj niso zajete (10m HDMI, povezovalnik faze, transformatorčki...), kar je naneslo še recimo dobrih 50€.

Poleg omenjenega sem nabavil vsa stikala, vtičničnice,... iz programa Tem Čatež modul line. Skupni strošek pri upoštevanju 20% rabata - slabih 300€.

Torej skupni strošek celotne napeljave okrog 400€ + 300€ (vtičnice) ~=700€.

Re: izvedba elektroinštalacij - Tejko1896 - 22.11.2010

Zdravo. Že pred začetkom obnove našega 80 kvadratnih metrov velikega stanovanja sem večkrat prebiral menja na tem forumu o raznih mojstrih in t.i. šalabajzarjih pa tudi o »sam svoj mojster« strokovnjakih. Vsaka konkretna adaptacija je finančno velik zalogaj in zagotovo ni nikomur všeč, če kasneje ugotovi da so ga nasankali, vendar se v nobenem primeru nebi lotil obnove električne inštalacije v lastni režiji pa čeprav o »elektriki« kar dosti vem. Treba se je namreč zavedati, da je slabo oz. nestrokovno narejena inštalacija življensko nevarna – električni tok namreč ubija in nikakor ni isto kot če je stena slabo pobeljena – to namreč le grdo zgleda. Dobesedno na smeh mi gre, ko posamezni »velemojstri« pametujejo kako je vsak strokovnjak drag in da bodo zadeve naredili sami, v isti sapi pa sprašujejo neumnosti v smislu »kakšen premer žice naj uporabim...«, pri čemer niti ne razlikujejo enofaznega priključka od trifaznega in podobno, da bi pa kako stvar znali izračunati pa sploh ni misliti.
Kakor že rečeno, smo pri obnovi stanovanja iskali solidne izvajalce, vendar ne po kriteriju najcenejšega pač pa dobrega in s solidnimi »priporočili«. Tudi naša familija je pred leti nasankala in za, kakor se je izkazalo kasneje, slabo opravljeno delo plačala znatno preveč in to predvsem zato, ker se o določenem »mojstru« nismo kaj dosti pozanimali in smo, kot verjetno večina, verjeli v strokovnost in poštenost. Rezultat je bil porazen, cena pa v višavah. Glede na prebrano na tem forumu bi lahko rekel, da so nekatere napake oziroma površnosti kar skupne vsem »šalabajzarjem«; različne višine stikal, neuporaba vodne tehtnice, čudne vezave omarice – npr. Luči, masažna bana, vtičnice na isti varovalki, kot se je pokazalo kasneje večina PE vodnikov v vtičnicah nepovezanih (razlog neznan), da ne omenjamo slabe volje in tarnanja, ko je bilo treba kako vtičnico postaviti po naših željah itd.
Tokrat smo se za izvajalca odločili malo bolj sistematično oz. nam je bil priporočen s strani družinskih prijateljev. Prvi šok je bil že takoj po prihodu, saj si je vsako našo željo zapisal in tudi svetoval recimo pri postavitvi vtičnic,... Glede na to, da smo želeli delo dati »na ključ« nas je zasul s katalogi različnih proizvajalcev stikal ter vtičnic in po naših željah komponente kasneje tudi dobavil in montiral. Ponudba, ki smo je na email prejeli v nekaj dneh je bila natančno specificirana in se od končne cene skoraj ni razlikovala. Šokov je bilo še nekaj, saj se je za razliko od mojstra izpred nekaj let sedaj uporabljalo celo laser in so vse komponente po stanovanju na istem nivoju, stikalo in vtičnica ob vratih so točno v »vagi« in še veliko takih malenkosti, ki so pri končni podobi zelo pomembne. Tudi razdelilna omarica je poglavje zase, ne le, da je oprema kot se spodobi, tudi notranjost je lično urejena kar kaže na natančnost izdelave.
Glede na to, da so pri obnovi sodelovali mojstri različnih strok, je težko oceniti hitrost izvedbe elektro inštalaterja, saj je bila potrebna velika koordinacija z ostalimi izvajalci, je pa res da se je delo vmes nekakjkrat ustavilo za kak dan ali dva, kar pa je po mojem mnenju dokaj normalno, saj dobri mojstri ne posedajo doma na kavču in čakajo na klic ampak so na terenu. In še cena...vse skupaj, vključno s stikali, vtičnicami, stropnimi vgradnimi lučkami, elektronskim dimmerjem itd in seveda delom cca 3.000€.
Če slučajno potrebujete solidnega izvajalca električne inštalacije iz Idrijskega konca, vam ga na ZS toplo priporočim!

