PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Flikuc - 6.11.2015

dox Napisal:Pozdravljeni. Tudi mi iščemo gorilnik na pelete... trenutno kurimo na drva in bi spremenili način... peč bi ostala enaka. Ogrevali se bi dve etaži, vsaka ima okrog 90m^2 ... Kaj nam priporočate glede na denar/kvaliteto.. peč je viadrus etiks vhu 26. Lp
Pozdravljeni,
imam komplet original od etiksa, zraven dodam še zalogovnik za pelete.Rabljeno tri leta. Dam za 650 €. Deluje brezhibno.
LP,Aleš

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 7.11.2015

folagra Napisal:picas55
Gorilec nastavljen na navaden način - 2stopnja - 74°C - tovarniške nastavitve.

Do zdaj se še ne nisem spuščal detaljno v porabo pelet. Meni osebno mi največ pomeni, da zaupam v pelete in sam sistem. Do sedaj me še ni pustil na cedilu čeprav
namenoma nisem čistil gorilnika in kotla tudi po par tednov skupaj.
Glede na to da imam letni stošek za ogrevanje in sanitarno vodo za dvo stanovanjsko hišo pod 1000€ (6 oseb)
je zame to povsem sprejemljivo.
Kurilnica je zame predvsem hobi zato sem ves sistem predvsem s pomočjo tega foruma sam sestavil in povezal.
Razmišljal sem tudi o nabavi dobrega samočistilnega gorilnika. Nakup sem zaenkrat opustil ker razlika v ceni dobrega gorilnika in spodobnega namenskega kotla na
pelete - subvencija je po moje v prid peletnemu kotlu. (sam uporabljam kotel samo na pelete)

Razumljivo, da čiščenje kotla omogoča pri tebi zaradi kombiniranega kotla (večjega volumna gorilne komore) časovno daljši razmak. Sam sem bil na prigrajenem oljnem in mi je po pokurjenih 180kg pelet šel gorilec pri post ventilaciji v napako zaradi zadušitve s pepelom, kar mu ne štejem v slabo saj je obenem zaradi povišanih TDP pokuril tudi več. Tako, da je bilo zasluženih najmanj 1000€ za 25 ur dela, napram k.o.
Pa tudi z dobro izoliranem zalogovnikom nisi nič izgubil. Čeprav so mnenja na forumu zelo deljena.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 9.11.2015

Flikuc Napisal:
dox Napisal:Pozdravljeni. Tudi mi iščemo gorilnik na pelete... trenutno kurimo na drva in bi spremenili način... peč bi ostala enaka. Ogrevali se bi dve etaži, vsaka ima okrog 90m^2 ... Kaj nam priporočate glede na denar/kvaliteto.. peč je viadrus etiks vhu 26. Lp
Pozdravljeni,
imam komplet original od etiksa, zraven dodam še zalogovnik za pelete.Rabljeno tri leta. Dam za 650 €. Deluje brezhibno.
LP,Aleš

Dox, ponudba za Etiksov original mi je zanimiva, predlagam ti to varianto od Aleša.
Pa naj da zraven še tiste pregrade ki jih ima Etiks v tej peči.

V kolikor se ne zmenita pa jaz stavim za tvojo peč na Eragona.

lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 10.11.2015

Pa ni etix vhu 26 podoben moji ferroli peci?

Lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - darjan - 3.12.2015

Tudi mene zanima če bi z zalogovnikom lahko zmanjšal porabo in pa vklope gorilca. Imam vrečkovo peč,na njej eragon gorilec. Dimni plini imajo od 90 do 110 stopinj kar se mi zdi v redu. Dimniško loputo pa imam čisto priprto saj ima še zmeraj dim kam iti(pri zaprtem ostane ovala). Ko sem malo pogledal diagnostiko v gorilcu mi piše da imam v enem tednu več kot 125 vklopov, skupen čas gorenja pa je tudi presegel 85 ur. Ogrevam spodnjo etažo(nekje 100kvadratov) slabo izolirane stare hiše, z dvo slojnimi starimi okni. Za vikend menjam ventile na termostatske. Termostat je pa tudi nek star še od korilca. Zraven ogrevam še star bojler za vodo 120l(temp okoli 50stopinj), temperaturo kotlovske vode pa imam nastavljeno na 65. Mi lahko kdo svetuje kaj bo najbolje? Lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Žerjavar - 3.12.2015

