![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - darjan - 3.12.2015 Letne porabe ne vem ker sem ravno zmontiral na pelete, ker prej so kurili ko. Rad bi pa dvignil komfort da se prej ogteje itd.. Zato me zanima kako bi bilo če bi vgradil ht. Glede na trenutno porabo pa še nobenga mraza ni, bi pa to rad zmanjšal , če se da? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 3.12.2015 Ja,kakšna je bila poraba olja ,če ti je mogoče znano in kašna je sedaj poraba pelet. Pa še tvoje navade , m2, izolacija ,pa še kaj uporabnega. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - darjan - 4.12.2015 Hišo sem podedoval tako da res ne vem koliko olja je šlo na leto. Okoli 100 m2 dvoslojna stara okna,slabo izolirano... Moje navade čez dan okoli 22 stopinj, ponoči obrnem termostat na 19. Inštalacija kotlovnice pa je res predpotopna- ena obtočna za celo hišo. Peči sta pa zvezani skupaj tako da lahko prižgem tudi kurilca. Za vikend montiram termostatske ventile na vse radiatorje(spodaj jih imam 8) in zgoraj kjer se ne bo ogrevalo 9( samo na protizmrzavanju). Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Žerjavar - 4.12.2015 Citat:Glede na trenutno porabo pa še nobenga mraza ni, bi pa to rad zmanjšal , če se da?Se da!. Edina možnost brez zniževanja komforta je toplotna izolacija stavbe (fasada, strop, okna, ...). Za začetek, znaten učinek in poceni je izolacija stropa. Na podstrešju prekriješ tla s toplotno izolacijo (vsaj 10 cm). Lahko narediš sam z materjalom za 4 do 6 E/m2. Ko bo hiša izolirana, ne bo potrebe (in učinka) zniževanja temperature ponoči. Citat:Za vikend montiram termostatske ventile na vse radiatorjeIn boš vsako večer in jutro prestavljal temperaturo termosttskih ventilov? Ta strošek pusti za konec, ko boš izboljševal komfort. Sedaj najprej investiraj v zniževanje porabe kuriva = toplotna izolacija stavbe. Že nabava peletne peči ob uporabni oljni, je bila nepremišljena investicija. S tem denarjem bi naredil toplotno izolacijo ki bi znižala porabo olja bolj, kot se ti je znižal letni strošek z cenejšim energentom. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 4.12.2015 Jani ima prav :? z uporabo hranilnika se poveča samo konfort in zmanjšanje števila vklopov peletnega gorilnika. Ker imam možnost zaradi bypas ventilov izklopiti hranilnik iz sistema sem to v živo preizkusil. Zaradi sorazmerno dobre fasade in stavbnega pohištva se tudi v hudem mrazu lahko ogrevam po tedenski programski uri- intervalnio. S peleti se ogrevam v prehodnem obdobju, v hudem mrazu pa z drvmi. Pri peletih imam v uporabi samo zgornji del hranilnika (bypas ventili in termodinamika naredita svoje pri tem) in ob vklopu ogrevanja po programski uri sistem takoj zaćne ogrevati z toploto iz hranilnika ki je ostal segret od prejšnje "runde" med tem pa gorilnik z kašne pol ure zamika prevzame ogrevanje in SV, višek gre pa v hranilnik. Gorilnik dela z dvema stopnjama in mi ga izklopi/vklopi programska ura (ali ročni izklop/vklop). Je bilo pa veliko telovadbe za dosego takega delovanja. Trenutno žgem drva. LP Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 4.12.2015 A takrat ko imaš ogrevanje po programu ni prihranka,če je v sistemu HTV ? WDC po shemi 414 prižiga gorilec -peletni takrat ko je potreba po ogrevanju ali drugače ko v HTV pade T na 35. Kotel nižjega in srednjega razreda z slabo razvito kotlovno regulacijo mora biti vedno na ON , da vzdržuje delovno T čeprav ni potrebe po ogrevanju ! Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Žerjavar - 4.12.2015 najrad1 Napisal:A takrat ko imaš ogrevanje po programu ni prihranka ...Nobena še tako dovršena avtomatska regulacija ne daje prihranka, daje le udobje. Citat:Toplotne izgube ogrevanega prostora so neodvisne od števila vklopov gorilnika. Te toplotne izgube je treba nadomestiti s porabo energenta (peletov). Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 4.12.2015 Žerjavar Napisal:Nobena še tako dovršena avtomatska regulacija ne daje prihranka, daje le udobje.To so vremensko vodene regulacije ogrevanja. najrad1 Napisal:Kotel nižjega in srednjega razreda z slabo razvito kotlovno regulacijo mora biti vedno na ON , da vzdržuje delovno T čeprav ni potrebe po ogrevanju !To so pa kotlovne regulacije ,ki vodijo gorilec. Dve različni regulaciji v ogrevalnem sistemu stavbe. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 4.12.2015 Prvo je treba razčistit kdo je master kdo pa slave potem je življenje lepše. Prvenstvena zadeva je ogrevanje hiše potem pavse ostalo. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 4.12.2015 zamot1 Napisal:Prvenstvena zadeva je ogrevanje hiše potem pavse ostalo. Si pa sam določil kdo je master. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 4.12.2015 zamot1 Napisal:Prvo je treba razčistit kdo je master kdo pa slave potem je življenje lepše. Mislim da dejstvo je samo eno. Najmanj 99% uporabnikov kombiniranih kotlov s prehodom na pelete ne glede na izbiro gorilnika je prepolovilo njihovo porabo v primerjavi s kurilnim oljem.(ali je to ferroli, eragon, feniks,... vsak sam ve kdaj bo povrnil investicijo) Sam jih poznam najmanj 10, ki so zadovoljni z rezultatom s prehodom na pelete in se ne ubadajo z nadgradnjami in forumi. Vsi mi zanesenjaki na tem forumu, ki se ukvarjamo z detalji, ki jih ne bomo nikoli amortizirali (izolacija,vremenska regulacija, zalogovnik, .....) pa si kompliciramo obstojece stanje. Banalna primerjava: "Pripraviti dober dirkalni avto je dokaj lahko. Pripraviti zmagovalni dirkalni avto je pa skoraj nemogoce brez nenormalnih financnih ivesticij" Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 4.12.2015 najrad1 Napisal:Pri meni se ve da sem jest gazda :lol:zamot1 Napisal:Prvenstvena zadeva je ogrevanje hiše potem pavse ostalo. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 4.12.2015 ......prepolovilo njihovo porabo.... Najbrž si mislil stroške? Glede na to kaj in kdo prodaja moraš biti pač "sam svoj majster u hiši" . Dokler ne znaš sam nastaviti parametre gorilnika pelet si ovca za striženje s strani serviserjev in prodajalcev. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - bk9105 - 5.12.2015 Očitno nisem samo jaz mnenja, da je nesprejemljivo nabaviti in pošteno plačati peletni kotel oz gorilec, pri katerem je potrebno za vsako drobnarijo klicati servis. Kolikor sem uspel do sedaj izvedeti pri tem sorte filtru odpadejo Centrometalovi izdelki, ki imajo vse te sorte nastavitve zaklenjene. Kateri kotli, gorilci omogočajo nastavitve uporabniku? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 5.12.2015 Predvsem je stvar monterja in uvoznika kaj ti je pripravljen povedati... sam sem ob zagonu dobil navodila z vsemi pini in nastavitvami... tako da ne posplošuj... in glede na to da si tukaj na forumu, mislim da jih sploh nebi smel biti problem pridobiti... kar se tiče peletnega gorilnika, če me spomin ne vara, je bil pin že zdavnaj napisan in objavlen... in res je tudi da se nekateri spuščajo v spreminjanje nastavitev, ne da bi sploh vedeli kaj to potegne za sabo... seveda je na koncu vsega kriva peč, oziroma proizvajalec... |