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 22.11.2010

Samo, da ste zadovoljni. Problem je pri tistih mojstrih, ki naredijo slabo - kdor naredi dobro/super na koncu cena niti ni pomembna. Sam se lotim praktično vseh stvari, ker sem v življenju že praktično vse delal - tudi stvari, ki si jih le malokdo na tem forumu lahko predstavlja (ne se bat nič nelegalnega Big Grin ). Vendar imam pogoj, da se prej v nulo pozanimam o tej stvari in si pridobim tudi nasvete mojstrov. Če nisem prepričan, da bom vse skupaj naredil tipi-topi se tega ne lotim in raje pokličem mojstra. Pri izvedbi elektroinštalacije sem ogromno stvari prevezal, ker so bile v osnovi ravno takšne stvari, kot ste jih zgoraj omenjali vezane skupaj. Prejšnji lastnik je tudi malo po svoje vlekel nove povsem neprimerne kable po stenah, katere sem vse odstranil in nadomestil z novimi,... Na koncu sem za menjavo KZS in FID-a poklical strokovnjaka s katerim sva pregledala in premerila celotno inštalacijo. Napak ni bilo, sledile so celo pohvale, da je izvedeno "nadstandardno" in da za naprej za priklop kakšnih nepredvidenih porabnikov nimam kaj skrbeti.

Kot sem omenil - lotim se tistega kar obvladam, kar vem da bo narejeno super. Za polaganje ploščic sem dobil mojstra, ki je dal najvišji predračun (ker sem res hotel kvaliteto). Ploščice so položene grozno. Nisem jih še nikoli polagal, vendar me drži da vse razbijem in jih sam na novo položim in vem da bodo lepše položene. Prav tako sem si pridobil pleskarje, da so mi izravnali vse stene in prebelili. Centralar je prav tako dobil delo pri meni in naredil tako kot je treba (Cevi so bile Cu s čimer še nisem delal - če bi bile kovinske mojstra nebi rabil). Pač upam da razumeš v kaj se domači mojstri spustijo sami za kaj pa je treba pridobit mojstra. Ni pa mojster zagotovilo za dobro opravljeno delo - žal je ponavadi to daleč od tega. Kar pa naredim sam pa vem da bo narejeno super. Če pa kaj nebo pa se bom tega tudi zavedal. Pa tudi kasneje, ko bo morebiti prišlo do kakega problema bom točno vedel kje pa kaj je potrebno kaj spremeniti, da bo sanacija najbolj učinkovita.

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 22.11.2010

Aja še nekaj:

občutek, ko se uležem v stanovanju in vidim okrog sebe produkte mojih rok: neprecenljivo Big Grin Big Grin

Saj verjamem, da zgornji dolg post ni letel direktno name vendar sem moral napisati tak odgovor. Uporabno se mi zdi tudi, da sem napisal točno kaj sem porabil in zraven tudi cene, katere bodo lahko neuki naročniki malo primerjali s predračuni, ki so jih pridobili od mojstrov. Mogoče neverjetno vendar resnično: "niso vsi mojstri pošteni" :lol: .

Re: izvedba elektroinštalacij - creed - 22.11.2010

Mene pa zanima koliko (priblizno) racunajo elektricarji za potegnit el. žice in prikljucit vse skupaj v glavno omarico. Vticnice in vgradne stropne lucke bom montiral sam, pravtako stikala. Postemal sem vse sam, pravtako potegnil oranžne cevi in pozidal doze. Gre se za 65m2 veliko stanovanje (ja vem ni najbolj merodajno, sam se mi ne sanja koliko metrov žic bomo porabil). Torej kaj lahko pricakujem? Koliko casa se spluh potrebuje za potegnit elektriko v takem stanovanju? Dan, dva??

LP

Re: izvedba elektroinštalacij - Tejko1896 - 23.11.2010

žarnca Napisal:Aja še nekaj:

občutek, ko se uležem v stanovanju in vidim okrog sebe produkte mojih rok: neprecenljivo Big Grin Big Grin

Saj verjamem, da zgornji dolg post ni letel direktno name vendar sem moral napisati tak odgovor. Uporabno se mi zdi tudi, da sem napisal točno kaj sem porabil in zraven tudi cene, katere bodo lahko neuki naročniki malo primerjali s predračuni, ki so jih pridobili od mojstrov. Mogoče neverjetno vendar resnično: "niso vsi mojstri pošteni" :lol: .