Zalogovnik ti bo sigurno zmanjšl število vklopov. Moraš pa imeti mešalni ventil dvižnega voda. Zalogovnik segrevaš na višjo temperaturo, kot je potrebno za dvižni vod.
Zalogovnik ne zmanjša porabe energenta.
Potrebna velikost zalogovnika se določi glede na željeno število vklopov ter letno porabo energenta.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 3.12.2015

Žerjavar Napisal:Zalogovnik ne zmanjša porabe energenta.
Žerjavar Napisal:Zalogovnik ti bo sigurno zmanjšal število vklopov.
To pomeni ,če bo manj vklopov bo tudi manjša poraba energenta-peletov, manjša poraba elektrike- grelna svečka in izpih ventilatorja

darjan Napisal:Ko sem malo pogledal diagnostiko v gorilcu mi piše da imam v enem tednu več kot 125 vklopov, skupen čas gorenja pa je tudi presegel 85 ur

Če si prebral to temo od 1 strani bi moral ugotoviti , da hranilnik tople vode zmanjša vklope in tudi zmanjša porabo pelet.
Tukaj imaš hranilnik tople vode
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kiring.si/shop/111-zalogovniki-toplote-">http://www.kiring.si/shop/111-zalogovniki-toplote-</a><!-- m -->
Tukaj je SCC 30 , ki bo skrbel za vžig kotla in polnjenje hranilnika tople vode in varovanje dviga povratka shema 291b
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geotermal.si/regulator-povratka-scc30-s-tipali-3x-tf.html">http://www.geotermal.si/regulator-povra ... 3x-tf.html</a><!-- m -->
Ali pa WDC 20 , 6 T tipal , 2 elektro motorna pogona za 2 tropotna mešalna ventila, 3 obtočne črpalke in shema 414
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geotermal.si/digitalna-regulacija-seltron-wdc20.html">http://www.geotermal.si/digitalna-regul ... wdc20.html</a><!-- m -->

Ko si izračunaš vsoto sestavnih delov še moraš ugotoviti ,če je smiseln ta vložek za zmanjšanje vžigov peletnega gorilca ?

Lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - darjan - 3.12.2015

Kako pa naj vem koliko velik hranilnik naj vgradim? S tem bi tudi temperaturna nihanja in pa hitrost ogretja prostorov zmanjšal. Zjutraj kar traja da se ogreje na prijetnih 22 ker sama temp v kotlu pade in ni toliko toplote v radiatorjih.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 3.12.2015

Koliko vem se še ni javil nihče ki bi kaj prihranil. Tudi pri drveh se je pokazalo ,da poraba ne pada ,ampak tam se komfort poveča ,ki je bistveno večjega pomena kot kubik drv.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 3.12.2015

darjan Napisal:Kako pa naj vem koliko velik hranilnik naj vgradim? S tem bi tudi temperaturna nihanja in pa hitrost ogretja prostorov zmanjšal. Zjutraj kar traja da se ogreje na prijetnih 22 ker sama temp v kotlu pade in ni toliko toplote v radiatorjih.
To se reši z regulacijo in štiri potnim ventilom.Če imaš štiri potni ventil in si malo tehnični tip to napraviš za 370€. Za ta denar imaš vremensko vodeno regulacijo in motorni pogon za ventil.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Žerjavar - 3.12.2015