Se popolnoma strinjam z vami! Vaš post je zelo na mestu. Dejansko moje pisanje ni letelo na kakega posameznika, je zgolj odraz tega, kar sem prebiral na forumu. Resnično ne razumem ljudi, ki nimajo pojma o kaki stvari pa so "pogumni" in se lotijo, ko pa je zaštopa pa....
To, da ste objavili neke splošne cene je res uredu, dobra orientacija pri pregledu predračunov. Kot sem omenil, je naš mojster material nabavil sam, kar ni porabil je vzel nazaj in seveda ni računal, kar je bilo razvidno iz dobavnic, ki smo jih dobili na vpogled. Najbrž pa se najdejo mojstri, ki na nabavljene artikle naložijo še svojo maržo, namesto da bi recimo dali stranki rabat, ki ga dobijo pri dobavitelju, s čimer bi bili seveda konkurenčnejši.
Povsem druga zgodba je cena dela, ta bi morala biti sorazmerna s kvaliteto storitvije, kar pa največkrat ni tako, saj se mojstri precenijo, delo je opravljeno slabo, cena pa v višave. In stranka...običajno naivna oz. se na zadeve ne spozna in plača kar je napisano v računu.

Re: izvedba elektroinštalacij - kukalaka - 4.12.2010

Pozdravljeni,

ko vidim da je ravno odprta tema jo izkoristim za mnenje, podajam popis materjala z cenami ki vključujejo DELO + MATERJAL na meter. Gre za poslovni objekt, izvajalec pa je kvaliteten - preverjen. Cene samo materjala sem prevelil, sedaj me pa zanima ali se vam zdi da je pribitek za delo previsok:

obračunavalo se bo po dejansko porabljenem materjalu

NYY-J 4x35 29,84 €/m
NYY-J 4x25 25,74 €/m
NYY-J 4x6 5,22 €/m
NYY-J 4x4 4,26 €/m
NYY-J 5x2,5 2,92 €/m
NYY-J 3x2,5 1,62 €/m
NYY-J 3x1,5 1,04 €/m
P-Y 16 3,78 €/m
P-Y 6 1,26 €/m
P-Y 4 0,82 €/m

korito KK-100/2 opt 13,6 €/kos
spojnica korito PK100 1,88 €/kos
nosilec korito NPK99/10-OPT 4,34 €/kos
pokrovPPK100 7,04 €/kos
korito KK-200/2 15,84 €/kos
spojnica korito 200 5,32 €/kos
nosilec 200 5,28 €/kos
pokrovPPK200 9,75 €/kos

cev bet RBT 13,5 0,68 €/m
cev bet 16 0,76 €/m
cev bet 32 1,92 €/m
vijaki VO-3 M6x10 0,28 €/kos
vližek z vijakom 8mm 0,36 €/kos
cev PN16 0,72 €/m
skoba PN16 0,32 €/kos
koleno PN16 1,92 €/kos
spojka PN16 0,4 €/kos
cev PN32 2,24 €/m
skoba PN32 0,72 €/kos
koleno PN32 0,72 €/kos
spojka PN32 0,24 €/kos
vložek zidni z vijak 6mm 0,12 €/kos

doza P/O 14M 10,4 €/kos
doza P/O 6M 5,4 €/kos
doza p/o 4m 4,04 €/kos
doza SM60 globoka 0,4 €/kos

mavec ALAB. 2kg 1,76 €/kos
mivka 25kg 15,8 €/kos

omarica p/o 54M 114,91 €/kos
samostoj .omarica n/o 2000/600/250 368,09 €/kos
omarica pa1ptt+kss 89,95 €/kos

LP

Re: izvedba elektroinštalacij - obnova_hise - 12.1.2011

Zanima me vaše mnenje o ceni celotne prenove instalacijev v starejši hiši. V ceno 5500 Eur brez DDV-eja je všteta elektro instalacija za pritličje (100m2),mansardo(40m2) in klet (40m2).V ceno je vključena des omarica, šibki tok,demontaža,šibki tok,omarice,cevi,kabli,....Obnova samo pritličja in mansarde pride 3400Eur(ddv že vštet) z delom,kar se mi zdi preveč, ker je material za vse pod 1.500 Eur.Instalacija je najbolj preprosta ni nobenih posebnih reči. Koliko se ponavadi zaračuna za tako delo?
Je možno da drobni material (mavec,sponke,žica,označevanje,vezava) za celo enodružinsko hišo pride 1100eur? Razumem da je všteto zraven še delo,ker ga ni napisal posebej,samo sem že pri žicah,ceveh in še nekaj drobnarij izračunal razliko 2000EUR za delo!
Pa kakšna je praksa pri predračunih se piše cena dela zraven materiala,ker meni se zdi bolj pregledno in prav, da sta material in delo ločena.Lokacija hiše je Podravje.
Koliko se običajno računa urna postavka?
Imate kakšne izkušnje koliko bi moral plačat za celotno delo instalacije,ker se mi zdi 2500 Eur preveč za to delo.

Hvala za pomoč.

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 12.1.2011

Pridobi še par predračunov, pa naj ti točno specificirajo material in delo, pa naj bo čim bolj razčlenjen račun. Potem poglej postavke - poglej kaj lahko sam narediš (štemanje, odvoz materiala,...) in boš lahko dosti znižal ceno. Cene, ki boš imel napisane za material pa lahko primerjaš s tistimi, ki so že napisane v tej temi ali pa pogledaš po googlu in boš hitro našel cene.

Meni se zdi 6000€ ogromno. Sploh, ker ne veš ničesar o kvaliteti dela in uporabljenega materiala. So v to ceno vključena tudi vsa stikala, vtičnice,...? Je res potrebno narediti čisto vse na novo (je potrebna menjava kablov za luči, ki so včasih zdržali verjetno tudi 100W žarnice, sedaj pa smo v dobi varčnih <20W svetil)?

Glede nato, da je inštalacija "najpreprostejša" se jo pa ja lahko lotiš tudi sam :twisted: - mal heca.

Re: izvedba elektroinštalacij - obnova_hise - 12.1.2011

V ceno je všteto vse od vtičnic,stikal itd. Sam me jezi da je cena npr. za cev napisana z delom. Zato sem pogledal na internetu ceno cevi in ocenil odstopanja.In od tu tudi 2000 Eur za delo samo pri ceveh,kablih in vtičnicah, ki pa so še ostale stvari ki jih še nisam pogledal. Sam ne morem nič naredit, ker nimam nobenih izkušenj,pa tudi ne živim na tisti lokaciji in mi časovno ne gre skozi. Menjat pa je potrebno vse, ker je že vse obrabljeno in s tem ni heca.

Re: izvedba elektroinštalacij - žarnca - 12.1.2011

Razna stikala in vtičnice, sploh, če so prisotne kakšne eksotične zadeve znajo kar podražat zadevo. Veliko je odvisno tudi od izbire proizvajalca (čeprav imaš verjetno vključenega enega od cenejših)

Najmanj kar lahko narediš je da si pridobiš še nekaj predračunov. Elektroinštalaterjev je ogromno na vseh koncih Slovenije. Poglej v PIRS in pokliči vsaj še štiri (na koncu naj pri izbiri ne igra le cena ampak tudi kakšen vtis je naredil nate - da ne boš izbral kakega šalabajzerja Smile). Glede na to, da se bo delalo vse na novo zahtevaj tudi podroben načrt nove inštalacije - od tistega za katerega se boš odločil.

Re: izvedba elektroinštalacij - Nebomgabiksal - 12.1.2011

1) ta izvajalec ni pravi za tebe
2) ti nisi pravi za tega izvajalca

Meni se ne zdi nič pretirana cena, sploh če imaš stikala BTicino ali Eikon.
Pa tudi če nimaš... Napisal si kvadrate, ampak to ni vse.

Jaz sem dal samo za mansardo in nekaj malega kleti (vse skupaj recimo 150m2) dobre 4 jurčke z DDV - to je vključevalo tudi finomontažo, ampak cena brez stikal - in seveda vse z računom. Ni bilo poceni, ni bilo drago - mojster dober, ni računal mojih zmišljevanj.

Verjetno pa obstajajo tudi cenejši izvajalci (tako od tvojega, kot od mojega) - pokliči, povprašaj za ceno in reference.