Citat:To pomeni ,če bo manj vklopov bo tudi manjša poraba energenta-peletov, manjša poraba elektrike- grelna svečka in izpih ventilatorja
Toplotne izgube ogrevanega prostora so neodvisne od števila vklopov gorilnika. Te toplotne izgube je treba nadomestiti s porabo energenta (peletov). Bo enaka poraba, če boš 20 x dnevno vklopil in pokuril po 1 kg materjala, ali pa le 4 x po 5 kg.
Svečke in elektrika za vžig ne štejeta v energent.
Citat:Kako pa naj vem koliko velik hranilnik naj vgradim?
Sem povedal:
Citat:Potrebna velikost zalogovnika se določi glede na željeno število vklopov ter letno porabo energenta.
Ali bi se rad naučil določiti, ali boš dal podatke in ti izračunam?
Citat:To se reši z regulacijo in štiri potnim ventilom
Pri zalogovniku se običajno koristi tripotni mešalni ventil - je povratek v zalogovnik hladnejši, je zalogovnik bolje izkoriščen.

Žerajav [/b]Darjan[b] nima zalogovnika zato sem za njega predlagal štiri potni ventil in regulacijo z katero si komfort ogrevanja zelo dvigne. Tudi poraba se bo zmanjšala ,varovanje povratka, nič več hladno toplo,pa še................

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 3.12.2015

darjan Napisal:Kako pa naj vem koliko velik hranilnik naj vgradim?
Koliko dnevnih vžigov bi rad ? Pri 25 kw kotlu in 1000 l hranilnik povprečje dva ( 2 ) vžiga dnevno .
darjan Napisal:S tem bi tudi temperaturna nihanja in pa hitrost ogretja prostorov zmanjšal.

Z vremensko vodeno regulacijo rešiš opisane težave.
darjan Napisal:Zjutraj kar traja da se ogreje na prijetnih 22 ker sama temp v kotlu pade in ni toliko toplote v radiatorjih.
To pa rešita vremensko vodena regulacija in hranilnik tople vode.
jani65 Napisal:Koliko vem se še ni javil nihče ki bi kaj prihranil.
Tvojih 25 dnevnih vžigov proti 2 ali 3 ? Verjetno je razlika ?
jani65 Napisal:Tudi pri drveh se je pokazalo ,da poraba ne pada
Potrebuje čas ,da pride do ugotovitve o porabi drv z ali brez HTV
jani65 Napisal:ampak tam se komfort poveča
Zahvala cene vložka za HTV
Žerjavar Napisal:Bo enaka poraba, če boš 20 x dnevno vklopil in pokuril po 1 kg materjala, ali pa le 4 x po 5 kg.
Nikoli nisem meril koliko pelet nasipa zaproces vžiga in koliko jih izpihne ob koncu -zaustavitvi gorilca. Je pa razlika če vžiga 20 X ali 5 X na dan.
Žerjavar Napisal:Svečke in elektrika za vžig ne štejeta v energent.
Ja to tudi moraš prišteti k porabi za ogrevanje ,ker brez tega gorilec ne dela.
jani65 Napisal:To se reši z regulacijo in štiri potnim ventilom
Kaj pa število vžigov ? Ostane isto ali jih štiri potni ventil tudi zmanjša ?

jani65 Napisal:[/b]Darjan[b] nima zalogovnika zato sem za njega predlagal štiri potni ventil in regulacijo z katero si komfort ogrevanja zelo dvigne. Tudi poraba se bo zmanjšala ,varovanje povratka, nič več hladno toplo,pa še................
Osnovni problem: veliko število vklopov, ali bi zalogovnik rešil problem. Tvoj predlog ne zmanjša števila vklopov niti ne zmanjša porabe.

Ne razumem pa, zakaj bi se komfort ogrevanja zelo dvignil? Je isto, če je v kotlu 65 C in brez mešalnega ventila, ali pa v kotlu 80 C in z mešalnim ventilom zmešana na 65 C.

Zalogovnika nimam in ga tudi dokler ogrevam z peleti nočem imet v kurilnici razen če mi bo prihranil 1tono pelet na sezono pa še takrat bom moral 6 let čakat ,da sem investicija povrne. Prihranek še pa ni nikjer dokazan.Z vsem ostalim pa imam izkušnje in govorim iz prakse.Gorilniki so pa narejeni ,da jim pogosto delovanje ne škoduje.